×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По един безплатен плаж във всяка община, поискаха кметовете


По един безплатен плаж във всяка община, поискаха кметовете
Ако идеята срещне подкрепа в правителството, Бургас ще получи този плаж - той ще е с напълно безплатни чадъри и шезлонги
24 Юли 2023, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка и видео: Иван КОЛЕВ

Платените зони се разрастват, да предложим алтернатива, призоваха те

Във всяка черноморска община да има по един безплатен плаж. Това настояха кметовете на Бургас, Приморско и Царево – Димитър Николов, д-р Димитър Германов и Георги Лапчев при днешната си среща с министъра на туризма Зарица Динкова.

Те се мотивираха, че растат жалбите от жителите на съответните населени места и туристите заради постоянно разширяващите платени зони и покачващи цени на плажните услуги.

„Държим във всяка една община да има т.нар. социален или общински плаж, който ние да поддържаме и да предоставяме безплатни чадъри и шезлонги“, обобщи Димитър Николов пред журналисти.

Всъщност идеята не е нова. Още преди няколко години Николов поиска от Министерството на туризма да предостави на Общината "Атанасовска коса 1“, но тогава интересът на бизнеса към ивицата бе много сериозен.

Обяви се търг, който бе спечелен от бургаския строителен предприемач Диян Дачев, който превърна запустелия бивш Евин плаж в „Палм бийч“ - висококатегорийна плажна зона с добър ресторант и нощен клуб. В известен период това бе една от топ локациите на Бургас, но с времето сякаш бургазлии се наситиха и започнаха леко по-леко да се оттеглят.

В края на 5-годишният договор бившата дискотека „Планета“ бе запалена от клошар (ВИЖТЕ ТУК), а до този момент не е избран нов стопанин на плажа.

Изгорялата конструкция все още е на мястото, а там е и ресторантът, който това лято не работи.

Проверка на Флагман.бг показа, че дори няма обявен търг, което дава идеална възможност на Общината да поема управлението.

Припомняме, че през 2016 година Община Несебър също искаше да стопанисва плаж – централния в Обзор, който дълги години бе в ръцете на Рали Пенков (ВИЖТЕ ТУК). Тогава дори се създаде общинско предприятие, което участва в търга на Министерството на туризма. Дружеството обаче не успя да спечели процедурата, с което доказа, че по обичайния ред общините трудно могат да се конкурират с частния сектор.

Заради това и днес кметът на Бургас Димитър Николов намекна, че е необходимо решение на Министерски съвет, с което да се уреди отдаването на плажовете на Общините.

Основният вариант е Министерството на туризма да идентифицира плажните ивици, които са на сравнително комуникативно място, нямат активен договор за концесия или този за наем изтича съвсем скоро, след което с решение на МС да се предоставят на Общините, коментираха експерти пред Флагман.бг.

Общинските бюджети ще отчетат известна загуба, защото 50 % от всяка концесионна такса или наем се връща обратно в общините като целеви трансфер за поддръжка и изграждане на зелени пространства около съответните ивици.

Немалко и наемането на спасители и медицински лица, а единственият възможен приход ще бъде от отдаването под наем на заведения. 

Кметовете са изчислили потенциалните загуби, но смятат, че добавената стойност на един публичен плаж ще е много по-висока.

Публични плажове има в много топ курорти - те са безплатни, често пренаселени и не с толкова добри условия, но дават алтернатива на частните плажни ивици.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
12
Коментара по темата
12.
Пешо
25.07.2023 09:55:49
0
4
Преди няколко години сложиха бариера да не можем бургазлии там да паркираме безплатно и да ползваме този плаж. Сега кмета си мисли че може да накара хората от община бургас да ходят пеш в горещините за да идат на този отдалечен от автобусните спирки плаж.
Колкото се ползва този плаж в момента, толкова ще се ползва и след като стане общински! Само си хабят думите, на този огромен плаж плажуват има няма 40 човека, които са си нудисти, нормален плажуващ там рядко, защото ходенето пеш по напечената "велоалея" за да стигнеш до там си е мазохизъм.
11.
ФЕС
24.07.2023 22:15:48
0
11
трябва да има 1 платен плаж да ходят Фекрети и Мекрети стораровци там, другите да са безплатни.
10.
Ppp
24.07.2023 21:39:02
1
13
Браво, така е по-лесно от това да се вдигнат доходите. Я дай пенсия 1000€ заплата 4000€ да видим на кой ще му е скъпо 30лв чадър и 500лв пържоли.
9.
Смях
24.07.2023 21:07:40
3
2
че то всяка община има много повече от един безплатен плаж
8.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
24.07.2023 21:01:11
4
7
Герб и ПП-ДБ обещават предизборно ...... И дебили Бургас ще се възхищават
7.
тази
24.07.2023 20:48:24
1
3
Тази идея е добра.
6.
Х
24.07.2023 19:46:33
4
9
И всичкото Ямбол и Сливен ще е на безплатния,там ще плуват всякакви екстременти.
5.
Asas
24.07.2023 19:40:25
1
19
В основата на туризма са плажовете. А плажовете се държат от мутрите чрез подставени лица. Добавете,че големите хотели също са на подобен род собственици името ви откъде идват проблемите в туризма. А забравих летището хахаха познай на кой е концесията - тим . Няма да има нормален туризъм НИКОГА 08a07
4.
Д. Дачев на мама той
24.07.2023 19:27:04
0
14
Във връзка със снимката, тези бараки кой и кога трябва да ги събори?
3.
Тиквен ялов майчин
24.07.2023 19:16:12
0
6
Оставете плажовете!
Събирайте братя Кюприйци парички за нов апартамент в Големия град!
Че скоро ще приключи издояването на бедния български турист в хотела от Соца с пристроени нужници...,а "бебето е на път"
Чувай Боже и закриляй!
2.
абе
24.07.2023 19:12:45
1
14
Тези Гербежии много активни след като Боко се надупи и стана булка на ПП.
1.
До кметчето
24.07.2023 19:12:41
2
17
Вземайте си плажовете от мафията,ако вие сте с нея...няма как да стане това,затова на есен с песен...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта
Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори