×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шийна дискова херния: причини, симптоми, лечение


20 Ноември 2023, Понеделник, 12:57 ч.

Статистиката сочи, че всяка година от 5 до 20 на всеки 1000 човека по света се сблъскват с тази диагнозата шийна дискова херния. Най-често са засегнати пациенти между 30 и 50-години. Повечето проучвания показват, че мъжете са по-предразположени към това развитие на това заболяване, това обаче не означава, че жените също не са изложени на риск.

Какво представлява шийна дискова херния

Цервикалната дискова херния ( или т.н. шийна), е увреждане на гръбначния стълб, което може да се причини  от предшестваща дископатия или от травма. Болката в резултат на шийна дискова херния може да бъде различна, а понякога може да не се усещат никакви симптоми. Обикновено болежките започват спонтанно във врата, ръката и китката, а понякога ръцете или китките може да изтръпнат.

Най-често е засегната едната ръка, като зависи кой корен на нерва е прищипан или възпален. Ако обаче има увреждане в гръбначният мозък, се усеща болка и изтръпване и в двете или по- ниско в тялото. Болката се увеличава при движение на главата и особено завъртане назад.

За да се обясни как действа дисковата херния, е необходимо да се разгледа и анатомията на гръбначния стълб, както и структурата на шийните кости. Шията е съставена от 7 прешлена, като по средата на тялото е гръбначният мозък, който е продължение на главния мозък. Оттам минават сигналите и заповедите, които мозъкът изпраща към тялото.

Гръбначният стълб е изграден от прешлени и дискове между тях. При фрактура се увреждат прешлените. С увеличаване на възрастта или вследствие на нездравословен начин на живот обаче междупрешленните дискове също могат да се променят и това да доведе до дискова херния.

Основните компоненти на диска са здрав слой отвън и пулпозно ядро.  С течение на времето дисковете губят част от водното си съдържание и стават по-крехки, като се увеличава шансът от дегенерация на тъканта.

От какво може да се причини шийна дискова херния?

  • Травми в резултат на ПТП или други, удар, рязка маневра;
  • Напрежение в рутинните дейности и стрес;
  • Слабост в шийните мускули, резки движения и неправилна поза на врата;
  • Дегенеративни изменения в костната структура заради напредване на възрастта;
  • Ревматоидни и инфекциозни заболявания, засягащи костите, ставите и опорно-двигателния апарат;
  • Излагане на студ, умора.

Има и няколко рискови професии, които увеличават вероятността от появяват на шийна дискова херния. Засегнати са хора, които работят пред компютър, домакини, секретарки, учители, шофьори.

Какви са симптомите, по които да разпознаем заболяването?

  • Болки отзад или отстрани във врата, както и скованост, която може да ограничи определени движения на врата.
  • Радикуларна болка, която се появява след прищипан нерв във врата и се спуска надолу през рамото, ръката, китката или пръстите.
  • Прищипан нерв или възпаление на нервно коренче води до  изтръпване или слабост също в рамото, ръката, китката и пръстите.

Пациентите се оплакват още от главоболие, дисбаланс, мравучкане, шум в ушите, замайване и слабост. Симптомите се влошават със специфични позиции на главата или дейности, сред които са спортът или фитнес упражнения та с вдигане на тежести.

Ако обаче усещате нестабилност на цялото тяло, изкривяване на една страна при ходене, спъване и влачене на краката, това значи, че шийната дискова херния е в напреднал стадий.

Лечение на шийна дискова херния

Има три метода за облекчаване на дискова херния на врата

  1. С кремове, с таблетки или инжекции шийните дискови хернии могат лесно да преминат.
  2. С физически упражнения, масажи, акупунктура, транскутанна електрическа нервна стимулация (ТЕНС), ултравиолетово и магнитно лечение подобряват качеството на живота на пациента.
  3. Хирургична намеса се налага, ако терапевтичната програма и физиотерапията не повлияват състоянието. По преценка на медицинското лице до операция се стига, ако хернията води до затруднена подвижност, загуба на чувствителност или дори парализа в горната част на тялотo.

Как да предотвратим появата на шийна дискова херния?

Препоръчва се правилна стойка, като държите врата изправен, особено при работа на компютър. Упражненията и аеробиката влияят благоприятно при лечението и намаляването на болки във врата.

Инверсната лежанка е изключително полезна при тази диагноза, тъй като с нея може да се извършват екстензии. Уредът се настройва с различен наклон на тялото с главата надолу, за да се облекчи напрежението в тазобедрените стави. Това е упражнение за разпъване на гръбнака в домашни условия, така че прешлените и дисковете да се позиционират правилно.

С помощта на този иновативен уред се подобрява  кръвооросяването, хидратацията и текстурата на дисковете и се предотвратяват болка и изтръпвания.

Подходящата диета и здравословният начин на живот, без стрес, са сред препоръките за предотвратяване на шийна дискова херния.

Източник на изображения: Pixabay


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори