×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма грозде - мана съсипа половината в Югозапада, вино и ракия ще поскъпнат


Няма грозде - мана съсипа половината в Югозапада, вино и ракия ще поскъпнат
Ключови думи: грозде, ракия, вино
18 Септември 2023, Понеделник, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Изкупните цени на килограм от ранните сортове засега са с 50 стотинки по-високи от миналата година

За някои гроздоберът приключи още през юни. Такава трудна година, с много климатични аномалии скоро не сме имали. След дъждовната пролет маната съсипа лозята. Това казват стопани в Мелнишкия край. В някои от масивите пораженията стигат до 80% и още през лятото е станало ясно, че грозде няма да има, пише 24 часа. 

Лозарите в района са притеснени, че няма да мога да покрият разходите, които са направили през годината. “Идва време за гроздобер, вложихме толкова средства, труд и накрая се чудим дали въобще да берем, защото и това са разходи, а накрая - нищо. Реколтата ни ще бъде доста слаба”, допълват земеделци от селата във винарския край.

“Проблемът дойде от мократа пролет с прекомерни валежи. Последва изключително сухо лято с много високи температури.

Това бяха благоприятни условия за разпространение на маната и

трябваше да има по-често и превантивно пръскане

Тези комплексни причини, свързани най-вече с метеорологичните условия, ще доведат до по-слаба реколта”, коментира Димитър Петков, технолог в една от най-големите винарни в района на Мелник.

Казва, че засега изкупните цени на ранните сортове грозде са с около 50-60 ст. по-високи от миналата година.

Брането на късните сортове ще се забави с около седмица до 10 дни.

Има търсене на грозде, но предлагането е малко. Винарните в Санданско-Петричкия край имат собствени лозови масиви и разчитат на своя продукция. Други преработватели обаче ще се наложи да търсят усилено количества, за да натоварят мощностите си.

“Ние нямахме сериозен проблем с болестите по лозята, пръскахме четири пъти, но високите температури и сушата през лятото се отразиха неблагоприятно.

Вярно е, че пролетта бе дъждовна, но веднага започнахме пръскане срещу обикновената мана. Не я ли хванеш навреме, поразява почти на 100% и не може да се спре. Някъде положението е трагично”, обяснява Атанас Манолев, който има семейна винарна в Мелник.

Казва, че техните лозя, които са около 60 дка, са засегнати от маната на около 5-10%. И тази загуба е могла да бъде компенсирана с валеж през лятото, но това така и не станало.  

“Ако беше заваляло два пъти сериозно, в края на юли и началото на август, зърната щяха да се надуят и да се компенсират малките ни поражения от маната. Дори не толкова сушата нанесе щети, колкото високите температури при липса на влажност във въздуха.

Захарността обаче ще е много добра”,

анализира специалистът.

Някои хора обаче подцениха валежите през пролетта, коментира той. Тъй като маната наистина е много опасна болест, трябва пръскане рано и превантивно. На тези, които не го направили, им нанесла тотал щета и рано-рано “приключиха” с гроздобера, допълва Манолев.

Съветва и да не се пестят препарати и да се сменят, защото болестите стават все по-устойчиви.

Макар и малко, в Мелнишкия край има изоставени лозя, където при развитие на маната се заразяват и околните масиви. Това е гъбично заболяване и силен вятър разнася към съседните лозя и те пламват.

Стопанинът е доволен е, че е спасил лозята си от мана, но пък от високите температури - няма как.
Сега вече дори и да завали, няма да има никакъв ефект. И лозари, които имат капково напояване в масивите си, също страдаха от продължителните летни жеги.

При температури от над 40 градуса капковото напояване не овлажнява достатъчно, освен ако системата не работи непрекъснато, но пък тогава се появява проблем с водоизточниците.

В последните години лозарите в селата

около Мелник се оплакват и от набези на диви прасета

Тази година са нанесли поражения на ранните сортове. Имало случаи да изядат още зелените чепки в началото на август.

“Стават все по-чести набезите на прасетата, защото явно в гората нямат храна. Слизат и по единично, и на групи и правят големи поразии. Говорили сме с ловците да излязат на хайка извън сезона, с разрешително, разбира се, за да ги сплашат и да се отучат да идват в лозята, но няма резултат”, разказва Манолев.

Очаква от тон грозде сега да произведе около 350-400 литра вино

с уговорката, че се придържа към традиционната технология.

Засега не се наблюдава интерес към внос на грозде от съседна Северна Македония, защото и там реколтата не се очаква да е много силна отново заради неблагоприятните климатични условия.

Лозята по долината на Струма наистина сериозно са компрометирани от пролетните валежи и летните жеги, но в Централна и Източна България състоянието на лозята е по-добро.

Реколтата ще е по-слаба от миналата година, но там стопаните не се оплакват от такива високи проценти на поразяване от болести.
Засега цените вървят с около 30-50 ст. на килограм по-високи от миналата година. “Каберне Совиньон” сега се продава за около 1,20 лв., сортовете “Алиготе” и “Мавруд" са около 1,30 лв., мерлото и мускат отонелът - по 1,50 лв., “Совиньон блан” е 1,40 лв., показа репортерска проверка.

“Повечето колеги се оплакват, че реколтата е много слаба, на места почти никаква. Ние успяхме да запазим нашата, но не можем да вдигнем цените, защото няма да се купува от хората”, споделя и Милка Велкова, която отглежда 1600 дка лозя в Долно Линево.

Тя коментира, че около тях само един стопанин имал съхранено производство, всичко друго, дори по домовете на хората, било съсипано.

Успокоява се обаче, че ще може да реализират тазгодишната реколта, защото имали доста клиенти, които идвали от различни краища на страната.

“Свършихме почти всичко - и бялото, и червеното, още няколко дни и приключваме”, казва производителката.

Признава обаче, че препаратите и торовете много са поскъпнали

и че редица собственици се отказвали да отглеждат лозя, а и никой не искал да арендова. Нямало и качествена ръка, а с това минимално подпомагане не можело да се вдигнат заплатите и да се търсят хора.

“Човек трябва да има друг бизнес, за да издържа хоби лозарство”, смята Велкова. Тя обясни, че от 1600 декара планували да изкоренят 1200 дка от старите лозя, защото не били високодобивни, а и дори да били, нямало на кой да се продава гроздето.

“Ще оставим само подновените, а на другата земя може би ще се засядат други култури. В най-лошия случай ще е люцерна, за да възстановим почвата”, добави тя.

Червените сортове тази година при нея вървели по 1,30 лв., с 0,10 ст. по-скъпи от миналата, а сорт “Тамянка”, който бил от семейството на Мускатовите, се продавал на 1,60 лв.

Според нея няма основание за поскъпване на виното и ракията, защото винпромите били пълни със стара реколта.


В категории: Животът


6
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 6
6
Коментара по темата
6.
Шанел
20.09.2023 01:24:35
1
0
Да вдигат цените и 10 пъти отгоре аз не пия та ми дреме на шапката...
5.
Да правят като вятъра
19.09.2023 08:40:47
0
2
Вино и ракия щели да поскъпнат? Арно, ще пием отлежало уиски на половин цена!
4.
Глупости
18.09.2023 23:39:57
0
3
Аман от тъпи и некачествени журналисти, в Сунгурларе е пълно с мискет, не могат го събра ....
3.
*********
18.09.2023 22:26:26
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
ПП-ДБ
18.09.2023 22:06:47
3
10
Април месец, особенно нощно време пръскахме от самолети ,а сега берете ,ще берете ама на Байдън косматите ташаци!
Плана за унищожаване селското стопанство и животновъдство
в България проработи.
Ще внасяме от Белгия,Нигерия,Азербайджан,Египет,Италия.
В България върху плодородна земя ще инсталирате фотоволтаици.
Разбрахте ли!
Като не сте с всичкия си да ни свалите ,ние ще продължаваме да ви тормозим.
1.
Дааа
18.09.2023 20:32:20
0
7
Това е като хотелиерите. Цял сезон тръбят, че сезона е слаб, няма хора, а то се оказа, че така говорили, криели клиенти от данъчните, ама и данъчните знаят къде правилно да ходят... само в селски къщи и фризьорски салони.
Та и тея измислиха си причина да вдигнат цените, ама то народа го е страх да се качи пиян и ракията им... спирта с есенция ще отлежи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори