×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МС увеличи броя на студентите в Медицинския факултет на Бургас, има остра нужда от лекари в Югоизточния регион


МС увеличи броя на студентите в Медицинския факултет на Бургас, има остра нужда от лекари в Югоизточния регион
"Методиката на няколко места показва дефицити. Един от тях е този", казва премиерът Николай Денков
04 Юли 2023, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Лично премиерът Николай Денков се е застъпил за развитието на звеното за обучение на медицински специалисти в морския град

Спорна методика създава опасност от закриване на Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Това става ясно от обсъждане на темата на заседание на Министерския съвет (МС), проведено на 21 юни. Правителството и лично премиерът Николай Денков обаче са се застъпили за развитието на звеното за обучение на медицински специалисти в морския град.

МС тогава взе решение, с което утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища за учебната 2023 – 2024 г. От стенограмата от заседанието става ясно, че е направен компромис за Университета „Асен Златаров“.

Здравният министър Христо Хинков обяснява: „Отново предлагаме в проекта на Решение на Министерски съвет да бъде увеличен предвиденият за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас брой места за студенти по „Медицина“, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението им за 2023 – 2024 г. от 23 на 40, толкова, колкото е бил през предходната учебна година. Те имат капацитет за това. Мотивите са, че силно намаленият брой места за студенти по „Медицина“ ще се отрази негативно на обучението в новооткрития Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, което би могло дори да доведе до закриването му.“

Един от основните проблеми пред човешките ресурси в здравеопазването бил небалансирането и териториално неравномерното разпределение на лекарите. Концентрирането на голям брой студенти по „Медицина“ в малък брой градове бил един от основните фактори за това небалансирано разпределение.

„Важно е да се отбележи, че равномерното разпределение на обучаващите институции в страната и на броя на студентите в тях е важен фактор за гарантиране на по-равномерно географско разпределение на медицинските специалисти. Ето защо е важно да се създадат условия за дългосрочно провеждане на обучение на достатъчен брой студенти по „Медицина“ и в Бургас, с което ще се гарантира осигуряване в голяма степен на потребностите на лекари в Югоизточния регион на България“, казва министър Хинков.

Реализирането на това предложение било в съответствие и с предвидената в Плана за възстановяване и устойчивост мярка С-12, т. R3 „Повишаване на привлекателността на здравните професии и насърчаване на по-балансираното разпределение на здравните специалисти на територията на страната“.

„Във връзка с това Министерство на здравеопазването подкрепя ревизирането на текстовете на разпоредбите на Постановление № 64 на Министерски съвет от 25 март 2016 г. за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и за приемане на списък на приоритетните професионални направления, и на списък на защитените специалности относно новооткрити за висшите училища професионални направления и специалности, при което все още не е приключил първият цикъл на обучение, какъвто е случаят и с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Методиката принципно не следва да ощетява новооткритите за висшите училища професионални направления и специалности, и съответно при необходимост следва да се актуализира. Такова становище Министерство на здравеопазването е изразило с писмо, изх. № 21-00-234 от 28 април 2023 г.“, добавя Христо Хинков.

Министърът на образованието и науката Галин Цоков е изразил подкрепа към казаното от колегата му: „Що се отнася за случая за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, там вашите бележки в писмото имат, наистина, определено основание, защото …, само да отбележа, че това разпределение на бройките за държавна поръчка за професионални направления, регулирани професии, не се извършва само по желание на университетите и желание на МОН, а по една много строга формула, която е свързана и с Постановление на Министерски съвет. И, всъщност, в тази формула има един такъв проблем, свързан с новооткритите професионални направления.

Университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ е бил 4 години в проект, който е одобрен от НАОА, и за другите специалности това е един добър период, когато вече бакалаврите имат вече реализация, но при обучението на лекари всъщност този период е по-дълъг. И, всъщност, Университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ няма реализирани студенти. Оттам, всъщност, Постановлението предвижда да се осреднят, да се вземат някакви средни резултати по отношение на, изобщо, реализацията в тази регулирана професия. Но, от друга страна, ако се реализират тези студенти, ако се бяха реализирали, сигурно този процент щеше да бъде много по-висок и оттам възможностите за прием щяха да бъдат по-големи.

Аз мисля, че има основание това предложение на министъра на здравеопазването. Всъщност, да се запази приемът в предходните години, до 40, за да може вече когато излязат първите випускници да се види, наистина, тяхната реализация и, съответно, по-обективно да се определи приемът в тази регулирана професия. Това е моето мнение, което съм комуникирал и с колегите в Дирекция „Висше образование“.

Тук се намесва и премиерът Николай Денков, който е бивш министър на образованието: „Бих казал, че доста добре сумирахте и положителните страни, и някои дефицити на т.нар. Постановление № 64 от 2016 г. То беше въведено, след като промени в Закона за висшето образование позволиха на МОН да се намеси в определяне на броя на студентите по начина, който виждаме днес. Преди това нямаше такава методика.“

С годините се оказало, че въпросната методика помогнала да се балансира приемът. Сега той бил много по-добър, отколкото през 2015 – 2016 г.

„Но, това което виждаме, е, че методиката на няколко места показва дефицити. Един от тях е този. Няма достатъчна добра процедура, по която да се определя броят студенти в новооткрити направления. И аз самият съм се сблъсквал с такива случаи, в които с недостатъчно добра обосновка се отваря ново направление с доста голям брой студенти. Даже бих казал, че тук-там имаше елементи на злоупотреба в това отношение точно защото няма формула, която да се използва. Докато в конкретния случай имаме обратната ситуация. След като сте създали ново направление, то е стратегическо за Югоизточния регион. На изток от Стара Загора няма друг медицински факултет и всъщност с това решение се поставя под въпрос изобщо устойчивостта на новооткрития медицински факултет в Бургас, което според мен би било голям проблем, ако не успеем да стабилизираме обучението“, коментира акад. Денков.

„Предлагам да приемем решението така, както е подадено от МОН, тъй като то спазва изискванията на Постановление № 64 от 2016 г., с препоръка към МОН в кратки срокове да преразгледат тези клаузи в Постановлението, които са свързани с приема и устойчивото развитие на новооткрити специалности. Специално в частта как се откриват, с каква бройка и как след 3 години продължава подборът на тази бройка на приемани студенти, за да се осигури устойчивост там, където има мнение на ресорните министерства. Защото в случая заинтересована страна не е само МОН, а също и Министерство на здравеопазването, което пък има отговорност да осигури необходимите кадри“, добавя министър-председателят.

 


В категории: Здраве , Политика


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Ез
05.07.2023 15:54:14
0
3
Ей Димитров я питай дъщеря си виждала ли е труп и колко пъти се е упражнявала върху труп
11.
Асен
04.07.2023 22:43:26
3
5
Универистета си е хубав, но не е това което беше. Първоначалния му замисъл е променен и хората се чудят как да привлекат студенти и да си запазят хляба. Кофтито от това е че се бълват масово некачествени кадри. Не всички разбира се, който иска да учи си учи, но излизат инженери дето не знаят какво е Пи или Келвин. Това е недопустимо. Представете си доктор дето да не знае какво е сърдечен пулс или метаболизъм.
10.
Димитров
04.07.2023 21:02:27
8
5
В Стара Загора няма медицински университет, а медицински факултет като нашия в Бургас! Извади ви очите този факултет, стараят се хората, не виждам защо непрекъснато плюете! Дъщеря ми е второкурсничка, много сме доволни! Желая им успех!
9.
лекар
04.07.2023 20:14:47
4
5
Логично е да стане филиал на Медицинския университет в Стара Загора, каквато беше и първоначалната идея.
8.
и как ще ги мотивират
04.07.2023 16:22:31
2
5
да работят в Югоизточния регион?Колко болници останаха там?И с каква база?
7.
Д-р Абумелих
04.07.2023 15:49:46
3
8
Семир ви чака
6.
ааа
04.07.2023 15:25:49
4
14
Ако югоизточна България разчита на медиците от Бургаския факултет които вече четвърта година не са виждали труп ама наистина аман ти и здравеопазването в Бургас леле леле ...................поне досега идваха завършили във Варна и Стара Загора, защото тези от София си остават в София
5.
Истина е
04.07.2023 14:39:35
9
20
Деца не хранете тези некадърници в Асен Златаров ! На нищо няма да ви научат. 98% от завършилите не работят по специалността си, защото нищо не знаят. Не са научени. Не хранете тези пародии на преподаватели
4.
Дааааа
04.07.2023 14:36:15
9
19
Най излишния ВУЗ
3.
Мнение !
04.07.2023 14:32:07
10
21
В Асен Златаров не само медицинския трябва да се закрие, но и повечето от останалите специалности ! Там излизат АЙ ТИ та, космоавти, парашутисти, химици, икономисти, медици, и какви ли не още никаквици. Нищо не излиза от там. Всички работят като дюнерджио, сервитьори, крупиета, баночари, каквото намерят. Преподавателите им са пъълни некадърници, мързеливци, никаквици. Само където вземат заплати и обират парите на хората
2.
Пациент
04.07.2023 14:17:17
5
12
Обществено достояние е че държавата т е ние плащаме скъпо обучение на медицински кадри които след като се квалифицират бягат на запад...както и най добрите....Така бедна България плаща на богата Европа което е само един от стотиците начини на съществуване на неоколониализма....и така вече 30 години.
1.
ТБС
04.07.2023 13:56:25
7
13
Този шибан неграмотник Денков, да се разкара веднага от държавата и да не се меси в неща, което и с фуния не могат да му се налеят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори