×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обрат: ВАС оправда Милена Славова по делото за гей дискриминация


Обрат: ВАС оправда Милена Славова по делото за гей дискриминация
Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“.
11 Октомври 2023, Сряда, 10:02 ч.
Автор: Флагман

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Милена Славова не е осъщестлила дискриминация по признак „сексуална ориентация“. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВАС).

ВАС отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по административно дело 6188 от 2022 г., с което е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 10.06.2022 г. във връзка с жалба, подадена срещу Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“.

Повод за жалбата през КЗД става публикация на певицата в личния й фейсбук профил, където е публикуван текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Тази публикация е обсъждана в интервю с Милена Славова, което е излъчено на 22. 06. 2021 г. в ефира Нова телевизия по време на предаването „Здравей, България“ (7-9.30 часа), в което тя разяснява своето мнение, използвайки и изразите: „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“, „Натрапвате се“, „Вие сте арогантни“, „Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо.“ „Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват“.

Именно публикацията и изказванията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“ като съдържащи обидни определения и безпочвени обвинения в аморално поведение, насочени към ЛГБТ общността въз основа на защитен признак „сексуална ориентация“, представляващи „тормоз“, поради което те са сезирали КЗД с искане да бъде установено нарушение на забраната за дискриминация под формата на „тормоз“. След задълбочено и всестранно обсъждане на всички относими факти комисията е приела, че публикацията и изказването представляват личното мнение относно „София прайд 2021“, което не е проява на пряка дискриминация към ЛГБТИ лица, не съдържат оскърбителни квалификации, насърчаване към извършване на дискриминация, респективно не осъществяват състава на тормоз, подбуждане и преследване по смисъла на ЗЗДискр, съобщават от пресцентъра на ВАС.

КЗД се произнася със свое решение, че не е налице дискриминация и заради това двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“ подават жалба против решението на КЗД пред Административен съд София – град. Първоинстанционният съд е уважалил жалбите и е върнал акта на комисията за ново произнасяне. Милена Славова и Комисията за защита от дискриминация от своя страна подават касационни жалби пред Върховния административен съд против решението на Административен съд София-град.

Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на касационната жалбоподателка Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“. В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група.

Общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради, за разлика например от кмета на Москва и кмета на Варшава, станали повод за образуване пред ЕСПЧ на делата Alekseyev v. Russia и Bączkowski and Others v. Poland.

Публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост. Ясно изразеното разбиране на автора на изявленията за липсата на хомогенност на ЛГБТ общността и поддържане на устойчиви позитивни лични отношения с отделни нейни представители, също са решаващи за извод, че инцидентното използване на отделни фрази с негативно съдържание не достига „определено ниво“ и „праг на суровост“ за определянето им като проява на дискриминация.

Формата и контекста, в който са направени изказванията, а именно тяхната персонализация към отделни прояви (гей-парад) и отделни участници в тях (точно описание с външен вид и конкретна постъпка) са показателни за това, че те не са насочени към основен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в състояние да засегнат човешкото достойнство на нейните представители. Следователно в случая кръгът на лицата, които са възприели публикацията и изказването е ирелевантен за тяхното квалифициране като „тормоз“ по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация.

Като е достигнал до противоположен правен извод АССГ е постановил незаконосъобразно и необосновано съдебно решение, с което е отменил акт на Комисията за защита от дискриминация, съобразен с приложимите материалноправни норми и международните стандарти за защита на основните права, включително и на правото по чл. 10 от ЕКПЧ (свобода на изразяването на мнение). Мотивите на КЗД относно свободата на словото са изцяло съобразени и с решенията на Конституционния съд на Република България, в които се обсъжда чл. 39, ал. 2 от Конституцията на Република България, практиката ЕСПЧ по чл. 10 във връзка с чл. 14 от ЕКПЧ и на ВАС по приложение на Закона за защита от дискриминация.

Решението на ВАС по административно дело 425 от 2023 г. не подлежи на обжалване.

 


В категории: Темида


23
Коментара
23
Коментара по темата
23.
Ние няма да се съгласим
11.10.2023 21:09:08
0
2
Ние няма да приемем ненормалното.
22.
bai kosta
11.10.2023 18:56:44
0
6
Педераст угодия няма.Колкото и да му даваш,все е недоволен и иска още.И много странно, уж не могат да се размножават,а броят им нараства непрекъснато.
21.
123
11.10.2023 17:44:36
10
1
Това същото, което тя изоговори по адрес на хората се отнася и за нея на 100% !!
Като я даваха по телевизията, някой пита ли ме дали искам да я гледам? - Не!
Свикнах с времето, че има различни хора.
А сега ТОЧНО тя да го прави на въпрос?!
Еми съжалявам ама голямо дъно удари!
20.
Тончо
11.10.2023 15:10:21
13
7
Нещо не е наред в системата за оценка.На един от коментарите чукнах зелено - излязоха 11 червени.Що така?
19.
Даровете на Сорос
11.10.2023 15:01:48
1
17
Тези дарове всъщност са неговите оръжия.
Те са изключително ефективни сред хората с къса памет и доброволен отказ от критична мисловна дейност.
Цялата фенска маса на ППДБ у нас, феновете на Доналд Туск в Полша, лефтистите на Дюрчани в Унгария, джендърите в Израел и други подобни - за такива става въпрос.
Разбира се, тези нечестивци нямат никакво намерение да задоволяват очакванията на глупаците в съответните страни.
Нечестивците искат да владеят глупаците чрез управление на техните очаквания.
18.
До истината
11.10.2023 14:33:56
0
13
Много поздрави от Тексас , Колорадо, Флорида, Джорджия, Айдахо, Канзас и прочие. Спри да гледаш БТВ новините. Това че са обявили забраната за противоконситутиционна не означава, че са ги легализирали. Все още.
17.
Истина до 13
11.10.2023 14:21:40
10
7
Друг е въпроса, че щатите са над 300 милиона човека и 50 щата. Всеки един от тях има различин закони. И голяма част от щатите също не харесват джендър пропагандата. В половината щати даже вече почнаха да забраняват някои джендър извращения, като драг куйнове в училища например.
Единственото, което се гарантира във ВСИЧКИ щати е правото на гей-бракове. Нещо което мен лично не ме бърка. Не бърка и голяма част от българското общество, което така или иначе се жени все по-малко и си изневерява все повече. Затова не са виновни нито джендърите, нито щатите, нито никой. Затова сме виновни ние самите и родителите.
16.
Истина до 13
11.10.2023 14:17:21
14
7
Откровено казано, не съм видял нормален джендър. Но не съм видял и нормален крайно-десен. Не съм видял нормална копейка. Хейта и езика на омразата към джендърите е също толкова дразнещ, колкото и гей-парадите. А историята помни, че най-пискливите анти-джендър типове, се оказват самите те гейове, джендъри или най-малкото бисексуални.
Да, дразнят ме гей-парадите, също както ме дразнят и парадите в защита на тия прословути християнски ценности. Последните паради обикновено се водят от най-големите комплексари и популисти, които тайно вкъщи удрят по един-два шамара на жена си всяка вечер.
Двете крайности са еднакво дразнещи и малоумни.
Милена я харесвам като изпълнител, ама не можеш да приличаш на Джаба Хътянина и в същото време да съдиш другите хора за външния им вид или сексуалната им ориентация. Най-малкото ти самият трябва да си пример и да приличаш малко или много на човек.
Ако всеки един от нас се погрижи първо за себе си и бъде примерът който иска да види като промяна в света, то тогава България ще стане едно по-добро място. Това важи и за джендъри и за хомофоби, за украинци и за руснаци, за таксиджии и за интелектуалци.
15.
Тони
11.10.2023 13:55:44
2
15
Права е Милена. Кой каквото си иска прави, да се чувства както иска, но нека да не ни го навират непрекъснато под носа. Какво учат по този начин децата ни? Той и той или тя плюс тя е по-правилно от той и тя. Мисля, че е крайно време да върнат у нас задължителнстс казарма да се разбере кои са мъжете. Ако се въведе в училищата час по християнство както отдавна го предлагат и родители и църква мисленето на много млади хора към това що е редно и свято ще се промени. Най-грозното нещо е да видиш мъж с торбичка за пазар в цветовете на дъгата. Човек не може да се радва вече и на дъгата като природно явление заради всевъзможните джендъри. Това не са хора, това са същества с присадени обратни ценности.
14.
До Истината
11.10.2023 12:43:57
3
18
Ми като цяло не отричам, ама е на почти 60 г. , като беше млада приличаше на жена.
Нямам представа дали е от мързел (каквито са повечето случаи у нас) или има някакви здравословни причини, ама като цяло не мисля, че това по какъвто и начин влияе на правото й да си изрази позицията.
Факт е ,че в САЩ дори най-голямата организация на хората с хомосексуална ориентация обяви това, което LGBTQA+ и тн. за прекалено.
Не знам, кога ще спрем да сме такива комплексари и постоянно да си внушаваме, че всичко, което идва от световните сили е добро.
Ние сме страна с доста голяма история и консервативни ценности. Не искам да се правя на прекалено либерален и да ми се налага да питам "Извинете вие Той/Тя/То/Те ли сте? " всеки срещнат или да отивам да купувам рокли на детето като ми, каже ,че е кралица под страх да не ми го вземат социалните.
Кой на какво прилича е едно на ръка. Кой какви претенции има е съвсем друг въпрос, особено когато изисква аз да се съобразявам с тях.
13.
До 12 истина
11.10.2023 12:25:22
0
24
Покажи един от "джендърите" , който прилича на нормално същество. Само най-невзрачните са от общността.
12.
До 3
11.10.2023 11:58:40
24
9
Държавара която в момента се хвали, че е единствената която защитава прословутите християнски свещени ценности е с най-голям процент разводи, най-малко бракове, с най-голям процент спинозни, а жена да си хване мъж който да не е алкохолик и да не я бие е по-рядко от 6-ца от тотото
Да, става дума за Русия.
11.
Истина
11.10.2023 11:55:56
40
4
Тя тази на жена не мяза, пък от Дженърите се оплаква. Светът е тотално объркан.
10.
Ха ха
11.10.2023 11:47:57
6
5
Това аз мога да го напиша...мотивите Де, ама не съм апелативен съдия...
По добре да напиша есе за секса, произхода и кариерното израстване в Правосъдната система...
9.
Браво
11.10.2023 11:46:15
2
48
Респект към Милена
8.
T
11.10.2023 11:00:14
1
46
Айде стига с тия глупости ве. Да не каже или направи нещо човек или излиза руски роб или амеркански или соросоид, ватетнка или фашист! Айде наврете си ги отзад тези етикети! Толкова ли сте малоумни, че всяко свободно изразено мнение да го свързвате с политика и радикални влияния.
Нищо против нямам, който с когото иска да се праска стига да не ми го навира в очите. Както за хетеросексуални, така и за хомосексуални се отнася това.
Милена си е изразила мнението. Ако не могат да и запушат устата с аргументи, то въобще не им прави чест да опитват с други средства. Това важи особено за кретени, които обичат да обявяват хората за руски или американски К#рви!!!
7.
*********
11.10.2023 10:50:49
21
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Еда
11.10.2023 10:44:41
2
46
Милена е права. Браво на Вас.
5.
Някой си
11.10.2023 10:43:29
3
59
Все още има нормални и трезвомислещи хора в България!
Има надежда!
Пълна подкрепа за Милена Славова!
4.
уточнявка
11.10.2023 10:33:51
2
14
за долния чиляк, с комент 1 идеше реч
3.
до долния чиляк
11.10.2023 10:32:38
3
27
А ти траверс ли си, че скачаш веднага? Най-голямата ни грешка е че си избираме политици, които не правят нищо, за да защитят семейните християнски ценности. В библията пише за Содом и Гомор и как ги е наказал Господ
2.
Киро Тъпото
11.10.2023 10:30:37
7
34
ПП-ДБ са възмутени от решението на съда. Ще заведат дело срещу България в Старсбург. Асен Василев, Николай Денков и Даниел Митов лично ще внесат документите в Страсбург, но това няма връзка с това че са пендели.
1.
Хахахаха
11.10.2023 10:19:01
60
4
Е как ще осъществи сексуална дискриминация това нещо, нали самото то прилича на траверс:) Жалко за тази женица, превърна се в проста, ограничена лелка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори