×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отива ли си Шенген?


Отива ли си Шенген?
Австрия е една от страните в Шенген, която върна граничния контрол със съседите си.
25 Октомври 2023, Сряда, 08:27 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Докато България продължава да се надява на членство, организацията изглежда се руши пред очите ни

Докато България продължава по инерция да настоява за членство в Шенгенското пространство, тази организация сякаш се руши пред очите ни. Една след друга държавите членки въвеждат граничен контрол, чиято липса е основният смисъл на съществуването ѝ. Първа това направи в края на септември Полша, с което задвижи ефекта на доминото. Само за броени дни контрола по границите върнаха Австрия, Чехия, Словакия, Германия, Словения и Унгария. Вярно, всички те настояват, че това е временна мярка. Въпросът обаче е кое е временното събитие, което я е наложило.

Подобно масово връщане на граници имаше и преди три години, когато коронавирусът започна своето шествие по света. Тогава мярката наистина изглеждаше временна – докато всяка страна успее да реши проблемите си с това заболяване. В момента, в който то отмина, границите паднаха.

Случаят сега съвсем не изглежда такъв. Държавите се пазят не от заразна болест, която в един момент ще отшуми. Те обявиха, че въвеждат граници заради мигрантските потоци. А мигрантските потоци никак нямат свойството да са временни и краткотрайни. Затова този път може да се направи обосновано предположение, че „временната“ мярка има всички изгледи да се окаже твърде постоянна.

Не би могло да има по-лош момент от този, в който Австрия възстановява граничния контрол, българският премиер Николай Денков да лети до Виена, за да моли властите там да ни пуснат в Шенген. Ако във вторник сутринта, докато г-н Денков излиташе от София, само хората, които следят пряко случващото се в тази организация, бяха наясно, че еднодневната визита е безсмислено харчене на държавни пари за полет и съпровождащите разходи, то вечерта това бе вече и народен факт. Логично австрийският канцлер Карл Нехамер отговори твърде категорично с „не“.

Николай Денков летя до Виена, за да чуе от канцлера Карл Нехамер онова, което бе ясно и без да се ходи на място: Категорично не за България в Шенген

В края на септември все пак оправданието с мигрантите може и да е звучало за някои малко обобщено и размито. В края на октомври то вече има своите ясни очертания. Буквално в деня, след като терористичната организация „Хамас“ извърши клането в Израел, при което бяха убити най-много евреи от Втората световна война насам, Западна Европа бе залята от масови митинги в подкрепа на „Хамас“. Не на Палестина и каузата ѝ, а конкретно на „Хамас“, тоест – на тероризма.

Управляващите в различните западноевропейски държави изглеждаха стреснати, дори уплашени. Даже правителства, съставени само от либерал-глобалистки партии, каквото е германското, за които масовата миграция на Азия и Африка в собствените им страни е най-важната точка в програмите им, не крият, че са сериозно смутени от наличието на толкова много хора, които от сърце приветстват тероризма. Сякаш не са предполагали, че като отворят широко границите за всеки, пожелал да пристигне, любителите на главорези, а и самите главорези, няма да се възползват от тази възможност.

Тези митинги поразиха до такава степен управляващите, че френският вътрешен министър Жералд Дерманен използва нов политически термин, за да онагледи ситуацията: „Европа е обхваната от атмосфера на джихадизъм“. Специално Франция бе поразена двойно. Освен знамената на „Хамас“ и масовата радост от извършените от ислямистите кланета на евреи, излели се по френските улици, на 13 октомври в гр. Арас, пред собственото му училище, където е учил, чеченец с викове „Аллах акбар“ закла поредния учител християнин. Медиите бързо извадиха на бял свят нещо, за което властите дълги години са си затваряли очите – умишлено или не. В Тулуза се е образувал цял чеченски квартал, където има организирани банди от чеченци и те воюват по между си.

Чеченецът Мохамед Могучков секунди преди с викове „Аллах акбар“ да заколи учителя френски език и литература Доминик Бернар. Мохамед е бил известен на службите с това, че е склонен да убива „неверници“, но никакви мерки не са били предприети

Би било логично самата Франция също да затвори своите граници. Но засега точно от настоящите френски власти подобна постъпка няма как да се очаква, предвид това, че президент на страната е най-пламенният либерал-глобалист в Европа, отгледан при това лично от застаряващите бизнесмените от Давос в техните банки. Но именно събитията във Франция още повече стъписаха останалите държави. Като добавим и консервативните антиимигрантски партии, които постепенно си пробиват път към властта в континента, затварянето на границите в Шенген никак не предполага да е с „временен“ характер.

Ако има нещо странно във всичко това, то е на какво отгоре България продължава да се надява, че ще станем част от тази организация. Всеки, който е бил в граничната зона около Турция и Гърция, знае, че тя е като ханджийска порта.

Навсякъде е пълно с мигранти. Да вземем дори само една Странджа. Тръгваме по който и да е от малките тесни пътища из планината. Няма да минат и пет минути и ще срещнем мигранти. Те са все млади брадати момчета, очевидно от ислямския свят, вървят по двама-трима. Чувстват се толкова спокойни, че ако им махнеш, ще ти се усмихнат. Все едно не са преминали преди малко нелегално полосата. Влизат в обезлюдените странджански села, просят си храна и вода, а местните им дават.

Ако човек обикаля цял ден из Странджа и си направи труда да преброи свободно разхождащите се мигранти, които е срещнал, бройката ще надхвърли 20-30. И това само за няколко часа, само в една малка зона от границата ни. Ясно е, че българската граница не се охранява. Ако се охраняваше, никога нямаше да губим млади полицаи, като Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали миналата година насред Бургас, за да ловят мигранти, които би следвало да са засечени още на границата.

Можем да сме благодарни, че сме бедна страна, в която мигрантите нямат желание да се задържат. Те нямат за цел да попадат в български затвор. Тяхната цел е Западна Европа, включително Австрия. Затова, колкото и да шарят из граничните ни селца, не се стремят да създават проблеми тук, поради което рехаво живеещите баби и дядовци по тези места са живи и здрави и не са пропищели от тях. Едната бедност ни спасява от проблеми с тази напаст.

Мигрантите в българските гранични райони край Турция и Гърция са буквално на всяка крачка. Все млади момчета, все от ислямския свят

 Практически неохраняваната българска граница, пропускаща всеки, пожелал да мине нелегално през нея, не е само някакъв наш си проблем. За нея много добре знаят и държавите членки на Шенгенското пространство. Същите, които сега затварят своите граници, за да се пазят от последствията, причинени от широко отворената българска. Затова всеки, който продължава да вярва, че на целия този фон ние ще влезем в тази организация, е просто наивник. Друг въпрос е дали тя ще продължи да съществува в първоначално замисления си вид, а и защо искаме непременно да влезем там. Та ние и сега едностранно сме въвели Шенген. Всеки мигрант, пресичащ полосата ни с Гърция и Турция, го знае.




В категории: Политика


47
Коментара по темата
47.
До ВЖДА СЕ
27.10.2023 15:47:20
2
0
Вижда се да ... с чалга демокрация не става. Трябва и малко акъл. Колкото по-скоро империята на джобния диктатор се разпадне , толкова по- добре за всички . Казармата ... ква казарма ? Влязох за да науча нещо , излязох още по - здухан от глупостите им. Минаха години , докато влезна в час.
46.
XX
26.10.2023 21:10:21
4
1
До 44

"Къса е паметта на българина късаа !" - така е. Да не забраваме и че Тиквата лани ви го каза на европеидните про'с'таци, но де акъл да го вденете...
45.
ХХ
26.10.2023 21:06:51
3
5
До 34

"Молете се да не ни тикнат еврото тогава какъв ще го ядем" - на 2 Април 85% гласувахте да ви въведат еврото. Какво ревеш?!
44.
<><>
26.10.2023 16:25:49
6
8
Къса е паметта на българина късаа ! Забрави какво е нямане , забрави какво е да внимаваш какво казваш и на кого го казваш.Хората от години ни казват да си оправим правосъдната система и корупцията. Никой не чува. България е обречена на комунизъм , това е истината. Умиране има отърване няма!!
43.
ВИЖДА СЕ
26.10.2023 16:23:19
3
12
КОЛКО МНОГО ДЕБИЛИ ДЖЕНДЪРАСТИ ИМА ПОДКРЕПЯЩИ Н@.С.Р.@.Н.И.Я.Т ЕВРОСЪЮЗ КОЙТО Е ПО СКОРО НЕ ДЕМОКРАТИЧЕН А АНАРХОДЕМОНИЧЕН! КОЛКОТО ПО РАНО СЕ РАЗПАДНЕ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ! ВРЕМЕ Е КАЗАРМАТА ДА СЕ ВЪРНЕ И МОМЧЕТА ДА СЛУЖАТ А НЕ ДА СТАВАТ ПЕД@ЛИ НАРКОМАНИ И ОЛИГОФРЕНОИДНИ ИДИОТИКСИ!
42.
До 18
26.10.2023 16:14:10
4
12
Мизерник...Точно Европейският съюз ти съсипа държавата ,и я направи разграден двор.Имахме и граница и въоръжение и икономика и здравна и образователна система.Сега си плащаме за да ни дават...или Дай за да ти дам...тъй че това метро си го наври..знаеш къде!
41.
ДО 38
26.10.2023 16:08:29
1
2
Няма логическа връзка в глава в която вместо сиво вещество преобладава кафяво..от по редките!!!
40.
Големия памперс
26.10.2023 14:28:44
0
19
Що не ходят да пилят на баба Меркел? Нали тя покани всички талибани, които желаят, да идват в Европа. Тогава всеки, който обясняваше, че тези хора са опасни, че тяхната религия, култура и цивилизационен статус, са коренно различни от европейските и не подлежат на интеграция, го изкарваха расист и ксенофоб.
39.
До 34
26.10.2023 10:56:55
0
1
Защо бе Мери,обясни ни сега
38.
До 36 Косача и ХХ
25.10.2023 22:21:50
14
6
Няма логическа връзка в глава , в която са загнездени сърп и чук , а в кухините петолъчки
37.
Бг
25.10.2023 21:36:48
2
15
Каквото кажат американците това прави наколенков.
36.
Косача
25.10.2023 20:03:58
4
15
Още преди дни изказах мнение,че шенген е в историята. Защо, тогава, господата, които взимат огромни за страната възнаграждения, не достигат до моя скромен извод и пилеят средства на народа за една ,,утопия" Шенген?
35.
Мишка
25.10.2023 19:14:35
3
12
Бойко е виновен
34.
Мери
25.10.2023 18:54:01
9
23
Молете се да не ни тикнат еврото тогава какъв ще го ядем
33.
Граничар от Странджа баир
25.10.2023 18:33:35
2
18
Тия културните от Виена , обезкосмените , кат ни нямат доверие , що не пратят при мен малко свои хора да обикаляме браздата....една , две седмици поне ?!!
32.
До 30
25.10.2023 15:53:49
5
23
Посочи ми един работещ отрасъл!Животновъдство ли?Земеделие ли?Производство ли?Здравеопазване ли?Образование ли?
31.
до 29
25.10.2023 14:20:12
4
10
хахаха
30.
До 29
25.10.2023 13:43:36
25
22
От както е в ЕС се срина!?!?
Тъп си на гъз копейке!
29.
до 18
25.10.2023 13:29:51
21
43
Пълен идиот си !
България не е възникнала с влизането си в ЕС.
България имаше и тежка индустрия и инфраструктура и култура и спорт на световно равнище.
Само произведените български автобуси на година са били над 3000 на година.

Откакто сме в ЕС, България се срина.
Нито една магистрала. Само кредите и еврофондове за да ги крадът евро-атлантическите ни политици.

Ако работиш на заплата към някое НПО те разбирам.
Ако го мислиш наистина, значи си глупав
28.
Отива си Копейкин
25.10.2023 13:23:27
32
21
ВъZраждане се свива според най-новите проучвания
Народа не е пак толкова глупав да зареже богата Европа
27.
Ники
25.10.2023 13:07:24
11
43
1. Да се въведат транзитни такси за газта за Австрия, максимално допустимите от закона.
2. Да се блокират връзките на Австрия с НАТО, до колкото е възможно.
3. Да се въведат допълнителни данъци и ограничения на Австрийските фирми. А1, Била, Кроншпан и др.
4. Да се заведе дело в европейския съд за 5 млрд. Евро, като Румъния.
В общи линии това заслужават. Тези емигранти те ги канеха, сега ние сме виновни че не ги спираме. Като искат да стоят на границата и да си я пазят.
26.
До 17
25.10.2023 13:04:56
18
14
Ми не,тук не става дума кой крал повече,става дума за това,че с действията си ПП ни осигури още една държава,която да гласува против,влизането ни в Шенген! Саше!
25.
Това е началото...
25.10.2023 12:52:15
19
17
ЕС е една хубава утопия ..неща като комунизма..
24.
кой
25.10.2023 12:43:58
9
36
Кой е виновен за мигрантите? Ми нали баба ви Меркел ги покано лично. И сега като тръгнаха нямат спиране на границата казват - отиваме при мама Меркел. Австрииците гернанците и др. ко се правят на ощипани моми
23.
Ако ще е само липсата
25.10.2023 12:42:41
13
17
на граничен контрол в Шенген, то членуването в него е съвсем безсмислено...
То и сега , ако пътуваш със самолет между две държави от Шенген пак си има граничен контрол , защото дори само проверката на бордната карта е такъв контрол !
А 80% от движещите се в държавите из Европа го правят със самолет , а не с кола !
Товарните транспорти не кярят кой знае колко от шенгенската свобода !
22.
Nostradamus
25.10.2023 12:16:24
13
41
Отива си не само Шенген,
Но си отива и ЕС под Мъдрото ръководство на Акушерката
21.
братвурст
25.10.2023 11:51:14
10
30
Още не сме влезли, като влезем тогава ще се разпадне.
20.
XX
25.10.2023 11:22:14
9
20
Дофтурче Саянче, постоянно мисля как ще се разпадне ЕС. Ела да ми биеш една кожена инжекция.
19.
До ХХ
25.10.2023 11:20:28
11
20
На майка ти разпоретината дундаракисът се разпада.
18.
мизерницииии
25.10.2023 10:58:21
37
18
Целия ЕС ми изглежда много изкуствено поддържан, 4 държави в целия ЕС изкарват 60% от цялото БВП. Чудя се кога ли ше им писне на к*ра на Германия, Франция и Италия да издържат целия ЕС и разни клошарски страни като нашата. Всичко направено у нас за последните 15 години е със европейски пари, ако не бяха те, нито метро щяха да видят софиянци, нито магистрала, нищо. Ние не им трябваме на тях, обаче ние без тях ше се върнем 20 години назад.
17.
До 14
25.10.2023 10:53:28
18
19
Педалетките ли крадаха 12 години, колко полицаи умряха по времето на служебните дебили на кРадефффф? И накрая педалите са ти виновни?
Много си прост саше!
16.
До 12
25.10.2023 10:49:29
7
35
За прост не съм много сигурен,по прост българския народ,никога не е бил!Предвид,че почти всички са с по два три кредита,много се съмнявам и за това,дали може да стане по беден :)
15.
ХХ
25.10.2023 10:46:57
45
37
За Шенген не знам, но дано зло-то ЕС се разпадне по-скоро!
14.
Ххх
25.10.2023 10:45:12
19
22
ПП-ДБ се погрижиха да НЕ влезем в Шенген!
13.
До 1
25.10.2023 10:29:08
15
19
Бах твойта макя неграмотна и проста. Ама честно!
12.
До 1
25.10.2023 10:18:33
30
27
Пич, ако ти искаш да живееш пак като в затвор и да си беден и прост, по-голямата част от народа не иска. Да се радваш, че държави с диктатура живеят показва, че няма нищо в главата ти.
11.
Оппа
25.10.2023 10:17:16
2
38
Турските митничари хващат кола, пълна с наркотици, услужливо пусната от нашите. Шенген... да-бе-да.
10.
Българин
25.10.2023 10:15:20
14
23
Вместо да ни набиват канчето, че не си пазим границата, да вземат да помогнат. Все пак е и тяхна. Пък, че ние като македонците искаме без да си свършим работата, е така. Не знам кой си мислят, че заблуждават.
9.
През крив макарон
25.10.2023 10:06:59
7
40
Австрия не ни пуска, или ние не ставаме за Шенген?
Нека бъдем реалисти.
8.
и в двата случая
25.10.2023 09:33:06
2
51
ако се разпадне и ако не се разпадне,ние ще сме си все вън.
7.
Smith
25.10.2023 09:33:04
47
44
Шенген се разпада, Запада загнива, САЩ фалира, а великата Русия и Северна Корея цъфтят и връзват. Това се случва постоянно в паралелната вселена, в която живеят от 100-тина години родните ватници,чебурашки и копейки.
6.
33
25.10.2023 09:25:59
4
45
Да ги затварят всички граници !!!
5.
Виена мнооого добре познава
25.10.2023 09:25:38
3
26
Бг комунсетата даже прибира печалби и данъци оттам все пак Цоло Вутов живее там и много като него акой е той да разберат сами флегмите и шефовете им от Квиц пардон Блиц
4.
шамар
25.10.2023 09:04:13
15
72
Без никакъв дипломатичен език, Австрия ни каза "НЕ".
Т.е. българите сме европейци ама не съвсем.
Второ качество.
И визи за САЩ и парий в ЕС.

Мекотелото Денков ко каза за унижението във Виена ?
Защо изобщо ходи ?
Не е ли знаел по дипломатически канали каква е позицията на Австрия ?
Защо отиде публично да го нае бът ?
Плазмодий !
3.
За коментар 1
25.10.2023 08:49:57
19
48
Тежка форма на дебелизъм
2.
:-)
25.10.2023 08:46:20
4
33
То гроздето кисело, казал Божков. Божидар Божков.
1.
Вазраждане = победа!
25.10.2023 08:40:23
62
51
Ура, Европа се распада!
Да живее братска Россия и СССР!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори