×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Светът харчи за здраве колкото за отбрана и образование взети заедно


Светът харчи за здраве колкото за отбрана и образование взети заедно
Пушачите бавно намаляват - 100 млн. минаха на бездимни алтернативи, за да спрат цигарите
10 Октомври 2023, Вторник, 14:30 ч.

Тютюнопушенето е ключов рисков фактор за инфарктите и инсултите, но само 1 от 3 души спира цигарите след сърдечен инцидент

Парите, които държавите отделят за здравеопазване растат главоломно и изпреварват бюджета на всеки друг сектор, отчетоха световни учени по време на симпозиум за намаляване на вредата в Атина.

11,7 млрд. долара са световните разходи за здраве всеки ден, което се равнява на дневния  бюджет за отбрана и образование взети заедно. Причината за колосалните суми е в по-дългата продължителност на живота на хората и в драстичното увеличение на хроничните болести, които поглъщат голяма част от парите за здраве. Те пък се дължат предмимно на начина на живот на населението – вредни навици, заседнал начин на живот, лоша диета.

„Трябва да се мисли в посока намаляване на тези разходи и пътят към това е превенцията на болестите“, посочи полският проф. Анджей Фал, който представи глобални данни от проучване по време на 6-ия научен симпозиум на Международната асоциация за контрол на пушенето и намаляване на вредата (SCOHRE).

Статистиката показва, че цената на пушенето само в САЩ за 1 година е 600 млрд. долара – 240 млрд. са преките здравни разходи, 185 млрд. са загубите от трудоспособност от болести, свързани с тютюнопушенето, приблизително толкова са и числата за ранната смъртност, дължаща се на тези диагнози.

„Ако се абстрахираме от останалото, дори само финансовите данни правят решаването на проблема с тютюнопушенето спешен“, коментира проф. Фал, директор на Института по медицински науки към Университета на Кардинал Вишински (UKSW) във Варшава и ръководител на Отделението по алергия, белодробни и вътрешни болести в една от най-големите болници в полската столица.

Япония и Швеция показаха как се спират цигарите

Учените посочват бездимните алтернативи като вече доказан метод за намаляване на броя на пушачите в редица държава, стана ясно още по време на форума.

Продажбите на цигари намаляват там, където бездимни алтернативи като устройства за нагряване на тютюн и снус увеличават пазарния си дял, сочи още проучване в 11 държави.  Изследване са тенденциите в Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Япония, Корея, Литва, Португалия, Словакия, където нагреваемите тютюневи изделия достигнаха 15% дял от общия пазар на тютюн през 2022 г. Същият подход е използван за изследване на продажбите на снус в Норвегия и Швеция, където пушачите са около 6%. Най-силната отрицателна корелация между цигарите и продажбите на тютюневи изделия без дим е открита в Япония (r = -0,987, p-стойност <0,001), което показва, че продажбите на цигари намаляват с увеличаване на продажбите на продукти без дим. Резултатите за останалите страни също показват силни отрицателни корелации. Това показва, че нагреваемите тютюневи изделия и снусът се конкурират с цигарите и се използват от хора, които искат да спрат да пушат. Освен това националната статистика на Япония отчита намален брой хоспитализации след навлизането на новите алтернативи на пазара през 2014 г.

„Цената е много важна за това дали пушачите ще предпочетат да минат на бездимна алтернатива. Затова и облагането на бездимните изделия трябва да бъде съобразено с намалената им вреда спрямо цигарите, така че те да са и икономическият избор на пушача, с който да намалят вредата“, обясняват авторите на проучването Пиер Беламри и Ондрей Кумал.

Проблемът не е в никотина, а в горенето

Според гръцкия кардиолог проф. Дмитри Рихтер, поставянето на край на пушенето, ще елиминира и 90% от рака на белия дроб по света. Тютюнопушенето е ключов рисков фактор за инфарктите и инсултите, но само 1 от 3 души спира цигарите след сърдечен инцидент. 

„Ситуацията в Швеция показва колко ефективни са бездимните алтернативи за справяне с пушенето. Намалени са не само ракът, но и инфарктите и ХОББ. Във Великобритания ефективна стратегия срещу тютюнопушенето е включването на електронните цигари в програмите за отказване на цигарите. Намаляването на излагане на токсични вещества, което се случва при употребата на бездимните алтернативи спрямо цигарите, играе сериозна роля. Проблемът не е в никотина, а в горенето“, припомни проф. Рихтер.

„Повече от 100 млн. пушачи по света вече са преминали на различни бездимни алтернативи. Пазарът на новите никотинови продукти вече е в размер на 50 млрд. долара и расте. Но това все още е малко на фона на 1,5 млрд. пушачи, които ежедневно изполват най-вредните възможни продукти – цигарите“, съобщи британският бизнес анализатор на бързо развиващи се пазари Тим Филипс.

Според неговата оценка на глобалната регулация за продукти с намалена вреда и възприятията на потребителите им, в различните държави преобладават различни продукти и това много зависи от регулациите. Най-малък дял от бездимните продукти има в Латинска Америка. В САЩ най-разпространени са електронните цигари и в последно време никотиновите паучове. Азия отбелязва сериозен ръст на потребителите на устройства с нагряване на тютюн. В Европа картината е микс между всички алтернативи – има сериозен ръст на нагреваемите устройства и на никотиновите паучове, ползват се и електронни цигари.


В категории: Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 0
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
България Всички новини
Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори