×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Историческо решение в САЩ преобръща приема в университетите


30 Юни 2023, Петък, 16:00 ч.
Автор: Флагман

За пръв път от над половин век малцинственият произход няма да носи предимство на входа на висшите училища

Консервативното супермнозинство във Върховния съд на САЩ прокара още едно безпрецедентно решение, този път за приема във висшите училища на страната. Вчера съдиите сложиха край на позитивната дискриминация по расов признак при класирането на децата. Аргументът е, че този подход в приема нарушава клаузата за равна защита в 14-ата поправка на американската конституция. В страната обаче се надигна вълна от възмущение, че под този уж благороден претекст се тръгва точно в обратната посока и за пръв път от над половин век правата на малцинствата са застрашени, пише вестник Сега.

 Президентът Джо Байдън коментира с думите: "Това не е нормален съд" и обяви, че обмисля ответни действия в рамките на своите правомощия. Безпрецедентното решение идва година и няколко дни след друго подобно огромно отстъпление от основни принципи на човешките права - забраната на абортите.

Съдът излезе с решение по две дела, заведени срещу правилата за прием на Харвардския университет и Университета на Северна Каролина от американци от азиатски произход. Решението на практика забранява политиките по позитивна дискриминация в САЩ, благодарение на които деца от афроамерикански, испаноезичен и др. малцинствен произход имаха шанс да влязат в най-елитните висши училища. Делата се водят от името на кандидат-студенти от китайски произход, които твърдят, че предимството на другите малцинства ограбва техните възможности да учат на равна нога с останалите, при това при много по-висок успех (тези кандидати традиционно изкарват много високи резултати на стандартизираните тестове).

Висшите магистрати отсъдиха, че двата университета излизат отвъд границите на тесните ограничения за прилагане на критерии, основани на раса, утвърдени с предишни решения на съда. "Студенти за справедлив прием" - консервативна лобистка група, която представлява студенти от азиатско-американски произход в делото срещу Харвард, твърди, че университетите класират на по-ниско ниво тези кандидати по личностни критерии. Адвокатите на елитния университет изтъкват, че в приема се претеглят множество фактори. Върховните съдии обаче считат, че аргументите за прилагане на позитивна расова дискриминация не успяват да артикулират "смислена връзка между средствата и преследваните цели".

Благодарение на Тръмп в деветчленния състав на Върховния съд в момента има консервативно мнозинство от шестима съдии с десни и крайнодесни убеждения. В него за пръв път има и черна жена - Кетанджи Браун Джаксън, и нейното становище е в пълен противовес на другите. Според съдия Джаксън решението означава, че "расизмът ще е още дълго с нас". Президентът Джо Байдън обяви, че ще поиска от образователното министерство да търси начини за подкрепа на многообразието на студентите. "Дискриминацията все още съществува в Америка. Днешното решение не променя това. Това е проста истина", коментира Байдън в Белия дом.

В становището на мнозинството съдия Джон Робъртс изтъква, че макар целта да е "похвална", тя е противоконституционна. "Непрозрачните" категории, които университетите използват да измерват расовия състав на своите студентски общности пречат, а не помагат на благородните цели, пише той. Правилата за прием на Харвард водят до това, че по-малко американски студенти от азиатски произход влизат в университета, което нарушава клаузите за равна защита на всички раси и конституционния стандарт, че "расата никога не може да бъде използвана като негатив". Като налагат расови критерии в приема, при които някои студенти получават предимство само на този признак, университетите толерират точно това, което ние се стремим да премахнем - стереотипите, посочва още съдия Робъртс.

Смята се, че решението на Върховния съд ще засегне четвърт от американските университети и ще доведе до намаление на студентите от афроамерикански, испаноезичен и индиански произход в най-елитните училища.

ИСТОРИЯ

Позитивната дискриминация е въведена през 60-те години на миналия век по времето на Кенеди, припомня "Гардиън". През 1978 г. тя за пръв път е атакувана в съда от Алън Бак - бял мъж, който не успява да влезе в Калифорнийския университет. Тогава съдът решава, че расата може да е критерий в приема, но университетите нямат право да въвеждат квоти на този принцип. През 2003 г. в друго дело Върховният съд отсъжда, че висшите училища могат да ползват расата като критерий в името на по-голямо многообразие. Още тогава обаче в решението съдия Сандра Дей О'Конър прогнозира, че "след 25 г. използването на расови преференции няма да е необходимо".

В последните години съдът е бомбардиран с дела от консервативния активист Едуард Блъм, който атакува расовите преференции в различни аспекти на американското общество. През 2016 г. Върховният съд почти стигна до отмяна на тези критерии в дело на бяла американка срещу Тексаския университет в Остин. Оттогава обаче балансът в органа се преобърна - в своя мандат Тръмп назначи трима съдии с десни и крайнодесни убеждения.

Съдия Кетанджи Браун Джаксън не участва в решението за Харвард, като заяви конфликт на интереси, но в другото дело огласи остро несъгласие с колегите си. "Въпреки че правните бариери на расова основа са свалени, расата все още влияе по най-различни начини в живота на американците и днешното решение ще влоши това положение, вместо да го облекчи. Ако от университетите се изисква да не обръщат внимание на нещо, което има значение, то няма просто да изчезне. Сега ще ни отнеме много по-дълго да премахнем расизма. И, в крайна сметка, като игнорираме расата, само усилваме нейното влияние", коментира тя. Съдия Соня Сотомайор също излезе с негативно становище, като предупреди, че решението на мнозинството "ще бетонира сегрегацията във висшето образование".


В категории: Просвета


4
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 6
4
Коментара по темата
4.
в USA армията не е същото
01.07.2023 13:05:16
0
1
"Военноморските сили на САЩ наскоро обявиха, че ще намалят резултата за IQ теста, който администрират на нови попълнения. Имаше оплаквания от факта, че само 30% от чернокожите преминават. (Процентът на преминаване за белите е 70%.)
За тези от вас, които не са запознати с ерата на Виетнам, това беше изпробвано от LBJ през 1966 г. с проект 100,000, който понижи минималния необходим резултат за квалификационния тест на въоръжените сили. Беше катастрофа. Новоквалифицираните войници се учеха бавно, рутинно некомпетентни и недисциплинирани, а в битка бяха опасни за себе си и другарите си. Смъртността им е три пъти по-висока от тази на войниците, които отговарят на предишния квалификационен стандарт. ...
https://wentworthreport.com/2023/02/25/diversity-to-cripple-the-us-navy/
3.
ХХ
30.06.2023 19:33:16
0
1
В Харвард, Принстън и Йеил под 50% са белите при около 66% като население в САЩ. Тръмп заведе дела срещу два от тях, но либералните съдии решиха, че това не е дискриминация.
2.
До 1
30.06.2023 16:20:51
1
22
Точно обратното! Това означава, че вече цвета на кожата няма да ти дава някакво предимство при прием в университет. Значение ще има ЕДИНСТВЕНО резултатът от изпитите! Което е и правилно, мисля... какво значение има какъв цвят или пол си...
1.
Това означава,
30.06.2023 16:14:32
7
16
че белите вече са станали малцинство! Очакваше се... след неуморните усилия, особено през последните няколко години...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори