×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златната арка в София трябваше да е по-голяма, а килимчето е мистерия, обясниха авторите


Златната арка в София трябваше да е по-голяма, а килимчето е мистерия, обясниха авторите
Трудът ни беше напълно безвъзмезден, обявиха от "Колективът"
10 Декември 2023, Неделя, 15:32 ч.
Автор: Флагман

Слоганът “Светлината в нас” бе вдъхновен от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници, обявиха от "Колективът"

Фондация "Колективът" излезе с коментар относно „временните намеси на площада около катедралата "Св. Александър Невски". Припомняме, че през последните дни поставена „златна арка“ с килимче под нея възбуди духовете и предизвика критики, включително към новото ръководство на Столична община.

Ето какво посочват от „Колективът“:

Преди няколко седмици едно от най-знаковите пространства в София стана пешеходна зона и това се превърна във вълнуваща новина за столицата ни. Малко след това бяхме поканени от Общината да станем част от екип, който планира краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона покрай коледно-новогодишните празници.

В кратък срок бе съставен екип, състоящ се от урбанисти, креативни директори, сценографи, както и от експерти от няколко различни звена на общината - вярваме, че това е правилният и иновативен подход да се случват подобни инициативи и се надяваме той да бъде доразвит.

Основен акцент бе светването навреме на новото външно осветление на храм-паметника Св. Александър Невски, който дълго време преди това бе неосветен и не се знаеше колко време ще се забави изпълнението на проекта, бавещ се с няколко месеца по различни причини. Целият широк екип се бори светването да стане в срок, за да имаме светещ храм за софиянци на 1-ви декември, заедно с паленето на традиционната елха. За целия проект, от първата среща до откриването на намесата и паленето на осветлението, имахме две календарни седмици.

Слоганът “Светлината в нас” бе вдъхновен именно от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници.

Покрай тази инициатива, в последните няколко дни името на “Колективът” попадна в центъра на публична стихия, след като в дигиталното пространство и в различни медии бяхме комуникирани като организацията, която е основен дизайнер и изпълнител на намесите около храм-паметника. Основна тема на обществените вълнения беше огледалната златна арка, разположена на ул. Оборище, откъм ул. Раковски.

Въпросната арка беше планирана и одобрена от общия дизайн екип като акцент, поставящ начало на новото пешеходно пространство, рамкиращо през свода си силуета на храм-паметника в далечина, така че да се превърне във вход към пешеходната зона, както и в популярен фотокът за заснемането и популяризирането на катедралата. В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в широчина и 4.5 метра височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили. Не беше триумфалната арка в Париж, но би свършила чудесна работа за целите ни.

Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията. Това, което пропуснахме, е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме и причината - крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината. Тук държим да отбележим, че дори и нашият екип да бе по-внимателен и да бе отбелязал, че размерите на арката са се променили значително, отново щяхме да се съгласим с направените от колегите компромиси. Защо? Защото намесите от това естество в градската средата са динамични, краткосрочни, подлежат на грешки, публично обсъждане и когато не се харесат твърде от обществото винаги могат да бъдат премахнати, както се и получи. От друга страна, ако една такава временна намеса е високо отличена, тя следва да бъде поощрена, припозната от администрацията на града и запазена, или развита в перманентна форма както в много добри примери по света. Големият позитив, който успяхме да открием в цялата тази ситуация, е, че ставаме свидетели на тенденция, в която обществото ни става все по-чувствително към средата около себе си и реагира на промените в нея. Силно се надяваме, обаче, тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори.

Мистерия е откъде се е появило известното червено килимче, тъй като в групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако го открием някъде, бихме го запазили.

Който е посещавал първите издания на намесите ни от поредицата Реките на София 2024 е виждал не едно несъвършенство в дизайна ни. Това не попречи “Реките” да се превърнат в един от най-успешните и популярни фестивали в София, а вече и в България. Някой ден ще направим компилация само от гафовете, по време на намесите ни. Една от отличителните черти на тактическия урбанизъм е да допускаш, отчиташ и поправяш грешките в несъвършенствата си.

Около останалите временни намеси покрай храма някои детайли също са различни от това, което бе планирано и замислено първоначално от дизайн екипа. Вярваме, че всеки негатив ще бъде отразен и взет предвид в бъдещия живот на тази нова и ценна за града ни пешеходна зона.

Важно е да отбележим и друга грешка - в медийното пространство надлъж и нашир се разпространена невярна информация - че сме получавали пари от Столична община за участието си в тази инициатива. Не сме. Не сме и искали. Трудът ни беше напълно безвъзмезден, включихме се, защото обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София вече е отвоювано като пешеходна зона! Стискаме палци за още.

Редно е да уточним и друга подвеждаща информация, че в дизайна на пространството (такъв какъвто беше финално развит и осъществен от замесените екипи) не е участвала Заря Врабчева - архитект, ключов дизайнер на едни от най-красивите и успешни сценографии в света. Нейната роля е консултантска и касае сценографията на потенциални бъдещи музикални събития на площада.

За краткото си съществуване от 2020 г. насам “Колективът” се пребори и донесе на София и България не едно високо национално и международно отличие. Подчертахме столицата и страната ни на Европейската културна карта с награди, сред които са тази на Новия Европейски Баухаус и наградата за Европейско културно наследство на ЕК.

Надяваме се, че това, което се случи пред Александър Невски, няма да стресне, а по-скоро ще мотивира все повече артисти, архитекти, урбанисти и като цяло хора с любов към града да бъдат двигатели на позитивната промяна в него. На хората, които взимат големите решения за нашите градски хабитати, желаем мъдрост.

Пожелаваме ви радостно посрещане на светлите празници.

С благодарност,

Колективът

 


В категории: София


11
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
11
Коментара по темата
11.
До спецовете от Колективът
10.12.2023 23:19:12
0
2
Здравейти от с.Чикилезово,Козлодуйска губерния!!
Пише Ви сдружението на селските активисти с молба за съдействие,а именно:
Скоро ще копаме нова септична яма у кметската къща и да Ва замолим за някаква супер креативна дизайнерска идея за нейната украса!!
Ако може в екипа Ви от креативни дизайнери,урбанисти,архитекти,ексхибиционисти,буфосимфонисти,сифилистици и тем подобни да бъде включен и минимум един астролог и гадател барем имате предварителна информация дали ще Ви платим!
Предварително благодарим!!
10.
До 9
10.12.2023 20:50:41
3
0
Мутрафонова,ти ли си Гнидо?
9.
Промяната дойде, един вид.
10.12.2023 19:18:21
1
10
Продължаваме Промяната, Демократична-България и Спаси София наистина са уникални неможачи. Уникални.
След като инсталираха някаква никаква “коледна украса” от духове, феи и розови еднорози, които явно са им останали от “прайда”, тропосаха пред катедралния храм някакъв безобразен пластмасов “златен кич” от Алиекспрес, сега изсипаха пред 7мо и 133то на “Шишман” нов делириум тременс от многоъгълни петохойници, които бързо бързо си прибраха.
И всичкото това умопомрачително безобразие е платено с нашите пари. Веднага си личи, че мис Бони управлява.
8.
Стискаме палци за още
10.12.2023 17:31:05
0
16
Авторите на „Арката от „Алиекспрес“ признаха, че са поканени от Терзиев...
7.
Педалите се развихриха на макс
10.12.2023 17:25:07
0
24
Нова странна „арт“-инсталация се появи в центъра на столицата. След златните арки на педалите, сега са изтипосали дървени трупи на пешеходната зона....
Тази декорация има две основни цели - да намали пешеходната зона и да спъва пешеходците. Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит.
Педалите са се развихрили с пълна сила и злост!
6.
До 3 БурГъзлията
10.12.2023 17:09:08
0
34
Доволен ли си бе насран гъз?
Драг кралици и мъже с цици, това ли са освободителите на София?
Дори Амстердам се отърсва от либерастията, но тука вирее с пълна сила ПП-ДБ и Смучи София!!!
София вече са чуди дали е Содом или Гомор!
5.
На тази арка
10.12.2023 16:57:01
27
5
Обърнахме повече внимание от новата спортна зала,която не може да заработи.
Защо не може,кой е виновен,защо излезе 2 пъти по-скъпа,защо тече при всеки дъжд,това на интересува,а не тази арка в друг град.
4.
Някой си
10.12.2023 16:40:33
1
34
Редакцията, защо допускате жълтопаветни тролове да обиждат читателите ви наред?!
Нямате ли администратор в коментарите?
Не всеки, който има собствено мнение и не се влияе от разни "евроатлантическо-либерастки НПО-та" проповядващи това за което им е платено е привърженик на Русия или Путин ..
Да не говорим, че болшинството от тези "правилно мислещи" са с корени от бившите БКП И ДС.....
3.
Бургазлия
10.12.2023 16:25:14
39
5
A така , нахакайте им го на русоробите и герберистите дето не могат се примерят , че София веке е свободна!
2.
Колективът и другаркята Бони
10.12.2023 16:13:19
3
46
Няма,няма, няма да узлагам колектива и другарката Бони, сол ташак на Васко ДС-то!!!
1.
ТЕ това е промяната на Ухото
10.12.2023 16:11:12
4
60
Педераси сър....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори