×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Асен Василев зове министрите да реформират администрациите, за да им оправи заплатите


Асен Василев зове министрите да реформират администрациите, за да им оправи заплатите
Ресурсът за държавните служители е много неравномерно и донякъде неправилно, неефективно разпределен, смята финансовият министър
14 Юли 2023, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: МС)

За Бюджет-2024 си прегледайте внимателно дейностите и структурите, моли ги той на заседание на МС

Финансовият министър Асен Василев моли колегите си и в настоящото правителство да си оптимизират ведомствата, за да има по-справедливо заплащане за държавните служители. Припомняме, че и в кабинета на Кирил Петков той имаше призив за съкращения, но тогава управлението бе свалено от власт в рамките на няколко месеца и до сериозни реформи не се стигна.

„Моята молба е, за бюджет 2024 година, когато със сигурност ще има политика по доходите, да предвидите и да прегледате много внимателно дейностите, които се вършат, структурата и как можем да повишим ефективността на организацията“, казва Асен Василев на заседанието на Министерския съвет (МС) миналата седмица, когато е гласуван проектобюджетът за тази година.

Според Василев оптимизацията „не означава задължително намаляване на щатните бройки“.

„На някои места може да означава увеличаване на щатните бройки. Просто спрямо спецификата на работата, да се оптимизира максимално съставът, който може да се използва, и той да бъде разтоварен от несвойствени дейности, както много често се случва, и за да може да си върши истинската работа и да получава достойно възнаграждение“, казва още Василев според стенограмата от заседанието.

„Знам, че има много претенции, има системи, където заплатите са наистина ниски или подсистеми, където заплатите са наистина ниски, но има и такива, където заплатите са доста високи и всъщност, в бюджет 2024 година ще е смислено да се направи един преглед и балансиране на системите спрямо отговорностите, защото поне нашият предварителен анализ в Министерството на финансите показва, че не е проблем колко ресурс се отделя за държавните служители, една немалка част от проблема идва от това, че той е много неравномерно и донякъде неправилно разпределен, неефективно разпределен, което не означава, че няма да се даде повече ресурс, напротив, но нека да си свършим и работата вътрешно, защото най-лесното е да продължаваме да увеличаваме заплатите в едни неефективни системи. Политически това е най-лесно, но не съм сигурен, че това е най-добрият начин да се управлява държавата“, коментира още Асен Василев.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
28
Коментара по темата
28.
Бачкатор
16.07.2023 00:46:50
0
0
Който не го устройва да отиде в частния сектор. Там работното време се спазва, като цяло всички условия в трудовото законодателство. А изаплатата май пак същата.
27.
до 26
15.07.2023 16:22:45
1
0
Да те тия 10 % за които хората стоят на 40 градусоватаа жега да протестират, влизаш в Лидъала излизаш с полупразна кошница и вече гиняма, смешна работа
26.
Анонимен
15.07.2023 13:54:33
0
1
На него му е лесно като опъва едни 7-8 хиляди заплата, без стажове, без бонус програми и така нататък, пък нека лекари, учители, полицаи, пожарникари и т.н. като всички тези хора, обучават, лекуват и пазят реда да са с мижави заплати.
Те миналата година ги било увеличили , с 10 процента и тя инфлацията ги изяде.
Ако трябва да сме честни нека да заплатите на депутатите да са макс 2000лв да и с тях да си плащат сметките и да живеят и да си гледат семействата.
25.
До всички много знаещи
15.07.2023 12:12:50
1
1
Заповядайте на държавната хранилка за 1260 лв. заплата за старши експерт без никакви бонуси. За целта трябва да знаете около 15 закона и още толкова наредби. И не само да сте ги прочели , но и да сте ги разбрали. За сведение последният експерт, който се яви на конкурс не прави разлика между физически лица и юридически лица,но за тези пари- толкова.
24.
Разделяй и владей
15.07.2023 09:42:53
2
3
Нищо не е казал. Тук само псевдореформи и съкращения на работещи хора. Най-характерен пример за популизъм са учителите - непрекъснато им увеличават заплатите и все по-трагични резултати на матурите. В Румъния увеличиха заплатите на всички със 100 процента, след като осъдиха маса депутати, магистрати, министри и др. и спряха кражбите от корупция. В БГ само алибали и популизъм. Незапознатите не знаят, че не само връзкарите се уреждат със заплата и пенсия да си клатят краката и дават акъл по цял ден. Има много места на които работят предимно пенсии, защото за тия заплати само те се навиват. Ако не са те и мамините синчета, момичета, жени и любовници дето работят само за стаж и за "престиж" е тогава щяхте да видите какво значи нямаме на хора при тия заплати
23.
До 22
15.07.2023 06:22:12
2
1
отново за некомпетентните дтржавни служители, защото в частния сектор са само топ специалисти, и по зале ще става, никой компетентен и знаещ няма да отиде да работи за 1000лв заплата, това с големите заплати е мит, както и с 20те заплати при пенсия го има само в полицията, Че то продавачките в Мола е чистачките в Чистота вземат повече без да носят никаква отговорност, Колкото до големите пенсии , държавните служители са осигурявани на реални доходи и за това ли са виновни, докато позволяваме на новоизлюпените бизнесмени и тарикати да карат мазерати и скъпарски автомобили да да трошат пари по чалготеки и да осигуряват служителите си на 4 часа на минимална заплата и да мълчим така ще е
22.
а?
15.07.2023 00:06:54
4
7
държавните служители получават гарантирани пари и то не малко, всякяви добавки и отпуски, като се пенсионират вземат накуп 20 големи заплати и се пенсионират с най високата пенсия, а има ли някой доволен от работата им, всеки се е сблъсквал с некомпетентността на държавния служител
21.
ТБС
14.07.2023 23:33:23
8
2
Призовавам Василев да си изкопае дупката, като ще гние в канавка. Същото важи за уредите в коалицията. Ни запати на МВР ни охрана от НСО ще ги спаси.
20.
Ивайло от Несебър
14.07.2023 23:20:31
1
1
До номер 19
Ти наистина сериозно ли мислиш , че някой в ресторантьорския и хотилиерски бизнес не плаща всички осигуровки на персонала си .
Та те хабер си нямат колко са им осигуровките, от 23 години това работя и никога никой от моя персонал не си е плащал и лев осигуровки и така е навсякъде
19.
Хана
14.07.2023 22:32:01
4
5
А защо всички се хващате за полицията и силовите министерства ? И какво толкова ви бодат очите,може би защото ви пречат да съюи вършите далаверите,кражбите и продажбата на дрога и наркотици.Хората в държавните администрации получават заплата колкото продавачката в мола ,че да не кажа и по-малко от нея . А полагат квалифициран и отговорен труд и ако не знаят какво правят може и да ги осъдят, а Байо дето работи в пътното примерно и да обърка пропорцията за полагане на асфалта ,какво ще го изгонят най много и след два дена на друга работа.Българинът не е научен ,че като има закони те трябва да важат за абсолютно всички и да се спазват ,а не за нали и ваши.И айде да видим кой колк9 данъци и осигуровки плаща, частниците с нови автомобили от магазина ,държавния служител с автобуса или с 20 годишна бричка.И да иска не може да работи допълнително ,щото закона не му позволява .
Защо ресторантьорите отказаха да плащат по банков път на работниците ? Уж ще ги натоварят с такси ,да ама не ще трябва да преведе цяката запалата и върху нея да плати осигуровки, а не върху половината от тях .
18.
Задържан
14.07.2023 22:10:03
0
2
И КАТО МЕ ЗАДЪРЖАХА ЗА ТРАФИК СЕГА СЪМ СИ ВКЪЩИ ДАЖЕ И НЕ МИНАХ ПРЕЗ АРЕСТА!И МИЛИОН ПОЛИЦАИЙ ДА ИМА НА НУЛА ПРИСЪДИ СЕ ПОЛУЧАВА КАТО ВЪЛНИТЕ БЛЪСКА СЕ В КАМАКА И ПАК И ПАК!КОЙ РАЗБРАЛ РАЗБРАЛ ЗА ПО-ГЛУПАВИТЕ ВСЕ ТАЯ ВКЪЩИ СЪМ
17.
пенсионер
14.07.2023 21:38:55
1
2
МВРсе нуждае от радикална промяна Назначаваненето напоследък за шефове както на ГДГП така и за РДГП Е В НАЙ НЕПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ ПРИ ПО НЯКОЛКОСТОТИН ДУШИ ЗАДЪЖАНЕ НА ДЕН МИГРАНТИ И ТРАФИКАНТИ .МВР би трябваше да се ориентират към тези хора които все още по някой макар и единици по РДГП с магистратура от граничния факултет на ВВОУ В.Левски и ВА Раковси .ЗАпочнали службата в ГВ ОТ съществуващите гранични застава на зелена граница каквато е тази на БТГ Преминали са през всички стъпала на ерархията .Познават службата и знаят каква организация трябва да създават за противодействие на огромния мигрантски натиск .В ГП СЪЩЕСТВУВА корупционна среда с лоша кадрова политика .Ръководството на МВР в лицето на няколко поредни министри не разбират колко е опасно това или считат че някак си саомо себеси ще се реши въпросът Става дума пари и то много пари .
16.
АПЗ
14.07.2023 21:28:12
3
10
Докато са наканят да на махнат,то ще падне правителството,после пак избори,служ.правителство,пазарлъци и ние ще си опъваме заплатите и пенсиите.
15.
С
14.07.2023 21:21:16
1
7
Василев,давай по-смело,веднага ги освобождавай всички АПЗ-та.
14.
гражданин
14.07.2023 21:14:53
1
9
МВР се нуждае от радикална промяна Каналджийството е растящо от лошото опазване на границата и системата на МВР .кАТО СЕ СЕ ПОЧНЕ ОТ ЩАТНИТЕ РАЗПИСАНИЯ които са заети от над 5000 пенсинери АПЗ .тАЗИ ГОЛЯМА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ ЗА да бъдепремахната ТРЯБВА ВЪН НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ .
13.
А
14.07.2023 21:07:06
1
12
Няма как да махнат пенсионерите,почти всички началници са на двойна хранилка,няма как сами да си ритнат столчето.
12.
До Мата
14.07.2023 20:52:07
1
8
Вижте какво ще ви кажа , нито съм от БКП нито от някоя др. партия и политиката изобщо не ме интаресува, била съм и от другата спряна доста дълго време пак квалифициран нруд като счетоводител, нямам проблем с това, , но всичко се борим за достойно заплащане нали и да ни осигуряват на реални доходи нали така, нещо което в частния сектор е мираж, не може да има само за учителите, всички си плащаме сметките и инфлацията е еднаква за всички
11.
КАЗАХ
14.07.2023 20:47:44
1
12
МАХАТЕ СИ ПЕНСИОНЕРИТЕ НА ЗАПЛАТА В СИЛОВИТЕ СТРУКТОРИ ПОСЛЕ МАХАТЕ СПЯЩИТЕ НА БЮРА ПЪРВА КАТИГОРИЯ СЧЕТОВОДИТЕЛКИ ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ И ПОДОБНИ ОБРАЗОВАНИЯ!ЧАК ТОГАВА МОЖЕ И ИМАТЕ ПРАВО ДА ИСКАТЕ ПАРИ ИЛИ НЕЩО ДРУГО!СЕГА А. ВАСИЛЕВ Е ПРАВ ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА ДА ДАДЕШ НЕЩО!!!КАТО ИСКАТЕ ПРОМЯНА В ПО-ДОБРО ТОВА Е ПЪТЯ НЕ САМО ДА ПСУВАТЕ ДЪРЖАВАТА И ДА ЛАПАТЕ АВАНТАТА!ЗАЩО В ЧАСТНИЯТ СЕКТОР ТЕЗИ ДЛЪЖНОСТИ СА ТРЕТА КАТЕГОРИЯ И СЕГА ДА СВЕТНА НЯКОЙ ИМАТЕ ПРАВО ДА СЪДИТЕ ДЪРЖАВАТА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ ЗА ЕДНА И СЪЩА РАБОТА ДВОЕН АРШИН !А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ ЗАМЕНИМИ Г-Н МИНИСТЪР С ТАКИВА РАЗЛОЖЕНИ БОЙЦИ НА ПО 55 60 Г КАК ДА ГОНИШ ПРИСТЪПНОСТА ХАХАХА
10.
до №8 мата
14.07.2023 20:18:24
3
6
Другарко от БКП, знам ви че отговорност не поемата само „членове“. Напиши си предизвестието, иди на борсата и тогава се прави на незаменима. Много работите за подмазване на „политиците“, но не и за хората. Елементарна си!
9.
Гражданин
14.07.2023 20:06:00
1
5
Тоя хюм е прав, трябва реформи ев полиция, гранична и военни, хранилка, на пенсия и заплата, като има недостиг на хора се инвестира в техника и се намалява числеността, компактни, обучени и добре платени, иска се и данъците събиремост и вдигане, не само пенсии и добавки
8.
Edin slujitel
14.07.2023 19:59:10
12
6
Да кажа първо, че всички държавни служители, плащат данъци, няма работещ в тадии държава, който да те плаща, и още нещо в системите на НОИ и НАП и др. администрации работят хора, помлагащи високо квалифициран труд, знаете ли колко закона, наредби и нормативни актове права да прочетеш и научиш,, за да си например един провераващ или ревизор в НОИ например, всяка година нови закони нови минимални прагове и куп други неща, айде да напуснат квалифицираните кадри да ги вземат от улицата да видим след колко време ще се научат и как ще изчислява пенсии и болнични и кой ще пенсионира гражданите, отвън лесно ке коментира
7.
Държавен служител да си!
14.07.2023 19:29:14
7
10
Защо държавните служители не заплащат данъци на държавата цял живот???
6.
Наши и ваши
14.07.2023 19:16:15
0
23
На хранилката на общината някой са на 2-3 заплати x 3000 лв., a други бачкат и не взимат и 1000. Нека да се осветят заплатите им и да се види кой какво е произвел за града?
5.
Боян
14.07.2023 18:46:04
1
25
Първо всички "пенсионери с оставане" в МВР веднага да бъдат освободени и да се отпуши системата.
4.
Крум
14.07.2023 18:43:10
2
21
Този министър да помисли и за другите сфери, а не само за даскалите, които като гледаме нивото на учениците явно не вършат никаква работа. Иначе корупция ще продължава да има докато заплащането е ниско, защото в магазина цените са еднакви за всички.
3.
Васко
14.07.2023 18:20:39
1
35
Махнете пенсионерите от мвр който са 8 000 от общо 43 000 в системата. И нещата стават.
2.
Мнение
14.07.2023 18:16:12
1
27
Да се започне с държавните служители първа категория. Поне две трети от същите са излишни. Да седиш на бюро и климатик и да искаш по-висока заплата, ранно пенсиониране и пенсия над 200лева не става. Две трети от държавните служители трета категория(втора къде ли е) по администрациите също са излишни. И какво се получи- парите за заплати стигат и държавния бюджет се разтоварва от паразити.
1.
Ушев
14.07.2023 18:14:06
6
30
Никакво увеличение за милиционерите докато не спрат да вземат рушвети.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мая Манолова в Бургас: Искаме разпускане на КЗП и активна защита на гражданите срещу спекулата Мая Манолова в Бургас: Искаме разпускане на КЗП и активна защита на гражданите срещу спекулата В държава със слаби и превзети институции, като нашата, трябва да имаме коректни механизми срещу безумното вдигане на цените покрай влизането ни в еврото, категорична е тя Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Астролозите казват, че през тези пет дни не бива да рискуваме, защото планетите ще са в дисхармония Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев
Какво се случва днес със синът на Ламбо Какво се случва днес със синът на Ламбо Днес младото момче вече е пораснал мъж, който определено има с какво да се похвали Защо милиони деца са изложени на риск Защо милиони деца са изложени на риск Епидемията продължава Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори