×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В ход ли е католическа контрареволюция в Европа?


13 Август 2023, Неделя, 17:30 ч.

Млади вярващи виждат църквата като фар, който показва пътя в мрака на светската модерност

Наскоро стотици хиляди млади католици от цял свят се събраха в португалската столица Лисабон за Световния ден на младежта, международно религиозно събиране, което се провежда за първи път в Рим през 1986 г. В проповед, изнесена във Вечния град на 3 август, папа Франциск напомни на присъстващите, че „в Църквата има място за всички“, пише редакторът във Financial Times Джонатан Дърбишър.

Повече от 42 000 от 354-те хиляди поклонници бяха от Франция (четвъртият по големина национален контингент след испанците, италианците и португалците). А анкета сред млади френски католици, които планираха да пътуват до Лисабон, публикувана през май в религиозния вестник La Croix, сочи, че те може би не са били особено възприемчиви към експанзивната църковна визия на Франциск, предава investor.bg.

Докато посещаемостта на църквите във Франция продължава да се колебае на нива, които са малка част от тези, наблюдавани през 50-те години, проучването показва, че младите френски католици днес са много наблюдателни и предпочитат най-традиционните форми на ритуал, включително латинската литургия. И според политолога Ян Резон дю Клезиу, тази група, която упражнява влияние, непропорционално на размера си (благодарение на социалните медии и други мрежови ефекти), е в основата на възраждането на консервативния католицизъм като религиозна, както и като политическа сила.

Но сливането на католическата идентичност с нативисткия популизъм, което Дю Клезиу описва, не е уникално за Франция. Изборният успех на партии като „Вокс“ в Испания и „Италиански братя“ на премиерката Джорджа Мелони, най-голямата партия в управляващата италианска коалиция, свидетелства за това.

Резултатите от френското проучване сочат концепция за връзката между религиозното влияние и временната политическа власт, която противоречи на това, което самият Франциск определи като „здравословен секуларизъм“, в който „Бог и Цезар остават различни, но не и противопоставени“. В анкетата на La Croix 59 процента виждат църквата като „фар, който показва пътя в мрака“ на светската модерност.

Дю Клезиу твърди, че идеята, че демократичните политици нямат право да се намесват в „естествения ред“ на нещата, е централна за съвременната „католическа контрареволюция“. И за него произходът на този реваншизъм във Франция се крие в движението Manif pour tous („Демо за всички“), което през 2012-14 г. изкара хиляди по улиците да протестират срещу гей браковете.

В Италия протестите в „деня на семейството“ срещу равния брак мобилизираха стотици хиляди в Рим през 2016 г. Тази година правителството на Мелони инструктира кметовете на градовете да не издават удостоверения за раждане, които признават еднополовите двойки като законни родители на децата.

През 2016 г. едно от разклоненията на Manif pour tous, група, наречена Sens Commun, изигра ключова роля в осигуряването на френската дясноцентристка президентска номинация за Франсоа Фийон. Демонстрирайки собствената си вяра, Фийон, чиято кампания по-късно се провали на фона на финансов скандал, направи успешен опит за това, което социалните учени Ерве Льо Брас и Еманюел Тод запомнящо се нарекоха „зомби католицизъм“ – „структуриращ агент в образованието и политиката“, който продължава да оказва влияние въпреки драматичния упадък на религията в нейното „ритуално измерение“.

По подобен начин изборните набези на „Вокс“ в Испания – които остават значителни на регионално и общинско ниво, въпреки неубедителното представяне на партията на парламентарните избори през юли – не могат да бъдат правилно разбрани без да се обърне внимание на религиозния (особено католически) аспект.

Когато „Вокс“ за първи път влезе в Европейския парламент през 2019 г., тя не се присъедини към групата „Идентичност и демокрация“, към която принадлежат крайнодесният френски „Национален съюз“ и италианската „Лига“. Вместо това „Вокс“ се присъедини към „Италиански братя“ в Блока на европейските консерватори и реформисти, заедно с управляващата в Полша католическо-националистическа партия „Право и справедливост“.

Декларацията на блока относно принципите и ценностите включва ангажимент към „значимостта на семейството“ и към „суверенната цялост на националната държава, противопоставянето на федерализма на ЕС и подновеното зачитане на истинската субсидиарност“.

Тези, които изучават задълбочено европейската политическа история на 20-ти век, ще забележат голяма ирония тук. „Субсидиарността“ - идеята, че властта трябва да се разпределя надолу, към местните и регионалните власти, и нагоре, към наднационалните организации - беше една от ключовите ценности на следвоенната християндемокрация. И това беше политическа идеология, която се стремеше да помири християнството (особено католицизма) с либералната демокрация, а не да ги противопоставя, и която направи повече от всяка друга, за да оформи проекта за европейска интеграция, който католиците, държащи на идентичността, сега анатемосват.


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 1
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
3
Коментара по темата
3.
православие- ВиК християнство
14.08.2023 04:04:30
2
1
Това е израз на православен свещеник- отец Силвестър от Сливен, т.е. "християни", които се правят на такива само на Великден и Коледа /т.е. Рождество Христово/. Само Господ може да съди кой е евтин и кой е истински християнин, а Неговата църква е над деноминационна, съставена единствено от хора, които изпълняват заповедите Му.
2.
Мдаа
13.08.2023 18:21:06
2
11
За голямо съжаление на католици и протестанти, лесно, розово християнство, каквото проповядват те НЯМА! Господ Иисус Христос е казал в Евангелието си, че скърби ще имате много, но дерзайте! Християнството, което е единствено православието от 2 хилядолетия (католицизма възниква като отстъпление от Божествените истини преди 1000 години, а протестанството се появи едва преди 400-500 госини като се възпротиви на католицизма и стана още по-евтино! Духовните заблуди на западния свят са огромни и в политически план са свързани с агресивен колониализъм (какво ти християнство), експлоатация, а в духовен - с Инквизиция, индулгении, педофилия и куп ужасии! Само православието е истинската вяра и трън в очите на всички либерални извратености!
1.
moisei dimitrov stoianov
13.08.2023 17:49:16
7
1
musulmanstvoto shte prevzeme hristianstvoto do 50-60 god
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори