×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пригожин използва форума на Путин, за да си заплюе Африка


Пригожин използва форума на Путин, за да си заплюе Африка
Това е първата снимка на Пригожин след метежа, която разсейва съмненията, че е убит. Кадърът е от форума в Санкт Петербург, а до него е Фреди Мапука, началник на протокола на президента на ЦАР
28 Юли 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Присъствието му в Русия е индикация, че властите не искат или не могат да го отстранят като ръководител на „Вагнер“

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, „изгонен“ в Беларус и наречен „предател“ от руския диктатор Владимир Путин, неочаквано се появи в Санкт Петербург, където се проведе срещата на върха Русия-Африка. Той използва събитието, за да покаже на африканските лидери, че възнамерява да остане важен играч на континента.

До този извод стигнаха анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW). Анализаторите отбелязват, че лидерът на „вагнеровците“ е провел поредица от срещи в хотел в близост до руско-африканския форум, без да участва в самото събитие.

„Пригожин… използва възможността да се срещне неофициално с неизвестен брой африкански лидери, за да покаже, че ЧВК Вагнер възнамерява да остане важен играч в Африка", пише УНИАН.

Руски вътрешен източник твърди, че Пригожин е имал частни неофициални срещи с представители на неизвестен брой африкански правителства.

"Продължаващите усилия на Пригожин да се срещне и да изпрати съобщение до африкански лидери вероятно са част от усилията на ЧВК Вагнер да поддържа доходоносните си военни и минни договори в Африка. Вагнер работи за увеличаване на операциите си в Африка, за да финансира присъствието си в Беларус“, се казва в доклада на ISW.

Британският в. „Гардиън“ също се спира подробно върху появата на Евгений Пригожин в кулоарите на срещата на върха. До този момент се смяташе, че той е в изгнание и не напуска Беларус, а някои дори подозираха, че е убит. Близък съюзник на Пригожин публикува снимка, на която се вижда как шефът на „Вагнер“ се среща с Фреди Мапука – високопоставен представител на ЦАР, която през последните няколко години прие хиляди наемници от частната военна компания.

Снимката бе публикувана за първи път в социалните мрежи от Дмитрий Сити – руски гражданин, когото западни официални лица определят като важна фигура от структурите на „Вагнер“ в ЦАР. Според руското издание „Фонтанка“ снимката е направена в хотел „Трезини Палас“ в Санкт Петербург, за който се твърди, че е собственост на Пригожин. На отделна снимка се вижда как Пригожин се ръкува с ръководителя на камерунския канал на телевизия „Африк медия“ (Afrique Média) – проруска медия, свързана с „Вагнер“, която е ориентирана към френскоговорящите африкански страни.

Това са първите снимки на Пригожин в Русия след бунта на „Вагнер“ срещу Кремъл. Присъствието му в Русия е индикация, че властите не искат или не могат да го отстранят като ръководител на „Вагнер“, коментира „Гардиън“.

Преди началото на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург Пригожин даде интервю за „Африк медия“, в което заяви: „Не е имало и няма да има съкращаване на програмите ни в Африка“.

Другата голяма новина от форума е зърнената сделка. Владимир Путин обеща безплатно зърно на поне шест държави в Африка през следващите четири месеца в опит да подобри имиджа на Москва на африканския континент след изтеглянето на Кремъл от зърнената сделка за износ на украинско зърно през Черно море, която гарантираше изхранването на милиони хора по света, пише в днешния си брой американският в. „Ню Йорк таймс“.

Руският президент заяви на срещата в Санкт Петербург, че причина за нарушенията в световните доставки на храни е лицемерието на Запада, а не войната в Украйна, отбелязва изданието.

„Не се случи нищо от това, което беше обсъдено и ни бе обещано“, посочи Путин, като повтори твърдението си, че Западът не е изпълнил своята част от зърнената сделка и не е направил нищо, за да разчисти пътя за руския износ на храни и торове. По думите му онези, които смятат Русия за ненадежден доставчик на храни, „лъжат“, което е „практика на някои западни държави от десетилетия, ако не и от векове“.

Излизането на Русия от зърнената сделка предизвика протест от редица страни и постави Путин в отбранителна позиция на фона на дългогодишните му усилия да привлече африканските държави на страната на Москва в геополитическата ѝ конфронтация със САЩ, коментира „Ню Йорк таймс“.

Помпозността на вчерашната среща на върха в Санкт Петербург – руската имперска столица, построена от Петър Велики, а също и роден град на Путин, изглежда имаше за цел да даде знак на африканските лидери, че Русия е техен истински приятел, пише още изданието.

Путин обеща на Буркина Фасо, Централноафриканската република (ЦАР), Еритрея, Мали, Сомалия и Зимбабве, че през следващите три-четири месеца Русия ще достави на всяка от тях от 25 000 до 50 000 тона безплатно зърно.

В списъка на получателите на безплатно руско зърно имаше геополитически подтекст, отбелязва американският вестник. От тези шест страни само Сомалия гласува срещу Русия в ООН през февруари в подкрепа на резолюция, с която бе отправен призив за прекратяване на войната в Украйна. Освен това руската частна военна компания „Вагнер“ си сътрудничи с авторитарните правителства в Мали и в ЦАР.

Освен това Кремъл се опита да представи Русия като духовен съюзник на Африка, като бастион на консервативните ценности и алтернатива на „безбожния Запад“, посочва „Ню Йорк таймс“.

Тазгодишната среща на върха „Русия – Африка“ е второто издание на форума, отбелязва германският в. „Берлинер цайтунг“. В първото му издание в Сочи през 2019 г. взеха участие 45 държавни и правителствени ръководители на африкански страни. Тази година по данни на руските власти участие в срещата на върха са заявили представители на 49 страни, но само 17 държавни и правителствени ръководители са пристигнали в Санкт Петербург. В тази връзка Кремъл се оплака от „възмутителния“ натиск от страна на САЩ, Франция и други страни върху африканските лидери, отбелязва германският вестник.


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 0
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
7
Коментара по темата
7.
ХХ
29.07.2023 13:26:17
1
1
До 6

Терористичната акция на франция беше представена като мироопазваща и доста натовски терористични държави, като холандия се включиха. От евроатлантическа българия също заминаха хора. Със сигурност военни лекари.
6.
Ветрен иБаните
29.07.2023 10:35:39
2
2
2015 год под предлог уж борба с ислямския фундаментализъм ФРАНЦИЯ напада МАЛИ във военна аперация "Сервал" спец части от Фл.Армия,Френския легион и парашутисте нападат земи ня МАЛИ богати на УТК Уран сурoвина за френскатя атомна карпорация Areva
Племениту вождове НЕ искат да дадат БЕЗплатна земите си с УРАН на френските колонизитари и биват брутално анексерани
2016 МАЛИ вика китайски воиници и руски Вагнер главорези които ИЗтласкват франсета и Арева от собствениту им земи
Племените вождовеп дават концесиите на УРАН на Китай и Путин РФ
За операците в Сирия и Мали Френските спец чясти су пробват да тренират в с.Коиловци Плевенско поради сходен релеф на терена
5.
123
29.07.2023 06:40:51
6
6
Колкото и да се пише с комедиен патос,самия факт че се е състоял такъв форум показва ,че политиката на САЩ и ЕС за въвеждане на световната общност срещу Русия търпи крах и е несъстоятелна.
4.
Объркан кремълски трол
29.07.2023 05:42:48
3
4
Пригожин - президент!
И Путин - президент!

Опа, май много станаха президентите...

Мухахаха......
3.
други СМИ:
29.07.2023 00:36:57
3
3
Може би трябва да направим едно запомнящо се сравнение на африкански президент със Зеленски:
"Президентът на Буркина Фасо показа на Зеленски какво е президент във военен стил (ВИДЕО)"
https://thebulgariantimes.com/президентът-на-буркина-фасо-показа-на/
А това беше един шарж в западни СМИ на Зеленски на срещата на НАТО във Вилнюс:
https://dissident.one/wp-content/uploads/2023/07/zelenski-navo-vilnius.jpg
Гръцките СМИ задават въпроси за Пригожин по съвсем друг начин, без да цитират американски СМИ:
Надграден ли е Пригожин? Лидерът на Вагнер приема като домакин африкански дипломат в Санкт Петербург
Появи се на срещата на върха Русия/Африка 28.07.2023
https://warnews247-gr.translate.goog/anavathmistike-o-prigkozin-o-igetis-tis-wagner-ypodechetai-san-oikodespotis-afrikano-diplomati-stin-agia-petroupoli/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
Други западни СМИ:
НИГЕР; ПОСЛЕДНАТА ФРЕНСКА КРЕПОСТ Е ПАДНАЛА
https://seemorerocks-is.translate.goog/niger-the-last-french-stronghold-has-fallen/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=bg
2.
Греда...
28.07.2023 21:44:44
5
6
Председателят на Африканския съюз - най-голямата регионална международна организация, Азали Асумани заяви в петък, че предложенията на руския президент Владимир Путин за предоставяне на зърно на Африка не са достатъчни и че е необходимо прекратяване на огъня в Украйна.
1.
*********
28.07.2023 21:14:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори