×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Пламен Янев блокира приватизацията на 725 дка общински парцел в Царево


Защо Пламен Янев блокира приватизацията на 725 дка общински парцел в Царево
Кметът Георги Лапчев (вдясно) смята, че действието на областния управител е мотивирано от предстоящите местни избори
12 Септември 2023, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Имотът е отдаден под аренда до 2049 г. на фирма, която обаче иска да го купи сега, заради което е взето решение за таен търг

Областният управител на Бургас Пламен Янев е блокирал търг за продажба на 724 790 кв. метра земеделска земя от Община Царево.

В последните месеци от своя мандат общинските съвети в областта ударно разпродават терени. Един от скорошните примери е в Община Царево, където местният общински съвет взе решение за продажба на близо 730 декара общинска земеделска земя в местността „Вергути“, съобщиха днес от пресцентъра на областната администрация.

Решението е гласувано от ОбС-Царево на 16 август с 8 „за“ срещу 2 „против“ и 3 „въздържали се“, сочи справка на „Флагман“. Според него следва да се проведе публичен търг с тайно наддаване. 

Началната тръжна цена е в размер на 725 200 лева без ДДС. Направените предложения не могат да бъдат по-малки от първоначалната тръжна цена плюс 10%.

Решението е спряно от областния управител с мотива, че на общинските съветници не е предоставена цялата информация за имота. В момента той е с начин на трайно ползване „лозе“ и е с аренден договор със срок на действие 35 години. Това обстоятелство не е посочено нито в обстоятелствената част на докладната, нито в проекта на решението, внесено пред Общинския съвет. Липсата на предоставяне на пълна информация нарушава основен принцип от административнопроцесуалния кодекс, а именно задължението на административния орган да осигури откритост, довереност и пълнота на информация в административното производство.

„Община Царево има дългосрочен финансов план за получаване на приходи от недвижимия имот регулярно, като в края на този период – 2049 г., ще остане собственик на имота. Непълната информация относно характеристиките на имота възпрепятства обективната преценка относно най-благоприятния за общината вариант“, коментира Пламен Янев. Той посочи, че Областна администрация в момента засилено следи и решенията на другите общински съвети, тъй като се наблюдава увеличен брой сделки именно в последните месеци преди изборите, информират от пресцентъра на администрацията.

Справка на „Флагман“ показва, че действително през 2014 г. е сключен договор за аренда за въпросните близо 730 декара. Имотът е бил отдаден от общината на фирма „Бата-2002“ ЕООД. Дружеството е свързвано неофициално с банкерката Петя Славова. В Търговския регистър може да се намерят косвени връзки между управляващите фирмата и г-жа Славова. „Бата-2002“ е със седалище в град Поморие в офиса на „Черноморско злато“ АД, в което участие има бизнесдамата.

Справка на „Флагман“ сочи, че спорният имот е по средата между град Царево и село Лозенец. Намира се на няколкостотин метра от морската ивица, но е от другата страна на републиканския път спрямо урбанизираната територия.

Пред „Флагман“ областният управител Пламен Янев заяви, че не е чувал Петя Славова да е замесена в случая.

„Абсолютно никакви имена не са споменавани. Просто един заминаващ си Общински съвет не би трябвало да прави такива сделки в 5 без 5“, смята Янев. Той повтори аргументите си, че зад предложението за продажбата на имота „няма никаква финансова обосновка“.

Безспорно е, че през годините цената на земята там ще се покачва, обясни областният управител.

„Ние не го връщаме (на Общинския съвет за ново разглеждане), а го обжалваме в съда“, каза още Пламен Янев. Това нямало нищо общо с водното бедствие от миналата седмица.

Кметът на Царево Георги Лапчев обаче видя в действието на Янев предизборна политическа атака.

„Аз не знам как го обжалва в съда. Той всъщност има възможността просто да върне въпросното решение и да не го потвърди – това е според мен в прерогативите на областния управител. Ако е решил да го обжалва в съда – чудесно, нека съдът да реши. Това е решение, което е взето от Общинския съвет. Аз няма какво да коментирам“, каза пред „Флагман“ г-н Лапчев.

„Ако ще говорим за мандати, малко или много това подтиква мисълта към размишления за избори, а аз считам, че това по никакъв начин не касае нито начало, нито край на мандат. Просто е решение“, добави кметът, който припомни, че няма намерение да се кандидатира отново за поста на предстоящия през октомври местен вот.

Защо обаче той е предложил да се продава нещо, което е отдадено под аренда до 2049 г.?

„Много подробно беше обяснено в сесията на Общинския съвет“, отговори Георги Лапчев. „Този дебат тече в четири или пет сесии на Общинския съвет. Тази тема е много, много, много дълбоко дискутирана по време на поне три или четири сесии. Тя е напълно прозрачна и аз считам, че няма какво повече да се каже. Всичко е изговорено по време на сесия. В крайна сметка законът си е такъв.“

„Това е решение на Общинския съвет и аз не бих искал да накланям в една или друга посока чиято и да е мисъл. След като областният управител е взел решение, че ще представи тази докладна в Административния съд – нека го направи. Това е негово право“, добави г-н Лапчев.

"Имало е желание от инвеститор – представено е за решение от Общинския съвет. Общинският съвет е уважил това желание от инвеститора и е взел своето решение. Напълно прозрачна и коректна процедура“, категоричен е кметът на Царево.

Дали преди търга за продажба ще бъде развален договорът за аренда?

„Това даже не искам да го коментирам, защото докато не попаднем в такава хипотеза, какво ще направим – то е в бъдеще време“, отговори Георги Лапчев.

Може ли обаче в един момент имотът да се прекатегоризира в неземеделска територия и да се застрои?

„Категорично не“, отсече г-н Лапчев.

Прекатегоризация на парцела може да се случи само с решение на Общинския съвет, обясни кметът.

„Но по това, което знам от самия инвеститор и от това, което беше изговорено по време на сесията – говорим за това да се направят значително по-големи инвестиции в земеделие, което да се случи на територията на общината“, заяви кметът.

Дали инвеститорът е арендаторът?

„Той е пожелал да закупи имота, да“, отговори Георги Лапчев. Кметът заяви, че няма информация фирмата да е свързана с Петя Славова.

 
16
Коментара по темата
16.
Пиночет
13.09.2023 16:19:24
1
1
Тази , така унищожителна партия герб трябва да бъде ЗАБРАНЕНА !!!!
15.
да,добре..
13.09.2023 10:43:46
1
3
Значи общинския съвет,гласува абсолютно неоправдана продажба на имота,на смешна цена.
И подобен общински съвет ще има правото да смени статута на земята.
Екстра се подрежда..
14.
Където ровнеш и мирише
13.09.2023 05:48:49
1
4
Какви лозя в Странджа? Качествената земя е чернозем и не е там. Това с лозето най-вероятно е схема за покупка на земя с ниска цена. След това сигурно ще цъфне хотел на мястото.
Много интересно за каква цена е отдадена земята под аренда. Никъде в статията не видях колко е. Обявената цена за покупка на декар е около 1000лв. Обаче арендата е още 25 години, т.е падат се по 40лв на декар на година. Престъпление е ако са отдали земята за по-малко. Много по-изгодно е да се получава арендата зс целият периоф и след това да се продаде на много по-добра цена
13.
Kaligula43
12.09.2023 23:59:29
4
2
E kak zashto,zashtoto e edin ot mnogo malkoto,koito ne sa korumpirani,to e jasno:)
12.
*********
12.09.2023 22:31:34
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
*********
12.09.2023 21:58:10
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Караненов
12.09.2023 21:34:21
1
11
Петя Славова. ГЕРБ. Читава далавера. Дай Боже всекиму!
9.
Морето
12.09.2023 20:05:06
4
9
Е, как защо? Защото е тъпанар и не знае какво върши. :)
8.
8
12.09.2023 18:55:14
1
25
Продължаваме да презастрояваме! Едно от малкото празни и диви места! И после чакаме сезон! Хората искат природа, има достатъчно хотели вече по морето!
7.
Въй
12.09.2023 18:53:44
1
17
Това дали наистина е лозе? И дали ще остане лозе? И как да няма общо с бедствието, като е ясно като 2 и 2, че презастрояването е една от причините за наводнения? Няма дерета, няма почва, само бетон - къде да се оттича тази вода? Областният да разрови и други сделки, тази едва ли е единствена!
6.
бравус
12.09.2023 18:01:17
1
30
лицето Лапчев задмина по всички показатели лицето Арнаудов
5.
ЕПА!
12.09.2023 17:14:56
4
6
Щот е пич
4.
*********
12.09.2023 16:38:58
1
22
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Ей
12.09.2023 16:35:14
3
29
Флегмани, пак са ви активирали, а гепирастчета мръс.и. крадливи. Що не пишете нищо за цената на парцела, бе. Що ония загрижения гмет мълчи като хикс смачкан. Щото цената на огромният парцел в лв на кв е по малка от площа му. И вие знаете това, но да манипулирате обществото и да го настройвате срещу управляващите имате поръчка, нали. От кой ли е тя.
2.
*********
12.09.2023 16:31:58
4
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
след наводненията
12.09.2023 16:13:10
4
41
такива парцели ще са много атрактивни.Няма проблем Общинският съвет да смени предназначението на терена и там да се спретне един хубав хотелски комплекс или къмпинг.Той кметът ако не може да съчини аргументи-кой?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко В страната на изгряващото слънце свързват родината ни с продукта Повече от оргазъм: 7 признака за наистина добър секс Повече от оргазъм: 7 признака за наистина добър секс И двамата партньори могат да говорят свободно за това, което искат във всеки момент на интимност Порталите се отварят и идват същества от други измерения? Порталите се отварят и идват същества от други измерения? Хората, които в етера са си научили урока, ще преминат в огнения свят, казва последователят на Учителя Петър Дънов - Георги Изворски  8 неочаквани причини, поради които сънувате бившия си 8 неочаквани причини, поради които сънувате бившия си Такъв сън не трябва да се тълкува като предвестник, че връзката с него може да се възобнови 3 зодии с новина за бебе до края на 2024 г. 3 зодии с новина за бебе до края на 2024 г. Ето кои са те  Такова сорбе с череши не сте яли, леля Дена ми даде рецептата Такова сорбе с череши не сте яли, леля Дена ми даде рецептата Разхлаждащо, вкусно и сладко сорбе от череши за незабравими летни моменти Гасят пожар зад блок "Вардар" в Бургас Гасят пожар зад блок "Вардар" в Бургас Гъст черен дим стресна живвущите в района Шест „здравословни“ храни, които вредят на фигурата ви Шест „здравословни“ храни, които вредят на фигурата ви Напитките от пресни плодове сами по себе си не са толкова вредни, колкото когато са приготвени неправилно Ето коя журналистка се превърна в двойничка на екс министър Ангелкова Ето коя журналистка се превърна в двойничка на екс министър Ангелкова Макар Ангелкова да е по-млада от Жени Марчева с цяла петилетка, изглежда като неин набор Какво се случва с профилите на починали хора в социалните мрежи Какво се случва с профилите на починали хора в социалните мрежи Facebook и Instgaram са мрежите, в която може да се отбележи, че един потребител е починал и профилът му остава като "дигитален паметник"
Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара Ще позволят кастрация на педофили Ще позволят кастрация на педофили Новият закон влиза в сила от 1-ви август Двама цивилни загинаха при руска атака срещу Харков Двама цивилни загинаха при руска атака срещу Харков Ударени са жилищни квартали с управляеми бомби Джъстин Тимбърлейк се оправда за ареста: Имах тежка седмица Джъстин Тимбърлейк се оправда за ареста: Имах тежка седмица 43-годишната поп звезда беше арестувана в Ню Йорк във вторник, тъй като преминала знак "Стоп" и не спазила дясната страна на пътя Туристи преживяха страшен кошмар с балон в Кападокия Туристи преживяха страшен кошмар с балон в Кападокия Балон се заби между скалите до Гьореме Те са най-богатото семейство, но влиза в затвора за експлоатация на работници Те са най-богатото семейство, но влиза в затвора за експлоатация на работници 78-годишният Пракаш Хиндуджа и неговата съпруга, син и снаха са осъдени на между четири и четири години и половина затвор всеки Пълен потрес! Оскарите вече няма да са за жени и мъже Пълен потрес! Оскарите вече няма да са за жени и мъже Президентът на Академията втрещи с изказване Химическа кастрация за педофили в този щат Химическа кастрация за педофили в този щат Офисът на губернатора вчера потвърди пред АП, че Ландри е подписал законопроекта по-рано през седмицата Какво вещае днешният 22-ри според нумерологията Какво вещае днешният 22-ри според нумерологията Внимаващите се с личен бизнес също ще постигнат добри резултати Тигров комар пренася нещо страшно у нас Тигров комар пренася нещо страшно у нас В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга
Диагнозата на д-р Мирослав Ненков за BG политици Диагнозата на д-р Мирослав Ненков за BG политици Остра кретеноидна дегенерация
Виц на деня Виц на деня - Вече и аз се качих на Бентли...
- Ай, стига бе, кога успя!?
- Вчера, като пресичах на червено!
Виц на деня Виц на деня - Виж, муцка, това е термос. Слагаш студено и стои студено, слагаш топло и стои топло.
- Ти какво сложи?
- Три кафета и два сладоледа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Миме, защо си блокирала Жорето!?!
- Ако ме обича, ще се върна с фалшив профил!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори