×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Путин започна чистка! Генерал Армагедон арестуван, друг висш военен изчезна безследно


Путин започна чистка! Генерал Армагедон арестуван, друг висш военен изчезна безследно
Главнокомандващият руските войски в Украйна Сергей Суровикин е задържан за държавна измяна
29 Юни 2023, Четвъртък, 13:00 ч.
Автор: Флагман

Анализатори смятат, че министърът на отбраната Сергей Шойгу, ветеран и съюзник на Путин, който Пригожин искаше да свали заедно с Герасимов заради неговата предполагаема некомпетентност, сега може би е по-сигурен на поста си

Най-високопоставените руски генерали не присъстват в публичното пространство след неуспешния бунт на наемници, целящ сваляне на висшия команден състав, на фона на стремежа на президента Владимир Путин да затвърди властта си и непотвърдените данни за най-малко един арест, пише БТА.

Валерий Герасимов, най-високопоставеният руски генерал, не се е появявал публично или по държавната телевизия след прекратения бунт на "Вагнер" в събота, когато началникът на наемниците Евгений Пригожин поиска Герасимов да му бъде предаден. Той не е споменаван и прессъобщенията на министерството на отбраната от 9 юни насам. 67-годишният Герасимов е висшият руски военен, на когото е поверено командването на военните действия на Русия в Украйна и той отговаря за едно от трите "ядрени куфарчета" на Русия, казват някои западни военни анализатори.

Отсъстващ от полезрението е и генерал Сергей Суровикин, по прякор "генерал Армагедон", даден му от руската преса заради агресивната му тактика в сирийския конфликт, който е заместник-командващ на руските сили в Украйна. В публикация на "Ню Йорк Таймс", базирана на информация от американското разузнаване, във вторник се казва, че той е бил предварително запознат с бунта и че руските власти проверяват дали е бил съпричастен към него. В сряда Кремъл омаловажи информацията, като заяви, че има и ще има много спекулации и клюки.

Рускоезичната версия на "Mоскоу таймс" и военен блогър съобщиха за ареста на Суровикин, а някои други военни кореспонденти, които имат много последователи в социалните мрежи Русия, заявиха, че той и други висши офицери са били разпитвани за евентуалната им роля в бунта. Ройтерс не можа да установи дали Суровикин е бил арестуван.

“Рибар”, влиятелен канал в платформата за съобщения Teлеграм, управляван от бивш служител на пресофиса на руското министерство на отбраната, казва, че е в ход чистка. Според канала властите се опитват да отстранят военните представители, за които се смята, че са показали "липса на решителност" на фона на някои съобщения, че части от въоръжените сили изглежда не са направили почти нищо, за да спрат бойците на “Вагнер” в началния етап на бунта. "Въоръженият бунт на частната военна компания "Вагнер” се превърна в претекст за масова чистка в редиците на руските въоръжени сили", казва “Рибар”.

Подобен ход, ако бъде потвърден, може да промени начина, по който Русия води войната си в Украйна - която тя нарича "специална военна операция" - и да предизвика сътресения в командната верига, в момент, в който Москва се опитва да попречи на украинското контранастъпление. Това би могло също така да затвърди или издигне позициите на други висши военни и служители в сферата на сигурността, които се смятат за лоялни. Засега няма официален коментар за случващото се от страна на министерството на отбраната.

Победители и губещи

Някои руски и западни военни и политически анализатори смятат, че министърът на отбраната Сергей Шойгу, ветеран и съюзник на Путин, който Пригожин искаше да свали заедно с Герасимов заради неговата предполагаема некомпетентност, сега може би е по-сигурен на поста си.

"Мисля, че той (Пригожин) всъщност е очаквал, че ще се направи нещо по отношение на Шойгу и Герасимов, че Путин ще се произнесе в негова полза", написа в Туитър Майкъл Кофман, руски военен специалист във Фондация "Карнеги". "Вместо това неговият бунт може би е осигурил оставането им на постовете, въпреки че те са всепризнати като некомпетентни и са широко ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация". Виктор Золотов, началник на Националната гвардия, който беше охранител на Путин, изглежда е друг печеливш от ситуацията, след като публично заяви, че хората му са готови "до смърт" да защитават Москва от "Вагнер".

Той говори за възможността да получи тежко въоръжение и танкове за своите сили в резултат на бунта. Отсъствието на Герасимов беше очевидно, когато Путин благодари на армията за предотвратяването на гражданска война и за разлика от Шойгу, който оттогава направи няколко публични изяви. Суровикин, заместникът на Герасимов, е бил видян за последен път в събота, когато се появи във видеоклип, призоваващ Пригожин да спре бунта. Той изглеждаше изтощен и не беше ясно дали не говори под натиск.

Имаше непотвърдени съобщения в руски медии и блогове в сряда вечерта, че Суровикин е бил пратен в московския следствен изолатор “Лефортово”, след като е бил арестуван. Алексей Венедиктов, журналист със сериозни връзки, заяви, без да се позовава на свои източници, че Суровикин не се е свързвал със семейството си от събота и че с охранителите му също няма връзка. Пригожин, който в продължение на месеци хулеше Шойгу и Герасимов за предполагаемата им некомпетентност по време на войната в Украйна, често е хвалил Суровикин, който се ползва с голямо уважение в армията заради опита му в Чечения и Сирия.

Суровикин, който командваше руските войски във войната в Украйна, преди Герасимов да бъде назначен за негов приемник на поста, е считан от западните военни анализатори и от част от украинските военни като ефективен военачалник. Руските военни кореспонденти говорят за него като за потенциален бъдещ министър на отбраната.


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
21
Коментара по темата
21.
до sieg heil
30.06.2023 07:31:05
0
1
момче ще те любя като съпруга рускинче
20.
sieg heil до 15
29.06.2023 22:53:40
0
0
Давай представи ми се лице в лице, след десети ноември знаеш ли какви неща са ми наливали в гъ. а?
https://youtu.be/yqfcGaA6o6M
Ей тва съм аз, давай покажи ми сега ти кой си и да сме, лице в лице.
19.
sieg heil до 15
29.06.2023 22:35:22
0
9
Абе предателска гнида толерастична и аналноподатлива, на такива като теб терпенитин им наливахме в гъза преди девети. а много скоро ще ви набиваме на кол по стара традиция. що не ми се представиш в лице бе мръсно янки, а ? мъртъв си
18.
до 17
29.06.2023 22:19:44
1
1
Както вече поясниха руски източници, Шойгу е действал с американците от завист срещу Вагнер в Сирия през 2016 и е довел до 334 убити и около 700 ранени сред бойците на Вагнер: "Шойгу и Пригожин: корените на враждата"
https://t.me/BlackSeaStrategyInstitute/17652
Шойгу не е руснак, а чукча, няма военно образование, а е строителен инженер и е попаднал в руското МО случайно. Подло същество е този чукча, нали? Путин обмисля в момента промени (чистка) в руското МО, но това ще отнеме поне няколко седмици.
Колкото до Суровикин, малко информация от гръцки СМИ:
https://warnews247-gr.translate.goog/pagose-to-kievo-apo-tis-eikones-comao-isopedosis-tis-oukranias-me-sfragida-sourovikin-epanefere-ta-mig-29-stin-energo-ypiresia-etoimi-gia-eisvoli-i-omada-d-tis-lefkorosias/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
17.
До 16
29.06.2023 21:51:09
0
0
Русчо, тука няма хкяб под тази статия.
16.
една по-умна мисъл от Байдън
29.06.2023 21:26:31
0
2
Президентът на САЩ Байдън: Путин губи „очевидно войната в Ирак“ (видео)
https://twitter.com/RNCResearch/status/1674059108486615040
Подобен май, е смъсълът на заглавието тук, цитирайки подобни източници, без дори да се проверят фактите....
15.
До 14 Русофилистико
29.06.2023 17:09:19
6
4
Хубаво е че толкова подигравки и гаври взехте понеже се оказа че сте по-тъпи от амебите, та сега си се замаскирал като загрижен за Европа, тази Европа, която такива амеби като теб чакаха да замръзне, загине, гладува хахахаха. Смятай на кое място трябва да е захванат някой и от същото фекалмясто да се е пръкнал, че да е такава амеба. Русороб амебата даже не може да се завоалира с 10 изречения, Такава простотия се вижда и от Космоса. Хахаха. Москалите правели пари и ши.али ку. вимхахаха.
Как да не правят бе
Убиха ги от замразяване на резерви, капитали, имущество, взривиха им газопроводи, загубиха пазари. Претрепаха им профи армията и още куп наемници, техника и какво ли не.
Пиели си уискито 200 000 убити само от армията и умножени по 3 ранени и инвалиди, наемниците не са на отчет в МО, техните жертви отделно. От Русия избяга всичко що е умно и оправно.
Така пият уиски и правят пари че се обърнаха срещу царя, понеже цъфтят и вързват.А от месеци Белгиродска и Курска области са под обстрел. Я кажи анннааасЛрусофилистик амебо, кое от всичко това го има в Европа?
Аре да не си загрижен за Европа, а виж там мама защо играе табла с комшията докато вие с тати обикаляте кат мохи без глави, рогоносци! Амеба се загрижила за Европа! Хахаха
14.
Sieg und Heil
29.06.2023 16:45:51
3
12
ТАЗИ ВОЙНА Е НАСОЧЕНА ЕДИНСТВЕНО С/У ЕВРОПА ИЛИ ПО ТОЧНО С/У НЕЙНОТО НАСЕЛЕНИЕ. ВСЕ ОЩЕ НИЕ СМЕ НАЙ - ДОБРАТА ЧАСТ ОТ ИНАЧЕ ТОЗИ ПРОКЛЕТ ВИД КОЙТО АКО МОЖЕШ, БИХ УНИЩОЖИЛ НА СЕКУНДАТА. ДОЛНАТА СГАН ОТВЪД ОКЕАНА И ОЩЕ ПО-ПРОКЛЕТАТА ЖМЕЛ МОСКАЛСКА ЖИВУЩА НА НАША ИЗКОННА ТЕРИТОРИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРАВЯТ КИНТИ, ДА СИ ЕБАТ КУРВИТЕ И ДА НИ СЕ ПРИСМИВАТ. ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ НИТО РАЙХА, НИТО ХАНСТВОТО МОГАТ ДА ВЪЗКРЪСТНАТ БЕЗ УСИЛИЯ НЕИМОВЕРНИ И ЖЕРТВИ НЕИЗБРОИМИ. РЕШЕНИЕТО СЕ СЪСТОИ В Е-Ж-Е-Д-Н-Е-В-Н-И АТЕНТАТИ А СЛЕД КАТО ВЗЕМЕМ ВЛАСТА В СЪЩО Е-Ж-Е-Д-Н-Е-В-Н-И МАСОВИ РАЗСТРЕЛИ - ПО 1, 2 А ЗАЩО НЕ И 3 БАБИ ЯРА НА ДЕН - ДОКАТО НЕ ОСТАНЕМ САМО УБЕДЕНИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ ВЪВ ВЕЛИКОТО ДЕЛО. ДЕР ЗИГ ИСТ УНЗЕР ФЮР ИМЕР УНД ИМЕР ХЕЙЛ
13.
под трибунал
29.06.2023 16:23:37
1
6
.....и ...разсстрелять...немедленно.....!!!!
иди на хуй....сука бляд.......
12.
Гаварит Масква
29.06.2023 15:48:36
3
4
Ростов на Дон наш!
3 х Ура!
11.
Дърт г. з хомънъз
29.06.2023 15:46:06
3
5
Россия умом не понят
https://youtu.be/8tqT8dHqDbE
Если нато нападет на Россия, россияни будут встречат нато цветами!
Вова многоходовчик! Тупой мент трусь!
10.
Факт...
29.06.2023 15:33:13
3
5
Ростов на Дон е най-големият град превзет от руснаците при СВО.
9.
Насуровакан с кувалда русофил
29.06.2023 15:29:06
3
8
Каква съдба - Пригожин се спъва, а от прозореца пада Суровикин.
8.
Дърт команъз от Хоминтерна
29.06.2023 14:59:35
4
6
Живеем с стрес не знаем кой е врага рубли жъ има ли няма ли дъ има поне да бяаме на кадировците опърдвли кочените пък то ем копейки няма ем ни фанаа. гъзаретв паяжини.
Господи Владимир Илич къдя сбъркафми?
7.
12
29.06.2023 14:53:38
2
11
Още десетина години ще анализирате какво се е случило, лаладжии аналисти.
6.
Рашафил
29.06.2023 14:37:51
6
3
Генерал Армагедон е лош! И Женя Готвача е лош! Врагове с партиен билет! Добре, че гениалният главнокомандващ Путин ги разкри и се надявам и двамата да бъдат измъчвани до смърт. Или пък да им разбият главите с чук на предателите каквато е традицията. Гойда!!!
5.
До 3
29.06.2023 13:59:10
5
13
Никой не може да разбере ходовете на многоходника - император Путин!
Да се свети името му!
4.
What a script!
29.06.2023 13:45:42
0
7
Генерал Армагедон!!!

You can't make this shit up!
3.
Либераст
29.06.2023 13:32:43
3
11
До петък мислехме, че Пригожин е злодей, в събота го направихме Герой, в неделя отрезнявахме, а от понеделник не знаем вече и ние какви сме. Какво значение има всъщност, докато похапваме яко евроцентове. Ние сме първите пребоядисани Седерасти. Който плаща той поръчва музиката. Гюнделика е от нас.
2.
Тъжен кремълски трол
29.06.2023 13:18:54
5
16
Ебаси, до оня ден пишех навред че ген. Суровикин е российски герой и ще набие всички укри и бандери, а сега ще трябва да пиша че е пригоженец, соросоид и предател на Путин.
1.
Ердоган Падишах
29.06.2023 13:06:32
7
13
Путин ше го бемберембембембембем
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин... Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Иззети са бурканчета с размери 6 см Х 5,5 см съдържащи растителна маса - съцветия „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг Веригата магазини работи с най-добрите български ферми за месни и млечни продукти Къде се женят най-много Къде се женят най-много Най-малко хора си казват "Горчиво" в Перник, показва доклад на националната статистика
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори