×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Неприемането на България и Румъния в Шенген ще насърчи русофилията, предупреждава авторитетно издание


Неприемането на България и Румъния в Шенген ще насърчи русофилията, предупреждава авторитетно издание
Недопускането на двете страни в Шенген ще спре реформите и разочарова народите на две иначе много проевропейски настроени страни членки, смята изданието
29 Август 2023, Вторник, 21:30 ч.
Автор: Флагман

ЕС не трябва да пропуска ценна възможност да интегрира балканските си страни членки, защото може да предизвика яростна реакция от страна на обществеността в България и Румъния

Гласуването в Съвета на ЕС през декември миналата година за приемането на България, Хърватия и Румъния в Шенгенската зона за свободно пътуване трябваше да бъде побèден момент за блока. Показване на единство след година на политически и икономически трудности, както и изтъкване на факта, че блокът все още разполага с политическия капацитет да продължи да интегрира балканските страни в европейския проект, отбелязва информационният портал "ИЮ обзървър" (euobserver.com)

Въпреки че Хърватия посрещна новата година с присъединяване към еврозоната и Шенгенското пространство един месец след своята успешна кандидатура за влизане, нейните балкански партньори нямаха този късмет. Позовавайки се на опасения за непълно прилагане на стандартите на ЕС за върховенство на закона, както и на връзки между престъпни групировки и политическите институции в двете страни, Нидерландия и Австрия наложиха вето на кандидатурата на България, а на Румъния само Австрия наложи вето.

Ветото предизвика масово недоволство както от страна на политиците, така и от страна на обществеността. Нидерландия и Австрия веднага бяха обвинени, че блокират балканските си партньори заради вътрешни проблеми - и двете страни се сблъскаха с нарастваща подкрепа от страна на антимигрантски опозиционни партии - а не по разумни политически съображения.

Българи и румънци дори обсъждаха бойкот на австрийски и нидерландски продукти в социалните мрежи. Дори някои местни политици се включиха, като предложиха на своите граждани да бойкотират австрийските банки, както и продуктите на австрийския химически концерн О Ем Ви (OMV).

Въпреки че много лидери на ЕС направиха каквото можаха, за да успокоят нарастващото недоволство, щетите вече бяха нанесени. Оттогава насам ключови политически фигури от блока, както и правителствата на България и Румъния работят, за да гарантират, че през тази година няма да има друго предизвикващо неудобство вето.

Непосредственият аргумент за допускането на България и Румъния е ясен. След като и двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 г., те изпълняват от 2011 г. всички технически изисквания за членство в Шенген. Въпреки това, поради липсата на твърда политическа воля, най-вече поради опасения, че двете страни не са успели да се справят ефективно с корупцията, както и да приведат върховенството на закона в съответствие със стандартите на ЕС, моментът на влизането им в Шенген така и не настъпи.

Оттогава насам обаче страните последователно работят за прилагането на антикорупционни мерки, които са в съответствие със стандартите на ЕС, както и за предприемането на извънредни мерки за гарантиране сигурността на границите им, което свежда до минимум аргумента, че разширяването на Шенгенската зона може да създаде риск от увеличаване на потоците от незаконна миграция.

Само през тази година България предприе множество операции с партньорите си от Обединеното кралство, при които бяха разбити организирани групи за трафик на хора, и най-накрая направи по-решителни стъпки, за да гарантира, че средствата на ЕС се разпределят правилно и не се крадат тайно от корумпирани официални представители.

Румъния пък предприе действия за справяне с широкоразпространените подкупи в своите институции, особено по отношение трафика на хора по границите ѝ.

Освен това оставянето на двете страни (с общо население от около 25 милиона души) извън Шенгенската зона би продължило едно ненужно скъпо начинание. Един от основните аргументи за Шенген е намаляването на времето за чакане между страните членки и по-гладкото протичане не само на търговията, но и преминаването на хората. Оставянето на две от членките на блока извън това невероятно постижение на европейската интеграция само ще продължи голямото финансово бреме върху местната икономика на двете страни.

Проруските партии се възползват

Ако ЕС пропусне още една ценна възможност да интегрира балканските си страни членки, това не само ще бъде политически безразсъдно, но може да предизвика и яростна реакция от страна на обществеността в България и Румъния.

И двете правителства се борят да се противопоставят на силните проруски евроскептични политически партии, съответно българската "Възраждане" и румънската "Алианс за единство на румънците", за които през последните месеци има нарастваща подкрепа. Поредното вето за Шенген би станало перфектният политически подарък, който ще им бъде поднесен в ръцете.

Въпреки че в някои области в двете балкански страни все още са необходими непрекъснати усилия за реформи, голяма част от тази работа в момента е в ход и вече е постигнат голям напредък. Двете страни отдавна са доказали, че са надеждни и стабилни партньори в европейския проект, а сега е време ЕС най-накрая да възнагради и двете за упоритата им работа и тяхното търпение.

Продължаване на недопускането на България и Румъния в Шенген няма да насърчи по-нататъшните политически реформи, а само ще се стреми да противопостави и разочарова две иначе много проевропейски настроени страни членки.

Недобросъвестни държави, а именно Русия, която винаги търси начини да раздели страните членки на ЕС, биха могли да се възползват от откритата възможност да създадат разкол в блока като тази. От Съвета на ЕС зависи да гарантира, че тя никога няма да получи такава възможност.


В категории: Животът


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 1
14
Коментара по темата
14.
Георгиев
30.08.2023 10:17:34
8
10
Всеки който може да чете Руски може да отвори Ръски сайт и да провери колко е минималната раб. заплата в Русия. Ще ви улесня в момента е 16000 рубли = 180 евро.
Дори в България е 2 пъти повече. Извън Москва и Санк Петербург в Русия цари мизерия. Затова всички ходят да работят в прогнилия запад. В Русия живота и благоденствието на отделния човек не е от значение. Парите от огромните им природни богатства влизат в джобовете на шепа олигарси като Абрамович, Березовски и приближените на Путин.
13.
Ние сме в евросъюза
30.08.2023 09:04:41
6
13
Само за работна ръка и да се изцеди и разсипе де що може но не и да бъдем на равно с европейците, това трябва да се проумее и да се вземат съответните мерки
12.
Бс
30.08.2023 08:43:40
11
20
Хайде, няма нужда, ако обичате. Не е нужно да съм русофил, за да видя какво причини ЕС на България. Унищожено селско стопанство, икономика, производство, внос на некачествени хранително стоки пълни с ГМО, нитрати и др.подобни, а за капак и усилията да ни наложат трети, четвърти и незнам колко още вида пол. Виждаме и какво става в Европа след нашествието на новите "инженери".
11.
Българин
30.08.2023 08:40:46
7
5
Всеки нормален българин с работещ мозък е наясно, че нито Русия, нито запада искат да има Българска държава. 1944г,България беше окупирана от болшевишките пиянки с помощта на меншевиките деграданти.Все пак едва ли много хора знаят, че саксонските келеши са спускали с парашути провизии за шумкарите преди 8 септември. Ама нямате вина, мозъка ви осмисля и търси толкова, колкото му позволява капацитета му, който явно е свит до минимум. За съжаление явно българите на тая територия са вече малцинство. Нека цъкането на минуси от източни и западни промити мозъци да започне сега :)
10.
Ма какъв Шенген бе
30.08.2023 08:35:15
4
12
Те хората знаят що за стока сме, държавата завладяна от някакви кавали, шенген ли, ще го гледаме през крив макарон!!!
9.
ххххх
30.08.2023 07:01:07
4
18
"предупреждава авторитетно издание"....
В статията не се посочва кое е това"авторитетно" издание. За "Флагман" ли иде реч?!?
8.
Смееееееееех
30.08.2023 01:07:41
14
2
А неприемането на Украйна в ЕС и НАТО пък увеличава Русофобията !
( В Украйна , разбира се ) .
Що тъй ?
7.
anonymous
29.08.2023 23:03:25
8
16
ама кажете го това на австрийското правителство ве, те се правят на интересни
6.
garbiz
29.08.2023 22:55:17
11
11
Слагайте директно европейски политици тук да успокоят и водят към Шенген че не ми се мисли пак когато наредят унея от изток една линия или стена и кажат на Всички за вас светът е до Тук .Няма време за губене и шикалкавене !
5.
fasa
29.08.2023 22:51:36
11
19
Еми чакайте да стъпи и руския ботуш ..пък после мрънкайте и ни приемай те .. ?!!!!
4.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
29.08.2023 22:35:35
17
35
Сера Ви на ЕС , НАТО , Шенгена , Русията и всички други западни помии! България за българите!
3.
ТБС
29.08.2023 22:11:21
22
33
Българофилите са повече и сме против гнусните ви манипулации в полза на европейският съюз и шибания Шенген. Дори малоумните ви поддръжници се стопяват с бясна скорост, кои от експерименталки, кои от липса на грантове, кои от глад...
2.
няма такова нещо
29.08.2023 22:11:07
17
42
няма "русофилия" ..фобия и др. подобни. а разумните българи, тези които са останали, осъзнаеат че запада не ни мисли доброто, преди когато бяхме силни, тогава се страхуваха от България, днес, когато се предадохме. просто ни презират.. и ни насъскват един срещу други за жълти стотинки
1.
Ha ha ha ha ha
29.08.2023 21:51:25
19
10
Какъв е този изветрял болшевишки орк скоро БейСеПейТу че останат без електорат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП
Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори