×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пациентите с проблеми в гръбначния стълб задължително да провеждат физиотерапия и рехабилитация поне два пъти годишно


Пациентите с проблеми в гръбначния стълб задължително да провеждат физиотерапия и рехабилитация поне два пъти годишно
Терапиите значително забавят дегенеративните процеси и отлагат далеч във времето необходимостта от оперативна намеса, коментира неврологът д-р Христо Добрев
27 Юли 2023, Четвъртък, 11:09 ч.
Автор: Флагман.Бг

Липсата на двигателна култура при децата води до много проблеми в зрялата им възраст

- Д-р Добрев, колко често идват при вас пациенти с болки в кръста, кога е необходимо човек да заостри вниманието си при такива болки и да потърси помощ от специалист?

- Пациенти с болки в кръста идват при невролозите на МЦ „Доктор Стайков“ всеки ден. Болките в кръста се характеризират или с внезапна поява, при  резки движения, които  човек всеки ден осъществява, но в определен момент те провокират болката, или започват постепенно, без видима причина.

В първия случай болките сериозно ограничават движенията, придружени са най-често с изтръпване до невъзможност за извършване на движения  на единия или и на двата долни крайника.

Във втория случай  болките рядко отзвучават  без вземане на терапевтични мерки. Болката е поносима и не й се обръща сериозно внимание, но постепенно с времето увеличава интензитета и става мъчителна. Човек постепенно променя механиката на целия опорно-двигателен апарат, натоварва компенсаторно други стави, започва да изпитва затруднения в движението на краката.

И в двата случая е необходимо да се  да потърси помощ от специалист. Във втория случай колкото по-рано се потърси лекарска помощ, толкова по-лесно могат да се установи източника и причината за болката, и дори без медикаментозно лечение да се постигне чудесен резултат.

- След колко годишна възраст гръбначният стълб започва да старее и това се усеща пациентите? 

- Гръбначният стълб започва да старее осезаемо след 30 години. Затова е особено важно децата и подрастващите да бъдат приучени към здравословен двигателен режим, който да изпълняват ежедневно. Особено вредно и с ранни патологични промени в гръбначния стълб са дейностите, свързани със статичното му натоварване – принудителна поза пред компютър, продължително шофиране, тежки тренировки, свързани с големи натоварвания и тежести и т.н.

- Кои са факторите, които обострят този проблем? 

- Допълнителни фактори, които предизвикват болките в кръста са обездвижването, тежкия физически труд, излагането на неблагоприятни външни условия, вече споменатото статично натоварване, резки движения, травми от битов и друг характер.

-Какви изследвания и методи на лечение прилагате в МЦ „Д-р Стайков“ при болки в кръста, дискова херния и т н?

- Медицински център „Д-р Стайков“ разполага с достатъчна по вид и качество апаратура, с която може да диагностицира, да проследи развитието на патологичните процеси в динамика, и да извърши преценка за терапевтичните подходи при тези пациенти. Наличието на специалисти от различни области на медицината позволява прецизна оценка на състоянието и избор на най-подходящото лечение, дори  и в случаите,  когато то включва набор от различни методики.

Изследванията, които прилагаме в МЦ „Д-р Стайков“ за диагностика на такива заболявания са рентгенография на съответния участък, Компютърно-аксиална томография /скенер/, електромиография.  Методите на лечение са индивидуални за всеки пациент и зависят от много фактори, вкл. стадия на заболяването. Най-често се започва с медикаментозно лечение, особено при много остри състояния, придружени със силна болка.

Във всички случаи  се прилагат методите на физикалната и рехабилитационна медицина. Тези методи могат  да се прилагат и без предварително медикаментозно лечение при определени случаи. За пациентите, при които вече е доказано наличие на промени в структурата на гръбначния стълб, е изключително препоръчително, в зависимост от стадия и степента на заболяването,  да се провежда физиотерапия и рехабилитация поне два пъти годишно, а пир възможност и три пъти годишно, като продължителността на всеки отделен курс се определя от лекар – специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Многократно е коментиран въпроса, и на всеки пациент се обяснява,  физиопроцедурите се прилагат комбинирано поне от 2, но най-често три или четири, които процедури имат съчетано действие, но от всеки вид минимумът, който следва да се направи е от 10 процедури в курс, оптимално е 12, дори 15 от вид. Това означава, че 20 процедури общо от всички видове, за които НЗОК заплаща за един курс на лечение, не винаги са достатъчни и лечението следва да се продължи. В много случаи ефектът настъпва след 8 мия-/ 9-тия ден на комбинирано прилагане на съвместими физикални фактори.

- Кога се налага оперативна намеса?

- Преценката за оперативна намеса при всеки пациент е индивидуална и се извършва след съвместна оценка на състоянието от невролог, физиотерапевт, неврохирург, а при необходимост  и от други специалист. В медицинския център разполагаме с възможности за този прегледи от всички тези специалист. Освен това , от по-малко от един месец в медицинския център е въведена и нова кинезитерапевтична методика, чрез апарат за спинална декомпресия, разработен по  напълно нова технология и вторият в България,  с който се цели да се повлияят благоприятно патологичните промени в гръбначния стълб, да се подобри качеството на живот при пациентите, и да се отложи за неопределен период от време, колкото може по –продължителен, оперативната намеса, дори ако е възможно да не се стига до такава.

- Кои спортове натоварват най-много кръста и е възможно болките да са предизвикани от спортна травма?

Спортовете, които най-много натоварват кръста са: вдигане на тежести, борба, спортна гимнастика, но и при други спортове се стига до проблеми с кръста, които много често  са породени от нелекуване или непълно излекувани травми на опорно-двигателния апарат/най-често някои ставни, костно-ставни трамви, тъй като както вече се спомена,  дисбаланса, породен от каквата и да е болка, засягаща, някоя става, както на гръбначния стълб, така и в други зони, води до промени в стойката, в походката и т.н., които от своя страна пораждат незабележими и дискретни  в началото увреждания на периферните нерви, и с времето водят до сериозна болкова симптоматика.

- Често се говори, за големите чанти на първокласниците и малките ученици, до какво води това натоварване на децата в бъдеще време?

- За съжаление, двигателната култура, която следа да се възпитава у децата и подрастващите е оставена на заден план. Пристрастяването към съвременните технологии ги обездвижва, принуждава ги за стоят продължително в една поза, и като допълнение на това, нерационалното използване на училищните пособия, ги претоварват ежедневно с тежести, непосилни за незавършилият своето развитие опорно-двигателен апарат, което е тясно свързано и с незрялост  и на периферната инервация.

Най-често се развива сколиоза, но и други деформации на гръбначния стълб, които с времето и за съжаление често в най-активната част от живота на човек, се проявяват с дискомфорт, прерастващ в болки и други усложнения.

Час за преглед при невролог в МЦ „Д-р Стайков“  може запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори