×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правосъдният мониторинг от ЕК отпада, корупцията - не


Правосъдният мониторинг от ЕК отпада, корупцията - не
След днешната новина шампанско следва да отворят само някои от водещите ни политици, както и техните обръчи от фирми
15 Септември 2023, Петък, 17:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

В България върховенство на закона все още няма и така ще бъде още дълго време

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането им в ЕС. Това съобщиха днес министерствата на външните работи и на правосъдието със съвместно прессъобщение.

Новината предизвика коментари от депутати от управляващото мнозинство. Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви пред парламентарни репортери, че това е „огромен успех за България“, и напомни, че последният доклад по този механизъм бе по време на тяхното управление през 2019 г.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ (ПП) от своя страна определи случилото се като „огромна победа“. С него трябваше да е и Христо Иванов от „Демократична България“ (ДБ) според предварителния анонс от пресцентъра на коалицията ПП-ДБ. Иванов обаче не се появи - вероятно защото се е оказало, че не споделя ентусиазма на Петков.

В рамките на мониторинга страната ни бе оценявана по отношение на независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията срещу организираната престъпност, напомниха днес от българското правителство.

Механизмът бе въведен като компромис, за да може България и Румъния да влязат в Европейския съюз през 2007 г., защото правосъдието в двете държави не отговаряше на стандартите в ЕС. Надеждата бе, че те бързо ще преодолеят проблемите си с липсата на върховенство на закона. Това обаче не се случи и затова мониторингът остана още дълги години.

Отпадането му днес дали означава, че вече всичко е наред? Едва ли има много българи, които биха се съгласили с подобно твърдение. Страната ни очевидно продължава да има много сериозни проблеми с корупцията. За върховенство на закона все още не може да се говори. Може и някакъв напредък да се е случил през годините в определени посоки, в други обаче имаше девалвация. Например, по време на трите правителства на Бойко Борисов страната ни се срина по свобода на словото в световната класация на „Репортери без граници“. Подобрението след 2021 г. все още не може да компенсира свободното падане преди това. Европейските фондове пък, изглежда, в доста по-голяма степен захраниха и укрепиха мафията у нас, отколкото да помогнат за сближаването на България с водещите държави в Евросъюза.

Ситуацията във Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата като че ли се влоши сериозно, вместо да има някакъв напредък след влизането ни в ЕС. Стана ясно, че премиерът и задкулисни играчи си назначават главните прокурори, които от своя страна станаха емблеми на порочния модел.

През последните две години най-могъщият депутат от ДПС Делян Пеевски бе санкциониран за корупция, но не у нас, а в САЩ и Великобритания. (Впрочем, той днес прецени, че трябва да коментира пред репортерите в парламента от името на ДПС и отпадането на мониторинга. Пеевски обяви, че това "изключително позитивен знак за България", че днес е един "хубав ден", както и че случилото се е успех за българското правителство.)

Скандалите около Иван Гешев, Борислав Сарафов, ВСС и политическите играчи тази година показаха ясно грозната истина за ситуацията в държавното обвинение.

Напредъкът в България и Румъния в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията вече ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенството на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза.

Специалният мониторинг отпада, но горчивият вкус остава. След днешната новина шампанско следва да отворят само някои от водещите ни политици, както и техните обръчи от фирми. Защото в България върховенство на правото и закона все още няма, а както изглежда, това няма да се промени още дълго време.

Друг е въпросът дали отпадането на МСП ще ни помогне за влизането в Шенгенската зона, на което и акцентираха днес представителите на мнозинството. 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
16.09.2023 10:21:41
0
0
Врачката не разбрал моята мисъл .Не му се сърдете ,толкова може да измисли мозъчето му.С моето предание исках на кажа ,ще всички партии с изключение на ПП се управляват от един мозачен тръст.Този мозачен тръст искаше и до сега успяваше с едните си лакеи (БСП ,ИЗРАЖДАНЕ , АТАКА , ДПС и други леви политически издатъци ) дои едните , а с другите си лакеи ( ГЕРБ - СДС , ДСБ и други " десни и проевропейски" политически издатъци дои другите.НО .......,международната политика и ПП принудиха политическите издатъци да вземат публично страна.За едните бе ясно къде се позиционират , но за другите ......ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОСТИТУИРАЩИТЕ политически издатъци като ГЕРБ- СДС ,ДПС , ДСБ и други "десни" партии настана ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО , и сега за в ШОК , УЖАС и в НЕСВЯСТ.Те са като муха без глава в момента.Мозачният им тръст е в безизходица , те са в безизходица ,.........проста времето работи против тях.Реалноста работи против тях.Върховният им покровител губи влияние и се бори за собственото си съществуване.Върховният покровител вече няма време и ресурс и не се интересува от тях.Те вече са в улея , който улей води към политическото сметище на историята.
13.
Врачка
16.09.2023 00:44:12
2
2
До Абдал, такъв си и такъв ще си умреш, щастлифТ и душевно беден. Уважавам те за което. Грижи се за сфинктера ти, на децата ти също, европейците там гледат, не само какво излиза..., а и какво и на кого ще влиза. А ако се безутробен и бездетен, значи са постегна ли 90% от целта си, остават се само още няколко бустера и сбогом.
12.
градски
15.09.2023 23:58:13
1
4
ПП-ДПС-ГЕРБ гарантират, че всичко е ОК.
11.
Зърнар
15.09.2023 21:31:48
3
3
Подклепете ни за по-скъпо олио и брашно, моля! Изнемогваме с тези скъпи за поддръжка бентлита и майбаси!
10.
Факт!
15.09.2023 21:29:48
4
4
Бългорорусофилските мутри да се молят на светена вода и да си вържат червен конец на китката с хигиенния нокът да не влезем в Шенген, че тогава дори и копейкаджийските дебили ще заменят бетономорието им с Гърция!
9.
д-р Иван Иванов от СРП
15.09.2023 20:59:53
0
4
Корупция ще има винаги в България, ние от прокурорската колегия в София от СРП само за апартаменти и пари говорим. Как иначе ще правим скалъпени обвинения, как ще изфабрикуваме доказателства на които по лесно да повдигаме обвинения и да упражняваме репресия над всеки за които е платено? Няма евро съюз има само ПРОКУРОСКА КОРУПЦИЯ И ПОРЪЧКОВА ПРОКУРАТУРА и всичко това в София приготвени си едни 25.000 лева и гледайте какви чудеса правим. Колегата Петър Петров (Пепи еврото) се гътна лека му пръст той беше нашият викач, който ни даваше редовни заповеди от Ресторант 8-те джуджета, съществуваше на гърба на софийската района прокуратура.
8.
ЗАПОВЯДАЙТЕ МОЛЯ, НА ТЕПСИЯ
15.09.2023 20:55:34
0
5
Резултатът от действията на представителя / НАРОДНИЯ / настъпва директно в правната сфера определяйки целият живот на представляваните от
него хора.
И когато пълним парламента и кметствата с представители, които са полуграмотни /като изобщо
нямам предвид някакво наличие на българска диплома, която в много случаи е купена / всички ние умниците сами си създаваме средата в която живеем и срещу която яростно негодуваме и се възмущаваме. Амаа ум царува, ум робува , ум патки пасе
7.
Методиев Магнитски
15.09.2023 20:38:54
0
8
Корупцията трябваше да отпадне при дебилът от банкя. За съжаление, при него процъфтяваше.
6.
до 2
15.09.2023 20:08:05
1
1
Корупция може да има на всякъде, но не е муха под слон. Много неща се случват които са неудобни на мен, на теб, на нормалните хора само за да задоволят подбраните интереси. Всички обрани негативи директно спъват растежа ни и доближаването до цивилизования свят. Вместо Мафиота да има 5 имота и 10 суперколи ти можеше да имаш апартамент примерно. Уви, нещата още ни дърпат към слаборазвитите страни.
5.
До 2
15.09.2023 19:50:35
3
6
Абсолютно съм съгласен с теб!
4.
Абдал Ал Сабах Иб Се Рахат
15.09.2023 19:47:40
6
3
Кой каквото и да приказва ПП с Кирил Петков е най - антикомунистическата партия.Всички други партии в повече или по малко са лакейчета да ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.Те ( ПП с Кирил Петков най - директно бръкнаха в най - неудобното място на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ) .Всички други партии "искаха " разрешение от ДС и ДС колкото им разреши те ( БСП ,ДПС , СДС , ГЕРБ и всички други " демократични " партии ) толкова имитираха демократични промени.ПП постави въпросните партии в неудобно положение , наложи ситуации ( даването на оръжия за Украйна , събарянето на Руските паметници , Руският газ и петрол , ЛУКОЙЛ и други неудобни за ДС събития и въпроси) където трябва да се определиш къде си в ситуацията.БСП и Възраждане лъснаха открито но за ДПС и за ГЕРБ - СДС беше изключително неудобно да вземат страна.ПП ги закопа ГЕРБ- СДС и ДПС искаха и до сега успяваха хем ПАРАТА В РЪКАТА хем ХУЯ В ХАЛКАТА.Харчеха парите на ЕС и изпълняваха заръките на ДС ( демек на Русия )Вече няма да е така.Или едните или другите ще им одрежат привилегиите.К........ката им дейност приключи на ГЕРБ - СДС и на ДПС.
3.
ТБС
15.09.2023 18:36:42
4
6
Европейците не ги ебе имаме ли правосъдие, ебе ти да си прокарат унищожителните директиви. Правосъдието ще го раздаваме ние, без участието на съдебната корумпирана система. Там където не успеем ще играе съдбата.
2.
Някой
15.09.2023 18:31:26
8
9
Подвеждащо заглавие Това правителство е на власт едва от 3 месеца За първи път в новата ни история започнаха да се правят кардинални промени в страната Не само законодателни, но и прочистване от пагубното руско влияние .Което задушаваше с корупция развитието на страната след 1989 . След 30 месеца нещата ще изглеждат съвсем други А иначе корупция има на всякъде по света Разликата е в това че някъде има осъдени за това ( бивш президент във франция) другаде няма. Това зависи от съдебната власт .За това са и тези големи усилия от сегашната власт да я реформира.
1.
Down
15.09.2023 17:22:52
6
17
Браво на Киро Тъпото и Христо Кавала!
Успяха да изперат Борисов, а освен него и свинята Пеевски! Сега са първи дружки и коват нова конституция рамо до рамо.
Всичко, което ви се случва, българи...вие си го заслужавате! С овчето търпение, тъпота, непукизъм и нихилизъм.
България е приключила, но някои все още не го осъзнават!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори