×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ел Ниньо ще държи градусите високи през зимата


09 Ноември 2023, Четвъртък, 08:30 ч.
Автор: Флагман

Вредните емисии от парникови газове, причинени от човешка дейност, са едни от главните виновници за горещините в световен мащаб

2023 г. се очертава да бъде най-топлата от 125 хил. години насам, заявиха в сряда учени от ЕС, след като данни показаха, че този октомври е бил най-горещият някога за тази епоха, съобщи Си Ен Ен. Според службата на ЕС “Коперник” в областта на изменението на климата (C3S) миналият месец е счупил температурния рекорд от октомври 2019 г, пише 24 часа.

“Рекордът беше счупен с 0,4°C, което е огромна разлика”, заяви зам.-шефката на C3S Саманта Бърджис и определи аномалията като “много екстремна”. Според данните средната температура на въздуха за октомври е била с 1,7° по-висока спрямо прединдустриалния период между 1850 и 1900 г.

Вредните емисии от парникови газове, причинени от човешка дейност, са едни от главните виновници за горещините в световен мащаб.

Допълнително за покачването на градусите през 2023 г. обаче допринася и появата на климатичния феномен Ел Ниньо (топлото течение в Тихия океан, което оказва влияние върху световния климат - б.а.). Тази година се очаква да измести предния рекордьор по горещини - 2016 г., посочват още от C3S, като отбелязват, че тогава пак е бил период на особено силен Ел Ниньо.

За да направят прогноза, която да обхваща период над 100 хил. години, “Коперник” събира данни и от други агенции, тъй като учените от ЕС разполагат с информация от 1940 г. насам. “Когато комбинираме нашите данни с тези на Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН (IPCC), можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 хил. години”, поясни Бърджис.

Според учените единственият друг случай на месец с такива големи температурни рекорди е бил септември тази година.

“Септември наистина ни изненада. Така че след миналия месец е трудно да се определи дали се намираме в ново състояние на климата. Но сега рекордите продължават да се трупат и започват да ме изненадват по-малко, отколкото преди”, коментира още Бърджис.

“Сега повечето години на Ел Ниньо са рекордни, защото допълнителното затопляне от явлението се добавя към постоянната скорост на причиненото от човека глобално затопляне”, обясни климатологът от Пенсилванския университет Майкъл Ман. Затоплянето на климата стана особено ясно с природните бедствия, които застигнаха света тази година - опустошителни пожари, силни бури, наводнения, които взеха десетки хиляди жертви по цял свят.

Според Пиърс Форстър, климатолог от университета в Лийдс, човечеството не трябва да позволява на тези природни катастрофи “да се превърнат в новото нормално”. По думите му, ако ограничим бързо емисиите на парникови газове през следващото десетилетие, можем да намалим наполовина темповете на затопляне.

Въпреки че Парижкото споразумение призовава за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5° над средните стойности от прединдустриалния период, това се отнася за дългосрочните температури. Това значи, че ако този праг бъде преминат 1-2 пъти през следващите няколко години, споразумението няма да бъде нарушено. Колкото по-често обаче границата се превишава, толкова по-близо е светът до неизпълняването на споразумението.

“Можем да кажем с почти пълна сигурност, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята, и в момента е с 1,4° над средната стойност спрямо прединдустриалния период”, коментира още Бърджис. Доклад на ООН освен това предупреди наскоро, че ако вредните емисии не бъдат намалени, то прозорецът за избягване на глобалното затопляне от 1,5° е възможно да се затвори преди 2030 г.

“Никога досега не е имало по-силно чувство на неотложност спрямо амбициозните действия в областта на климата в контекста на COP28”, допълни Бърджис. (COP28 - тазгодишната конференция на ООН за изменението на климата - б.а)

Междувременно Световната метеорологична организация към ООН (СМО) съобщи, че Ел Ниньо може да продължи чак до април 2024 г., като “има 90% вероятност то да се задържи през цялата предстояща зима в Северното полукълбо”.

Ел Ниньо обикновено се появява на всеки 2 - 7 години, като е нормално да повиши световните температури. На фона на глобалното затопляне обаче комбинацията има потенциал да бъде опасна. Ръководителят на СМО Петери Талас предупреди, че след като 2023 г. е на път да стане температурен рекордьор, “следващата година може да е още по-топла”.

По думите му това “недвусмислено” се дължи на нарастваща концентрация на парникови газове в атмосферата, а “екстремните явления като горещини, суша, горски пожари, проливни дъждове и наводнения ще се засилят в някои региони, което ще доведе до сериозни последици”.

Ел Ниньо се появи последно между 2018 - 2019 г., като беше последван от дълъг период на Ла Ниня (студеното течение в Тихия океан, обратното явление на Ел Ниньо - б.а), който приключи по-рано тази година. Според СМО сегашния Ел Ниньо ще затопля централната част на екваториалния Тихи океан до април, което ще доведе до по-високи температури в по-голямата част на световния океан, както и в почти всички сухоземни райони.

Очакват се още валежи над нормата в Африканския рог, Ла Плата в Южна Америка, в някои части на Северна Америка, както и в Централна и Източна Азия.


В категории: Времето днес


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
2
Коментара по темата
2.
6matarok
09.11.2023 11:59:15
0
2
Putin da vi hvarli atoma da va sgree malko , maika vi prokleta
1.
Бахму
09.11.2023 09:28:27
2
9
Евахгу и екстра ниньото, децата сняг не са виждали...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори