×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конституционните промени на ПП-ДБ: По-малко власт за главния прокурор и до 2 мандата на кметовете


Конституционните промени на ПП-ДБ: По-малко власт за главния прокурор и до 2 мандата на кметовете
Има предложение за преформатиране на института за служебните кабинети
23 Юли 2023, Неделя, 21:34 ч.
Автор: Флагман.бг

24 май - национален празник - предлагат от коалицията

Ограничаване властта на главния прокурор, ограничен брой мандати на кметовете на общини и 24 май да бъде превърнат в национален празник са част от акцентите в проекта за конституционни промени на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Днес коалицията, съвместно с инициативата "Правосъдие за всеки", обяви своите предложения за промени в Конституцията. Проектът е насочен към три основни групи въпроси. 

"Ядрото на проекта са въпросите за необходимото преструктуриране на съдебната власт. За преструктурирането на модела на управлението ѝ чрез разделяне на ВСС и неговото преформатиране и ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и допълни, че проектът е обсъждан с „Правосъдие за всеки“ и с други експерти.

Има и поредица от текстове, свързани с държавното управление. Има текст, който въвежда конституционен стандарт за конституирането на независимите контролни и регулаторни органи. Има предложение за преформатиране на института за служебните кабинети. Има предложения, свързани с въвеждането на индивидуална конституционна жалба – възможността на всеки български граждани да се обърне към Конституционния съд. Има текст, който въвежда мандатност за кметовете на общини, за да прекъснем тенденциите на феодализацията в местната власт, обясни още Христо Иванов.

Той допълни, че колегите им от ГЕРБ разработват текстове за Инспектората и неговата роля, която, добави Иванов, е много важна.

"Очаквам конституционната комисия от всички тези идеи да разработи проекта, който ще бъде разгледан в зала. Очаква се следващата седмица да се проведе първото заседание на конституционната комисия", поясни Христо Иванов, съобщи Офнюз.

Последната тема, зад която застават ПП-ДБ, е националният празник да е на 24 май вместо на 3 март.

„Там, където е уреден българският език, да добавим позоваване на делото на Светите братя Кирил и Методий, неговите ученици, българските революционери. На първо място, Васил Левски, защото това дава възможност да гледаме на българската държавност не като стечение на обстоятелствата, а на кауза на просвещението", поясни Христо Иванов.

Според него предложените текстове стъпват на политическото съгласие, че трябва да се върви в тази посока: „Това е важният факт, който ни позволява да се надяваме, че тези текстове ще се появят в Държавен вестник и ще можем да видим структурните промени извършени.“

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че основните принципи зад предложените промени са повече справедливост, повече отговорност на прокурорите, повече независимост при съдиите.

„Огромната власт, която беше концентрирана в главния прокурор до този момент, даваше предпоставка за потенциални чадъри и съдебната система да се използва като бухалка. С тези промени това трябва да спре“, добави той.

Петков допълни, че с предложението за 24 май се вкарва идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа и че сме потомци на просветители.

„Никой от другите празници не променя статута си. Те остават официални празници. В глава 10, където са описани националните символи, да поставим мястото и на 24 май. Това е празник, който обединява всички. Кирилицата е духовно постижение, което сме дали на световната култура и което ни обединява с други народи“, каза министър-председателят Николай Денков.

Премиерът обясни и какво ще бъде предложеното от тях име за празника – Ден на българското слово, просвета и култура, и на кирилицата.

Фигурата на главния прокурор остава, но отпада надзорът за законност, обяви правосъдният министър Атанас Славов.

Очакването е, че така прокуратурата ще се фокусира в наказателните производства и много рядко ще участва в граждански и административни дела. Предвижда се мандатът на главния прокурор да е пет години.

Друго предложение е разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две - съдийски и прокурорски съвет.

В съдийския ВСС, който да се състои от 15 души, мнозинство имат съдиите, избрани от съдии, а в по-малката парламентарна квота не могат да се избират прокурори и следователи. В нея може да има представители на други юридически професии. Членове по право ще са председателите на двете върховни съдилища. Осем души ще се избират пряко от съдиите и само петима от Народното събрание, като те не трябва да са магистрати.

Съдиите, избрани във ВСС, ще продължат да работят като съдии, но с намалена натовареност.

Предлага се също мандатът на ВСС да стане четири години, вместо досегашните пет. Предвижда се парламентарната квота да се превърне в обществено представителство.

Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд пак ще се избират от ВСС, но да отпадне издаването на указ от президента, предлагат от ПП-ДБ. Целта е да няма пряка политическа намеса при назначаването на висшите магистрати, а не да се отнемат правомощия на държавния глава. Предвижда се мандатът на председателите на ВКС и ВАС вече да е пет години, а не както сега - седем, каза Славов.

В прокурорския съвет мнозинство ще има парламентарната квота от немагистрати, които да осъществяват обществен контрол върху работата на съвета. Прокурорският съвет ще се състои от 10 членове. Шестима ще се избират от Народното събрание, двама от квотата на прокурорите, един - от следователите и главният прокурор да е член по право, предвиждат промените.

Управлението на недвижимите имоти на съдебната система да се върне в Министерство на правосъдието, защото ВСС трябва да се концентрира върху кариерни функции, е сред предложенията за конституционни промени.

Друга промяна касае статута на служебното правителство. Необходимостта да се преразгледа тази уредба излезе в последните две години, каза правосъдният министър Славов. Според него конструкцията на служебното правителство е в колизия с текста в Основния закон, където е записано, че България е парламентарна република. Такъв модел, при който президентът назначава по своя преценка, няма дори в президентските републики, каза Славов.

Той посочи, че в повечето страни правителството в оставка става служебно до нови избори. В други държави, но по-рядко срещано е, лице, което е на висша държавна длъжност (както в Гърция) да се се назначава за премиер, а министри да са хора на висши длъжности.

С минимална конституционна интервенция искаме да се придържаме към правителство в оставка да е служебен кабинет. Той да се фокусира върху изборите и да осигури функциониране на администрацията, няма да сключва дългосрочни договори. Така НС ще може да продължи да действа, а изборите ще са в срок до един месец, каза Славов.

Текстовете отговарят на европейските стандарти за независимост и отчетност на прокуратурата. Това не са идеи, които изискват Велико Народно събрание, нужно е решение на обикновено Народно събрание и се надяваме да съберем 180 гласа, каза още Славов.

Велислав Величков заяви, че от инициативата „Правосъдие за всеки“ подкрепят текстовете. По думите му, ако промените бъдат гласувани, то във ВСС ще има представители на адвокатурата, на Съюза на юристите и неправителствените организации.

ГЕРБ-СДС разпространи позиция по повод предложенията на ПП-ДБ за промени в Конституцията, които коалицията изложи по-рано днес, разработени съвместно с "Правосъдие за всеки". 

Първата политическа сила заявява следното: 

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ - СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на Конституцията, заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. Консултациите между политическите сили започнаха при формирането на 49-ото Народно събрание и логично ще завършат с общ проект за изменение на основния закон. Това се посочва в позиция на ПГ на ГЕРБ - СДС до медиите във връзка с конституционните промени.

ПГ на ГЕРБ - СДС участва в общите законодателни инициативи и гарантира 69 гласа за необходимото мнозинство за приемането на промените в българската Конституция, които са получили одобрението на трите парламентарни групи, коментират още от ГЕРБ - СДС. 


В категории: Политика


32
Коментара по темата
32.
ХХ
24.07.2023 13:14:28
3
2
Напълно подкрепям всички тези искания, защото са много правилни.
31.
Батко
24.07.2023 11:59:19
0
8
Ако се ограничат мандатите на кметовете до 2 , то тогава и мандатите на т.н. депутати трябва също да се ограничи на 2 !!!
30.
Не му
24.07.2023 11:17:15
6
4
вярвайте на тоя хамид хамид.
И той е на заплата в рашкото посолство.
Фашист нещастен!
Всява раздори където ги няма!
Да разкарват мутрофанова веднага!
29.
Браво!
24.07.2023 11:13:20
4
6
Също така, в Конституционно да се въведе изискване всички имена на улици, площади и обществени сгради, в това число църкви, да са на Българи!
28.
xx
24.07.2023 09:55:57
3
4
Хамид е много прав. Промените в конституцията трябва да забранят съществуването на ДПС,
27.
*********
24.07.2023 09:52:00
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26.
*********
24.07.2023 09:45:56
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
25.
xx
24.07.2023 09:19:23
4
6
3 МАРТ е бил национален празник и по времето на Цар Борис Трети.....
24.
до 20
24.07.2023 08:48:06
2
5
Скрий се бе, Хламид Хламид!
23.
Мандатност
24.07.2023 06:27:22
3
17
Трябва да има за кметове , общински съветници и народни представители защото обикновения човек не е наясно със задкулистните игри в управлението . А за Бургас където не е правена ревизия на общината какво да кажа , дълговете сигурно са огромни , само БургасБус с безмислената мрежа от автобуси който се движат празни сигурно е с милиони дългове , а липсата на промишленост в бургас жалко за младите хора . Не се мисли да бъдещето на града ,
22.
*********
24.07.2023 01:43:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
Кике и бойкикев
24.07.2023 00:37:12
2
10
ППДБ - Перем и Препираме Дебели Бикини!
20.
Хамид Хамид
24.07.2023 00:32:53
13
6
Никакъв 3 март !
Еврейте и турците искаме национален празник, който ние ви кажем.
Гяурите пак си се гордейте !
Ама както каза днес Лорер по тв, ами проблемен е 3 март.
Има празник, има проблем.
19.
Изумен
23.07.2023 23:52:05
4
24
Те тези са за затвора ,до един. А те промени в конституция тръгнали да ми пишат.Made in BG. После Русия била лошата!
18.
ТБС
23.07.2023 23:22:05
2
10
Разпрани с интерес да не пипат там където не им е работата. А да върнат члена с носенето на отговорност, жалките уроди. Смъртта ще им се стори лесен изход, ако не се разкарат алабалистите.
17.
Dj
23.07.2023 23:21:44
3
21
Еи тия олигофрени мислят глупост след глупост. Толкова ли няма смислени работи за вършене. А кражбите на Бойко и компания много бързо ги забравихте и ги покрихте. Защо излъгахте народа нещастници. За съвсем друго ви избраха. Боклуци.
16.
градски
23.07.2023 23:05:56
0
20
ПП-ГЕРБ-ДСБ да ни е честито...
15.
XX
23.07.2023 23:01:48
3
19
Какво ревете, про'с'таци неграмотни?! Вие си ги избрахте.
14.
Васи и
23.07.2023 22:53:48
3
19
простотията са тия. Тотални неадекватници.
13.
13. Сериозно
23.07.2023 22:52:42
2
17
От всички глупости предложени в статията кмета ли ви е проблема
12.
Правилно е
23.07.2023 22:46:17
13
12
Всички избираеми длъжности, които се разпореждат с обществени средства (могат да се облагоденстват /откраднат част от тях/, индивидуално или колективно) да са с ограничен мандат. Общински кметове, общински съветници и народни представители. А останалите избираеми длъжности, които не се разпореждат с обществени средства и са изпълнители и си вършат работата, хората могат, ако са доволни да си ги избират пак.
11.
Предположение!
23.07.2023 22:28:34
3
26
Не само кметовете а и общински съветник и депутат така ще ограничава корупцията иначе такива паразити като Данчо ментата ще са вечни
10.
*********
23.07.2023 22:24:52
1
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
OZ
23.07.2023 22:23:06
2
6
Borisov4etata sa tva
Naqdeni тлъсти сметки в shweizarski banki i balgarski
Gaz ima beznsin darva za zimata
Za Pensii si4ko e tip top
8.
Браво
23.07.2023 22:14:26
24
8
Рационално предложетие
7.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
23.07.2023 22:09:12
4
36
Къде сте избиратели на ПП-ДБ и ГЕРБ? Радвам се че Ви го сложиха без вазелин
6.
Вечеря за наивници
23.07.2023 22:05:04
2
30
Сами си ги избрахте , сега ще им се радвате !
Бялата риза е първа писта на яхтата.
Ще излязат от политиката с някой друг милиард повече.
Честито на печелившите.
5.
ДО МУШМОРОЦИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА
23.07.2023 22:02:05
9
32
Щом кмета не го харесва народа няма да го избере, но харесва ли го и си върши работата ще си го избира колкото пъти заслужава. Ще ми нареждат те колко пъти да си го харесвам кмета, я да го ду......хате.
4.
Е на тва е
23.07.2023 21:58:18
12
32
Това да не ви е диктатура, как ще ми казвате колко пъти да си го избирам кмета. Прокурора си го избирайте както искате, така и така си го назначавате. Не ми пипайте кмета, боклуци нещастни.
3.
Кую
23.07.2023 21:57:51
2
23
Отбор едноклетъчни.
2.
До пуделите от ПП и ДБ
23.07.2023 21:55:33
13
34
Кмета е мажоритарен избор, какви два мандата? Колкото пъти го харесват хората толкова ще го избират.
1.
Българина
23.07.2023 21:53:02
2
29
Тия и кметовете почнаха :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори