×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рефинансиране или дългова спирала


Рефинансиране или дългова спирала
Кандидатът за кмет Веселин Анестиев и кандидатите за общински съветници от Коалиция ЗНС (ЗНС, ПП-ДБ и ИТН) са убедени, че могат да поведат общината в правилната посока
23 Октомври 2023, Понеделник, 19:20 ч.
Автор: Пресцентър Коалиция ЗНС (ЗНС, ПП-ДБ и ИТН)

Никой от досега управляващите община Поморие не е посочил с точност на колко всъщност възлизат общинските задължения

С тази висока задлъжнялост на община Поморие, не казваме, че ако дойдем на власт, всичко ще бъде розово. Който и да поеме властта, ще се сблъска с големи трудности. Но ние обещаваме, че ще направим усилия да положим основите за развитие на Поморие в правилната посока“. Това са думи на досегашния кмет на Община Поморие Иван Алексиев, казани през далечната 2011г по време на предизборна среща с жителите на кв."Св. Георги" в Поморие.

Тогава "тази висока задлъжнялост", оставена в наследство от бившия кмет Петър Златанов, не възлизаше на повече от 5 млн. лв. изтеклите 12 години общинско управление с мандатите на ГЕРБ се отличаваха с усилено теглене на банкови кредити. Получените суми бяха насочени основно за капиталови разходи, в което по принцип, няма нищо лошо - стига обаче, този дълг да се обслужва редовно и да се връща в договорения срок.

Дали обаче, това бе така на практика, сочат фактите - многобройните докладни записки до Общинския съвет с искане за просрочване на плащания, нередовно погасяване на главници по кредити, което допълнително натоварваше общинския фиск с нови лихви.

И докато направеното с тези пари пълнеше отчетите на общинското ръководство, онова което се спестяваше на обществеността, бе тревожно нарастващата задлъжнялост на общината. Явно настъпили падежи на плащания са подтикнали ръководството й да търси нови възможности за кредитиране, за да погаси старите си дългове.

Бетонираното мнозинство на ГЕРБ-ДПС на своето последно за 2022 г. заседание прие решение, одобряващо тегленето на нов заем в размер на 14 896 000 лв. при определени условия. Срокът на погасяване е определен на 10 години.

В залог на искания кредит, Общината предлага да предостави /забележете!/ - настоящите и бъдещите си парични вземания и приходи, както и трансферите на местни дейности, вкл. общата изравнителна субсидия. Тук възниква въпросът  доколко е коректно да се поема дълг, надхвърлящ рамките на собствения мандат и с това да се заложи бомба със закъснител на бъдещото общинско управление /независимо кое ще е то/.

Поисканият нов дългосрочен дълг бе грижливо опакован в лъскави обяснения, че представлява рефинансиране на съществуващия общински облигационен заем. Рефинансирането на задлъжнялост е нормална практика и в нея няма нищо лошо, НО то има смисъл само тогава, когато договорените условия за обслужване на кредита са по-добри от старите. Дали обаче са постигнати такива при така зададените от общината параметри - комисионна за управление на кредита да е под 0,2% годишно върху неиздължената сума, а надбавката за банката да не е по-висока от 2% от общия размер на дълга?

Според мнение на банкови специалисти, комисионната за управление и обработка на документация към момента на теглене на заема, е варирала между 0,5-1%.

Смущаващ е дългият период на погасяване на кредита /10 години/, при условие, че в съпровождащата първоначална документация липсваха прогнозни разчети за бъдещи парични потоци от приходи и планирани разходи, касаещи един по-дълъг период от време. Но докато лихвата и комисионата по управление на кредита може да се договаря, то остава третият най-важен компонент, формиращ разходите по дълга - основният лихвен процент /ОЛП/, който БНБ определя на всяко първо число и е фиксиран за съответния месец.

При стария общински заем той дълго време бе нулев /0 %/, докато само от януари до май т.г / т.е. периодът, в който е изтеглен новият заем /той варира от 1.42 до 2.77, и достигна 3.64% към 1.10.т.г. Така че чисто логично погледнато няма как сборът от тези три компонента да формират по-изгодни условия за новоизтегления кредит от Община Поморие.

Ако това е вярно, за никакво рефинансиране не може да става въпрос, а за ясно очертаваща се тенденция към влизане на Общината в дългова спирала. За сравнение ще посочим следния факт - докато сходна на нашата - община Созопол, имаше по-висока задлъжнялост, успя само за един мандат да "стопи" с 10 млн. лв. дълга си, единствено от СОБСТВЕНИ ПРИХОДИ, докато Община Поморие погаси старите си задължения с...теглене на нов заем.

Никой от досега управляващите не е посочил с точност  на колко всъщност възлизат общинските задължения. Както и не е дадена обратна информация какви са договорените условия за последния теглен дългосрочен кредит.

Според справка от официален източник към 30.09.2023 г. Община Поморие дължи на банкови институции главница в размер на 17 929 067 лв. - сума, в сравнение с която, наследената от 2011г. "висока задлъжнялост" са джобни пари. До това финансово състояние е доведена Общината през изминалите 12 години, водена по "правилната посока'' от несменяемото и досегашно ръководство.




Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
България Всички новини
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен Светлозар Пенчев е собственик на пловдивски машиностроителни фирми "Триера" 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата Затвориха вратата и започнаха да ни налагат, разказва русокосият Альоша, който се върнал от Франция и събрал приятелите си в заведението, за да се почерпят
Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори