×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Протестна вълна може да разклати властта заради вноса на зърно от Украйна, министър Вътев притеснен


Протестна вълна може да разклати властта заради вноса на зърно от Украйна, министър Вътев притеснен
Българските производители нямат шанс да са конкурентни на украинските, които са принудени да продадат продукцията си заради войната, каза Кирил Вътев
13 Септември 2023, Сряда, 08:54 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Той призова за размисъл депутатите, след като Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски внесоха предложение да отпадне забраната

Евентуалното решение за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна ще създаде изключително напрежение в целия аграрен сектор и ще предизвика много тежки протести. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ земеделският министър Кирил Вътев, след като водещата Мария Цънцарова припомни, че Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски вчера внесоха предложение след 15 септември вносът на украинско зърно отново да се разреши на територията на страната ни.

Зърнопроизводителите пък обявиха, че излизат на протест. На този етап все още няма окончателно решение, защото тепърва предстои гласуване в Пленарната зала. А предложението е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

„Искрено се надявам да има много разум при обмислянето на окончателното решение, но не само на народните представители, а и на земеделските производители, защото и със, и без забрана настоящата стопанска година е изключително тежка за селското стопанство поради сушата, наводненията и заради срива на световния пазар на зърно“, заяви Вътев. 

„Въобще откакто започна войната в Украйна нищо не е същото. Всичко е много различно и голяма част от нашите земеделци са в изключително тежко състояние, защото себестойността на продукцията поради скока на цените на торовете, препаратите. Поради това, че Русия разруши украинските пристанища, (б.а. откъдето освен зърно се изнасят и торове) скочиха веднага всички разходи за декар площ и в момента имаме много висока себестойност, а пазарът е много нисък и труден“, коментира той.

След като бе попитан как отпадането на забраната за украинско зърно ще се отрази на нашите производители, той измънка, че не бил виждал такъв анализ и добави, че това било голяма тема, но после призна, че земеделските стопани и без отмяна на забраната са в много тежка ситуация. 

„Ще започне да влиза много евтин слънчоглед, а няма да спре влизането на сухо мляко. Украйна е принудена да сваля цените, за да продаде продукцията си. Дори нашите производители, когато намалят стоките, те веднага стигат до още по-ниски нива. Българските агробизнесмени нямат шанс да са конкурентни на украинците“, заяви министърът. 

„Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарност. България е съпричастна максимално и съдейства, но ние имаме собствено производство, имаме и наши производители, които трябва да защитим“, добави той.

След като обаче аграрният министър призова зърнопроизводителите да не предприемат прибързани действия, Цънцарова изтъкна, че те отказвали да говорят с него и уточни, че на поканата вчера в земеделското министерство се отзовали само пчеларите. „Това, че едни хора, които не могат да се похвалят с реализирана продукция, с платени данъци, а искат само субсидии и искат срещи отделно... Те всички участваха в консултативните съвети по агро - хранителната верига, но са свикнали да идват индивидуално и да искат, да искат, да искат...", коментира той.

„Нека не ги назоваваме сега, защото ще им направим много голяма реклама, каквато не заслужават. Те са известни в аграрните среди“, уточни Вътев.

Според българските зърнопроизводители ще има сериозни загуби за тях, защото заради войната цената на украинското зърно е по-ниска, а това прави невъзможно оцеляването им на пазара.

България въведе забрана за внос на зърно от Украйна през април. От Европейската комисия тогава обещаха подкрепа на българските производители, но такава и до ден днешен не е оказвана, казват зърнопроизводителите.

 


В категории: Бизнес


9
Коментара по темата
9.
Стига
13.09.2023 11:52:31
1
3
Стига с тези манипулации алоо четвъртата власт
Значи то е ясно и на бебетата и бабите че вносът на зърно от Украйна ща немали цените на нашите производители .
Това е добре за всички работещи хора в България.
На всички е ясно че цените на хранителните продукти е БГ са три-четири пъти по високи от ЕС .Това се получава заради спекулациите и алчността на нашите производители и търговци.
Те по принцип имат мнение за българските потребители че са овце и трябва да се стрижат до кожа.Разбира се с помощта на родните политици и законите които коват в полза на богатите мърши.
8.
33
13.09.2023 09:46:55
3
8
Въй горките зърнари милиардери, няма да могат да си купят новото бугати и къща на третата любовница! На протест братя, без новото бугати и любовница не се живее !
7.
Ко, каза ко?
13.09.2023 09:41:45
2
3
На боки тъпото хората щели да протестират.
6.
до 3
13.09.2023 09:39:20
3
7
То и за Мис България ни я туриха украйнка !
5.
Иван Жабов
13.09.2023 09:32:02
0
3
ТоровИте викате....по бургашки...
4.
...
13.09.2023 09:29:58
3
9
А бензина А95 е вече 2.90 !
Отново.
3.
българин
13.09.2023 09:28:18
6
19
Правителството и парламента у нас не са български а украйнски !
Държавата е на посолствоТо а за него е важно добруването на украйнското пушечно месо, което да има пари да воюва с руснаците.
Българите никой не ни брои за нещо.

Пеевски, Петков и Борисов са интернационални еничари !
2.
Кую
13.09.2023 09:17:27
4
9
Притеснен, не изпотен. Изобщо не им дреме за страната.
1.
мда
13.09.2023 09:15:04
7
17
Дайте ся 7 милиона да страдат, за да може 50 мастити зърнопроизводители да си направят печалбите, че вече 5, 10% печалба не им харесват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство
Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори