×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Можем ли да сме обединeни поне в бедствието?


Можем ли да сме обединeни поне в бедствието?
Съединението прави силата – девиз, колкото простичък, толкова верен, но последните години ни конфронтираха безвъзвратно, всеки се е омотал в политически пристрастия, забравяйки, че всички сме българи
06 Септември 2023, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА, снимка: Георги РУСЧЕВ

Днес, 138 години по-късно, е редно да си зададем въпроса: Можем ли поне в такива моменти да го направим

Дежа вю, за съжаление - неприятно. Точно преди година отново преживяхме трагедията, която днес сполетя южната част на Черноморието ни.

Карловско и Черноморието

Преди една година точно по същия начин посрещнахме Съединението. В най-тежко пострадалите тогава карловски села Богдан, Каравелово и Слатина много хора все още не живеят в домовете си, инфраструктурата не е възстановена, при всеки дъжд улиците потъват в кал, а ужасът от преживяното отново и отново застига местните.

 През март месец те излязоха на протест с искания държавата да се задейства по-бързо и адекватно, припомняйки, че повечето техники и голямата помощ, е дошла от доброволни и дарители. Тогава от община Карлово възразиха, като обясниха, че инфраструктурата още не е оправена, защото процедурите по избор на изпълнител изисквали време, а хората не са получили допълнителна помощ, защото в голямата си част не отговаряли на критериите. Вече сме септември, а ситуацията не е много по-различна.

Институциите все така продължават да си прехвърлят отговорността, а най-фаталното е, че коритата на реките в трите населени места почти не са укрепени. Според кметът на Карлово вината е на държавата, според управниците – обратното. В действителност към момента – септември – отпуснатите пари за строителство са 17 млн. лв. от обещаните 70 млн.

В първите дни на тежките наводнения политици редица побързаха да симулират активност и подкрепа, изсипвайки се в най-тежко пострадалите райони, набързо се наснимаха – кой държейки лопата, кой прегърнал току що останал без цялото си имущество клетник, кои жизнерадостно щракайки селфита. След няколко дни ги нямаше, разбира се, отидоха да си правят PR по други места, а хората останаха сами с трагедията си.

През януари тази година в Богдан и Каравелово бяха на косъм от септемврийската трагедия, беше обявено и частично бедствено положение, а хората с ужас се молеха да не преживеят случилото се през 2022г.

Този 6 септември отново посрещнахме с бедствие – този път по Южното Черноморие. Царево, Ахтопол, Варвара, Синеморец, околните къмпинги и селца... Разрушени пътища и мостове, електричество няма на много места, загинали, изчезнали – стихията отнася всичко по пътя си.

Не всичко е пари

Разбира се, подобни бедствия не засягат само страната ни. Не е по-добро положението в някои части на Гърция и Турция. Разликите идват после, защото ако трябва да сме напълно обективни, в Гърция ежегодно има наводнения, и то доста по-тежки, но месец, два след това държавата отдавна се е погрижила, оправила разрушенията, минимализирала щетите. А ние все още не можем да възстановим селата и  градовете, пострадали преди година, какво остава за тези от последните дни.

Въобще не става въпрос само за пари. Намират се за толкова други, често далеч по-маловажни неща, ще има и сега. Но се разпределят бавно, разпределят се хаотично, трудно, липсва и ясна приоритизация. Хората, което се разбира и по думите на най-засегнатите от миналата година, реално не усещат осезаемо помощта от държавата, което означава, че нещо куца, и то много сериозно куца.

Коментарите и сега се люшкат между презастроено е, и - това е природа, не можеш да се противопоставиш. Тепърва ще се проверява дали наводненията са резултат от запушени от човешка дейност речни корита, което обаче е отражение на поговорката: „След дъжд – качулка”.

И вместо всеки да насочи енергията си към по-бързата помощ за пострадалите – дали финансова, дали чисто физическа, дали дори само с думи, и това бедствие се превръща в поредния повод да се хванем за гушите. Това не означава, че някой или някои нямат вина, не означава, че някой или някои не са си свършили работата, не означава да си затворим очите, но разликата между непродуктивното популистко говорене сцел трупане на лични или политически дивдиенти – е едно, а съвсем друго е дефинирането и постепенното разрешаване на проблема, за да не се повторят повече подобни трагедии. При нас първото е в излишък, второто май въобще го няма.

Съединението прави силата, но можем ли да го постигнем

За да се стигне до 6.09.1885г., се е случило обединение – в действията, в мислите, в разума на всички – обикновени хора, общественици, интелектуалци, държавници. Затова датата е една от най-светлите в историята ни, а проявената от всички зрялост, логично довежда до онзи паметен ден.

А в дни като тези на настоящото бедствие, наблюдаваме обратното – хвърчат обвинения във всички посоки, редица политици и кандидати управници използват момента, за да ударят по политическия опонент, други са на терен, но държейки просто кухи речи. Скоро очакваме и снимките на трети, които вече пишат патетични статуси кой крив и кой прав, но уж голямата им загриженост някак отстъпва място на предварително и видно старателно подготвения наконтен външен вид и заредено с клишета послание.

„Съединението прави силата” е девиз, колкото простичък, толкова и напълно верен. Но последните години ни конфронтираха сякаш безвъзвратно, всеки се е омотал в политическите си пристрастия, забравяйки, че всички сме българи и щем, не щем, живеем и ако искаме да я има България, ще трябва да продължим да живеем заедно.

Днес, 138 години по-късно, е редно да си зададем въпроса можем ли поне в такива моменти да го направим.

Честит празник!


В категории: Животът


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
Не!
06.09.2023 21:50:15
0
4
Живеем в клоака! 33 години слушаме само обещания и замазване на очи! СТИГА ТОЛКОВА! Точно сега трябва да крещим срещу управлявалите през последните 80 години! Тези жертви са на тяхна сметка!
24.
Мдаа
06.09.2023 19:36:57
0
4
Това, което очакваме да се случи след 34 години безсмислено лутане е ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ОБЕДИНИ С НАРОДА СИ! Защото, когато държавата страни от народа и се превръща в негов враг, крахът е предопределен!
23.
Az
06.09.2023 18:49:20
5
4
ДОКАТО ИМА ИДИОТИ,КРЕТЕНИ И ОЛИГОФРЕНИ
ГЛАСУВАЩИ ЗА ГРОБ,ПП,ДБ
НИКОГА НИКОГА НИКОГА
22.
Горски
06.09.2023 17:36:04
0
11
Причината е безогледната сеч! В сайта “Горите на България” може да проверите разрешителните за сеч в “Странджа” . Там според тези разрешителни почистването на сечищата става с “Разхвърляне на отпадъците в сечището “. Тези отпадъци ги докара на морския бряг.
21.
Бургазлия
06.09.2023 16:47:06
1
21
Винаги когато посетя София или Пловдив ме бъзикат на тема ФЛАГМАН!!!Четат ви, за да се смеят...Жалко...нямам какво повече да напиша!!!!!
20.
уБЕДЕНителя
06.09.2023 16:42:31
0
6
нека обеденим своите кредити, коли и кочки. амен
19.
?
06.09.2023 16:41:10
2
19
Защо изтрихте коментарите в статията за молебена от страна на позьорите в общината? Много ги "нахраниха" май хората?
18.
*********
06.09.2023 16:41:02
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
17.
Да
06.09.2023 16:40:53
2
13
Обединение срещу мафията, която изсече Странджа
16.
до 4
06.09.2023 16:37:24
0
3
Аз говоря за себе си,и поведението на хората,когато изпаднеш в беда.
15.
До 14
06.09.2023 16:37:05
11
12
Има, казва се партия изхождане и всички други фалшиви патриоти и комунисти.
14.
Нормален
06.09.2023 16:32:34
9
14
Че то по голямо бедствие от продължаваме педерастията (пп) и ГРОБ има ли?
13.
обективен
06.09.2023 16:30:37
0
16
Съединението е хубаво нещо, спор няма. Проблемът е, че повече от 30 години политиците ни упорито и последователно отказват да се обединят с народа си. Политиците ни живеят на друга планета, в която всичко е подредено, чистичко и съвършено, а народът трябва да е смирен и благодарен. Междувременно те изобщо не се интересуват от реалните проблеми на българите и правят точно обратното на това, което искаме. Държавата ще стане силна само когато народ и власт се обединят и всички заедно заработят за България.
12.
Бончо Генчев
06.09.2023 16:29:47
7
14
Че то по голямо бедствие от продължаваме педерастията и гроб има ли?
11.
до 7
06.09.2023 16:26:15
0
7
Казва се "класи и класова борба".
10.
От народа
06.09.2023 16:25:33
0
11
На богаташа бих му помогнал само с бесилото !
9.
Зорница Тъпата опълченката от Шипка 4 -и полк
06.09.2023 16:25:13
3
5
Смених критерия за любовник до 30лв.

Тъй като съм в третата възраст ,не се котирам на пазара за млада плът решението ми за любовник ще е свързан предимно с разбирателство,влизане в положение
минимално материално + сексуално
Вчера с моето куче на верижка посетих магазина за дрехи втора употреба Denvil в гр.Бургас. препоръчвам го.С парите от любовната ми връзка с моя ангел купих си дънки и маратонки с висок ток.Най после
Благодаря ти муцка!
8.
Evstati
06.09.2023 16:25:10
1
4
Разбира се че е възможно, но само ако всеки спазва клаузите от обществения договор, но за сега съединяваме сладко със солено и от това горчи, съединяване на олио и водата пък дори е невъзможно .Вероятно думите на поета, че пътят е тежък но славен, ще стане славен след още векове, ако оцелеем като човеци.
7.
!!!!!!!!!!!!
06.09.2023 16:20:31
1
13
НЕ не можем. Капитализма ни учи всеки за себе си да е. Парите са важни нали ? Има застраховки, застрахователите да изплащат. Никой не копае в моята градинка, никой и не плати град като я удари. Това не е социализма. Тези там съдийки като ги корумпираха, и влачиха от престъпници които мачкаха народа, богатееха, строиха къщи по черноморието на нас кой ни помогна от тях ? Защо да им помагаме, НАПРОТИВ
6.
Флегми,
06.09.2023 16:19:58
2
22
Цял ден публикувате простотии от типа как министърката била облечена, сумати помия изляхте и сега изведнъж "можем ли да бъдем обединени". Явно страдате от раздвоение на личността.
5.
Бс
06.09.2023 16:18:28
2
18
Тези, които са на власт са обединени, за да крадат и печелят, колкото могат повече. А тези, които са ги избрали са обединени, за да събират капачки. И така, докато на вторите им писне и ** *** ****** на първите.
4.
До2
06.09.2023 16:15:29
6
8
Не говори работи на изуст колкото да кажеш нещо.Ти лично чул ли си някой да ти каже,че се радва на това,което се е случило?
3.
F
06.09.2023 16:11:19
3
25
Те хората са си обединени и помагат.Това може да се види всеки път като има бедствие,кампании за деца и тн .Проблема е в другите ,а не в народа .Проблема е в онези лакоми прасета заради,които се налага да пускаме смси за дечица и да ходим да ринем с лопати калта от къщите на хората. Проблема е ,че хората правят това,което държавата трябва да направи преди да се стигне до инциденти .
2.
Не
06.09.2023 16:11:00
5
14
Българинът е свикнал да се радва и печели от чуждата болка,да извлича ползи и печалби.Нация,която сама се самоунищожава.
1.
vv
06.09.2023 16:09:19
1
21
Класово разделено общество - какво ти обединение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори