×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Голяма чест! Комитет от ПАЧИС заседава в Бургас, обменят добри практики в законодателството за закрила на детето


Голяма чест! Комитет от ПАЧИС заседава в Бургас, обменят добри практики в законодателството за закрила на детето
Председателят на българския парламент Росен Желязков откри форума, който събра в Бургас парламентаристи от държавите-членки на ПАЧИС
02 Октомври 2023, Понеделник, 14:51 ч.
Автор: Флагман.бг снимки: Радостина ГЕОРГИЕВА

България има своето много сериозно участие в ПАЧИС, обяви ръководителят на българската делегация инж. Петър Кънев

Бургас е домакин на 61-ото заседание на Комитета по културни, образователни и социални въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Председателят на българския парламент Росен Желязков откри форума, който събра в Бургас парламентаристи от държавите-членки на ПАЧИС. “Ролята на парламентите за укрепване на политиките в областта на закрилата на детето в държавите-членки на Черноморското икономическо сътрудничество” е основната тема на заседанието.

Защитата на децата трябва да бъде първостепенен приоритет на всеки политик, на всяка институция и на цялото общество. Това е тема, по която политическите сили, институциите и неправителствените организации могат и трябва да говорят в един глас, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Комитетът по културни, образователни и социални въпроси има натрупана експертиза, въз основа на която могат да бъдат обсъдени и нови законодателни инициативи, а защитата на децата има нов актуален и особено важен аспект - децата в дигиталния свят, каза председателят на българския парламент в откриващото си слово.

Пред Флагман.бг ръководителят на българската делегация на ПАЧИС инж. Петър Кънев подчерта с тревога, че обръщаме малко внимание на темата за закрила на детето

Когато говорим за децата и политиките за създаване на максимално добра среда за тяхното образование и развитие, ние трябва да съзнаваме, че те израстват в различен свят, посочи Росен Желязков. Това е свят на дигиталните медии, социалните мрежи, виртуалните информационни ресурси, отворените енциклопедични системи, виртуалните библиотеки и музеи, допълни той.

Вярвам, че членовете на Комитета по културни, образователни и социални въпроси ще разгледат внимателно тази тема и в тясно взаимодействие с гражданското общество ще дефинират политики и ще приемат нужното национално законодателство в светлината на новите реалности, отбеляза Росен Желязков.

Сред необходимите действия на парламентаристите той открои приемането на законодателство за подготовката на децата за екологосъобразно и цифрово бъдеще, адаптиране на образователните системи към постиженията на реалния и потенциалния технологичен напредък, насърчаване на иновативното мислене и предприемачество и провеждане на политики на свързаност във всичките й измерения. От това как ще формулираме политики за израстването на бъдещите поколения, зависи бъдещето на света, заяви председателят на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков получи почетен медал, посветен на 30-ата годишнина от основаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Отличието му връчи генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев като признание за приноса на България и на делегацията на Народното събрание към работата на организацията.

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Асамблеята и вицепрезидент на организацията инж. Петър Кънев подчерта, че правителствата и гражданските общества от Черноморския регион работят за изграждане на системи за грижа и закрила на уязвимите лица, но трябва да се направи повече за закрила на следващите поколения. „Постигнат е значим напредък в изграждането на правни рамки и политики, както и защита на човешките права на децата. Най-добрите практики в региона са известни и продължават да се усъвършенстват. Необходими са прогресивни иноваторски инструменти за политики и програмиране, за да се предвиждат усилията за реформи към следващи стъпки. Действията изискват обединяване, големи усилия, лидерство и ресурси. Във връзка с това българският парламент и делегацията в ПАЧИС приветстват координираните действия и стъпки за укрепване на регионалното сътрудничество за закрила на детето в Черноморския регион. Предизвикателствата на света, които рефлектират върху живота на децата, поставят пред парламентите важната задача да приемат и актуализират законодателството в тази сфера“, каза инж. Петър Кънев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков получи почетен медал, посветен на 30-ата годишнина от основаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Отличието му връчи генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев

Пред Флагман.бг ръководителят на българската делегация допълни с тревога, че обръщаме малко внимание на темата за закрила на детето, а всъщност това е нашето бъдеще, затова и именно тя е избрана. На следващата Генерална асамблея на ПАЧИС ще бъде представен докладът от днешното заседание, след като делегации на всички парламенти, които са тук и които нямат възможност да присъстват дадат своите предложения за приемане на общия докомент.

Той подчерта, че това е първото присъствено заседание на Комитет на ПАЧИС след пандемията и благодари на председателя на българския парламент Росен Желязков, че в напрегнатата ситуация намери време за открие заседанието и подкрепи идеята то да се проведе тук.

„Добре дошли в един от най-красивите градове на Черноморското крайбрежие. От тук аз съм избран за депутат и затова сме тук. Бургас е една от перлите на Черноморското крайбрежие и затова съм благодарен, че именно тук се провежда заседанието“, обърна се инж. Петър Кънев към колегите си.

„ПАЧИС e уникална и консенсусна организация, която е създадена преди 30 години на принципа на ЕС. На първия етап в нея са членували 9 държави, а сега са 13. ПАЧИС работи за черноморско икономическо сътрудничество, свързано с Грузия, Албания, Сърбия, Азербайджан и други държави.  89 народни представители от всички тези 13 държави членуват към момента в ПАЧИС“, разясни инж. Кънев.

България има своето много сериозно участие в ПАЧИС, допълни ръководителят на българската делегация, който членува в Асамблеята от 2005 г.. Председателят на организацията е на ротационен принцип и се сменя на всеки шест месеца. В момента председател е Украйна, а преди това е Турция, където бе отбелязана и 30-годишнината на структурата.

„За съжаление след началото на войната в Украйна, както и във всички други международни организации и в ПАЧИС настъпи разцепление. За пръв път от началото на пандемията се събираме на физическо заседание на комитет в Бургас. Как ще се възстанови работата на организацията в пълния си вид, ми е трудно да кажа. При всички случаи, докато продължава войната, няма да бъде това, което беше“, каза инж. Петър Кънев.

Бургас е една от перлите на Черноморското крайбрежие и затова съм благодарен, че именно тук се провежда заседанието, обърна се инж. Петър Кънев към колегите си
Участниците в заседанието на Комитета на ПАЧИС в Бургас
Членовете на българската делегация

 




В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 4
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори