×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Игумен проговори за изгонените руски свещеници, трябвало да напуснат България заради НАТО?


Игумен проговори за изгонените руски свещеници, трябвало да напуснат България заради НАТО?
България и Северна Македония са съюзници в НАТО и е ясно, че няма как човек, който подкопава суверенитета и сигурността на съседна държава, да остане тук, каза Никанор
26 Септември 2023, Вторник, 08:55 ч.
Автор: Флагман.БГ

 Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава оценява като недопустим, а ние сме съюзници, коментира йеромонах Никанор

Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа само добри думи за тях. Това заяви в „Здравей, България“ по Нова телевизия игуменът на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” йеромонах Никанор.

„Те са много сърдечни и винаги усмихнати хора“, добави той.

„Можеше съвсем тихо и спокойно да напуснат. Вместо това, за жалост не България и не българската църква, надигна ужасен вой. Много неприятно! Четем за тях и в гръцки духовни сайтове, а вероятно и в Западна Европа. Бяха употребени от своите си”, коментира свещеникът. 

„Това не са страшни хора, като онези шпиони, за които съм гледал по телевизията по „Студио Х“. Изпълняват си задълженията на служители на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката й. Патриаршията е оръдие в ръцете на руската държава. Аз като българин нямам основание да се съмнявам в ДАНС и други наши служби. Ние трябва да бъдем патриоти”, добави той.

„Националната сигурност на България не е нещо отделно взето. България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност”, коментира йеромонахът.

„В съседна Северна Македония бяха покани да напуснат за това, защото Руската църква провеждаше там една много странна политика да предотврати получаването на каноничен и законен от църковна гледна точка томос за автокефалия на тяхната поместна православна църква, оставяйки само с томоса, който им издаде сръбската патриаршия”, обясни той. 

„В момента църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от сръбската православна църква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия”, каза Никанор.

„На какъвто и да е междуправославен форум Македонската църква няма да седне. Това означава, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там явно Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава вече оценява като недопустим. Оттам насетне е много лесно да си представим, защото те са били покани да напуснат и от България“, добави той.

„България и Северна Македония са съюзници в НАТО. Много ясно, че няма как един човек, който е на наша територия, но извършва нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на съседна държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто”, каза още йеромонахът.

Тивериополският епископ Тихон пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че нотариалният акт на затворената Руска църква е български.

„Ние сме една църква, а тя не е сграда. Дълго време ще се карат на кого е тази сграда. Нотариалният акт на Руската църква е български и трябва да се подчинява на българските закони. Той е на 99 години“, добави той.

„Едно е истина, че всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради този храм. Ние искаме тази неприятна случка с техните свещенослужители да бъде преодоляна“, заяви Тихон.

"Политиката е изкуството на възможното, а религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. В крайна сметка, когато хората ходят на църква, да могат да получат връзка с Бога, а не да се интересуват каква е църквата", подчерта той.

Свещеникът изтъкна, че Руската църква е под духовната власт на Софийския митрополит, който е и патриарх, а предстоятели са двамата патриарси.
 


В категории: Животът


14
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
14
Коментара по темата
14.
_nib_ до 1
26.09.2023 14:39:06
0
0
Мдааа.
Помня го от първите показвания...тогава гледах още телевизия.
Тъкмо се беше отказал от светския живот и беше станал послушник.
Кротък...хрисим...смирен човек беше.
Този човек сякаш е друг.
13.
До 11
26.09.2023 13:18:17
2
0
ти как го различаваш? Нали всички почитате Христьо ще се обвинявате едни други за неверници бе? Уж бог в любов а такава омраза има у вас че и дявола би завидял.

Невежия си единствено ти след като си загърбил истинския български бог и славиш еврейски такъв или може би Назарет е в България а Исус е българин е не е обрязан на 8-мия ден?
12.
ЖАЛКО Е
26.09.2023 12:36:57
0
2
Че свещенослужители като този, служат на Сатаната!
Северна Македония си гони националистическите интереси и в частност се противопоставя на съществуването на Охридската епархия, което пък е срещу интересите на Българската а не на Руската църква. Но долни български мекерета ( като този) застават на страната на Македонската църква и инсцинират този скандал,който е изцяло в ущърб на реномето на България!
11.
До 10
26.09.2023 12:05:58
1
1
В Кумлука са и мюсулмани, и сектанти протестанти, според финансовото стимулиране. А твоите коментари са изключително невежествени, защото не различаваш православието от неистински религии и секти.
10.
До 9
26.09.2023 11:33:39
2
0
когато си ограничен и прост но се мислиш за много умен тогава дрънкаш тъпотии. А ти що не се разходиш из циганските квартали да не се окаже че повечето черни братя почитат Христьо от Назрет вместо хАлах ;)
9.
Мдаа До 7
26.09.2023 11:21:01
1
4
Мюсулманското стадо, което всекидневно издевателства над цивилизованата част на света, и от което са пропищяли, заради циг@нските му нрави и варварство дори най-големите западни поддържници на толерантността??? Добре е да си отидеш в онази част на света, където историята те е поставила от векове, заради предците ти,където ще приемат необоснованите ти разсъждения!
8.
ХХ
26.09.2023 11:09:03
3
3
НАТО е религия - за про'с'тите.
7.
До 5
26.09.2023 11:08:55
4
1
разбирателю така мразените от теб араби и мюсюлмани ако не бяха завладели Испания и части от Европа още щеше да си хвърляш нещата от тоалетната ти през прозореца на улицата. Нямаше да знаеш нито математика нито бани нито още много други науки. Така че айде малко се образовай преди да дрънкаш тъпизми. Масово Християните са били и са едни невежи неуки и необразовани люде както сега са в Афганистан примерни мюсюлманите. Дори не знаете че почти всичките ви "празници" са крадени езически такива. Но вЕрвай че ще си от стадото и ще влезеш накрая в кланицата пардон кошарата на небесния пастир...
6.
Ами
26.09.2023 10:20:34
5
3
Ами, американски възпитаник, укрил се в в Църквата, за да я разгражда отвътре. Другият пък поклонник на папата католик и смее да се представя още като православен. А телевизиите дават думата на такива, за да всяват заблуди в умовете на не благочестивия и неправославен български народ. Българите половин хилядолетие са били под робство И СА ОПАЗИЛИ ВЯРАТА СИ, пренесли духа й през вековете и идентичността си, и Бог им е помогнал за да достигнат до държава. Това е патриотизъм. А днес наблюдаваме хора, които не признават вярата на дедите си, не са част от БПС, която е учител по вяра, а се бият в гърдите, че са патриоти. Какъв патриот е този, който плюе на вярата на предците си или му е безразлична, предател, а не патриот е. Затова България загива, заради измяната на православието!
5.
Мдаа
26.09.2023 10:12:26
3
1
За неориентираният във вековете: живеем във века на пандемии и многохилядна смърт, на войни, включително до нас самите, въ века на нравствената извтратеност, която дори не може да си определи пола, та й трябват много други, във века на безобразна корупция и търговия на здраве, във века на евтаназията, на нахлуването на мигранти от Африка и Азия в Европа, във века, когато политицити ти определят, че чуждият натрапник, трябва да живее по-добре от теб с твоите пари от теб самия, във века когато един етнос може да те изнасили, убие и да бъде защитен като жертва... Ти в кой век живееш? Във века на безбожието, нали?
4.
НАТО командвало сръбската църква?
26.09.2023 10:03:22
3
8
НАТО командвало сръбската църква?
Македонската църква била сръбска църква, а НАТО било част от сръбската църква?
Възможно ли е въобще ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА да се занимава с политика, военна дейност и НАТО?
И този игумен на НАТО да подаде донос за изгонване на други православни свещенници от България, защото не били от НАТО?
Бог и той ли се подчинява на НАТО?
Тоя игумен знае ли, че според законите на България, църквата е отделена от държавата и няма право да се меси в политиката? Държавата също е отделена от църквата и няма право да се меси в църквата, но виждаме службата ДАНС на държавата се меси в делата на Българската ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА?
3.
XX
26.09.2023 09:42:23
7
5
Попе , попе - хич та няма.
2.
Няма лек
26.09.2023 09:37:09
5
4
за религиозните промитаци. В кой век живеете бе?
1.
съжелявам Никанор !
26.09.2023 09:17:11
9
11
Отец Никанор след европроектите, който се наляха в манастира му, започна да навързва Правосланието и НАТО в едно !?!

Господи, прости ни !

Да му припомним, че Българската Православна Църква е ПОГИНАЛА след падането на Бългапия под турско робство. Няма я !

Сегашната ни Православна Църква е продължение на ... МАКЕДОНСКАТА ни независима архипископия, която като независима е оцеляла при завладяването на България.
И възраждането на Православната ни Църква е на тази, Македонска основа.

Православието е НАД НАЦИОНАЛНО. В храмовете на Православието няма национални знамена.

Думите на Никанор пораждат в мен единствено жал. НАТО, съюзници, Македония в устата на отдал живота си на БОГ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори