×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В чия чест е издигнат най-спорният паметник в историята на Бургас - Альошата (ДОКУМЕНТИ)


В чия чест е издигнат най-спорният паметник в историята на Бургас - Альошата (ДОКУМЕНТИ)
Капсулата с посланието, която е поставена под монумента Альошата на Тройката, има копие в Регионалния исторически музей
26 Януари 2018, Петък, 17:27 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Паметникът е построен в периода между 1952-1953 г. за "прослава на гениалния вожд, учител на цялото прогресивно човечество Йосиф Висарионович Сталин"


Паметникът на Съветската армия в Бургас, известен като Альошата, винаги е разбунвал духовете в обществените среди в града.

Още в първите години след промените демократи отправиха искане той да бъде премахнат, защото е символ на една отминала епоха, която мнозина възприемат за репресивна. През 90-те години един от видните дисиденти на демокрацията символично със старото си трабантче се опита да "събори" паметника. През годините темата многократно е палила страстите в политическите и обществени среди. 

До този момент се възприемало, че Альошата е издигнал снага над Бургас в памет на "незнайния съветски войн, освободил града от фашизма", но днес Флагман.бг се сдоби с уникален документ, който хвърля повече светлина върху безспорно най-противоречивия паметник в Бургас.

Под паметника е положена капсула с послание за поколенията, а копие е архивирано в Регионалния исторически музей на Бургас, но за него знаят малцина. 

Наш репортер днес изиска историческия документ от уредника, за да покажем на Бургас какво пише в посланието под паметника в центъра на града.

Ето и факсимиле от историческата записка:


Страница 1 от документа

„Днес – 1, юни 1952 г., от нашата ера се положиха основите на този паметник на съветската армия, издигнат в знак на вечна признателност от трудещите се граждани на град Бургас“. Така започва текстът и продължава с характерния за тази епоха стил.

Но на втората страница се появява интересен абзац: „Като спонтанен и непринуден израз на безпределна признателност и дълбока благодарност трудещите се от Бургас издихнаха този величествен паметник на Съветската армия – армия освободителка, опора на световния мир – за вечна слава на падналите руски и съветски войни, проляли два пъти кръвта си за нашето освобождение /през 1878 год. за освобождаването ни от 500-годишното турско робство и през 1944 год. – от немско-фашисткото империалистическо робство/ и за прослава на нейния гениален вожд, вожда и учителя на цялото прогресивно човечество – Йосиф Висарионович Сталин“


Документът е подписан от Изпълнителния комитет на градския народен съвет, който изказва своето признание към "вожда и учител на цялото прогресивно човечество Йосиф Сталин" 

И тук е ябълката на раздора. Защото никъде около Альошата е може да се види плоча, описваща черно на бяло на кого всъщност е посветен той. Дали на „загиналите войни“ или на техния „гениален вожд“? 

„Това е единственият паметник в България, на който не пише на кого е посветен, а сами виждате каква е истината - на диктатора Йосиф Сталин. Разбира се обаче, в контекста на идеята, с която е построен монумента, той трябва да бъде преместен на по-подходящо място. Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери, та камо ли на самия Сталин, в центъра си. Та даже в Москва няма такова чудо!“, коментира за Флагман.БГ бургаският историограф Митко Иванов, който акцентира върху това, че във въпросната паметна записка ясно и точно е описано на кого е посветен монументът.

Флагман разполага и с документи, според които в същия този период - на построяването на паметника, е имало идея Бургас да бъде преименуван в Сталинград. Но ако паметникът бъде преместен (бел. а. под „преместен“ се има предвид не цялата конструкция, а само статуята на войника на върха и бронзовите релефи в основата му), с какво ще бъде заменен? Днес Флагман.БГ писа за предложената от бургазлийка „Алея на българските владетели“.


Някой ден може би ще можем да видим над главите си хан Крум, готов за битка с коня си, вместо анонимния войник

А защо на мястото на незнайния войн с изправената ръка, не се сложи скулптура на хан Крум – българинът, който е присъединил териториите, на които днес се намира Бургас, към България, зоват бургазлии.

За жалост, колкото и добре да звучи подобно предложение, то е много трудно за изпълнение, тъй като за момента историята показва, че всички опити за неговото събаряне или преместване са неуспешни, заради противоречивите нагласи в обществото.



100
Коментара по темата
100.
Христо
22.04.2022 10:51:57
3
1
Аз ще го преместя в другият крачол.
99.
зак
22.04.2022 08:45:39
9
3
хората пари правят от паметници на културата ние ги събаряме ...щото сме просто племе водещо се по акъла на други...мавзолея... защо го събореха сега можеше да носи пари от туризъм... по морето сега ревете руснаците такива и такива ама като си продавахте имотите и ви оставят бакшиши са много хубави... РУСНАЦИТЕ СА ПРЕКРАСНА НАЦИЯ И МНОГО ТОПЛИ ХОРА ... ТОВА ЧЕ УПРАВНИКА ИМ НЕ СТАВА... НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТНАСЯТ ВСИЧКИ
98.
репресиран
21.04.2022 17:56:13
12
8
Ще обидите украинците. Паметника е издигнат от благодарност към 3-ти украински фронт. По времето, когато през България са преминали съветски-те войски има изнасилени 2/две/бъл-гарки и войниците са били разстрелни. Четете! А не мога да разбера замъгле-ното и дрогираното Ви съзнание как забравя, че България е бомбардирана многократно от братята ни американ-ци и хангличани. Дали сме стотици жертви, че за благодарност им напра-вихте и паметник на летците. Що не го мажете и него с червена боя? Толкова сте без паметни и малоумни, че нямам думи!!! Американците като са пуснали атомните бомби над Хирошима и Нагазаки ама то нищо не са садисти не!!!! Във Виетнам на палма неее! Бом-бардировките в Авганистан, Сирия, Ирак стотиците хиляди загинали мир-ни жители, а пропо те пък не са хора джихадисти са до един!!!
97.
gradski
29.01.2018 16:00:30
3
7
Ех тази гузна съвест.
96.
Nike
29.01.2018 14:14:33
3
4
Neka ima takav pametnik no toi trqbva da e v pokraininite na grada neka hodqt tam I mu se klanqt pochitatelite na Chervenata armiq V centara na grada na tova mesto ako vaobshte trqbva da ima pametnik trqbva da e na nqkoi Balgarski vladetel naprimer Asparuh Simeon veliki ili Ivan Asen
95.
потомствен
29.01.2018 09:15:09
11
7
въпреки че сам потомствен комунист и сам използвал всички блага на този обществен строй който си продължава и в наше време но просто не е ясно за повечето че ние сме новите капиталисти.ЗАПОВЯДВАМ незабавно да се събори за да се отвори града и да могат по лесно да достигат говедата до нашите магазини......камъните от събарянето да се използват за замерване на общинари
94.
sram i pozor
29.01.2018 08:38:40
0
1
ne 4eta statiqta tq e maloumna veroqtno kakto vinagi.Nopametnika trqbva da se sabori nezabavno i kamanite ot nego da poslujat za zamervane na ob6tinski savetnici!!!!!!!
93.
???
28.01.2018 22:44:16
18
10
За кого е "спорен" този паметник? Една шепа неграмотни, непрочели нито една книга, драскачи с "мнение" , даже едно изречение не могат да напишат без грешки. Непостигнали нищо в скапания живот, нямат пари за едно кафе!
92.
Талибан
28.01.2018 18:07:21
24
19
Само талибаните разрушават паметници. Това е история, добра или лоша.
91.
До 86
28.01.2018 15:25:25
1
2
Ама защо да ходи чак до Освиенцим, трябват пари за пътни... Нека пита баба си дали не е била пияна...и не е разбрала какво се е случило! Пък не е сигурно дали и сега е в час бабичката, клета...
90.
Национално самочувствие
28.01.2018 11:06:22
12
20
Стига сте ревали и копнеели за реанимация на травматичното си минало. Паметникът в този му вид и на това му място не следва да се възприема единствено и само като пример за развитие на скулптурата през 50-те години на XX век - преекспонирана грандомания и мъртъв гранит. Крайно време е да се вземе решение за демонтажа му и преместването му в музей на тоталитарното изкуство. Центърът на града е сакрално място. Има значително по-съществени неща, които следва да заемат това пространство. Напълно подкрепям становището на Митко Иванов.
89.
ДО УПРАВНИЦИ
28.01.2018 10:52:06
1
10
ГОЛЯМ ТОРМОЗ големи експерименти върху българите .Няма да мирясате докато не я ликвидирате тая държава.Ама и ние не смае прости да ви чиракуваме цял живот .руснаци американци турци паметници ала бала -лаф да става.Между другото във доста държави има цели колонии Българи . Управляват ни марионетки, подлоги на други държави за пари.Дето има една поговорка-- режем главата да вземем звънеца --
88.
Не е за Сталин
28.01.2018 07:58:49
12
18
В крайна сметка паметникът си е баш на незнайният воин. Сталин е споменат, за да му с подмажат нашите велможи по това време.
87.
nai golemiq
28.01.2018 07:05:15
3
2
ne 4eta statiqta tq e maloumna veroqtno kakto vinagi.Nopametnika trqbva da se sabori nezabavno i kamanite ot nego da poslujat za zamervane na ob6tinski savetnici!!!!!!!
86.
До 59
28.01.2018 01:50:58
3
8
Много те моля,закарай баба ти до Аушвиц или Освиенцим(на полски) за да се запознае още в по-голяма дълбочина с културните по онова време немци.
85.
до 83 за "успешната"РАЗРУХА ли ПЛАЧЕШ
28.01.2018 00:16:06
1
5
СЛЕД КОЯТО НЯМАШЕ ДА ИМА НУЖДА ОТ КРИМИНАЛНИЯ ПРЕХОД СЪТВОРЕН ОТ "КОМУНИСТИТЕ"–ПРЕВРЪЩАЙКИ СЕ В КАПИТАЛИСТИ–присвояваики МИЛИАРДИ И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ И ГАВРЯТ СЪС СЪДБИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ/А НАЙ КАДЪРНИТЕ ПРОКУДИХА ДАЛЕЧ ОТ РОДИНАТА /ПОД ПАМЕТНИКА Е ЗАРОВЕН ДУХЪТ НА САТРАПА СТАЛИН/МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТАМ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕНА ГОЛЯМА ТОАЛЕТНА
84.
до 83 за "успешната"РАЗРУХА ли ПЛАЧЕШ
28.01.2018 00:16:06
2
3
СЛЕД КОЯТО НЯМАШЕ ДА ИМА НУЖДА ОТ КРИМИНАЛНИЯ ПРЕХОД СЪТВОРЕН ОТ "КОМУНИСТИТЕ"–ПРЕВРЪЩАЙКИ СЕ В КАПИТАЛИСТИ–присвояваики МИЛИАРДИ И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ И ГАВРЯТ СЪС СЪДБИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ/А НАЙ КАДЪРНИТЕ ПРОКУДИХА ДАЛЕЧ ОТ РОДИНАТА /ПОД ПАМЕТНИКА Е ЗАРОВЕН ДУХЪТ НА САТРАПА СТАЛИН/МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТАМ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕНА ГОЛЯМА ТОАЛЕТНА
83.
смешен плач
27.01.2018 22:10:10
13
13
Този паметник не е издигнат 'в чест' на никой. Издигнат е за да ни напомня, че на България и българите се разминава жестока съдба. Издигнат е за да напомня, че за първи път обикновените хора няма да плащат дълговете на елита.

Имаше лагери. Всичко на всичко между 20 000 - 30 000 души са преминали през тях за 45 години. Само от 1938 до 1943 в лагерите на монархията преминават над 10000 души и тези лагери са били на базата на повинност за хора с "антидържавни убеждения". Колко са избити от властта в тези лагери? Колко са избити от властта в десетилетието преди това? Някои от вас, които пишат статии и композират коментари, разбира ли че България се намира в състояние на гражданска война от 1923 година? Гражданска война произтичаща от един преврат осъществен срещу Ал. Стамболийски и земеделско-работническата коалиция, която управлява. Тази статуя трябва да напомня, че в българските конфликти са избити много невинни души, но с помощ отвън много от виновните са наказани.

Що се отнася до успехите на т.н. комунизъм, те са добре документирани. България, както и Русия се превръщат в едни от най-развитите и най-бързоразвиваши се държави в света.
http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr1990 Също така не трябва да забравяме, че в БКП членуват близо 2 млн. българи. Това означава, че участието в политическият и обществен живот е много по-достъпно и въобще много по-широко разпространено от днес. Смисълът на демокрацията, не е ли в участието?

Долу някой е написал, че Левски и Ботев, били против Русия. Левски и Ботев са били против императора и въобще против тиранията. Ботев и Левски са се определяли, като славяни и са определяли другите славяни, като братя на българите.
"Като българи и проповедници на свободата, на братството и на сближението между славяните, наша длъжност е да видиме какво значение има и тряба да има за назе денят, в който ние празнуваме памятта на нашите равноапостолни братя." Х. Ботев

За Ботев това означава да си българин. Да работиш за просвещението и сближението на всички славяни.
82.
Кореняк Бургазлия
27.01.2018 21:42:23
9
11
Хиляда пъти по-добре Йосиф Сталин , отколкото някой Пре-модерно демократичен Джендър ...
81.
baihui
27.01.2018 19:07:35
12
16
Считам,че паметниците и паметните плочи,независимо на кого са посветени, могат да дразнят само малоумниците!!!
80.
joker
27.01.2018 18:30:44
1
7
abe nema nikoi smelost da go mahne , to she e rev , 4e 4ak v rusia she se 4ue
79.
Гонзо Виелицата
27.01.2018 17:49:07
3
10
-от 1396 година до 1878г сме били Рая=гяури под турско(османско) робство
-от 1878- до 1944 колония на Руската империя чрез техния Княз руснака Батенберг и на Германската империя чрез германската династия на Сакскобурготите-Фердинанд,Борис III и малолетния Симеончо
- от 1944 до 1989 сме под владеенето на Съветския съюз
-от 2007г -до ден днешен сме в състава на Европейския съюз=колониално владение на Американската империя

т.е за последните 622 години сме били напълно свободна и независима нация само 18 години !!!
Моля Ви -Осъзнайте се -небъдете прости- В момента всички решения за съдбата и битието на България се решават от сегашния и собственик ЕСъюз=колонията и собственост САЩ след окупираните и от ВСВойна до днес.
Американците си имат нотариален акт имат си тука войска - небъдете тъпи.

Съвсем друг е въпроса ,че е по-добре да сме 5-та колония на САЩ отколкото на Ердоган- сега поне можеш да пътуваш и работиш където си искаш, НО пак сме си колония и пак за тази територи България някой си има нотариален Акт за собственост............
78.
аз
27.01.2018 16:33:14
1
11
"Тежко брате се живее между глупци неразбрани,душата ми в огън тлее,сърцето ми в люти рани."
77.
4olakov
27.01.2018 16:25:12
3
8
ne da se sabori pametnika , a samo da se premesti kudeto i da e samo da ne e na tova mqsto! niama niama zaslujeni BG za pametnik tam
76.
Конкурс за простотия
27.01.2018 16:15:28
4
9
Троловете накрая ще ядете бой. Не си измисляйте проблеми от гъза си, всеки знае че затова ви се плаща. Паметника не е проблем. Гейовете не са най-важните. Има демографска криза. Има криза в образованието заради вас с вашите потурнашки изгъзици. Всеки ден има катастрофи с предрусали и там не сте невинни.
75.
73
27.01.2018 15:58:13
11
15
Малоумник всеки комунист е предател на народа ни,обърнати са към русия,защо най-умните интелигенцията и всички възрожденци като Ботев,Левски и др,са били против русия защото са виждали че под диктовка не може да се живее. Те са били Българофили работили са за България,както и политиката на царя един български войник не е бил на източния фронт.Имал е умела политика със Германия или русия но никога против тях.По добре черен хляб от колкото черни забратки.А обърнеш ли се към един ставаш враг за другите. Ако беше толкова добър строй щеше да просъщестува и до днес,който му е мил да отива в Северна корея.
74.
до № 26
27.01.2018 15:54:14
5
8
"Защо в Бургас има голяма улица на негово име?"

Ами защото комунистическите престъпници (обявени за такива със закон) - те и техните отрочета са се окопали навсякъде из властта и в политическите партии от всякакъв спектър, продължават с рушителната си дейност. Това, да се присламчват към всякакви партии и организации, си е техен маниер още от времето на Царство България. С тази разлика, че тогава поне са се опитвали да се борят с тая зараза. Това е документ от Дирекция на полицията със списък на клонинги на БКП т.е. организации превзети от вътре от БКП:
https://postimg.org/image/v89c9fygr/
73.
до 72
27.01.2018 15:44:28
9
1
Запали свещичка бе, кретен ! Помоли се на измисления си богчец да ти помогне, утрепко !
72.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР
27.01.2018 15:08:22
5
12
Вие хора имате ли акъл в главта вземете и на един бял лист и си напишетеколко хубави и колко лоши неша са направили комунистите не отричам че са правили и добри.Но накрая лошите са повече,сещам се за едни поради факта че са атеисти оставяли са нашите църкви да се разрушат,изпраща ли са духовниците в лагери с заслуги и без заслуги,поругали са се с тленните останки на царя ни,хиляди българи са били затваряни в лагери под предтекст враг на народа и режима бивта убивани или ако оцелеят,атентата в св.Неделя изключителни кървав ранени 500 и убити 213,защо целта им е един човек царя.Изводите сами
71.
историята често се повтаря
27.01.2018 14:21:17
7
11
да не бързаме да го събаряме, може да се наложи да го построим отново
70.
KJ
27.01.2018 14:06:09
0
8
Пак нищо не разбирате- тия паметници се слагат според моментните настроения на местните диваци- затова според по долната статия-проучване ако днес има избори пак всички ще легнат на Бойко. Затова е редно паметника да се смени с паметник на днешния любимец Бойко . Като падне от власт ще сложим паметник на следващия Вожд и така винаги да сме насметка и със силните на деня.
Малко ще се получи като във филма Господин за един ден -= Слагаме паметници на актуалните величия и дерибей и готов и те доволни и народа сит !
69.
KJ
27.01.2018 14:04:45
1
4
Пак нищо не разбирате- тия паметници се слагат според моментните настроения на местните диваци- затова според по долната статия-проучване ако днес има избори пак всички ще легнат на Бойко. Затова е редно паметника да се смени с паметник на днешния любимец Бойко . Като падне от власт ще сложим паметник на следващия Вожд и така винаги да сме насметка и със силните на деня.
Малко ще се получи като във филма Господин за един ден -= Слагаме паметници на актуалните величия и дерибей и готов и те доволни и народа сит !
68.
българин
27.01.2018 13:52:10
7
14
крайно време е да се махне този паметник на армия поробителка. Русия ни е освободила от турско робство, но 1944 г. не ни е освобождавала, а поробила. като толкова искат руски паметник, да сложат на генерал Лермонтов. ама голяма част от обществото били против махането на паметника. ами против ще са, като са малоумни. хората ви го казаха. материала не става и 80% са дебили. какво повече от това да се каже за тия дето са против.
67.
Граматика
27.01.2018 13:19:17
1
6
Втори път един и същ пише в "статия" "трабан-----че".
Марката на колата е "Трабант", за това се казва ТрабантЧЕ., а не трабаНче.
66.
До кога?
27.01.2018 13:18:59
10
11
До кога ще ровите костите на загиналите??? Има ли мислещи хора в тая държава? Не 80, а 95% са дебелите! Навсякъде по Европа има паметници и никой не ги руши! Това е история, добра или лоша, НИКОЙ не може да върне времето! Кой от вас, драскачите, е правил само добри неща в живота си, има ли безпогрешни и праведни??? Разумните хора обаче се учат от стари грешки и не ги повтарят! Вие, "компетентните" неграмотни, какво сте постигнали в живота си скапан? Отговорът е ясен - нищо!
65.
xyz
27.01.2018 13:16:25
6
9
Това е дежурната съботно-неделна простотия. Пише един, стилът му се усеща. Даже не може да се говори за стил, а за невежество, неуравновесеност и лична неудовлетвореност.
За Виена - има паметник.
Има Музей на революционното и работническото движение.
Когато го посетих преди доста години, директорът му е участвал в младежка бригада в България при строителството на Перник - Волуяк по време на бригадирското движение и беше горд, че е съпричастен с ентусиазма на българите да построят държава на народа!
На крещящите - животът не започва от вас и нищо не се дължи на самите нас. Дължи се уважение на всичко, което преди хората са направили и то не е никак малко.
Вие сте млади, запомнете си думите.
Невежество и плоска пропаганда.
64.
оффф...
27.01.2018 12:40:52
2
4
ДО 59!!! Ти наистина ли написа, че днешния висок стандарт на Германия се дължи на фашистите? Кажи ми, че това е грешка и не си наистина толкова тъп
63.
възмутен теляк
27.01.2018 12:38:11
4
15
Ако не беше паднал комунизма всички щяхте да се дупите да поставяте цветя пред паметника. Факт.
62.
777
27.01.2018 12:05:46
8
7
Паметника си е на място. До него да се издигне нов , за прославянето ни в балканската война в която разбихме гърците и турските педеруги.
61.
kiko
27.01.2018 11:25:28
4
10
Аз предлагам на мястото на съветския воин да се постави скулптура на снажното тяло на Петър Генчев- радетел на събарянето му. Така ще имаме първи радиоводещ, възкачен на пилон.
60.
до 58
27.01.2018 11:24:02
5
8
Защо сравняваш Виена. Там стандарта на живот е като в Германия. Нека тук да ти осигурят минимална заплата 1200 Е да имаш за прехрана и културни ценности и от там и твоето мислене ше се промени. Какво ни дадоха руснаците..виж до къде ни докараха..
59.
мнение
27.01.2018 11:19:04
9
14
1. както е описано, едва ли хората са поели самоинициатива и с мерак са построили паметника.представям си как под стража са заставяни денонощно да се трудят непосилно.2. Къде ако бяха ни превзели ,,разбойническите немско фашистки орди'', сега нямаше да сме държава, която е на дъното, а щяхме да бъдем ,, като гнилия запад'', както го наричаше Тодор Живков. Щяхме да бъдем най- силната икономически стабилна страна като Германия и минималната пенсия щеше да бъде 900 Е като при тях. Моята баба също ми е разказвала за зверствата на руснаците, докато германците, напротив, държали са се много възпитано.Едно е да четем на документи по измислен сценарии на комунистите, друго е да се знае самата истина. Aма то се видя до какво ни доведоха руснаците- глад и мизерия..
58.
Дрейк
27.01.2018 11:17:33
9
10
Справка. Във Виена има част, която е била под управление на руснаците и има много паметници там. Не само не са бутнати ами си ги и поддържат. Айде стига със злобата и реваншизма. Това е част от нашата история, макар и един от най-мракобесните периоди, успял да изроди цялата ни нация. Но това е история. Все едно да заличиш от паметта си първото гадже дето те отряза, първата целувка и т.н. Научете се да си пазим историята и да се учим от нея. Никога повече комунизъм и подобни режими.
57.
Антикомунист
27.01.2018 11:08:46
6
13
Мразя комунягите намазани и тяхната демокрация която ни натресоха .Благодарение на тях 50 процента от българското население се стопи.Страх през комунизма ,Още по голям през демокрацията.Мутри крадци обикновенни джебчии-няма съд за тях .Напротив стават ПОЛИТИЦИ. И НИ УПРАВЛЯВАТ.
56.
Патриот
27.01.2018 11:00:00
9
14
На мястото на алкохолика може да бъдат много заслужили БЪЛГАРИ!
55.
БЪЛГАРИН
27.01.2018 10:57:43
10
14
Свалянето на този пияница отдавна трябваше да се случи, но болшинството от народа са дебили с робска психика!
54.
viki
27.01.2018 10:55:15
6
5
Тези документи не са подписани, затова се съмнявам в достоверността им.
53.
Памет
27.01.2018 10:54:47
1
8
Поредната платена провокация. Мине - не мине време и се пускат такива глупости троловете отдолу да заработват.
52.
Борис трьти, Царъ на българите
27.01.2018 10:32:46
7
16
Стига с тия руснаци и комунисти, от тях България добро не е видяла нивга. Четете история, но истинска, не съветизирана.
51.
DESPERADO
27.01.2018 10:28:28
14
6
МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ПОРАДИ ТОВА, ЧЕ НАИСТИНА БЪЛГАРИЯ ДЪЛЖИ УВАЖЕНИЕ НА РУСИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ, НО ОТ ТУРСКО РОБСТВО, ТОЗИ ПАМЕТНИК ДА СЕ ПРЕРАБОТИ О СЛЕДНИЯ НАЧИН: дА СЕ НАМАЛИ ВИСОЧИНАТА И РАЗШИРИ ГОРНАТА ПЛАТФОРМА, КАТО СЕ ИЗРАБОТИ И ПОСТАВИ СТАТУЯ НА РУСКИЯ ЦАР ИЛИ ЛЕРМОНТОВ, НА КОН, ПОДОБНО НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ В СОФИЯ.
ТАКА ЩЕ ЗАСВИДЕТЕЛСТВАМЕ БЛАГОДАРНОСТ И НЯМА ДА РАЗБУТВАМЕ ДУХОВТЕ. пАК ЩЕ СЪЩЕСТВУВА ПАМЕТНИК В ПРОСЛАВА НА РУСНАЦИТЕ. ЕДИН КУРШУМ -ДВА ЗАЕКА.
50.
Айсберга
27.01.2018 10:26:27
5
15
да горят в ада всички комунисти, убийци на българския дух и народ.
49.
М.М.
27.01.2018 10:15:37
0
12
А, истинските човеци,които са направили и оставили след себе си диря за бъдещите поколения тънат в забвение.
48.
Факт
27.01.2018 10:04:08
16
6
И в крайна сметкаможем да кажем ;Добре че е бил Сталин;
47.
Абе флагман
27.01.2018 09:57:49
6
11
Стига с простотиите. Какво, на кмета му трябва парцела за нов строеж ли. Егати и малоумниците сте, даваж да рушим, едно след друго само и само да сме интересни на власт имащите в момента. Кога ще разберете, че историята трябва да се помни такава, каквато е.
46.
Абе флагман
27.01.2018 09:55:13
6
15
Стига с простотиите. Какво, на кмета му трябва парцела за нов строеж ли. Егати и малоумниците сте, даваж да рушим, едно след друго само и само да сме интересни на власт имащите в момента. Кога ще разберете, че историята трябва да се помни такава, каквато е.
45.
Аркан
27.01.2018 09:17:08
12
15
За събаряне на паметника от основи както се зривяват комини така да го съборят,то даже и с една фадрома и после с кофата пак ще падне,тук е още по-лошо паметник на сталин,значи не е наше дело правен е под давление,а мавзолея който си е наш го събориха,събаряне от основи камък върху камък да не остане и после каквото искат да слагат там паркове ли ще са градинки люлки само да не е и той.Лагерите из България и белене са по модел на сталин и нквд ако искате да остава означава че симпатизирате на един престъпен режим.
44.
dobri
27.01.2018 08:21:40
13
20
Баба ми е на 86 години и до днес разказва как буквално пияни и въшлясали руснаци са ги превзелиШ настанявали са ги по домовете им: цялото семейство нагъчкани в една стая и пиянките завзели останалите! Големи освободители, няма що! Пълна гавара с живите очевидци от града! Който има топки от политиците и се наеме да го махне, според мен ще се издигне в очите на хората!
43.
Бургазлия
27.01.2018 07:19:04
18
15
Пак ли започнахте с паметника!
Стгга сте насаждали небивалици в хората ,оставете ги на мира!
Някои хора се чудят как да съборят паметника и да построят поредния си хотел,Ей това е истината!
42.
ММ
27.01.2018 07:00:06
18
18
Абе хора вие нормални ли сте да го махаме. Това е част от историята, независимо дали ни харесва или не. Това не значи, че възхвалявамя Сталин, а е част от историята на България този период. Да не говорим, че днешните скулптори каква ли изродска статуя ще сложат на мястото и.
41.
До 32
27.01.2018 06:51:44
7
15
Руската армия на свободата във Виена не е ли била пияна? Или само тук
40.
FREE BULGARIA
27.01.2018 05:36:09
1
2
Съм капо ди тути капути на паметниците.О Беатриче!
39.
*********
27.01.2018 02:35:41
3
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
38.
До флагман
27.01.2018 02:27:45
3
23
Флегми, станахте за смях. Детето ми има домашна на тема: Има ли грамотни журналисти в бургаските електронни медии.
Това се отнася за вас. Вас са дали за пример на неграмотност. Пълен ташак сте. Има ли поне един грамотен от вас?
37.
37
27.01.2018 02:24:53
22
21
Ама българите сме наистина гяури. Ние не уважаваме дори и тези, които са ни освободили от турско присъствие. Сами 7ме си виновни , че при всяка война ние сме на грешната страна. Още при войната ние не сме показали на Русия, че ние ще сме срещу нея, независимо че Би трябвало да сме с нея от благодарност. Ние сме кучета. Заслужаваме си жалката съдба. Даже ни е малко. Можем още да понесем и то съвсем заслужено.
36.
До Флагман
27.01.2018 01:14:21
3
13
Когато пишете на стара пишеща машина, допускате същите граматически и пунктуационни грешки. Внимавайте- все пак не всички сме дебили!
35.
Млякото и Роснака
27.01.2018 01:00:09
1
17
Ние пък предлагаме да се сложи отгоре Ауди Q7 - с голямата джанта и чипосано!
34.
Turkiye
27.01.2018 00:11:41
5
10
Ili mahnete toia piandurnik i slojete Osman pa6a toi vi e ba6ta vse pak
33.
Turkiye
27.01.2018 00:08:25
10
20
Сложете паметник на Георги Николов - Мечката или на Рижата заедно с перата. Малоумни Българи лош генитичен материял...
32.
do 28
26.01.2018 23:59:37
4
13
Pametnik na ruskata armia na svobodata , ne ruskata okupatorska pianska armia, kakto e pri nas!
31.
Dragol Pavlov
26.01.2018 23:57:26
4
10
Alioshata da si go premestqt v LUKOIL ili pred centralata na BSP(BKP)
30.
Katiusha
26.01.2018 23:54:58
2
12
Stiga s tezi ruski pametnici, neka da ima neshto bulgarsko v toz BUrgas
29.
До флагман
26.01.2018 23:38:13
8
16
Вие сте тези, които създавате напрежение с този паметник. Тъпаци недодялани. Първо идете на курс по грамотност.
28.
До istanata 9
26.01.2018 23:31:34
12
18
В центъра на Виена има паметник на Съветската армия. Виена според теб нормален град ли е?
27.
Gocho
26.01.2018 23:26:32
5
15
Обадете на Бай Хой ....
Той оправя Всичко !!!
Няма история - няма бьдеще !
Той решава вашите сьдби !
Да се слави името му !
Бьлгария на три морета и на три мюрета !
Извинете - на три прасета !
26.
????
26.01.2018 23:20:48
3
25
Янко Комитов : секретар от БКП. Защо в Бургас има голяма улица на негово име? С какво е заслужил?
25.
Живка Желева
26.01.2018 23:13:50
15
14
НАЙ-СТРАШНОТО ПРИ БЪЛГАРИНА Е ЧЕ НЕ НАДГРАЖДА ИСТОРИЯТА!!Че вечно се делим на чернени и незнам какви оцветени !!Историята трябва да се съхранява а не ПРЕНАПИСВА!!!И ТРЯБВА ДА СЕ ОТДАВА ПОЧИТ НА ХОРАТА КОИТО СА Я СЪТВОРИЛИ!!!
24.
Bulgaria = Europe
26.01.2018 23:02:05
3
4
The name Europe, as a geographical term, was used by Ancient Greek geographers such as Strabo to refer to part of Thrace below the Balkan mountains.[29] Later, under the Roman Empire the name was given to a Thracian province.

It is derived from the Greek word Eurōpē (Εὐρώπη) in all Romance languages, Germanic languages, Slavic languages, Baltic languages, Celtic languages, Iranian languages, Uralic languages (Hungarian Európa, Finnish Eurooppa, Estonian Euroopa).
23.
Bingo
26.01.2018 22:59:09
10
15
Този паметник е доказателство, че ГЕРБ са по червени и от Бесепарите. При толкова години управление един не се намери да повдигне въпроса за този комунистически символ. А уж комунизма беше обявен за престъпен режим със закон и всички негови символи забранени.
22.
Пусть всегда будет СОЛНЦЕ
26.01.2018 22:50:34
9
24
Предлагам Альошата да бъде пенсионаран и да отиде да краси някой от 5те хотела на Слънчака Обзор и Правец на шефа на Лукойл там ще му са радват гостите от Россия Беларус и Казахстан .На място на Альоша някой СЛАВЕН хан -Тервел Аспарух или някой светия на кон-Св.Георги Св.Мина ама не Св.Димитър че после герберастите ще платят на склуптора ВЕЖДИ ионя ше направи Светията да прилича на кмета Слънце и от главата да излизат лъчи като на Статуята на Свободата
21.
yozo
26.01.2018 22:50:06
1
1
faida nema
20.
Нефтохимик
26.01.2018 22:49:45
9
21
Махмете този комунистически паметник и сложете български владетел илк революционер!
19.
Цецо
26.01.2018 22:42:54
4
23
Ако е толкова важен въпрос за града - кметът-слънце да организира местен референдум с въпрос дали да остане или да бъде премахнат и ако повечето искат да бъде махнат с какво да бъде заменен.
Ако смятате,че това е належащо за града,а не,че средната заплата е по-ниска от тази във Враца...и само да кажа на коментар номер 15 - Адолф Хитлер е избран напълно доброволно от немският народ на избори,за разлика от останалите от вас изброени.
18.
FREE BULGARIA
26.01.2018 22:39:54
2
7
Предлагам да се напрай един паметник на ловците.Също така търся некой ловджия да ми удари една патка,защото сега е сезона на патките
17.
leshpera
26.01.2018 22:36:27
7
7
da se evropeizirame nai nakraia i da go premestim ot ploshtada ! Neka grada si ima nov simvol na centalno mqsto
16.
f
26.01.2018 22:29:41
10
1
Pametnik na zdraveto i na Marie Curie, pametnik na Einstein, pametnik na Pitagora. Pametnik na trio Bulgarka.
15.
druga tema
26.01.2018 22:28:35
7
4
Predlagam togava da napravim park na diktatorite i tam da slojim takiva trudni i kriminalni tipove tam surbani na edno kato Stalin, Hitler, Napoleon, Khan Krum, vsickite koito ne sa izbrani dobrovolno i koito sa ubivali hora.
14.
Anna
26.01.2018 22:26:49
8
5
da slojim hotel na Trump tam ste ima da plasta danuci i da ima kude da otsiadat turistite. Malko po praktichno.
Ako Stalin iska pametnik tam -- da plasta rent!!!!
13.
Бaт Сaли
26.01.2018 22:26:31
5
8
Още мaлко и излизaм от пaндизa и ще съборя тоз Aльошя.....и много други ....,,
12.
FREE BULGARIA
26.01.2018 22:23:53
12
4
Slojete pametnik na naukata i na predpreimachestvoto.
11.
f
26.01.2018 22:22:47
4
4
Slojete pametnik na Nikola Videv koito e obuchil nai mnogo kadurni muzikanti na grada koito sega sviriat po celia sviat.
10.
vasil levski govori
26.01.2018 22:21:37
7
1
Predlagam da pokanim na velikia arhitekt vuv sveta i toi sam da postroi tova koeto toi misli che tozi grad zaslujava. Ne nesto koeto ni e naredeno otgore.
9.
istinata
26.01.2018 22:20:25
22
31
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра сиНикой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра сиНикой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
Никой нормален град в света не държи паметник, посветен на изнасилвачи и мародери в центъра си
8.
bebelino
26.01.2018 22:20:05
10
15
stiga s toz pianski pametnik Aliosha slagaite go kum solnicite nqkude i do tam , na negovo mqsto moje da e Levski ili kakvoto i da e neshto svurzano s grada
7.
Burgas uber alles
26.01.2018 22:18:28
12
7
Burgas 2050 triabva da e modern grad.

Ako ste ima drug pametnik po dobre ste e na jena na tsaritsa ili na feya, na nadejda, na krasota, na muza, na plodorodieto, na predpreimachestvoto, po dobre edin pametnik na dobrinata ne na voinite i na ruskite mangali.
6.
FREE BULGARIA
26.01.2018 22:15:50
9
8
Predlagam Burgas da naprvavim pametnik na predpreimacha i na mechtatelia a ne na voinici i drugi maroderi. A zasto ne i pametnik na Nedgjata?

No neka da otvorim Troykata bez pametnici za sega. Prosto tozi pamenik go premestete na po nisko do Akaciite.

Ne triabva da ima sgrada ili pametnik po visoki ot hrama na Kiril i Metodi!!!!

Tova e pravilo!!!!
5.
Сибир
26.01.2018 22:15:39
22
31
Русия е враг номер едно на България от векове.
4.
Лайнас Анусян
26.01.2018 22:12:34
10
12
Да се превърне в градски клозет.
3.
Бург-истински
26.01.2018 22:12:32
15
18
Защо точно хан Крум с коня.Не може ли Тиквун-неграмотния с верния му Цецо джендъра.1 000 000 българи изселени–това трябва да се помни.
2.
RADIO FREE BULGARIA!
26.01.2018 22:10:04
4
9
Smiatam che moje da se uvaji ruskata armia, ne Stalin kato se postroi maluk pametnik to Puskin vuv morskata.

Na tova miasto big predlojil da niama nikakuv pametnik ami da otvorim troykata ili da ya napravim gradina.

A zasto tozi pametnik da ne e na Petya Dubarova naprimer! Stiga sus tezi voinici i politici, daite malko da uvajim art i nauka!!!!
1.
mitko
26.01.2018 22:09:44
1
10
nqma da dojiveem da go primestqt ot tam , zapulvaneto na dupkata na troikata tva golemi iazvi na grada
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Установиха подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Установиха подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Стайков направил пълни самопризнания и завел разследващите до веществени доказателства, които имат пряко отношение към палежа Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите одобряват служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% - не
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори