×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глад за учители, няма кой да преподава на децата


25 Август 2023, Петък, 12:31 ч.
Автор: Флагман

Търсят се учители, завършили пълно образование по специалността, а не хора, които нямат педагогическо образование, а са преминали само следдипломна квалификация

България изпитва осезаем глад за преподаватели! На практика, в много училища тази есен няма кой да преподава на децата. Учители по български език и литература, английски, физика, математика, информатика, биология търсят училищата в цялата страна по-малко от месец преди началото на новата учебна година, показват данни от Регионалните управления на образованието в страната. Кандидати има, много от тях обаче нямат нужния ценз, признават директори, пише Лупа.бг.

Търсят се учители, завършили пълно образование по специалността, а не хора, които нямат педагогическо образование, а са преминали само следдипломна квалификация, обясниха педагози с голям стаж. Те посочиха, че заради ръста на заплатите в образованието има много хора, които смятат, че могат да минат набързо през допълнителното обучение и да влязат да преподават. А всъщност в системата се търсят преподаватели, завършили педагогика. Затова има училища, които по 2-3 години не могат да си намерят специалисти и са принудени да назначават пенсионери, но експерти в професията.

В столичните училища динамиката на свободните места преди началото на годината е голяма. Справка на в. “Труд” за последната седмица сочи, че са най-много са докладвани свободни позиции за учители по БЕЛ, английски, но и специалисти по природоматематически науки. Има школа, които са обявили поне по три вакантни позиции. Такива са например 31 СУЧЕМ “Иван Вазов”, 94. СУ “Димитър Страшимиров”, 162 ОбУ “Отец Паисий”, 5 ОУ “Иван Вазов”. В много учебни заведения имат по 2 незаети места за преподаватели както за начален етап, така и за езици, математика, информатика, физика. Картината се променя всеки ден и е динамична, защото директорите движат процесите, припомниха от РУО-София-град.

В Бургас масово се търсят кадри за физика и математика, като всяко училище си преценява дали да не се довери на преподаватели в пенсия, коментираха директори.  “Смятам, че на някои места, особено които са отдалечени, може и да се прибегне до този вариант”, коментира Петя Петрова, началник на РУО-Бургас.

В област Шумен се търсят педагози за 20 свободни места - по математика, по информатика и по БЕЛ. Незаети бройки има и в групи за целодневна организация на учебния ден. 

Близо 40 пък са вакантните работни места за учители и възпитатели в Пиринско. Търсят се хора за математика, информатика, английски, биология и други науки. Повечето от обявленията в страната са със срок до 31 август, но има и школа, които ще чакат кандидати до 8 септември.


В категории: Просвета


19
Коментара
Почина модна икона
Почина модна икона 30/04/2024, Вторник 11:28 0
Флагман.БГ Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей 30/04/2024, Вторник 11:00 0
19
Коментара по темата
19.
Даскал
29.08.2023 06:17:10
1
2
Сега устатите мами да се пробват поне за възпитатели. А по-смелите могат да опитат и да завършат по едно "ВИШУ" и да работят за голяма заплата
18.
До Дебила от България с коментар 3
28.08.2023 10:59:41
1
3
Тия ги разправяй на внуците си докато ги приспиваш с приказки!
Много по добре съм запознат какви и къде ги приемаха в педагогическите ПУЦове, много моля...Включая и имах един малоумен комшия, с намалено поведение две единици, който го приеха в ВТУ през 1987 година, за учител по математика! Тъй като бях кадър на ПМГ, всичките ми съученици без изключения бяха класирани в престижните университети, в челните места. За учители в миналото се записваха само такива, които не могат да додрапат до нещо по свястно и бяха за пълнеж.
Да ви имам самочувствието, колко сте велики. Бегом марш в пенсия и стига ни съсипвахте децата с малоумие и правежи.
Има много млади специалисти и способни хора, които са в пъти по добри педагози от вас буквоядци и бюрократи такива, дето така натоварихте системата с чиновнически финтифлюшки и администрация, че я задръстихте с малоумие! Самата ви алчност за заплати, макар, че ходите с памперси и заспивате по бюрата та ставате за смях, ми говори, че сте за изхвърляне от системата на образованието.
Вие не сте будители, а заплатаджии....
17.
,.......
27.08.2023 15:25:19
1
3
Да те постоянно търсят и като те поканят на интервю и ти кажат след това ще ви се обадим и ти кажат, че не си одобрен ти става ясно как работи цялата система за назначаване (наши, ваши) иначе всички реват :)
16.
Ужас
27.08.2023 06:25:49
0
3
Пълна глупост. За да разбереш, че в дадено училище се търси учител трябва да познаваш поне някоя учителка в училището, ако не - директорката. Ако нямаш кой да те хване, няма и как да се наредиш на опашката. Па вие си пишете за глад за учители.
15.
Zvezdi4ka
26.08.2023 16:37:39
0
2
Разбира се, че 5 ОУ ще е сред училищата предлагащи вакантни позиции. Не знам кой нормален би желал да работи там, пък чак и с големите претенции. Нито отношението на директора ш е отношение, нито колектива е колектив. Все така ще си останете, докато нещо не се подобри! Айде, със здраве!
14.
Соня
26.08.2023 16:08:19
2
12
Потресаваща лъжа!!!!! Учители бол- места няма! Тези,които са обявени- са предварително назначени техни хора. Пробвайте да се уверите! Както всичко в България е лъжа,така и с това за учителските места... А,всички пък над 35 г са дърти. Те пък хептен нямат шанс! Назначавали пенсионери?! Да,ако си директорски приятел или в някои затънтено супер далеч село. Иначе в града не може да се припари. Не подавайте лъжлива информация и не дразни учителите!!!!!!!!!!!!
13.
Морска
26.08.2023 07:42:48
3
19
Бодат ви очите частните уроци, но не виждате, че в университетите няма добро обучение за учители! Приемът е онлайн с елементарен тест или само по диплома... Аз като записвах преди близо 20 години имаше изпити - тест, есе и прочие. Моята професия е призвание, трябва да имаш сърце, да работиш с любов, да имаш желание и творчески потенциал. Университетите обаче станаха търговски дружества, изпитите са само глупави тестчета и бълват учители на килограм. Голяма част от тях завършват неграмотни, а после, като им се направи забележка, съскат, че не били по БЕЛ и нямало значение как пишат.
От друга страна родителите имат очаквания за оценки, но не търсят знания у децата си. Децата, от своя страна, като получат двойка, заплашват учителите с родителите си, режат гуми на автомобили, дерат с ключове колите, но не осъзнават, че вината за двойката е у тях.
Директорите извиват ръцете на учителите за брой деца заради субсидиите, като наказват "лошите" учители, които пишат двойки за незнание, с лишаване от отпуск.
Цялата система вече е гнила. Трябва коренна промяна.
Защо никой тук не мрънка срещу съдържанието на учебните програми, срещу джендър идеологията в учебниците, срещу неглижирането на образованието?! Ако има родители, които искат децата им да са умни и креативни, то те са не повече от 20% от обществото. Останалите искат "диплома, че да вземе книжка" и толкова.
12.
Мнение alo
26.08.2023 07:40:25
0
16
Докато има мои и твои хора в инспекторати и общини ще се назначават всякакви хора. Пенсиониран Директор е назначен като заместник директор на постоянна работа при условие,че имаше млад и трудоспособен човек. Но нали той трябва да дърпа конните.
11.
Ало,
25.08.2023 23:59:33
3
3
Вие на всяко дете отделен учител ли ще назначавате?
10.
Христина Анчева
25.08.2023 21:47:10
3
6
Учителската професия трябва да бъде призвание за работещите в образованието, а не мрънкащи комсомолски секретари и номенклатура. Добрите педагози винаги ще бъдат будители и ще си намерят работа.
9.
Роси Иванова
25.08.2023 15:07:09
4
19
Това не е вярно. Местата не се обявяват и баби на по 70 и кусур години се развяват в училище и по сто пъти на ден повтарят, че младите не стават.
Само в нашето училище има 5 баби.
8.
ufdhvhdv
25.08.2023 15:06:42
0
23
Всяка година, една и съща лъжа! Университетите, продължават да бълват кадри. Вие знаете ли колко, човека се борят за едно място в Бургас? Явно не ! Между 20-25 , може да проверите ! Аман ,от връзкари! Ако нямаш човек в РУО, Общината шанс 0. Ако случайно , намериш директорите се държа като като ФЕОДАЛИ.
7.
Генерален директор
25.08.2023 13:25:27
15
19
Педагозите с голям стаж години наред се оплакваха от заплатите си, но след няколко поредни увеличения вече заплатите им са доста над средните, което пък накара много висшисти от други професии да решат да се преквалифицират. И се оказва, че хората от реалната икономика, завършили по-трудни и престижни специалности, са далеч по-подготвени от тези, които цял живот обясняват какви несравними педагози са. Скоро ще започнат и да се завишават изискванията към преподавателите, да се отчитат допълнителните квалификации, а и данъчните могат да погнат тези с частните уроци. Няма, обаче, пълно щастие. Не върви да взимаш заплата колкото директор в частна фирма, а да работиш по 20 часа на седмица, 8-9 месеца в годината.
6.
www
25.08.2023 13:10:56
23
19
Едно време в учителските институти приемаха тези, които не са успели да се класират другаде. Така че, ако даден преподавател има висше образование по друга специалност и е завършил второ висше като педагог, той със сигурност е по-квалифициран от "професионалните" педагози.
5.
За кво са ви учители?
25.08.2023 13:04:04
4
14
Сега Фейса и Инстаграма са учителите....
4.
Измислици-премислици
25.08.2023 13:01:24
3
17
Тая стастистика важи още от цоциализъма,когато насила се пращаха градски учители по отдалечени села и паланки,особено по тия с "майчиния език",то и затова тама още не могат да говорят български.За сведение на авторите на статията в големите градове включително и в Бургас кандидатите за едно овакантено учителско място са минимум 20-30 като не всички са преквалифицирани!
3.
дебили бургас
25.08.2023 12:49:57
13
13
До 2, преди 40 г за едно място в педагогическите ВУЗ се бориха по 30 човека за едно място!!!!
2.
Мнение
25.08.2023 12:46:14
15
29
Именно в това се корени проблема - пенсионери свръх експерти, които са толкова неадекватни на съвременната ситуация, че доведоха образованието до пълен крах!
Защото те колят и бесят, а са завършили преди 40-45 години, когато да си признаем честно, за педагози приемаха такива които не са успяли да влязат никъде да учат.
Та тези "експерти" колят и бесят от години в образованието, защото те са квалифицирани / на какво отгоре???/, те са главни и старши учители с по 5 ПКС-та и т.н.
Изривайте ги да си гледат пенсиите и назначавайте млади специалисти и експерти, стига се правихте на интересни!
1.
Закривай
25.08.2023 12:37:14
8
41
С такива интелигентни родители на кого му трябват учители?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов със стратегически промени в листите, вкарва две ключови имена Бойко Борисов със стратегически промени в листите, вкарва две ключови имена Йорданка Фандъкова е една от готвените изненади  Внимавайте къде спирате след празниците! Зелената зона отново ще е активна Внимавайте къде спирате след празниците! Зелената зона отново ще е активна Краткият номер за таксуване в „Зелена зона“ е 1357 Забраниха рекламата на хазарт в Бюджетната комисия на второ четене, предстои гласуване в зала Забраниха рекламата на хазарт в Бюджетната комисия на второ четене, предстои гласуване в зала Остава обаче рекламата върху билбордове и изобщо не е ясно как ще се контролират социалните мрежи  Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Преди седмици той директно я атакува с целувка по устата по време на танца, а в специален анонс сподели и за тръпката, която изпитва към нея Убийцата на Пейо твърди, че получила инсулт зад решетките, пуснаха я под домашен арест Убийцата на Пейо твърди, че получила инсулт зад решетките, пуснаха я под домашен арест Според адвокатите й се наблюдавало изтръпване на крайниците и затваряне на очите Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко По плажовете коктейлът "Аперол" вече струва 8,50 евро, а кафе по-евтино от 5 евро няма да откриете Тъпанарите в парламента отблъскват хората Тъпанарите в парламента отблъскват хората Те непрекъснато се ядат като зли кучета, намират си кусури, като че не управляваха до вчера заедно Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей За нея сякаш времето е спряло  Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Положителните тестове за дрога им създадоха главоболия Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура След посещението в съдебна зала учениците беседваха с окръжния прокурор Георги Чинев
Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Ракът да не си пилее енергията, а Девата и Скорпионът да не пазаруват днес! Ракът да не си пилее енергията, а Девата и Скорпионът да не пазаруват днес! Хороскоп за деня – 30 април 2024, вторник
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори