×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След година и половина рекет е логично „Лукойл“ да обяви продажба на рафинерията в Бургас


След година и половина рекет е логично „Лукойл“ да обяви продажба на рафинерията в Бургас
Спиране на работата на нефтозавода е вариант „Б“ за групата Д2+ББ, но това би било прекалено грубо, коментира Румен Овчаров
05 Декември 2023, Вторник, 21:32 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Припомнете си какво се случи с „Булгартабак“ под „мъдрото ръководство“ на един известен българин, който в момента се прави на политик, казва бившият енергиен министър

Румен Овчаров е роден през 1952 г. в Бургас. Бивш депутат от БСП и ексенергиен министър в правителствата на Жан Виденов и Сергей Станишев. Бе и член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ като представител на държавата. Потърсихме го за коментар по повод днешното съобщение от групата „Лукойл“, според което се обмисля вариант и за продажбата на активите й в България предвид променената ситуация.

- Г-н Овчаров, по повод днешната позиция на „Лукойл“ очаквате ли рафинерията в Бургас наистина да бъде обявена за продажба, или това е по-скоро блъф?

- За какво да блъфират?

- Ами, примерно, за да принудят държавата да не съкращава дерогацията?

- Аз не мога да разбера колко пъти вече трябва да го обяснявам: тази дерогация не е необходима толкова на „Лукойл“, колкото е необходима на България и на българските потребители. „Лукойл“ спокойно след известни настройки на технологичния процес ще може да работи и с петрол, който не е с руски произход. Само че България няма да получава тези данъци, които получава в момента, а българският потребител ще трябва да се примири с едни малко по-различни цени на горивата. Така че тук „Лукойл“ няма за какво да блъфира - според мен, разбира се. А с чисто търговските врътки – там вече е малко по-сложно. Очевидно е, че този примитивен рекет, който се упражнява срещу „Лукойл“ през последната година и половина, не е случаен. Той трябваше логично да доведе до някакво подобно действие. А дали наистина ще се случи продажбата и дали тези, които си мислят, че ще купят рафинерията, наистина ще я купят, е друга тема, която аз не мога да коментирам. Не съм запознат.

- Има ли кръг в България, както се спекулира, който има възможността да закупи компания като „Лукойл Нефтохим“ - все пак това е много голяма хапка?

- Какво значи „голяма хапка“? Те няма да си извадят парите от джоба. Ще ги вземат от някоя банка под формата на кредит. Тук няма кой знае каква голяма драма. Делян Пеевски има добри връзки – може би ще ползва отново Външнотърговската банка на Русия за подобни цели, както ги използва за превъртане акциите на „Виваком“ преди няколко години.

- Лошо ли ще е само по себе си, ако българин или българска компания притежава рафинерията в Бургас?

- Не знам, вие сам преценете какво се случи, например, с „Булгартабак“, когато българин започна да го притежава преди десет години. И къде е в момента „Булгартабак“? Искам да припомня на вас и на вашите читатели, че през 1985 г. „Булгартабак“ беше най-големият износител на цигари в света. И си припомнете какво се случи само за пет години под мъдрото ръководство на един добре известен и в момента българин, който сега се прави на политик.

- А реалистично ли е рафинерията в Бургас да спре да работи - това е все пак доста голям актив?

- Това за мен е вариантът „Б“ на групата Д2+ББ – както аз я наричам, тъй като спиране изцяло на рафинерията отваря пазара за други играчи, някои от тях също тясно свързани със същия този мераклия. Но ми се струва, че това е прекалено грубо и ще доведе до много повече проблеми, отколкото те даже сега си представят. Да не говорим какво ще се случи в Бургас и в региона.

- ББ кой е?

- Бойко Борисов.

- А Д2, предполагам, са Делян Добрев и Делян Пеевски...

- Да. Правилно предполагате, няма кой друг да е.

- Възможно ли е международна компания да закупи рафинерията?

- Възможно е всичко. Но нека не забравяме, че рафинерията в Бургас е една от най-добрите рафинерии не само в европейски, но и световен мащаб. Там бяха направени инвестиции за над 3,5 милиарда долара. И процесът с дълбочинната преработка, хидрокрекинга, е нещо, което е уникално от гледна точка на използваемостта на суровината. И ако имаме предвид реинвестираните печалби, нямаше толкова настойчиво да си задаваме въпроса – ама защо „Лукойл“ не плаща данъци. Ами когато реинвестираш печалбата, подобряваш технологичния процес, съвсем нормално е по някакъв начин да намалиш приходите си и данъците си. Но в момента „Лукойл“ е единствената компания в България, която плаща не 10, а 60% корпоративен данък. Нека да ви припомня, че две от големите български банки – ДСК и „Булбанк“, само за деветте месеца имат печалби – едната 750 млн., а другата 650 млн. вече. И те са увеличени с почти 90% спрямо миналата година. Но те плащат 10% данък-печалба. И останалите милиони си отиват в Унгария и в Италия.

- Тези 60% (за „Лукойл“) как ги изчислявате? Може би имате добавяте 50-те процента солидарна вноска, която бе въведена?

- Да, това е солидарна вноска, която според директивата на Европейската комисия трябва да бъде 30%. Българската държава я направи 50% и „Лукойл“ кротко си я плаща. Няма лошо, нека да плаща. Аз отдавна съм казал – тези, които правят свръхпечалби, да бъдат така добри да плащат и свръхданъци. Но въпросът е защо „Лукойл“ плаща 60% от печалбата, а чужди банки в България, които печелят в пъти повече спрямо миналата година, без да са си мръднали пръста, само заради повишените лихви – те изнасят цялата си печалба в чужбина.

- Г-н Овчаров, може ли да припомните в кой период бяхте представител на държавата в (Надзорния съвет на) „Лукойл Нефтохим Бургас“?

- 2013 – 2017 г.

- В този период компанията плащаше ли корпоративен данък?

- Точно в този период компанията за първи път плати корпоративен данък от доста време. Мисля, че беше през 2016 или 2017 г. Но точно в този период е и голямата инвестиция, за която говоря.


В категории: Бизнес , Политика


29
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
29
Коментара по темата
29.
Две думи са достатачни
06.12.2023 14:25:17
5
12
Комунистичеки БОКЛУК!
28.
Мислещ
06.12.2023 11:09:21
6
19
Ей така става, когато хора които трябва да са в затвора ръсят мозък !
27.
До 25
06.12.2023 09:41:15
3
19
Как да е осъден бе тъпако? В нащо блато имаме най-корупираната и не работеща съдебна система в Европа. Какви простотии ми драскаш? Добре, че бяха американци, нидерландци и всякакви други за да ги посочат тия корумпета. Не, че ние не си ги знаем.
26.
КПСС-БКП
06.12.2023 08:38:50
5
25
Тоя рашките още ли не са го гръмнали дето взема комисионни от тях и не им оправи далаверата с белене и козлодуй?
25.
*********
06.12.2023 08:16:10
10
17
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24.
81
06.12.2023 08:12:21
11
26
Тази червена мутра защо не е в затвора?
23.
Бре,
06.12.2023 08:10:08
9
13
чувам един кратун-ДСБ еец, измътил проблема на Нефтохим: Бил много голям за България! Ми защо Дългополския мангал не раздели производствата и не ги продаде на части, всичко щеше да си работи, ами хариза всичко за жълти стинки на руснака, като го интересува само крекинга? Написал 500 страници биография, няма нужда да я чета,
22.
.....
06.12.2023 08:09:05
7
27
Ах, как искам ама МНОГООО да го продадът руснаците този завод да го купи ако ще и ПЕеевси и Доган и Мангасарян. Да ги изгони всичките тези мърши в завода особенно насраната им администрация. Навързани като свински черва. Такива некъдърници има в този завод са се навряли там на хранилка и даже пренебрежително и надменно гледат. Да не изброявам имена те са едни и същи обикалят като сенки на Шаруфундиев едно джудже , гадно, гладно селско. Стоянчо ти си Кирчев. Митето Добрев е голям профисионалист спор няма. Но останалите са пази боже икономисти , еколози. Всичко пърди. А на инстаалацииите вечерно време спане. През деня имитиране на раб.дейност. ЗАКРИВАЙ !
21.
*********
06.12.2023 06:26:32
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
Дългия инкасатор
06.12.2023 05:57:35
9
45
Е толкова корумпирана фигура, че ако имаше и други подобни списъци като "магнитски" щеше да ги оглавява всички. Шибана комуняга!
19.
Еха!
06.12.2023 02:20:41
12
47
Защо му искате мнението на този? И той е в шайката, която стриктно пазеше "тайната", че Лукойл не плаща всичките си данъци в България. Той, БСП функционерът, да не би да алармира държавата? Не. Получаваше тлъсто заплащане само да се води на хартия като уж държи Златната акция, но нито веднъж не се намеси и не спря ограбването с монополното положение на руската рафинерия, с високите, "европейски", цени на горивата , с изнесената навън печалба. Били я реинвестирали! Народът им плаща масрафите! Няма губеща рафинерия в света, само бургаската е показвана като такава.50a0c
18.
Той не знае.
06.12.2023 01:14:03
12
36
Какво щяло да стане в Бургас! Имахме химически завод, сравним с заводите на BASF Германия. 90 % съкратен персонал, за Бургас от 3те пръста , ной-дългия. Бахти инвеститорите.
Трябва сега да влезе вътре особен управител или да влязат ДАНС, НАП и Митниците, ако са лъгали, да им друснат едни хубави актове към държавата и като си ги платят да се продават .
17.
Някои шишита се облизват, пара има
06.12.2023 01:06:21
3
39
Обаче Асенката се изтърва преди няколко месеца, че Лукойл се продава
16.
Бай
05.12.2023 23:53:25
4
54
Никой не пише за колко я продадохме навремето...кой си сложи подписа .....за стотинки...май беше.....както и всички..работещи заводи в бургас...
От тоз народ държава не става.....няма как......мърша сме...докато търпим такива псета......
15.
Мдаа
05.12.2023 23:33:16
7
36
Санкционираните по Магнитски- Пеевски и Овчаров са отдавна в играта.
Сигурно западните служби нямат информация. от корупционни схеми къде си съхраняват парите.
14.
*********
05.12.2023 23:31:26
3
9
Коментарът беше изтрит от модератор.
13.
Р.Овч.
05.12.2023 23:30:30
10
46
Нормално мнение за човек, ял кебабчета като представител на държавата в надзорния съвет на Лукой със заплата 400+ хил. на година без реално да върши абсолютно никаква работа.
12.
Р. Р.
05.12.2023 23:04:37
6
35
Това се нарича помиярско обяснение бил през периода 2013-2017 г. като представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Без съгласието на управлението на държавата ще те назначат там на тлъста заплата и после плюй по тези дето са ти дали тази сладка службица.
Още повече ,че енергетика е завършил инкасатора ако не се лъжа, какво разбира нефтопродукти и инсталации в завода.
Ще стане ясно в бъдеще кои ще бъдат собствениците и кои политически играчи стоят зад тях , ако се стигне до продажба и руснаците не блъфират с тази информация за продажбата на акциите на компанията.
Сега е твърде рано да се спекулира по тази тема, само може да се предполага.
11.
Е на тва е
05.12.2023 22:40:23
24
35
Крайно време беше да се изнесат от България.
10.
*********
05.12.2023 22:34:39
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Орбан
05.12.2023 22:28:20
15
58
Бургас,новият Видин.Такива продажни боклуци няма никъде.Останаха Мариците за 2025,Козлудуй до 2030 и ЗАКРИВАЙ
8.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо
05.12.2023 22:17:20
15
72
Ако Пеевски вземе Лукойл , с рафинерията ще се случи точно това , което се случи с Лафка и с Булгартабак .
Цените на горивата логично ще прехвърлят 5лева за литър , с обяснението , че и останалата част на ЕС са толкова . А колко Бургазлии ще останат без работа - ама на кого му пука ...
7.
Цирк
05.12.2023 22:13:06
18
71
Двамата най големи крадци в българската история Тиквата от банкя и свинята пеевски искат да прилапат рафинерията.
Колко ще мунструва това на народа не ги интересува.
Важно е шакфчетата и шкембетата им да са пълни.
Останалото е алабала
6.
Росен Григоров
05.12.2023 22:04:44
12
53
Ала-Бала !!! Руснаците ще поискат такава цена , че никой няма да се "навие" даже и да преговаря . А , аз и аверчето ми Митко Добрев ,ще си получаваме по 50+ хилки на месец. А на бачкаторите , дето бачкат в завода - да го ду....ат . Увеличение на заплатите - йок .
5.
3
05.12.2023 21:58:40
3
40
Литаско Швейцария 25МИЛИАРДА 22ГОДИНИ
4.
Бургазлия
05.12.2023 21:57:50
19
58
Нещо за което говоря от месеци.
Делян и Делян правят всичко възможно да вземат Лукойл , за сметка отново на народа.
Инак карат хорат да протестуират по магистралите срещу правителството , а после им го хакат с 200!
3.
3
05.12.2023 21:56:53
24
42
20год лукойл не плаща данъци водеше се на загуба с врътки преразпределение печалба литовско дилър Швейцария ако беше България фирма да прави шмекерии данъчни измами идва БОП качулки данъчни всяка една нормална държава изхвърля как Румъния удари им 3Милиарда Евро глоба укрива данъци и 2год руснаци връткаха продаваха уж лукойл рафинерия и накрая платиха как ИМА ДЪРЖАВА
2.
1
05.12.2023 21:51:51
18
47
РЕКЕТ ЛИ..БОКЛУК ДЪЛГИЯ ИНКАСАТОР ПРЕПОДПИСАЛ ДОСТА ВРЕДНИ УСЛОВИЯ БЪЛГАРИЯ 1997 ПОДПИСАН 20ГОД ДОГОВОР ДОСТАВКА ГАЗ БЪЛГАРИЯ 1996 СРЕЩУ КОПЕЙКИ В ЛИЧНА СМЕТКА ШВЕЙЦАРИЯ И ДАЛЕЧ ВИСОКА ЦЕНА
1.
Scrooge McDuck
05.12.2023 21:42:57
26
51
Точно, кратко и ясно от извора.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори