×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната с "Хамас" заплашва да срине $500-милиардна икономика


05 Ноември 2023, Неделя, 11:33 ч.
Автор: Флагман

Конфликтът удари икономиката на Израел буквално от първия ден

Израел е преживял много войни. И всеки път е излизал от тях по-силен и политически, и икономически. От месец страната води поредната си война. Врагът е добре познат - ислямистите от "Хамас", но нещата сега изглеждат по-различни от преходните конфликти със същия противник. И анализатори, не без основание, предупреждават, че този път излизането от ситуацията може да се окаже далеч по-трудно и болезнено, пише БТА.

По ирония на съдбата (а и на историята) конфликтът се отприщи (може би не съвсем случайно), точно когато израелският премиер Бенямин Нетаняху почти тържествено обяви, че в Близкия изток настъпва "нова ера на мир и благоденствие". Думите му, цитирани от Асошиейтед прес, са отглас на подобряването на връзките на Израел с много арабски и мюсюлмански страни и установяването на дипломатически отношения с някои от тях, като Мароко, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Върхът на този процес трябваше да бъде установяването на дипломатически отношения с лидера на арабския свят - Саудитска Арабия. Анализатори дори твърдяха, позовавайки се на наназовани източници от т. нар. "тиха дипломация", че това може да случи още през първата половина на 2024 г.

Но "Хамас" се погрижи да сложи кръст (полумесец?) на тези усилия и същевременно да "засили" една просперираща икономика по нанадолнището. Уви, с цената на живота на хиляди напълно невинни хора и от двете страни.

Конфликтът удари икономиката на Израел буквално от първия ден. Хиляди бизнеси бяха принудени да затворят или да ограничат дейността си, след като над 300 000 годни да носят оръжие мъже бяха свикани под знамената. Над 250 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, тъй като те попадаха под непосредствена заплаха от ракетните удари на "Хамас", а впоследствие и на съюзниците им от "Хизбула" и "Ислямски джихад".

Ресторанти и магазини се изпразниха, десетки авиокомпании прекратиха полетите си до и от Израел, туристическите компании отмениха пътуванията до Светите земи, едно от основните израелски находища на природен газ - "Тамар", спря работа от съображения за сигурност.

Израелската икономика възлиза на близо 500 милиарда долара и е сред най-големите и добре развити в региона на Близкия изток. Тя се радва на нисък държавен дълг, бюджетен излишък и валутни резерви от близо 200 милиарда долара. По непотвърдени изчисления обаче войната струва на бюджета 100 милиона долара всеки ден.

Израел е известен като "страната на стартъпите", най-вече високотехнологичните, които всяка година привличат рекордни инвестиции. Само пред 2021 г. те са достигнали рекордните 27 милиарда долара, но през миналата са се свили почти наполовина, а през първите месеци на настоящата спадът е с още 68 на сто, сочат данни на израелския Институт за развитие на стартъпите. За това негативно развитие се "погрижи" почти еднолично премиерът Нетаняху, опитвайки се да наложи доста спорна съдебна реформа, отблъснала много инвеститори.

Подобно развитие изглежда твърде плашещо в перспектива, тъй като високотехнологичните продукти, зад които стоят най-вече стартиращи компании, съставляват 48 на сто от износа на Израел. Свиването им неминуемо ще нанесе тежък удар на икономиката като цяло.

Висш служител на "Майкрософт Израел" (Microsoft Israel) в сряда изрази сериозни опасения за развитието на високотехнологичния сектор и предупреди, че ако войната с "Хамас" се проточи и задълбочи, мултинационалните компании могат да прекратят задълго дейността си в Израел. Томер Симон, шеф на изследователската дейност на на "Майкрософт Израел" е изпратил това предупреждение в писмо до председателя на израелския Национален съвет по сигурността Цахи Ханегби, но така и не е получил отговор, след което се е принудил да го разпространи в медиите.

Правителството тихомълком признава наличието на проблем, като посочва, че около 15 на сто от работещите във високотехнологичния сектор са мобилизирани и са на фронта. Немалко от тях може никога да не се върнат по работните си места.

Израелската Служба по иновациите направи още в самото начало на войната стрес тест на местните стартъпи и установи, че забавянето в набирането на капитал, съчетано със свикването на твърде много резервисти "изправя много високотехнологични компании пред сериозни предизвикателства", посочва нейният главен изпълнителен директор Дрор Бин, цитиран от АП. "Има компании, на които може съвсем скоро да се наложи да затворят врати", предупреждава Бин.

Управителят на централната банка на страната Амир Ярон побърза да успокои страховете и характеризира икономиката на страната като "здрава и стабилна". "Израелската икономика знае как да излиза от трудни периоди и бързо да се връща към растеж и просперитет. Не се съмнявам, че и сега ще се случи същото", заяви той на пресконференция по-рано тази седмица. Централната банка вече отпусна 30 милиарда долара в подкрепа на шекела, чиято стойност през последните четири седмици почти постоянно спада и вече достигна 14-годишно дъно.

Увереността на Ярон има известни исторически основания. Според изчисления на централната банка войната в Газа през 2014 г. е причинила спад на БВП от едва 0,4 на сто, а конфликтът с Ливан през 2006 г. - от 0,5 на сто, посочва проф. Михел Щравчински, икономист от Еврейския университет в Йерусалим и бивш директор на дирекцията за проучвания към централната банка.

В опит да се "застрахова" централната банка вече намали прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2023 г. до 2,3 на сто от предходните 3 на сто и до 2,8 на сто за 2024 г. спрямо предходните 3 на сто. Банката прогнозира освен това, че бюджетният дефицит за настоящата година ще възлезе на 2,3 на сто, а за следващата ще се покачи до 3,5 на сто, при това само ако конфликтът не излезе от сегашните си граници. Предишната прогноза предвиждаше бюджетен излишък за настоящата година.

Рейтинговите агенции "Фич" (Fitch Ratings), "Мудис" (Moody's Investors Service) и "Стандарт енд Пуърс" (S&P) предупредиха, че ескалация на конфликта ще доведе до намаляването на кредитния рейтинг на страната.

Предусещайки надвесването над пропастта, 300 водещи израелски икономисти призоваха преди дни в открито писмо премиера Нетаняху и финансовия министър Безалел Смотрич да "се вразумят" и да пренасочат държавни средства от някои "несъществени сектори" към пряко справяне с последиците от войната, подпомагане на пострадалите и възстановяване на икономиката, посочва Ройтерс.

В документа те изтъкват, че разходите за войната могат да достигнат десетки милиони шекели, което би сринало икономиката на страната.

Смотрич се задоволи само да каже, че правителството ще "похарчи толкова, колкото е необходимо", което само вся допълнителен смут. Още повече, че предвидените за отпускане средства включват 9 милиарда шекела (2,2 милиарда долара) за ултраортодоксални и крайнодесни про-заселнически партии с единствената цел да бъде спечелена подкрепата им за управляващата коалиция.

Тези средства изглеждат крайно неадекватни точно сега, тъй като част от тях са предвидени за насърчаването на ултраортодоксалните жители на Израел да ... не се присъединяват към работната сила, посочва Ройтерс.

Икономистите, сред които са бившият управител на централната банка Якоб Френкел, бившият съветник на Нетаняху Евгений Кандел и икономическият съветник към една от най-големите израелски търговски банки "Апоалим" (Bank Hapoalim), твърдят, че козметични промени в сегашния бюджет няма да покрия нуждите за воденето на войната и подпомагането на пострадалите.

"Правителството трябва да погледне предизвикателствата в очите колкото се може по-скоро и да се опита да възстанови доверието у гражданите, че е в състояние да се справи. Основна и необходима стъпка е незабавното спиране на финансирането на всякакви дейности, които не са от съществено значение за войната и възстановяването на икономиката, и на първо място т. нар. "коалиционни фондове", се посочва в писмото, видяно от Ройтерс.

Финансовото министерство представи план на стойност 1 милиард долара под формата на грантове за бизнесите, пострадали от войната, но критиците твърдят, че това далеч не е достатъчно.

Израел, разбира се, може да разчита на подкрепата на САЩ. Администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри 14 милиарда долара извънредна помощ за еврейската държава, но повечето от тези средства ще отидат пряко за военни цели.

Ситуацията засега все още е под контрол, макар и Израел да е принуден да воюва, все пак с по-нисък интензитет, на три фронта - и в Западния бряг, и срещу "Хизбула край границата с Ливан. Евентуалното разрастване на конфликта, знаци за което не липсват - върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и хранителни стоки за Израел, правителството на Боливия скъса дипломатическите си отношения със страната, а Бахрейн отзова посланика си и обяви, че прекъсва икономическите връзки - може да доведе до непредвидими последици с глобално отражение.

Икономиката на Израел ще пострада сериозно, но пък други ще потриват доволно ръце.

(от БТА)




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
1
Коментара по темата
1.
Ха ха
05.11.2023 20:53:23
0
0
Оръжията никога не печелят срещу ....човека, за чуитата, това е началото на края!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори