×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комбинирането на антихипертензивни лекарства е 5 пъти по-ефективно от удвояването на дозата при монотерапия


Комбинирането на антихипертензивни лекарства е 5 пъти по-ефективно от удвояването на дозата при монотерапия
Често хората не желаят да приемат голям брой лекарства и идват с молба да бъдат редуцирани, уточнява д-р Диян Господинов, МЦ „Д-р Стайков“
24 Октомври 2023, Вторник, 13:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Проучванията сочат, че комбинирането на определени активни вещества в едно хапче имат потенциращ ефект, допълва кардиологът

Д-р Диян Господинов е уважаван млад кардиолог и началник на „Интензивен сектор“ в МБАЛ „Бургасмед“ - Бургас. Завършва медицина през 2016г. в „Тракийски университет“ - Стара Загора. Специализира кардиология в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна. От 2023г. провежда магистратура по „Здравен мениджмънт". Д-р Господинов е редовен докторант в „Тракийски университет“ – Стара Загора с тема на дисертационния труд насочен към сърдечната недостатъчност. Автор и съавтор е на няколко публикации в международни списания. Преподава на студенти по медицина в Стара Загора.

От 2022 г. д-р Господинов консултира пациенти в кардиологичния кабинет на Медицински център „Д-р Стайков" – Бургас. Професионалните му интереси са насочени в областта на ехокардиографията и превантивната кардиология. Притежава сертификат за високоспециализирана дейност – ехокардиография. Има участия в национални и международни конгреси, обучения и семинари по специалността.

Той е зам. председател на Сдружение „Младите лекари“, член на Българския лекарски съюз, Дружеството на кардиолозите в България, Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, Съюза на учените, Европейската асоциация за сърдечен ритъм и на Европейското дружество по кардиология. 

-Д-р Господинов, многокартно сме разговаряли за високото кръвно и защо е важно да се контролира в нормални граници. Бихте ли припомнили отново какви са стойностите на кръвното налягане, които определят наличието на хипертония и нуждата от посещение при кардиолог?

-Артериалната хипертония остава най-важният модифицируем рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и според Световната здравна организация (СЗО) все още е водещата причина за преждевременна смърт в света. Съгласно указанията на Европейското кардиологично дружество и Европейското дружество по хипертония, хипертонията се дефинира като систолично кръвно налягане над 140 mmHg и/или диастолично кръвно налягане над 90 mmHg. Нивото на кръвното налягане показва линейна връзка със смъртността и честотата на сърдечно-съдовите заболявания, напр. инфаркт, инсулт или периферно артериално заболяване, както и бъбречна недостатъчност във всички възрастови и етнически групи, както при жените, така и при мъжете. През 2025 г. се прогнозира, че над 1,5 милиарда души по света ще имат хипертония, като над 180 милиона са в Централна и Източна Европа. По данни на СЗО един на всеки четирима мъже (25%) и една на всеки пет жени (20%) са имали високо кръвно налягане. Данните на СЗО показват още, че в световен мащаб по-малко от една четвърт от пациентите с артериална хипертония са адекватно контролирани, според възприетите от нас в момента прицелни стойности на артериалното налягане. Тези пациенти остават изложени на значителен риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

-Може ли промяна в начина на живот като спирането на цигарите и алкохола, мазните храни и повишаването на физическата активност да намалят риска от сърдечно-съдов инцидент?

-Основната цел при лечението на пациенти с хипертония е да се намали смъртността и глобалния риск от сърдечно-съдови и бъбречни усложнения. Корекциите в начина на живот и фармакологичното лечение са два добре установени начина за понижаване на кръвното налягане. Въпреки че промените в начина на живот могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и в някои случаи на сърдечно-съдовия риск, повечето хора с хипертония се нуждаят и от лекарства. Промените в начина на живот се отнасят до намаляване на телесното тегло, правилна диета без наситени мазнини, повишена консумация на зеленчуци и плодове, намалена консумация на алкохол и сол, отказ от пушене и повишена редовна физическа активност. При хипертония втора степен, при която систоличното налягане е между 160 - 179 mmHg, а диастоличното е 100 - 109 mmHg, както и при хипертония трета степен с кръвно налягане по-голямо или равно на 180 mmHg/ 110 mmHg, фармакологичното лечение трябва да започне незабавно, заедно с промени в начина на живот. При хипертония първа степен, когато кръвното е в границите между 140 - 159 mmHg на 90 - 99 mmHg, първо трябва да се започне нефармакологично лечение, а в случай на висок сърдечно-съдов риск трябва да се добавят и лекарства за понижаване на кръвното налягане.

-Защо тогава, въпреки терапията, някои пациенти не достигат таргетното кръвно и се налага по-често да посещават кардиолог?

-Има множество причини, които не позволяват да се достигне до тези таргетни стойности. Най-важната от тях е липсата на кооперабилност (сътрудничество – бел.ред.) от страна на пациента да следва назначеното лечение. Затова е важно да се подбере медикамент с безопасен профил, който да няма странични ефекти, демотивиращи болния да продължи с терапията. Повечето нежелани странични ефекти са дозозависими и използването на по-ниски дози често решава проблема. Друга причина е предписването на сложни дозови режими, при които особено възрастните пациенти се объркват и пропускат прием на важен медикамент или бъркат начина на приемане. Често при мен идват пациенти, които не са разбрали как да приемат своите медикаменти. Има ясни доказателства, че антихипертензивните средства, дозирани два пъти на ден, се приемат с по-малка готовност от тези, дозирани еднократно дневно. Затова, когато е възможно, пациентите трябва да бъдат лекувани с медикаменти с еднократен дневен прием. При избора на тези медикаменти е важно да се използват такива с доказана 24-часова ефикасност.

-Възможно ли е обаче само с една таблетка да се постигне добър контрол на кръвното налягане? Има възрастни хора, които пият по една шепа хапчета.

-Сигурно ще Ви изненадам, но в България полипрагмазията (предписването на няколко медикамента наведнъж – бел.ред.) е средна, т.е. средният брой медикаменти приеман от един човек е между 3 и 5. Въпреки това често се сблъсквам с хора, които не желаят да приемат голям брой лекарства и идват с молба да бъдат редуцирани. По този начин използваме комбинирани медикаменти, такива които в едно хапче съдържат няколко активни вещества. Комбинирането на лекарства за понижаване на кръвното налягане от различни класове е приблизително 5 пъти по-ефективно от удвояването на дозата на едно лекарство. От това следва, че за да постигнем максимална ефикасност на комбинираната терапия трябва да използваме ниски дози, за да минимизираме страничните ефекти. Комбинираната терапия е значително по-добра от монотерапията и трябва да се разглежда като рутинна начална терапия, когато не се постигне желания контрол с монотерапия в ниска доза. Започването на антихипертензивно лечение с двойна терапия е по-ефективно при не по-високи разходи от обичайната първоначална монотерапия и има потенциала да подобри контрола на артериалното налягане и да намали тежестта на сърдечно-съдовите заболявания. С използването на комбинирано хапче успяваме да разрешим този проблем, като по този начин и пациентите са доволни.

-По-евтино или по-скъпо е лечението с комбинирана терапия в една таблетка?

-Определено комбинираните медикаменти са много по-достъпни за пациента заради намалените разходи при производството им. Например когато едно хапче съдържа три различни активни вещества, Вие ще платите само за една опаковка, а не за три различни. Прекалено скъпото лечение може да демотивира пациентите, които не могат да си го позволят. По тази причина често хората самоволно преустановяват приема на някой от предписаните медикаменти. Смятам, че това е сериозен проблем, пред който сме изправени не само като лекари, но и като хора. Затова винаги се опитвам да коригирам и наглася така терапията, че болният да може да си я позволи и да е мотивиран да я приема.

-И все пак, може ли да се има доверие в ефикасността на комбинираната терапия в една таблетка при ниски дози на активните вещества?

-Напълно! Проучванията сочат, че комбинирането на определени активни вещества в едно хапче имат потенциращ ефект. Тъй като нежеланите събития, свързани с антихипертензивното лечение са дозозависими, с изключение на кашлицата индуцирана от АСЕ инхибиторите, пациентите на висока доза монотерапия, всъщност е по-вероятно да имат странични ефекти, отколкото тези, лекувани и контролирани с нискодозирана комбинирана терапия. Проучването „НОТ“ за оптимално лечение показва, че са необходими средно 3.3 лекарства за постигане на целевото диастолично артериално налягане <80 mmHg. От тази гледа точка използването на комбинация, когато е възможно решава този проблем.

Д-р Диян Господинов приема пациенти в МЦ „Д-р Стайков“. Повече информация и час за преглед може да запишете на тел.: 0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006 или на регистратура на адрес: Бургас, ул. „Транспортна“ №33 /до МОЛ Бургас Плаза/.




Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 1
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори