×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безнаказаните прокурори и руското влияние спират България за Шенген, пише „Файненшъл таймс“


Безнаказаните прокурори и руското влияние спират България за Шенген, пише „Файненшъл таймс“
Заглавието на статията е "Руски убийци и диверсанти действат срещу българската оръжейна индустрия, твърди магнат" - става въпрос за Емилиян Гебрев
19 Ноември 2023, Неделя, 20:09 ч.
Автор: Флагман

Балканската страна остава основна зона за операции за руските агенти според хора от оръжейната индустрия

Корупцията сред българските прокурори и липсата на разследване на тяхното престъпно поведение са на видно място в докладите на Европейската комисия. Прокурорската безнаказаност и продължаващото влияние на Русия също са сред причините, цитирани от няколко столици в ЕС, за блокиране на присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Това твърди "Файненшъл таймс" в обширна публикация за България, в която оръжейният търговец Емилиян Гебрев казва, че саботажите срещу обекти на неговата компания "Емко" продължават и след нахлуването на Русия в Украйна. Той дава пример с експлозия от 2022 г. и пожар в Карнобат през тази година. Подобни инциденти имало и при други производители на въоръжение без властите да разследват обстоятелствата, продължава той, пише dnevnik.bg.

"Руснаците много се интересуват от нашите съоръжения и хората, които ги обслужват", казва български официален служител, пожелал анонимност. "Въпросът е как българските власти могат да защитят индустрията и лицата, собственици в тази индустрия. Неуспешни разследвания, унищожени доказателства - това е проблем. Кой разследва прокурорите?"

Гебрев продължава: "Няма никакъв резултат по нито едно от повече от дузина дела, свързани с руски терористични актове и шпионска мрежа в България. Всички разследвания са спрени или замразени и нито едно не е стигнало до съда."

Заглавието на статията е "Руски убийци и диверсанти действат срещу българската оръжейна индустрия, твърди магнат", а илюстрацията до заглавието е от военно изложение, на което президентът Румен Радев разглежда щанд със снаряди за танкове, пред който е застанал Гебрев.

Ето още откъси от статията:

  • Руската намеса, която обхваща и политическите партии, и медиите, застрашава нарастващата амбиция на България да увеличи производството на оръжия и боеприпаси съветски стандарт, използвани от Украйна и клиенти в развиващия се свят, според анализатори и правителствени служители.

  • Балканската страна (...) остава основна зона за операции за руските агенти, според Гебрев и други хора от индустрията. Те казват, че проникването е особено остро в прокуратурата и службите за сигурност.

  • "Прокуратурата и предишното ръководство на ДАНС участваха в системно и масово прикриване на . . . диверсионните действия на руските оперативни служители, включително експлозиите в нашите складове и опита за отравяне с "Новичок", казва Гебрев.

  • ДАНС заявява, че наскоро е "предприела редица мерки" за ограничаване на руското влияние и е разкрила "безпрецедентен брой случаи"... на руската зловредна шпионска дейност".

  • Веселин Иванов, говорител на българската прокуратура, казва, че обвиненията за руско проникване "категорично не са верни" и че новото ръководство е решено да реформира институцията, прокурорите са документирали "престъпната дейност" на агентите на ГРУ и са ги подвели под наказателна отговорност, но тъй като Русия не екстрадира своите граждани, "нямаше начин [да бъдат изправени] пред правосъдието".

От "Файненшъл таймс" са разговаряли и с министъра на отбраната Тодор Тагарев, според когото правителството разчита оръжейната индустрия - и в значителна степен производството на муниции - да стимулира икономическия растеж. Пред изданието български официални лица изчисляват, че около 40 процента от куршумите и снарядите, използвани от Украйна срещу руската агресия, са произведени в България, както и че близо 5% от БВП се създава от оръжейните продажби.

Тагарев обяснява и за известната от миналата година схема - въоръжение се изпраща към съюзници в НАТО за заместване на техните муниции, изпратени бързо за украинската армия.

Експерти посочват, че "Емко" е една от малкото компании, които произвеждат 125-милиметрови танкови снаряди извън Русия по съветски стандарт, които украинските сили все още използват за старите си танкове. Подобни специфични способности може да са сред причините българският производител да е обект на опити за саботаж.

Българският ВПК постепенно преминава към натовски стандарти, но проблемът с руското проникване и безнаказаността на прокуратурата карали западните производители да се въздържат да споделят своите технологии, пише още "Файненшъл таймс", цитирайки бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Има рискове България да получи западно ноу-хау. Трябва да реформираме спецслужбите. [Съюзниците от НАТО] няма да ни се доверят, ако не можем да защитим [тяхното] ноу-хау", обяснява Шаламанов.




17
Коментара
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
17
Коментара по темата
17.
Хахахахаха
20.11.2023 10:00:46
0
4
Спират майка му.
16.
д-р прокурор Иван Иванов от СРП
20.11.2023 09:58:48
0
9
Аааа….тихо никой да не разследват от нас прокурорите, защото ще видят много големи лайна. Аз съм заклет поръчков прокурор и само това правя, за друга работа не ме търсете. Плащаш на прокурор от ВКП 25.000 лева такса, разпределя се делото на случаен принцип и след това горно стоящият прокурор от ВКП ми дава указания какво да правя по породеното скалъпено обвинение и ми обещава по добър пост, като например в окръжна прокуратура. Какъв Шенген, какви 5 лева. Никакво разследване ние от софийската районна прокуратура сме честни престъпници.
15.
Проста ватенка
20.11.2023 08:31:30
8
2
То ние ватенките намерихме къде да влияем, във най-бедната и опростачена русоробска членка на ЕС.
Всичката ни ватенкова работа е такава.
От много влияние, държавата бърдак, армията затънала в Донбас и Запорожие, разузнаването фейк, технологии и въпръжение фейк, императора с бутокса тъпо милиционерче, което след време ще бъде обвинявано от самите ватенки за най-успешния шпионин на САЩ.
Русоробската членка на ЕС, от много влияние взела че дала на Украйна оръжие за милиарди и нарастнала производството и линиите на оръжейната си индустрия и последно даде даже ракети С-300,които уж били дефектни,ама като пристигнели в Украйна, вече не били дефектни.
Помоща за Украйна както се разбра е от първите дни на еойната в най-тежката първа фаза която включва битката за Киев, след като разбра и цяла Европа медиите гръмнаха от президентския украински офис-Михаил Подоляк, благодариха на България за спасяването на Киев. Най-скандалното е, че освен оръжие и боеприпаси тази помощ е включвала и гориво от Лукойл Бг.
Когато си негодяй и проста ватенка с гумени ботуши влияеш на едни русороб чокундури, които обаче, не пропускат случая да заработят на гърба на простата ватенка.
На самом деле, тези които били под влияние продали оръжие и боеприпаси с което укрите изтрепаха най-елитните ВДВ части летище Гостомел, Бородянка и так далее.
Извод: Защо да плащаш на безполезни продажни идиоти и ако правиш, не си ли по-завършен идиот и дурачок от самите тях.
Кремълска театрална постановка с главни герои прости ватенки и бг рубладжии. През цялото време на постановката публиката ги подиграва, освирква и захвърля с домати.
14.
Атанас Стефанов Проруски Пергиш
20.11.2023 07:15:55
7
0
Анатемааааааааа,анатемааааааапо спецназ.
Рубли да имааааа
13.
ГюбреВ
20.11.2023 03:20:46
5
11
ГюбреВ пак се разсмърдял.Да вземе някой да си свърши работата като хората най-накрая.И стига с тези глупости за руснаците.Ако руснаците му бяха вдигнали мерника щеше да му се случи като на Трактора,а не разни педрастии и постановки като на ингилизите и после уж атентат,ама "случайно" оцелял,за да обвинил руснаците.
12.
Какъв Шенген бе,
20.11.2023 02:51:43
4
11
ако дойде време и нас да взимат, то значи вече ще е време да бягаме на другата страна. Ако толкова го закъсат че им потрябваме и ние.
11.
СЕГА СТАНА ЯСНО
20.11.2023 00:12:08
6
15
Какъв долен боклук е този "магнат"
И най вероятно съвсем не без причина е имало покушение срещу него. Освен ако не е инсценировка, както са най вероятно инсценировки и взривовете в заводите му. Това очевидно е един схемаджия, който гони печалби,не признава род и родина,плюе срещу България.
10.
do 7
20.11.2023 00:09:22
5
7
то щото ние сме цъфнали и вързали.....????
и щото все някой друг ни е крив,за батака в който сами сме се набутали.....а.....???
пък ти англетата не ги мисли,два живота да имаш,пак няма да ти стигнат,да се доближиш до техния жизнен стандарт......мхм....
9.
ТБС
19.11.2023 23:33:47
3
14
Мда, продължавайте да избирате имбецили, които назначават други имбецили. А Шенген за кво ни е? А прасето крадливо Гебрев кво квичи, ще му спрат и оръжейния бизнес след това.
8.
ХХ
19.11.2023 22:29:21
5
15
Британия ВИНАГИ лъже.
7.
Scrooge McDuck
19.11.2023 22:08:35
3
25
Аре спрете с този червен комунистически маймун Гебрев. Кога и кой го вкара в бизнеса с оръжие защо не каже. А Файненшъл Таймс да си гледа пакитата и талибаните. Англия много обича да се бърка, но отдавна не е империята, която беше.
6.
До 2
19.11.2023 21:38:41
1
20
И оная мазна свиня пееф.
5.
Радеф късото чорапче
19.11.2023 21:20:56
20
7
Аз на митрофаница ще и измия дирника и ше изпия водата
4.
Хулигана
19.11.2023 21:14:54
6
27
Аве еи лайняр гебрев я ти кажи как се сдоби с тези оръжейни компании ,как се става оръжеен трафикант
3.
1
19.11.2023 20:57:35
17
14
русия винаги саботира
2.
Шоу
19.11.2023 20:47:07
6
27
Това че борисов не е в затвора ни спора за шенген.
1.
Бургазлия
19.11.2023 20:31:26
7
21
Гласувайте пак за ДПС, ГЕРБ и Радев
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби
4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори