×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китай пусна влак по-бърз от самолет


07 Юли 2023, Петък, 08:31 ч.
Автор: Флагман

В Китай вече има 42 000 (!) километра високоскоростни пътища

Хиляда километра вече не са разстояние за китайците. И не е нужно да пускате самолет, след като е по-лесно да построите високоскоростна железница. Дори и да е за няколко милиарда долара, пише Труд.

Строителите на железниците в Китай оставиха всички други страни далеч назад. В Китай вече има 42 000 (!) километра високоскоростни пътища. Най-близкият конкурент до Китай е Япония с около 20 000 км. А западните страни са абсолютно безнадеждно изостанали, като например във Франция има малко повече от 3000 километра високоскоростни железници, в Испания - около 2000, а в Германия са само 1 000.

Първите високоскоростни линии са създадени от Тайван и Саудитска Арабия. А в Африка Мароко и Египет се борят за правото да отворят първата си такава линия и двете страни сега строят в надпревара.

Има отделни високоскоростни линии в Турция (от Анкара до Истанбул), във Великобритания (на входа на тунела под Ламанша). В Русия все още има само един такъв път - от Москва до Санкт Петербург. Другите са само в плановете и те са изключително далечни.

Китайците, очевидно, гледат на опитите на другите страни и се смеят. В момента те строят още 28 000 километра високоскоростни железници. Освен това създават все повече и повече високоскоростни влакове, които са на път да започнат да изпреварват самолетите по скорост.

Полетите със самолет на къси разстояния - до 1100 км - стават все по-малко популярни. Това засяга и манията по екологията, която се зароди в Скандинавия. Сега „отговорните“ западни туристи не летят, а шофират.

Железопътният транспорт е много по-ефективен от проектите с малък капацитет като Hyperloop на Илон Мъск. В крайна сметка влаковете могат бързо да транспортират огромен брой хора. Високоскоростните влакове са най-съблазнителната комбинация от достъпност и скорост. Влаковете отдавна са надминали ограничението от 300 км/ч.

И дори тази скорост за китайските железопътни строители е просто дреболия. Китайската корпорация за аерокосмическа наука и промишленост (CASIC) разработи първия в света ултра високоскоростен свръхпроводящ влак с магнитна левитация (маглев). Инженерите вече са провели тестов пуск и влака маглев е способен да достигне колосална скорост от 1000 км/ч.
Вярно е че това е при идеални условия, когато влакът трябва да се движи в специален вакуумен тунел. Вакуумът е необходим, за да се избавите от съпротивлението на въздуха. Същият влак, но без вакуумния тунел, може да развие 625 км/ч.

В бъдеще се очаква влака маглев да се използва за пътуването между клъстерите от мегаполиси по крайбрежието на Китай. Тестова линия за новия експресен влак е построена в град Датонг в северната провинция Шанси.

Китай поставя един след друг нови железопътни рекорди. Шанхайският високоскоростен влак маглев е най-бързият търговски експресен влак в света и дори е включен в книгата на Гинес. Японците искат да се състезават с китайците, но техния влак SCmaglev на компанията Central Japan Railway развива максимална скорост от 600 км/ч. Вярно е че, докато японците само го изпитват, в Датунг вече беше представен един още по-бърз модел.

Тъй като в Китай има все повече и повече високоскоростни влакове, пътуванията с тях стават по-евтини. Еднопосочен билет за стандартна класа за влак маглев в Шанхай струва 50 юана ($7), докато един двупосочен билет струва 80 юана ($11,5). Билетите се продават на автомати както на летището, така и на гарите на трасето Longyang Road.

Маглев използва технологията за магнитна левитация. Вместо да се движат по релсите като обикновените влакове, те се носят над специално изграден коловоз благодарение на магнитите.

Има два типа маглев влакове: тези, които използват електромагнитно и електродинамично окачване. В първия случай електромагнитите са монтирани под влака и над специален водач, по който се движи влака маглев. Във втория случай електромагнитите са монтирани отстрани на влака и в стените на бетонната направляваща.

Когато влакът се движи с висока скорост, намотките генерират магнитна сила, която позволява на влака да левитира и да остане на стабилна височина и разстояние от коловоза.

Преди това обикновените електромагнити бяха използвани за магнитните левитационни влакове, но сега те са свръхпроводящи, които създават много по-силни магнитни полета. Това е единственият начин да се осигури гигантската скорост дори и във вакуум.

Влаковете маглев се считат за по-безопасни от конвенционалните влакове. Генерираната магнитна сила поддържа влака на направляващата през цялото време, дори и при най-тесните завои.

Влакът има спирачни панели монтирани пред влака маглев. И, да кажем, че японският SCmaglev дори има колела, които се отстраняват след стартирането със спирачни накладки.

Вярно е, че влаковете маглев си имат и недостатъци. Те са скъпи за изграждане и изискват специална инфраструктура (релси, тунели и т. н.), която струва милиарди долари. Ето защо, дори тези страни, които имат развита мрежа от железопътни линии, е малко вероятно да преминат към влаковете маглев в близко бъдеще. А в Китай не е необходимо да се преустройва нищо и те просто създават цялата инфраструктура от нулата.


В категории: Бизнес


1
Коментара по темата
1.
Пурко
07.07.2023 10:44:04
1
1
Преди, около, 20год в един, британски, вестник пишеше, че се работи върху план за такава тръба, която да бъде положена на дъното на океана, и да свързва Бристол с Ню Йорк. Влакът щял да се движи на магнитно поле и щял да изминава разтоянието за 2ч и 50 мин. До колкото си спомням, плана трябва да е готов до края на 2030год.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори