×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Еднократна помощ за ученици: Какви са условията за получаването ѝ


26 Август 2023, Събота, 08:45 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте кои семейства ще получат подкрепа

Започна обратното броене до старта на новата учебна година. Родителите на деца от първи до четвърти клас имат право да получат еднократна финансова помощ в размер на 300 лева, независимо от доходите на семейството. Срокът за подаване на документи вече тече. 

Досега право на еднократна помощ имаха само децата от първи и осми клас. Социалните служби вече приемат заявления и за учениците от 2, 3 и 4 клас. Парите се изплащат на два пъти. Половината от размера на сумата, след като заповедта за отпускане влезе в сила, а остатъкът – в началото на втория учебен срок. 

Тази година Антоан ще прекрачи прага на училището си като третокласник. Затова родителите му имат право на помощ в размер на 300 лева. Сума, която тепърва ще получат. Но вече е ясно какви разходи ще може да покрие.

„За съжаление няма да покрие всичките ни разходи, Ежегодно децата се нуждаят от раници, несесери, кутия за храна, шишета за вода, учебни пособия. Но със сигурност ще покрие големите разходи – екип за физическо, обувки и докъдето стигне. Оттам нататък покриваме ние", каза Цвета-Мария, родител на бъдещ третокласник.

А за да получат сумата, родителите като Цвета–Мария, трябва да подадат заявления до дирекция „Социално подпомагане”.

„По настоящия им адрес, може да бъде подадено лично в центровете, по електронен път. Помощта се изплаща на два транша, като се изплаща месец след издаване на заповедта, а следващият – след като получим информация, че детето е продължило обучението си през втория учебен срок”, обясни Павлинка Дупчева, главен експерт в отдел „Социални и семейни помощи". 

За разлика от останалите, родителите на бъдещи първокласници и осмокласници задължително трябва да се снабдят с удостоверение, че детето им е записано в училище.
„За децата от 2, 3 и 4 клас не се изисква удостоверителен документ от учебното заведение. Остана обаче изискването за учениците, записани в 1 и 8 клас”, допълни Дупчева. 

От началото на юли досега еднократната финансова помощ е отпусната на повече от 107 хиляди ученици. За същия период на миналата година е отпусната помощ за над 24 хиляди деца.

„Помощта подлежи на възстановяване, ако детето не постъпи в училище, не продължи образованието си през втория учебен срок или пък допусне 5 неизвинени отсъствия в един месец през цялата учебна година", посочи още главният експерт. 

От Агенцията за социално подпомагане напомнят, че родителите все още имат време да подадат заявленията си за отпускане на помощта. Могат да го направят и след началото на учебната година – най-късно до 15-ти октомври.


В категории: Бургас


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
2
Коментара по темата
2.
ТБС
01.09.2023 20:34:38
0
0
Останалите деца не са ученици и нямат разходи по учебници, дрехи и раници. То щото една раница и обувки са достатъчни за учебната година. Какво стана с безплатните малоумни учебници бе уроди?
1.
DB7
26.08.2023 11:57:02
0
1
БРАВО ГЕРБ ППДБ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори