×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Удрят ни ужасно по джоба, очаква се надуване на цените


Удрят ни ужасно по джоба, очаква се надуване на цените
Според председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова ценовата секира ще я усетим по-осезаемо в първите дни на Нова година
04 Ноември 2023, Събота, 10:20 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Дори хранителни продукти от т.нар. малка кошница, ще поскъпнат, защото резервите са изчерпанич

Очаква се скок на цените. Причината е, че бизнесклиматът се е влошил през октомври спрямо септември. Това показват данните на Националния статистически институт, а в „Тази събота и неделя“ по бТВ председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова каза, че тепърва навлизаме в тежкия сезон и доста фактори, които водят до увеличение на цените, действат паралелно.

Производителите и търговците на продукти от първа необходимост работят с по-ниски маржове, за да подкрепят потребителите в трудния период, но ценовата секира според нея ще се усети след Нова година. 

„Хората намират начин да пазаруват по празниците, тъй като не искат да се лишават от малкото възможности да се почувстват добре, но промените в семейните бюджети и разходите до края на годината ще ги видим как ще се реализират. В стратегията си представителите на малкия бизнес трябва да предвидят, че през първите месеци на 2024 г. ще имат много малки обороти“, добави тя. 

ЗНП заменя БДС, ще поскъпнат ли пак млечните продукти?

Негулова прогнозира увеличаване на цените на хранителни продукти от т.нар. малка кошница, които досега не се вдигаха, тъй като имаше резерви, но и те се изчерпват.

„Всеки, който иска да остане в бизнеса, трябва да намери баланс – да покрие разходите, но едновременно с това да задържи пазарни позиции“, добави тя. 

Проблемът е, че много търговци ще фалират, каза още Негулова.

Проверка на Нова телевизия пък установи, че между 20 и 30% са по-скъпи плодовете и зеленчуците тази година. 

Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница предвидливо домакините правят последния избор от сергиите на пазара. За Руска Аврейска приготвянето на зимнина в домашни условия е традиция, пише БЛИЦ.

"Шарената туршия - тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да говорим ли? По-скъпо ще е от миналата година, защото повече е внос. Затова и част от домакинствата се отказват да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо. Очакват хората, които ще правят зимнина очакват, че ще поевтинеят, но аз не изчаках. Няма и да правя. Досега съм правила, на тази година няма да правя. Всичко е толкова скъпо, че въобще нямам думи", казва Аврейска. 

На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип “корнишони“. Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм.

"Тя консервата засега е най-евтина. От нея взимат повече. Тя предимно се прави в буркани. Сега в момента е 1,50, а беше 1 лв, 1,20 лв", обяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци. 

Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е собствено производство. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, но минимално. "Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на нивото", допълни тя. 

Търговците се оплакват, че в момента на пазара има огромен недостиг на българска продукция. Тази година производството било по-малко. "Карфиол, камби трудно се намират, червена капия. Пък карфиолът се случи така, че септември в жегите имаше карфиол много. Сега, когато започва търсенето прост се пообра. Няма", съобщава Илия Добрев, търговец. 

И от пазара към фабриката за консерви. Тук ни посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

"В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия", заяви Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. 

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
14
Коментара по темата
14.
Дончо
09.11.2023 02:25:25
0
3
При нас в Ейре цените падат,заплатите високи.15 -20 евро на час е навсякъде.Какво сгава с Бг бизнеса.Вероятно не разбират и не инвестират? Внасяйте евтини продукти.
13.
ХХ
04.11.2023 13:01:26
0
4
Не го интересуват високите цени. Той взема тавана на пенсията, защото е бил сътрудник на Държавна сигурност. През 1986 г е вземал 860 лв заплата, а другите работеха за 300 лв.
12.
Аз
04.11.2023 11:21:44
1
9
Опасан,успех с краставиците и доматите .И 10лв ще дам ,ако нямат вкус на тиква краставиците ви,ама надали .....Мисля да ям цяла зима ряпа и цвекло ,вие си ги мушкайте краставиците отзад ;)
11.
ХХ
04.11.2023 11:10:42
1
5
До 7

Ми иди ТИ да копаш да помогнеш на майка си. Какво ревеш, че пак другите са виновни на некадърните и мързеливи про'с'таци като неб?
10.
До 4
04.11.2023 10:47:15
0
5
Тогава мри от глад. Никой не се интересува от тен, мързел!
9.
не е редно
04.11.2023 10:22:24
1
6
да допускате сексистки и цинични коментари!
8.
?
04.11.2023 10:11:18
2
24
Инфлация няма! Има спекула!
7.
ще става по зле защото
04.11.2023 10:00:37
11
15
сега всички жени са курви и затова не можеш да ги накараш да копат в градината и да си отглеждат храната. А майка ми като се върне от работа и свърш с цялата домакинска работа отива да копа в градината, но вече такива жени няма защото са мързеливи курви всички без изключение
6.
до dartata kokomqvka
04.11.2023 09:50:03
3
15
Ти като не си комунист/ка си купи една къща с двор в някое село за 5-10 000 лв. и си произвеждай плодове, зеленчуци, яйца, месо, мляко, сирене и т. н., а не да седиш в града без работа и да гледаш каква далавера да направиш, за да си вземеш вечерта една дозичка...
5.
XX
04.11.2023 09:46:57
12
13
Е и? Нали гласувате за ЕС? Нали сте в клуба на богатите? Какво ревете?!
4.
Darta kokomqvka
04.11.2023 09:38:30
14
1
Baba ti be6e komuniska i ne pla6ta6e naem
Ne vseki ima gradina i dvor
3.
Верно?
04.11.2023 09:34:55
5
20
Производителите и търговците на продукти от първа необходимост работят с по-ниски маржове, за да подкрепят потребителите в трудния период...
------
Верно? Сигурно затова заводски бял хляб при производствена цена от 0,70лв се продава на търговец за 1,20лв който пък го продава на краен клиент за 1,60лв. Май клиентите ви крепят? Много хора дори не подозират, колко лесно се прави и колко евтино излиза направата на хляб у дома. За качеството и вкуса няма да говоря, защото са несравнимо по-дообри
2.
Хахахахахаха
04.11.2023 09:32:49
4
26
Не затваряли буркани, защото им било скъпо. Добре... ама се знае,, че после става по-скъпо. Вместо да седят и да чакат на милостта на производители и прекупвачи да вземат да се насочат към производството за лични нужди. Българите станаха мързели и мрънкачи. Ако не ти стига храната... си я произведи! До последният си дъх на 84 години баба ми работеше в градината и си произвеждаше храна. Какво спира останалите?
1.
Evstati
04.11.2023 09:17:31
2
22
Тази малка кошница, наистина е много малка, дори и на дъното и не се вижда нищо с не надути цени.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание 
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори