×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Хамас“ освободи две заложнички, Байдън заговори за примирие


„Хамас“ освободи две заложнички, Байдън заговори за примирие
Нурит Купър и Йочевед Лифшитс, които са на 79 и 85 години, бяха освободени вчера, но в плен на „Хамас“ остават над 200 заложници
24 Октомври 2023, Вторник, 07:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Очаква се в следващите часове да бъде договорено пускането на още 50 пленници с двойно гражданство

"Хамас" освободи още две заложнички - възрастни израелки. Те бяха пуснати вчера - три дни след като палестинското ислямистко движение освободи две американки, майка и дъщеря, които бе взело в плен при атаката си в Израел на 7 октомври, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Снощи 85-годишната Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, на 79 години, бяха докарани от ивицата Газа в Египет през граничния пункт "Рафах". На кадри, показани по египетски телевизии, се вижда как възрастните израелки биват откарани с линейки.

Първоначално движението "Хамас" обяви, че е освободило вчера две жени. Решението е било взето по хуманитарни причини с посредничеството на Египет и Катар.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) потвърди, че е съдействал за това израелките да бъдат пуснати. В публикация в социалната мрежа "Екс" МКЧК подчерта своята "роля на неутрален посредник" и изрази готовност да помогне за освобождаването на останалите заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа.

Впоследствие освобождаването на двете жени бе потвърдено от израелските власти. По техни данни "Хамас" продължава да държи повече от 220 заложници.

Израел благодари на Египет за посредническата му роля по случая.

Двете възрастни израелки живеят в кибуца Нир Оз, близо до ивицата Газа, и са били похитени при атаката, предприета от "Хамас" на 7 октомври, заедно със своите съпрузи. Техните мъже - 83-годишният Одед Лифшиц и Амирам Купър, на 84 години, остават в плен.

 

Около една четвърт от 400-те жители на Нир Оз са били убити или отвлечени при нападението, извършено от "Хамас".

В петък палестинското ислямистко движение освободи от плен две американски гражданки - Джудит Тай Раанан, на 59 години, и 17-годишната й дъщеря Натали, живеещи в района на Чикаго.

Едната от двете възрастни израелки е активист за мир, съобщи Ройтерс, като се позова на неин внук.

Даниел Лифшиц каза от Тел Авив за Ройтерс, че баба му и дядо му са били "активисти за правата на човека, активисти за мир, през целия живот". "От повече от едно десетилетие те всяка седмица взимат... болни палестинци от ивицата Газа... да се лекуват в болници в Израел, от рак и всякакви други болести", добави той.

Междувременно израелският телевизионен канал i24, цитирайки източници в Газа, съобщи, че се очаква в следващите часове да бъде договорено освобождаването на още 50 заложници, които са с двойно гражданство. 

 

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес и БТА, каза, че преговори за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" ще бъдат възможни само ако палестинското ислямистко движение освободи всички заложници. 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк обаче призова за незабавно примирие по хуманитарни причини.

"Заложниците трябва да бъдат освободени, тогава ще може да говорим", каза Байдън на събитие в Белия дом в отговор на журналистически въпрос дали подкрепя сделка на принципа пускане на пленници в замяна на спиране на враждебните действия.

Фолкер Тюрк обаче призова в комюнике за "незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини".

"Човечността трябва да е на първо място", аргументира се върховният комисар на ООН по правата на човека. Той изтъкна, че е необходимо примирие, за да може "да бъде спасен животът на цивилни чрез бърза и ефективна доставка на хуманитарна помощ за (ивицата) Газа", добави той.

Над 1400 души, повечето от които цивилни, бяха убити в Израел при изненадващото нападение, което "Хамас" предприе от крайбрежната палестинска територия на 7 октомври. Израелската армия каза, че е намерила в страната телата на около 1500 бойци на ислямисткото движение.

По данни на "Хамас" от днес броят на хората, убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври, е надхвърлил 5 хиляди, сред които повече от 2 хиляди деца.

От събота в палестинската територия започна да пристига хуманитарна помощ. Според ООН обаче тя е крайно недостатъчна.

Около 2,4 милиона палестинци живеят в пренаселената и бедна ивица Газа. Повечето от тези хора на практика разчитат на хуманитарната помощ, за да оцелеят.

Фолкер Тюрк заяви, че мерките, предприети от Израел, за да лиши цивилните жители на Газа от достъп до основни стоки и услуги, са "форма на колективно наказание" и следователно противоречат на международното право, отбелязва АФП. Палестинските въоръжени групировки трябва да прекратят безразборния ракетен обстрел по Израел, а израелската армия - да избягва да използва експлозивни оръжия, поразяващи в широк периметър, в гъстонаселени райони, призова той.

Междувременно израелският министър на енергетиката Израел Кац, цитиран от Ройтерс и БТА, каза, че Израел няма да отложи сухопътната си офанзива в ивицата Газа заради заложниците, държани там от ислямисткото движение "Хамас", което контролира тази палестинска територия.

Кац, който е представител на дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, обеща в публикувано днес интервю за в. "Биид" израелското правителство да направи всичко възможно, за да върне пленниците у дома. "Това обаче не може да попречи на нашите действия, включително на земята, ако решим да предприемем такива", даде да се разбере в същото време той.

"От "Хамас" искат да сключим сделка за пленниците и (израелската) армия да не влиза (в ивицата Газа), за да не бъде унищожена тяхната инфраструктура. Няма да стане", подчерта израелският министър на енергетиката пред германския таблоид.




Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
9
Коментара по темата
9.
Такива като 3 и 4
24.10.2023 11:42:38
0
2
са толкова слепоци, че винаги търсят проблема не там където е , никога не виждат причините, нищо не правят за да ги отстранят, и пищят от последствията....
Дори и "конете с капаци" имат по-голям обхват на погледа си ...!
Примитиви...
И имат наглостта изобщо да ползват думата "еволюция"!
8.
До 7
24.10.2023 11:13:51
0
4
Точно такива евролибераZZтици като коментари 3 и 4 ги пуснаха. С мечетата и велкъм рефуджийз.
7.
До 3
24.10.2023 09:30:58
0
8
На мен пък ми харесва и ми е смешно, как цялата надупена на ислямистите - мигранти Европа изведнъж се направи на събудена и забеляза тумора в "съседния двор" , а не забелязва , че такъв расте и в нея !
И със всяка група мигранти влизат все повече "бойни единици " и "клетки"!
6.
6matarok
24.10.2023 09:24:43
0
3
bidona opruska pampersa, 6tom ima atakuvani amerikanski bazi , zna4i arabite qko sritaha amerikancite po topkite, tova ve4e e seriozno, do sega be6e ala bala rabotata, no ot tuka natatuk ve4e vliza v druga faza voinata, zakop4eite zdravo kolanite za6toto 6te drusa
5.
Така де
24.10.2023 09:22:38
1
6
С това темпо някъде след около 4 месеца ще освободят всички заложници !
Знае той, Татко Байдън, колко време трябва на военнопромишления комплекс да направи 100 -тина милиарда долара печалба !
Тези пари, дето ше се дават на Израел, Украйна и Тайван все пак ще трябва да се избият от някъде , нали?
4.
Тенкю
24.10.2023 08:09:02
13
2
След като приключат с Хамас, Израел ще се заемат и с командния център на тези уроди - щабквартирата им в Москва. Ще има скочили от прозорци и пили горчив чай роснаци :)
3.
Еволюция
24.10.2023 08:04:47
11
3
Харесва ми как всичките путлероидни ватенки изведнъж станаха храбри защитници в интернет на друг тумор на планетата - фанатични ислямисти, които преди 10тина дена се записваха на видео как колят бебета и изнасилват бременни, а днес цвърчат като приклещени плъхоци, усещайки неизбежното. Това им е руzzкия мир.
2.
До 1 Гледат гледат
24.10.2023 08:00:43
7
4
Не всички други медии да гледат, а те не. Заглавието кърти "Байдън заговори за примирие", а всъщност говори че първо да освободят заложниците и тогава може да се "говори за примирие", а изрселците изключват промирие преди разчиставане на Газа от Хамас. Само че Байдън много бързо изпрати два самолетоносача авиогрупи и заедно с израелците няколко пъти вече удрят летища и бази в Сирия. Едното летище база Хмеймим израелците го удариха въпреки че там има руски военни и ПВО. Така Байдън "заговаря" за мир, ама на рубладжиите не им изнася.
Онзи ден американците свалиха всички дронове и ракети изтреляни от Хизбула и удариха и потопиха катер на Хизбула. Предупредиха още на втория ден Иран, че намесили ли се ще има масирани удари по Иран и Иран бързичко завви официално, че няма намерение да напада Израел. Те пък преди това като ги нападнаха.
Израел периодически от години удря военни обекти в Иран и убива командири на иранската "стражи на исляма".
1.
Стара работа. Новини няма ли?
24.10.2023 07:34:51
2
7
Тези 2 заложнички не ги ли освободиха преди 2 дни? Май не сте гледали новини скоро?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп"
Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори