×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Връщат машините в склада, но остава мистерия как без разрешение от ЦИК са тръгнали към секциите


Връщат машините в склада, но остава мистерия как без разрешение от ЦИК са тръгнали към секциите
Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза Камелия Нейкова
28 Октомври 2023, Събота, 09:40 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е категорична – няма да се гласува машинно утре, но се очаква протест

Изпратили сме разпореждане до министъра на вътрешните работи машините за гласуване, които са напуснали склада, незабавно да бъдат върнати и вече имам уверението главният секретар на Министерството на вътрешните работи, че това ще се случи, каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Тя влезе в студиото, за да коментира скандала, породен от ОИК – София, които късно снощи решиха да в столицата да се гласува машинно, въпреки че ЦИК по-рано реши тези устройства за гласуване да останат в склада. 

Брутален произвол! Снощи ОИК-София отхвърли решението на ЦИК и разпореди гласуване с машини

След като водещият я пита дали се страхува, че може и други общински избирателни комисии да вземат решение да бламират решението на Централната избирателна комисия и всяка община да започне да решава сама дали да има или не машина, Нейкова каза, че не е възможно да се случи това. Няма как да се появи машина в избирателна секция, подчерта тя. 

„Вчера след приключване на заседанието на ЦИК, получихме писмо, в което ни уведомяват, че машините са напуснали склада и се транспортират. Това е станало без разрешение на Централната избирателна комисия. Не е дадено такова. Защо и как са напуснали склада трябва да отговори МВР“", заяви шефката на комисията.

Тя сподели, че на 26 октомври вечерта е получила преписката от ДАНС. 

„Това е специализираният орган, чиято основна цел е да разкрива и предотвратява заплахи, свързани с националната сигурност. В преписката, за която бях уведомена, че е връчена на президент, премиер, председателя на Народното събрание се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване“, заяви Нейкова. 

"Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на парламента. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, така както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение", обясни председателят на ЦИК.

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Некова.

„От Министерството на електронното управление издадоха късно снощи след 21:20 часа такова удостоверение, но към този час вече сте взели решение за отмяна на машинното гласуване. Възможно ли е да бъде прегласувано от страна на ЦИК?“, попита водещият. 

„Решението е получено в ЦИК. Така ме информира дежурният ни деловодител. След приключването на заседанието ни и след като колегите вече си бяха тръгнали, но това, което ми каза той, е че подписано от същият заместник-министър, за който се съдържаше информация в доклада на ДАНС“, отговори Нейкова. 

След като Георги Любенов уточни, че вероятно се приема, че подписът на Михаил Стойнов е нелегитимен, тя каза, че не е работа на ЦИК да определя кой какъв е, а само констатирала факта. 

„От ДАНС трябва да пояснят до каква степен има заплаха за националната сигурност. Няма как ЦИК да игнорира доклада на тази агенция и да каже, че машините могат да тръгнат и всичко е както трябва“, коментира председателят на комисията. 

„Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС. Доверието в изборния процес е най-важно. Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, да кажем „не е вярно, някой просто ни е изпратил една преписка“, добави тя. 

Водещият припомни, че днес ще има протест в 12 часа пред централата на ЦИК и попита дали дали ще се вземат допълнителни мерки за нормалното провеждане на изборите утре, ако ситуацията ескалира. На въпроса дали може тя да излезе извън контрол след решението на ОИК, да се гласува с машини в София, Нейкова отговори, че няма да коментира действията на столичната Общинска избирателна комисия, а какви решения ще вземе ЦИК не можела в момента да кажа. „Имаме заседание. Ще дадем указания към общинските и към секционните комисии как да работят в изборния ден“, добави тя.

„Не знам на базата на какво столичната ОИК взе това решение да се гласува с машини при положение, че ЦИК е дала своето разпореждане и към изпълнителя по договорите за машинно гласуване, и към Министерството на вътрешните работи, и към дружеството, което е собственикът на склада, в който се съхраняват устройствата да не напускат и да не бъдат транспортирани до избирателните секции. Така че решението на ОИК – София с каква цел е взето не мога да кажа. Няма да го коментирам“, заяви шефката на ЦИК.

„За мен решението на ЦИК не е срамно. Това бе възможното предвид информацията, която получихме и всички факти, които бяха сведени до знанието ни. Ако някой от органите, който е предоставил данните, е допуснал грешка, да си носи отговорността! В никакъв случай няма да кажа, че комисията обслужва политически интереси“, добави тя. 

„Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, така че всеки един избирател, който вероятно вече е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до избирателните секции и даде своя глас. Трябва да има избирателна активност, когато избираме органите, които управляват държавата, общините, кметствата“, подчерта Нейкова. 

Вярно е, че машините не произвеждат недействителни гласове, призна тя и призова избирателите да внимават, като отбелязват своят вот върху хартиената бюлетина, да маркират точно в квадратчето. Членовете на СИК да внимават при преброяването на гласуването, за да няма недействителни бюлетини или изкуствено създадени такива, съветва председателят на ЦИК. 

Не съм гласувала с хартиена бюлетина, откакто има машинно гласуване, но сега ще го направя, сподели тя и призова българите да не бойкотират изборния процес. 


В категории: Местни избори 2023


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори