×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Tesla може да стане жертва на собствения си успех в Китай


Tesla може да стане жертва на собствения си успех в Китай
Ключови думи: тесла, tesla, флагман, китай
16 Юни 2023, Петък, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Сегашният завод на Tesla в Шанхай беше построен за по-малко от година, след като през 2019 г. беше направена първата копка на обекта

Амбициозният план на Tesla за увеличаване на производството на електромобили в Шанхай, най-ценният й завод в световен мащаб, зависи от одобрението на Китай за използването на 70 хектара бивша земеделска земя, която в момента е обрасла с диви цветя. 
 
Някога ухажвана от Пекин, за да подпомогне развитието на местната индустрия за електрически превозни средства, съобщава Reuters, Tesla може да се окаже жертва на собствения си успех на най-големия автомобилен пазар в света, а това би поставило под въпрос възможностите на компанията да използва ценовото си предимство от китайското производство за стимулиране на износа. 
 
Според ръководители на конкурентни компании и анализатори, интервюирани от информационната агенция, Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC), е предпазлива при одобряването на нови планове за производство на електрически превозни средства от всички автомобилни производители поради опасения за свръхкапацитет и задълбочаваща се ценова война, започната именно от Tesla. 
 
Бил Русо, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Шанхай консултантската агенция Automobility, изчислява, че Китай има излишен производствен капацитет от около 10 млн. автомобила годишно - еквивалент на две трети от цялото производство в Северна Америка през 2022 г. 
"Може да се твърди, че след като Tesla има нови продукти, трябва да има и нова фабрика, в която да ги произвежда. Но от гледна точка на китайското правителство всичко, което те виждат, е пазар, на който има свръхпредлагане", казва той. 

Tesla подробно описа плановете си за добавяне на допълнителен капацитет от 450 000 автомобила годишно (на стойност 18 млрд. долара) на новата си площадка в Шанхай, разположена на около 3 км от настоящия ѝ завод, още през май 2022 г. Тогава от компанията благодариха на китайското правителство за подкрепата по време на блокирането на Шанхай заради COVID-19.  
 
Темата за допълнителния капацитет е била повдигната и по време на скорошното посещение на Илон Мъск в Китай в края на миналия месец, твърди Reuters. След срещи с високопоставени китайски служители, сред които и вицепремиерът Дин Сюесян, Мъск е казал на малка група служители на Tesla, че вижда "положителен напредък" в обсъжданията за разширяването, без да уточнява какви са те. 
 
"Tesla удвоява усилията си в Китай и макар че през последната година се сблъска с някои затруднения, смятаме, че визитата на Мъск успокои ситуацията и очакваме съобщения за напредък през следващите месеци", казва Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities. 
 
Сегашният завод на Tesla в Шанхай беше построен за по-малко от година, след като през 2019 г. беше направена първата копка на обекта. 

Защо Tesla се нуждае от Китай? 

Зависимостта на Tesla от Китай е усложнение в Съединените щати, където стимулите на администрацията на Байдън са насочени към автомобилните производители с местно производство на батерии и превозни средства. 
 
Но заводът на Tesla в Шанхай, който е произвел почти 711 000 автомобила Model 3 и Model Y миналата година и е повишил максималния си годишен капацитет до над 1 милион, е от решаващо значение за ценовото предимство на компанията пред нейните конкуренти и стимулира износа към Югоизточна Азия и Канада. 
 
С цел да продаде 20 млн. електромобила в световен мащаб до 2030 г., в сравнение с 1,31 млн. през 2022 г., Tesla води разговори с Индия за потенциални производствени инвестиции и е ухажвана от редица правителства, включително тези на Южна Корея и Индонезия. Производството в Китай обаче носи ценово предимство от 20% в сравнение с електромобилите, произведени другаде, обясняват пред Reuters от Nio, силен конкурент на Tesla на китайския пазар, позовавайки се на контрола на страната върху веригата за доставки и суровините. 
 
Но докато опасенията на правителството за свръхпредлагане се увеличават и Tesla настоява за разширяване на дейността си в Шанхай, напредъкът други компании в страната остава скромен. Пример за това е китайския производител на потребителска електроника Xiaomi, който се стреми да навлезе на пазара на електромобили, но все още не може да получи разрешение за производство.  

Американският производител на луксозни електромобили Lucid Group също има планове да произвежда в Китай, но е бил уведомен, че възможността е малка. 

Чакането на Tesla за одобрения е в дизонанс с топлото посрещане, когато за първи път Мъск сключи сделката за откриване на фабриката си в Шанхай преди пет години. Тогава анализаторите предположиха, че Пекин ще използва компанията, за да подпомогне развитието на местните производители на електрически превозни средства, тъй като нейната сила ще принуди по-слабите играчи да действат по-бързо, за да оцелеят. 
 
"Сценарият определено се обърна", казва Русо от Automobility. "Китай се нуждаеше от Tesla, за да отвори пазара за потребителите на дребно, но Tesla се нуждае от Китай, защото предимствата на веригата за доставки, които има тук, и летвата, която е поставена, правят Tesla по-конкурентна компания в световен мащаб. Ако не получат разрешение за увеличаване на капацитета, това ще бъде една сериозна пропуснатата възможност”. 

Източник: Profit.bg


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори