×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Пламен Янев блокира приватизацията на 725 дка общински парцел в Царево


Защо Пламен Янев блокира приватизацията на 725 дка общински парцел в Царево
Кметът Георги Лапчев (вдясно) смята, че действието на областния управител е мотивирано от предстоящите местни избори
12 Септември 2023, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Имотът е отдаден под аренда до 2049 г. на фирма, която обаче иска да го купи сега, заради което е взето решение за таен търг

Областният управител на Бургас Пламен Янев е блокирал търг за продажба на 724 790 кв. метра земеделска земя от Община Царево.

В последните месеци от своя мандат общинските съвети в областта ударно разпродават терени. Един от скорошните примери е в Община Царево, където местният общински съвет взе решение за продажба на близо 730 декара общинска земеделска земя в местността „Вергути“, съобщиха днес от пресцентъра на областната администрация.

Решението е гласувано от ОбС-Царево на 16 август с 8 „за“ срещу 2 „против“ и 3 „въздържали се“, сочи справка на „Флагман“. Според него следва да се проведе публичен търг с тайно наддаване. 

Началната тръжна цена е в размер на 725 200 лева без ДДС. Направените предложения не могат да бъдат по-малки от първоначалната тръжна цена плюс 10%.

Решението е спряно от областния управител с мотива, че на общинските съветници не е предоставена цялата информация за имота. В момента той е с начин на трайно ползване „лозе“ и е с аренден договор със срок на действие 35 години. Това обстоятелство не е посочено нито в обстоятелствената част на докладната, нито в проекта на решението, внесено пред Общинския съвет. Липсата на предоставяне на пълна информация нарушава основен принцип от административнопроцесуалния кодекс, а именно задължението на административния орган да осигури откритост, довереност и пълнота на информация в административното производство.

„Община Царево има дългосрочен финансов план за получаване на приходи от недвижимия имот регулярно, като в края на този период – 2049 г., ще остане собственик на имота. Непълната информация относно характеристиките на имота възпрепятства обективната преценка относно най-благоприятния за общината вариант“, коментира Пламен Янев. Той посочи, че Областна администрация в момента засилено следи и решенията на другите общински съвети, тъй като се наблюдава увеличен брой сделки именно в последните месеци преди изборите, информират от пресцентъра на администрацията.

Справка на „Флагман“ показва, че действително през 2014 г. е сключен договор за аренда за въпросните близо 730 декара. Имотът е бил отдаден от общината на фирма „Бата-2002“ ЕООД. Дружеството е свързвано неофициално с банкерката Петя Славова. В Търговския регистър може да се намерят косвени връзки между управляващите фирмата и г-жа Славова. „Бата-2002“ е със седалище в град Поморие в офиса на „Черноморско злато“ АД, в което участие има бизнесдамата.

Справка на „Флагман“ сочи, че спорният имот е по средата между град Царево и село Лозенец. Намира се на няколкостотин метра от морската ивица, но е от другата страна на републиканския път спрямо урбанизираната територия.

Пред „Флагман“ областният управител Пламен Янев заяви, че не е чувал Петя Славова да е замесена в случая.

„Абсолютно никакви имена не са споменавани. Просто един заминаващ си Общински съвет не би трябвало да прави такива сделки в 5 без 5“, смята Янев. Той повтори аргументите си, че зад предложението за продажбата на имота „няма никаква финансова обосновка“.

Безспорно е, че през годините цената на земята там ще се покачва, обясни областният управител.

„Ние не го връщаме (на Общинския съвет за ново разглеждане), а го обжалваме в съда“, каза още Пламен Янев. Това нямало нищо общо с водното бедствие от миналата седмица.

Кметът на Царево Георги Лапчев обаче видя в действието на Янев предизборна политическа атака.

„Аз не знам как го обжалва в съда. Той всъщност има възможността просто да върне въпросното решение и да не го потвърди – това е според мен в прерогативите на областния управител. Ако е решил да го обжалва в съда – чудесно, нека съдът да реши. Това е решение, което е взето от Общинския съвет. Аз няма какво да коментирам“, каза пред „Флагман“ г-н Лапчев.

„Ако ще говорим за мандати, малко или много това подтиква мисълта към размишления за избори, а аз считам, че това по никакъв начин не касае нито начало, нито край на мандат. Просто е решение“, добави кметът, който припомни, че няма намерение да се кандидатира отново за поста на предстоящия през октомври местен вот.

Защо обаче той е предложил да се продава нещо, което е отдадено под аренда до 2049 г.?

„Много подробно беше обяснено в сесията на Общинския съвет“, отговори Георги Лапчев. „Този дебат тече в четири или пет сесии на Общинския съвет. Тази тема е много, много, много дълбоко дискутирана по време на поне три или четири сесии. Тя е напълно прозрачна и аз считам, че няма какво повече да се каже. Всичко е изговорено по време на сесия. В крайна сметка законът си е такъв.“

„Това е решение на Общинския съвет и аз не бих искал да накланям в една или друга посока чиято и да е мисъл. След като областният управител е взел решение, че ще представи тази докладна в Административния съд – нека го направи. Това е негово право“, добави г-н Лапчев.

"Имало е желание от инвеститор – представено е за решение от Общинския съвет. Общинският съвет е уважил това желание от инвеститора и е взел своето решение. Напълно прозрачна и коректна процедура“, категоричен е кметът на Царево.

Дали преди търга за продажба ще бъде развален договорът за аренда?

„Това даже не искам да го коментирам, защото докато не попаднем в такава хипотеза, какво ще направим – то е в бъдеще време“, отговори Георги Лапчев.

Може ли обаче в един момент имотът да се прекатегоризира в неземеделска територия и да се застрои?

„Категорично не“, отсече г-н Лапчев.

Прекатегоризация на парцела може да се случи само с решение на Общинския съвет, обясни кметът.

„Но по това, което знам от самия инвеститор и от това, което беше изговорено по време на сесията – говорим за това да се направят значително по-големи инвестиции в земеделие, което да се случи на територията на общината“, заяви кметът.

Дали инвеститорът е арендаторът?

„Той е пожелал да закупи имота, да“, отговори Георги Лапчев. Кметът заяви, че няма информация фирмата да е свързана с Петя Славова.

 
Флагман.БГ Нова ера в е-търговията с NEXT BASKET Нова ера в е-търговията с NEXT BASKET 28/09/2023, Четвъртък 12:10 0
16
Коментара по темата
16.
Пиночет
13.09.2023 16:19:24
0
0
Тази , така унищожителна партия герб трябва да бъде ЗАБРАНЕНА !!!!
15.
да,добре..
13.09.2023 10:43:46
0
2
Значи общинския съвет,гласува абсолютно неоправдана продажба на имота,на смешна цена.
И подобен общински съвет ще има правото да смени статута на земята.
Екстра се подрежда..
14.
Където ровнеш и мирише
13.09.2023 05:48:49
0
3
Какви лозя в Странджа? Качествената земя е чернозем и не е там. Това с лозето най-вероятно е схема за покупка на земя с ниска цена. След това сигурно ще цъфне хотел на мястото.
Много интересно за каква цена е отдадена земята под аренда. Никъде в статията не видях колко е. Обявената цена за покупка на декар е около 1000лв. Обаче арендата е още 25 години, т.е падат се по 40лв на декар на година. Престъпление е ако са отдали земята за по-малко. Много по-изгодно е да се получава арендата зс целият периоф и след това да се продаде на много по-добра цена
13.
Kaligula43
12.09.2023 23:59:29
3
1
E kak zashto,zashtoto e edin ot mnogo malkoto,koito ne sa korumpirani,to e jasno:)
12.
*********
12.09.2023 22:31:34
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
*********
12.09.2023 21:58:10
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Караненов
12.09.2023 21:34:21
0
10
Петя Славова. ГЕРБ. Читава далавера. Дай Боже всекиму!
9.
Морето
12.09.2023 20:05:06
3
8
Е, как защо? Защото е тъпанар и не знае какво върши. :)
8.
8
12.09.2023 18:55:14
0
24
Продължаваме да презастрояваме! Едно от малкото празни и диви места! И после чакаме сезон! Хората искат природа, има достатъчно хотели вече по морето!
7.
Въй
12.09.2023 18:53:44
0
16
Това дали наистина е лозе? И дали ще остане лозе? И как да няма общо с бедствието, като е ясно като 2 и 2, че презастрояването е една от причините за наводнения? Няма дерета, няма почва, само бетон - къде да се оттича тази вода? Областният да разрови и други сделки, тази едва ли е единствена!
6.
бравус
12.09.2023 18:01:17
0
29
лицето Лапчев задмина по всички показатели лицето Арнаудов
5.
ЕПА!
12.09.2023 17:14:56
3
5
Щот е пич
4.
*********
12.09.2023 16:38:58
0
21
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Ей
12.09.2023 16:35:14
2
28
Флегмани, пак са ви активирали, а гепирастчета мръс.и. крадливи. Що не пишете нищо за цената на парцела, бе. Що ония загрижения гмет мълчи като хикс смачкан. Щото цената на огромният парцел в лв на кв е по малка от площа му. И вие знаете това, но да манипулирате обществото и да го настройвате срещу управляващите имате поръчка, нали. От кой ли е тя.
2.
*********
12.09.2023 16:31:58
3
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
след наводненията
12.09.2023 16:13:10
3
40
такива парцели ще са много атрактивни.Няма проблем Общинският съвет да смени предназначението на терена и там да се спретне един хубав хотелски комплекс или къмпинг.Той кметът ако не може да съчини аргументи-кой?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изграждането на пристанище Приморско и удължаването на сезона са водещите ми приоритети Изграждането на пристанище Приморско и удължаването на сезона са водещите ми приоритети Искам Приморско да бъде една подредена европейска община, в която хората да имат желание да живеят и работят нормално, без притеснение, че някой може да им вземе бизнеса или прехраната Мира Добрева: Бог и двама лекари от „Пирогов“ ме спасиха Мира Добрева: Бог и двама лекари от „Пирогов“ ме спасиха Новата звезда на Би Ти Ви живее с богаташ Новата звезда на Би Ти Ви живее с богаташ 27-годишната журналистка кара "Мерцедес" за 150 бона Управлението е уникално в света - некоалиция, а удържа на толкова яростни атаки, обяви Борисов Управлението е уникално в света - некоалиция, а удържа на толкова яростни атаки, обяви Борисов При ротацията на премиера всички министри щели да бъдат оценени дали са за смяна За поредна година Община Бургас подкрепя  кръгла маса "Наука срещу бизнеса" За поредна година Община Бургас подкрепя кръгла маса "Наука срещу бизнеса" Това събитие се организира с цел насърчаване на диалога и сътрудничеството между младите научни работници и стартъп общността Скандалът с ракетите С-300 се разраства. Даваме ги на Украйна, но кой ще ни пази небето от руските дронове? Скандалът с ракетите С-300 се разраства. Даваме ги на Украйна, но кой ще ни пази небето от руските дронове? Димитър Стоянов разкри, че те могат да поразяват въздушни цели, а депутатите разрешили на Тагарев да ги подари Издирват жена, намерила портфейл на оживена улица в Бургас и си го присвоила Издирват жена, намерила портфейл на оживена улица в Бургас и си го присвоила На кадрите от охранителните камери се вижда лицето ѝ Таксиметров шофьор от Бургас в шок, задържали нападателя му и го пуснали Таксиметров шофьор от Бургас в шок, задържали нападателя му и го пуснали Станимир Пеев, от който Челеко задигна чанта с 910 лева, е решил да прегради колата си за сигурност Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там? Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там? Московската патриаршия трябва сама да назначи нови свещеници, твърди архимандрит Васианч Община Созопол ще направи септември “Месец на културата” Община Созопол ще направи септември “Месец на културата” Амбицирани сме да наложим не само града, но и цялата община Созопол, като мястото, което ценителите на културата и изкуствата от всички краища на страната да посещават в продължение на целия месец септември, казва градоначалникът
Хаос в Ирландия заради "Агнес", пътища са блокирани Хаос в Ирландия заради "Агнес", пътища са блокирани Бурята е първата от есенния сезон и връхлита Великобритания веднага след ураганите "Лий" и "Найджъл" Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония Военен анализатор твърди, че тактиката на украинската армия е самоубийствена Обраха къщата на Серхио Рамос, децата му били вътре! Обраха къщата на Серхио Рамос, децата му били вътре! Крадците действали без насилие, не наранили никого и взели луксозни часовници, бижута, маркови дрехи и пари в брой, без да уточняват сумата на нито един от тях Продадоха шапката на Майкъл Джексън от танца с "лунната походка" за 77 640 евро Продадоха шапката на Майкъл Джексън от танца с "лунната походка" за 77 640 евро Подплатената с коприна вълнена федора, оценена на стойност между 60 000 и 100 000 евро, беше гвоздеят в програмата на търга Кола блъсна и уби българин в Одрин Кола блъсна и уби българин в Одрин Пешеходецът е искал да пресече, когато е бил връхлетян от лекия автомобил Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Русия обвини САЩ за взрива на газопровода "Северен поток" Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Политически трус в Канада заради есесовец от Украйна, парламентарен шеф подаде оставка Антъни Рота си отива заради хвалебствия към специално поканен в пленарната зала 98-годишен ветеран от Вафен Ес Ес
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Медицинска сестра към пациент:
- Стига телевизия, време е за лягане!
Пациентът:
- Ама да не ни хванат?
Виц на деня Виц на деня - Докторе, може ли все пак да ми мине и без операция - имам жена, деца!
- Няма начин! Аз също храня семейство
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече трето поколение котки не знае какво е да се спи на топлия телевизор!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече