×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония


Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония
Американският ISW съобщи за пробив в отбранителната линия на руснаците, но от картата на Юрий Подоляка се вижда, че „зъбите на дракона“ стоят непокътнати
28 Септември 2023, Четвъртък, 07:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Военен анализатор твърди, че тактиката на украинската армия е самоубийствена

Украинските войски достигнаха окопите на руските нашественици западно от Вербавое  (16 км югоизточно от Орехов) и направиха пробив в този участък от руската отбранителна линия. Това съобщиха от американския Институт за изследване на войната (ISW), цитирани от информационната агенция УНiАН.

Показани са и кадри, на които се вижда как руски безпилотен самолет атакува украински бойци в изкоп западно от Вербавое. Използването на дронове от страна на руснаците показва, че те са били изтласкани от окопите им на дължина приблизително един километър западно от Вербовое, пише украинската информационна агенция. 

Губернаторът на Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че още на 26 септември най-малко четири украински роти със значителен брой бронирани машини са щурмували руските позиции на линията Работино-Вербавое след масиран артилерийски обстрел. 

 

Руският военен кореспондент, който горещо подкрепя командващия руските Въздушнодесантните войски генерал-полковник Михаил Теплински, критикувайки руското министерство на отбраната, отговори на Рогов, че украинските войски вече са преминали минни полета и противотанкови укрепления „зъбите на дракона“ на Роботино -Линия Вербавое.

Роденият в украинския град Суми военен анализатор Юрий Подоляка обаче твърди, че първата отбранителна линия на руснаците още не е пробита, а тактиката на украинската армия била самоубийствена. 

„Вчера украинските бойци се опитаха да пробият отбранителната линия между Новопрокопиевка и Вербавое, но нищо не се получи, въпреки че използваха пехотен батальон, бронирана техника. Попаднаха обаче под артилерийски огън и се наложи да се върнат на изходни позиции“, коментира той в своя Телеграм канал. 

Същото според него се е случило в край Вебавое. 

 

„Украинската армия не може да си прибере дори ранените, заради непрестанната стрелба. Тези машини, които идват за пострадалите, попадат под артилерийския огън и се нанасят допълнителни щети. Не знам колко дълго може да понасят подобни загуби. Тактиката е абсолютно самоубийствена. Тя е на западните партньори на властите в Киев“, добавя той. 

В същото време съветникът президента Михаил Подоляк каза, цитиран от УНiАН, че окупираният Крим постепенно преминава под обстрел от Украйна. Той подчерта, че пресичането на коридора за снабдяване на руската окупационна армия е стратегическа задача на украинските сили.

Сега 80% от снабдяването на нашествениците става през Крим, така че това, което се случва на полуострова не е просто за унищожаване на офицери или щабове, коментира Подоляк.

„Крим постепенно преминава под наш ключов огневи контрол. Днес те живеят в очакване на атаки, непрекъснато под сирени. Те разбират, че Крим е територия с огромна опасност. Въздушното пространство вече не е толкова контролирано. Двете ключови системи „Триумф" са унищожени в Крим. Полуостровът днес е ключът за значителното намаляване на бойните способности на руските окупационни сили", подчерта Подоляк.

Според него в редиците на руската армия цари паника. 

Междувременно Ройтерс, цитирана от БТА, съобщи, че украинските войски са осуетили опита на руските войски да си възвърнат загубени позиции на източния фронт.

През юни украинската армия започна контранастъпление с намерението да напредне на изток, а през последните две седмици обяви, че е превзела двете ключови селища Андреевка и Клишчеевка, в района на разрушения град Бахмут.

 

Силите на Киев се опитват да напреднат и на юг към Азовско море, за да прекъснат сухопътния коридор, установен от Русия между окупирания Кримски полуостров и позициите ѝ на изток.

Иля Елваш, говорител на източната групировка на украинските сили, заяви по националната телевизия: "Продължаваме да отблъскваме ожесточените атаки на врага в района на Клишчеевка и Андреевка".

"Врагът продължава да щурмува тези позиции с надеждата да си върне загубените позиции, но без успех."

За последното денонощие в района е имало 544 руски обстрела, седем бойни стълкновения и четири въздушни удара, добави Елваш.

Президентът Володимир Зеленски спомена лаконично в публикация в социалната мрежа Телеграм за "напредване на украинските войски в Донецкия сектор", но не даде подробности.

Украинският генерален щаб съобщи за въздушни удари в района и добави, че 15 града и села са били подложени на артилерийски и минометни удари.

В сводката си за бойните действия руското министерство на отбраната също съобщи за ожесточени боеве около Клишчеевка и пò на юг, в района на село Невелске. Според ведомството силите на Москва са отблъснали десет украински атаки в този участък.

Украинските представители в последно време заговориха за успехи в настъплението по южното направление. Генерал Олександър Тарнавски, началникът на южното командване на украинската армия, съобщи пред Си Ен Ен миналата седмица за "пробив", но отбеляза, че напредъкът е по-бавен от очакваното.

Зеленски и други официални представители казаха, че контранастъплението ще отнеме време, и отхвърлиха укорите на критиците на Запад, че настъплението е твърде бавно и е белязано от стратегически грешки.

Тарнавски спомена село Вербавое, което според други официални представители украинските сили се готвят да превземат.

Украинските войски се опитват да превземат и още няколко села в хода на настъплението си в Запорожка област към големия град Токмак.

"Имаше три-четири дни на болезнено тежка работа на нашата щурмова групировка и командири, изпълняващи тактически задачи в района, които създадоха много сериозни проблеми на руснаците", каза пред NV Radio военният анализатор Роман Свитан. "Не бих говорил за пробив, докато не достигнем Токмак."

Русия е готова да преговаря с Украйна, но ако бъдат отчетени реалностите на терена, каза в интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.

"Нашата позиция остава в сила: готови сме да се договаряме, но при отчитане на реалностите, създали се на терена", каза той.

Според Лавров първата стъпка за преговори между Киев и Москва трябва да бъде отмяна на указа на Зеленски за забрана на диалога с Русия.
 


В категории: Войната в Украйна


21
Коментара по темата
21.
До 20
30.09.2023 11:39:12
0
0
Руските танкове освобождават руското население от укрофашистите.
А Краварите кого освобождават ?
Плодородните земи , които изкупиха ли ?
20.
До 8
29.09.2023 18:16:51
1
1
Ти обясни къв х.й дирят руски танкове в Украйна, ако можеш.
Колкото до американците,моли се да направят база в България, иначе може и в запас да те викат.
19.
До 16
29.09.2023 18:14:09
2
1
Не си хайдутин.Дебил си.И не са те прегръщали като малък.
18.
Минчо
29.09.2023 09:40:28
1
2
За съжаление на русофилите Русия скоро няма да е това което е сега.Путин явно е агент на НАТО.
17.
Хирург и медицинска сестра
29.09.2023 07:10:19
2
3
Припаднаха докато вадеха езика на Радев от гъзъ на Митрофанова
16.
Хайдутин
28.09.2023 15:24:19
10
10
Маминката ви мръсна украинска каква война водите бе като всеки ден автобуси пълни с украинци пристигат по маршрут украйна Варна Бургас Турция. Ходят си на шопинг и въобще не им дреме,че имало война. Пълни боклуци са тези украинци.
15.
Орките ядат бой на кубик
28.09.2023 11:31:00
6
4
Зъбите на дракона бледа имитация на линията Зигфрид руско менте както винаги
14.
Подоляка, Подоляк
28.09.2023 10:41:45
5
6
ми звучи като "кудкудяка-кудкудяк"!
13.
До 2
28.09.2023 10:39:05
6
9
Ти към кои украински момчета се обръщаш-към тези със скъпите джипове, които пазарят като изоглавени в Лидл и Кауфланд в България ли ?!
12.
Геле
28.09.2023 09:52:17
3
5
Ако Подоляка почне да критикува армията, тогава го чака същото като Гиркин, така че не го слушайте тоя изобщо.
11.
Гошко
28.09.2023 09:50:41
7
23
Като влизах да си мия зъбите, чета украинската контраофанзива започнала! Направо настръхнах!!! Излизам от банята.....ми тя свършила!!
Дайба мааму и късмет.....
10.
мда
28.09.2023 09:36:10
8
7
След три дни в Киев #рускиклоуни
9.
Кую
28.09.2023 09:08:05
14
22
Краварите тръбят на дудук със една дупка.
8.
Тея мили американци
28.09.2023 09:07:19
15
26
Какъв х.й дирят на другия край на света.
Цял свят искат да диктуват,мама им утрепана.
7.
*********
28.09.2023 08:37:51
9
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
Клавиатурна копейка
28.09.2023 08:29:33
19
22
Ако не беше Бахмут до сега да сме стигнали Лисабон.
5.
До 3
28.09.2023 08:29:10
9
37
Спокойно!
ВСУ са пред Москва.
А сега визитация и хапчетата.
4.
Voinata svar6va skoro
28.09.2023 08:25:10
13
35
Zelenski skoro e patnik
3.
ХХ
28.09.2023 08:10:28
41
14
Москалски рашисти х. й вам а не Украина!
https://youtu.be/jx2Cd1fuDxA?si=kQREtP323YEx9d4s
Идите НА. Уй вам не рожали матереи вам рожали СУ. И
Юри котела, картата хахаха. Зъбите на дракона стояли непокътнати.
2.
Слова на Украйна
28.09.2023 07:57:35
70
28
Браво на героичния украински народ!
Подкрепа от България!
Давайте ,Момчета ,до пълно изтласкване на фуско-фашистките окупатори обратно в кочината им.
1.
Армения
28.09.2023 07:52:03
4
13
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори