×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Война на дронове” в Украйна


„Война на дронове” в Украйна
Модерното военно дело няма нищо общо с досегашния начин, по който конфликтите се водеха
13 Юли 2023, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Дейвид ПАТРИКАРАКОС, Превод: Георги РУСЧЕВ

Най-важни за боеве преди бяха най-физически силните, сега по-важни са IT специалистите и хората с богато техническо познание

В бункер в задните редици на фронтовата линия в Украйна, седя и гледам част от модерното военно дело – атака с дронов в реално време. Командният център е малка стая с три телевизора, два от които са разделени на четири екрана. Всичко показват кадри от дрон от различни части на 20-километровия фронт, осеян с окопи. Четири мъже седят пред екраните. Двама седят отстрани – единият на лаптоп, другият държи радио. В центъра на стаята е Береза – бригадният командир, който лае гласови съобщения на телефона си.

Два от екраните изгасват и се появява съобщение: „Живата връзка ще започне отново, веднага щом е готова. Подгответе се!”. Казват ми, че това се случва постоянно. Екраните спират и отново се пускат по всякакъв начин и по всякакви непредвидими причини. После се появява картината и гледаме гора. Руски танк се движи – сменя посоки и върти вериги. Мъжете в стаята се опитват да го унищожат. Постоянното им бръщолевене за оръжия и жени не им пречи да се фокусират в преследването на танка. Единия вика в радиото, Береза пак крещи по телефона. Екранът отново почернява. „Живата връзка ще започне отново, веднага щом е готова. Подгответе се!”.
Друг екран светва в чисто бяло. После се вижда как се издига дим. Мъжете се радват. Току-що станах свидетел на унищожението на танк. Атмосферата е енергитична, но и някак банална. Все едно досега са играли компютърна игра.

„Това е модерното военно дело. Война онлайн”, казва Дима – един от пилотите.

Така започва разказът от първо лице на журналиста Дейвид Патрикаракос, който се намира на фронта и след изкъсо случващото се от чисто технологична гледна точка в украинската армия. Ето какви са неговите наблюдения:

Модернизацията на войната през 21 век в известно отношение започна с първия полет на Predator – американския дрон, който прелетя над позициите на талибаните, за да фотографира случващото се долу. В САЩ разбраха, че дроновете или Безпилотни въздушни превозни средства, могат да се ползват за много повече от шпионаж. Могат да се модифицират за бойни действия, въоръжени с ракети и други подобни устройства. Китай, Иран и Турция също се включиха в поредната надпревара по въоръжаване и сега заливат пазара с своите собствени безпилотни продукти, които са по-евтини, но и също толкова ефективни.

За всяка държава, която се бие без финансовите способности на САЩ и Китай – на практика всички останали – това, което е евтино и ефективно е необходимо. В Украйна небето е пълно с китайските DJI Mavic, иранските „Шахед”, руските „Орлан-10” и турските „Байрактар ТВ2”. Дроновете не могат да носят същото снаряжение като изтребителите, ама... изтребител не можеш да си купиш от нета. За цената на само един F-35 например, могат да бъдат закупени 55 000 DJI Mavic 3. За по-слабо наложените армии дроновете дават шанс да се изравнят силите на бойното поле. Поне до известна степен.

Обратно в бункра. Виждам захвърлен сред дрехи Mavic 3. Малко дронче с размери не по-големи от 13 на 12 инча. Това е дрон за цивилни, снабден с камера и може да бъде закупен свободно от всеки за приблизително 3000 долара. Ако спънките с липса на финансиране раждат креативност, украинците се превръщат в художници. Когато проследявах битката за Бахмут, един офицер там разказа как неговият екип може да унищожи струващ няколко милиона долара танк Т90 като просто купи един такъв дрон и закачи за него малък експлозив.

Атмосферата е на отпусната бдителност. Звукът от падащите снаряди и ракети е далечен, но и не спира. Войниците на фронта се бият не само с танкове, ракетия, артилерия и понякога пушки. Те използват дронове винаги. Основно за наблюдение – като „окото в небето”. По-евтините от тях използват да забелязват вражески единици. След това координатите се изпращат към артилерията за точно поразяване. Когато мунициите са малко, изстрелите трябва да са прецизни.

„Ако имахме тази технология през 2014 г., никога нямаше да загубим Крим и това е факт”, казва командирът на бункера Юрий Береза и допълва: „Най-важното нещо сега е онлайн комуникацията. Виждам всичко, което се случва на земята. Когато войниците са на фронта, те са под стрес и често предават грешна информация. Аз виждам истината – от високо. Това има ефект върху това колко бързо могат да взимам решения, а така се печелят битки”.

Той обяснява, че ако си пусне сим картата на телефона, руска ракета ще падне на тази позиция много скоро. Затова се използват приложения чрез интернет – WhatsApp, Signal, Facetime. „Войната се движи от телефоните. И ако оставиш телефон включен на неправилното място, умираш”, казва лаконично Береза.

Едно време най-впечатляващи на бойното поле бяха едрите мъже, способни на физическо насилие. Сега украинците избират тзи, които имат най-богати дигитални умения.

От отсрещната страна обаче руснаците не са нито глупави, нито технологични инвалиди. Докладите сочат, че Украйна губи над 10 000 дрона на месец заради руските устройства за електронна война. И стават все по-добри в това. Учат се бързо от грешките си и вече става все по-трудно координираните атаки с дронове да са успешни.

На практика случващото се на фронта в Украйна е първият конфликт в човешката история, който ще се реши не толкова от това кой е най-силен, а от това кой е най-креативен с технологиите. А начина, по който протичат военните действия сега, ще извая модерното военно дело по начин, невиждан досега.

 




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
6
Коментара по темата
6.
Аз
14.07.2023 11:26:08
0
0
Редактора , във всяка статия, Ви липсва употребата на Б У К В А Р
5.
До 4
14.07.2023 07:09:13
2
1
Стана вече ще е турско украинско
4.
1
13.07.2023 22:27:12
8
5
Ще стане ли Черно море "турско езеро", след като Балтийско море вече е "езеро на НАТО" или България и Румъния ще осигурят US-акватория?
Черноморският военен флот на Турция превъзхожда Черноморския флот на ВМС на ВС на РФ, който на практика е блокиран в Азовско море
САЩ обаче едва ли ще допуснат Черно море да стане "турско езеро" и заявлението на министъра на отбраната Тодор Тагарев за изграждане на бази съвместно с ВМС на САЩ в Бургас и Варна е знак за стратегията на Пентагона
3.
Спящите красавици
13.07.2023 21:24:20
1
9
Флагман спите ли ве Банево изгоря. Бегом марш
2.
Otan
13.07.2023 21:09:45
6
20
Цирка продължава,пълно е с украински туристи бежанци на почивка,бахти глупостите с тази пропаганда по морето бъка от тея нагли навлеци..ако не война нямаше да са тука мъжлетата
1.
Русчев,
13.07.2023 21:07:53
0
20
По- нескопосан превод на статия скоро не бях чел.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори