×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Еволюционен биолог обяснява защо котките са перфектни


Еволюционен биолог обяснява защо котките са перфектни
Ключови думи: котка, котки, перфектни
12 Октомври 2023, Четвъртък, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Няма значение дали са малка бенгалска котка или гигантски лъв или тигър. Те все ще изглеждат по принцип едни и същи

Котките са перфектни - не по същия начин, по който обикновено се възхищаваме на тяхната красота и независимост на духа, а от научна гледна точка, казва еволюционният биолог от Природонаучния музей в Лондон, Анджали Госвами (Anjali Goswami).

Госвами изучава широкомащабни модели на еволюция при гръбначните животни през времето. Тя твърди, че котките - от ивичестите домашни котки до тигрите - са типичен продукт на еволюцията.

Нейното обяснение разкрива котките и значението на еволюционния успех в една очарователна нова светлина.

Въпреки че има много видове, всички котки изглеждат еднакви. Просто са големи или малки. Интересно е, защо са толкова сходни.

Те имат различни цветове на козината, но всички са с еднакви бебешки глави. Те са кръгли и не се удължават, когато животното достигне зряла възраст, което е стандартният модел на развитие на бозайниците. Кучетата имат кръгли лица като кученца, но дълги, муцунисти лица като възрастни. Една възрастна котка изглежда почти като когато е била бебе, но по-голяма. При кучетата селекционерите използват тази вариация в развитието, за да създадат породи с различни форми на лицето. Но котките нямат тази вариация в развитието и остава само цветът на козината за вариации.

Котките обаче са изключително специализирани. Всеки член на разред бозайници, наречен хищници, включително котки и кучета, има горен четвърти предкътник и долен първи молар, които образуват т. нар. двойка, която нарязва месото. Много хищници запазват кътниците зад тази двойка, които могат да смелят неща като растителност. Но котките са загубили почти всичко зад разрязващите зъби. Ето защо лисиците са доволни и на мърша, докато леопардите убиват плячката.

Няма значение дали са малка бенгалска котка или гигантски лъв или тигър. Те все ще изглеждат по принцип едни и същи.

Но дали един череп е на лъв или на тигър, е трудно да се разграничи дори от специалист. Те изглеждат почти идентични. И техните вариации са нищо в сравнение с това, което се наблюдава в други групи, например при кучетата.

"В крайна сметка големите котки наистина приличат на малките, много повече, отколкото бихте предвидили", отбелязва Госвами.

Какво общо има това с тяхната перфектност?

Котките са разработили своето поведение толкова добре, че всички в тяхната група го правят, единствената разлика е, че са с малко по-различни размери.

"Ето защо те са перфектни еволюционно. Те нямат нужда от вариации. Те могат да станат по-големи или по-малки, но не променят нищо друго, защото го правят перфектно. Те не са майстори във всичко, те са майстори в едно нещо", обяснява Госвами.

Мечките са обратното на котките. Има няколко вида мечки и те правят различни неща. Има едносуперспециализирано, странно тревопасно животно, пандата, която основно яде само бамбук. Има очилати мечки, които предпочитат плодове и бромелии. Има полярни мечки, които са свръххищни морски бозайници, и всеядни черни мечки и гризли. Има и бърнести мечки, които се хранят предимно с термити. Така че почти всеки отделен вид мечка прави нещо напълно различно.

"Наистина много харесвам мечките заради тази обратна страна на нещата. Те са интересни, защото са толкова разнообразни в екологично отношение", споделя Госвами.

Хората обикновено говорят за разнообразието на групата като белег за успех. Но според Госвами еднаквостта на видовете котки, тяхната липса на вариации, показва, че те са еволюционно успешни или "перфектни".

Котките оспорват стандартните пристрастия в еволюционната биология. Групите, в които всеки вид прави всякакви неща, това означава според Госвами, че "не са измислили как да направят нещо добре, така че продължават да опитват различни неща".

Някакви други групи гръбначни животни отговарят ли на котките по този начин?

Вараните са страхотни като котките. Те са котките от света на влечугите. Те се различават значително по размери на тялото - те имат дори по-голям размер на тялото от котките - и всичките са напълно идентични и също така са твърдо месоядни животни.

В наскоро публикувана статия Госвами изследва формата на черепа по подобен начин при всички тетраподи (гръбначни животни с четири крайника).

"Разглеждаме саламандри и жаби, птици и крокодили, динозаври и бозайници и след това се опитваме да разберем вариациите, които виждаме, скоростта, с която нещата се развиват, и факторите, които са свързани с това колко бързо се развиват нещата. При бозайниците, по-конкретно, дали са социални или самотни влияе върху това колко бързо се развиват. Социалните бозайници се развиват по-бързо. Котките са известни самотници, с изключение на лъвовете. А котките не се развиват бързо. В сравнение с други групи, котките са бавно развиващи се животни", обяснява Госвами.

Има много животни, които са се "опитвали да бъдат котки" - други групи бозайници, които еволюционно са се сближили с котките. Такива са торбестите животни, изчезнала група хищници, наречени креодонти, невестулките.

"Има всякакви същества, които са се опитвали да бъдат малко котешки по различни начини. Но те не могат наистина да изпреварят котките в тази област", смята Госвами.

"Така че котките са не само перфектни, но и неподражаеми."

"Котките са се ангажирали да бъдат котки. Всичко останало е просто бъркотия и не става", заключава Госвами.

Източник: Офнюз


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
нормален
12.10.2023 16:52:25
0
2
Боже прибери си версиите - барабар с екипа на флагман и оня машината и индийския учен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори