×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ескалация в Украйна: Взривиха ключова язовирна стена в Донбас, евакуират хиляди от околните селища


Ескалация в Украйна: Взривиха ключова язовирна стена в Донбас, евакуират хиляди от околните селища
Освен мащабни наводнения, има и опасност за най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ „Запорожие”
06 Юни 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Киев и Западът побързаха до обвинят Русия, макар язоворът да се намира в контролираната от Москва територия

Ключова язовирна стена в Източна Украйна – в контролираните от Русия територии – е била разрушена и в момента текат спасителни евакуационни акции, насочени към населението, намиращо се по протежението на река Днепър. Кадри от пораженията сочат, че съоръжението е било взривено, вероятно с ракетен удар. Реката условно разделя фронтовата линия между Русия и Украйна и е важна за захранването на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ „Запорожие”.

Очаквано, Киев и Западът побързаха да обвинят Москва за нападението, въпреки че подобен ход на самосаботаж би бил абсурден от стратегическа и логистична гледна точка. В класически свой стил разпаленият Зеленски се пусна в Туитър да коментира, на английски език:

„Руски терористи. Унищожението на хидроелектрическата централа в Каховка само потвърждава на целия свят, че те трябва да бъдат изгонени от всяко ъгълче на Украйна. Нито един метър не трябва да бъде оставят на тях, защото ще го използват за своя терор. Само украинската победа ще доведе до мир. И тази победа ще дойде. Терористите няма да спрат Украйна с вода, с ракети или с каквото и да е друго. Всички служби работят. Свиках Националния съвет за сигурност. Моля, разпространявайте само официална и потвърдена информация”

Също толкова очаквано, Москва категорично отрече да е отговорна за взривяването на язовирната стена. Избрания от Русия за кмет на Каховка Владимир Леонтиев заяви, че „атаките през нощта са довели до разрушението на клапите и сега вода от резервоара се излива безконтролно по течението на река Днепър”.

Ситуацията е критична и защото е заплашена най-голямата ядрена централа в Европа, намираща се край реката. „Водата от резервоара в Каховка е нужна, за да може Централата да получава захранване към турбините и да осигурява безопасното опериране на АЕЦ „Запорожие” (под руски контрол, бел.а.)

Междувременно от двете страни на фронта текат евакуации. На места се появиха кадри как водите са отнесли цели къщи, а в самия град Кеховка нивото на водата вече достига повече от метър.


В категории: Войната в Украйна


29
Коментара по темата
29.
Ukrolays
07.06.2023 09:28:43
0
0
https://obektivno.bg/ukrainski-general-pred-vashington-post-prez-2022-g-testvahme-strelba-po-yazovir-kahovka-s-raketni-ustanovki-hajmars/
28.
Грациела от Бр. Миладинови
07.06.2023 08:44:10
3
0
Ама какво значи "Каховка", каква е тая тъпа дума? Че и чак "нова каховка"??? По тъпа дума не мога да се сетя, може би думата "мистрия" е на това ниво, но там има малко екзотичен привкус.
27.
Комсомольская правда: Руснаците живеят най-зле на
07.06.2023 08:16:56
5
6
руснаци, които официално я наричат „федерация”, въпреки наличието на 83 % от тези руснаци, които по никакъв начин не са вписани и обозначени в книгите.
Тази страна е удивителна и неповторима – в която митичната общност (не съществуват руснаци, повтарям, изключете телевизора) е комбинирана с магическо устройство, където всички действителни общности, включени в нейния състав, са надарени с всички качества на нацията, липсват само руснаците, заменени от „население в областите”.
Автентичната Русия с нейните истински предели на културен и политически живот няма никакво отношение към Руската федерация.
5. Руснаците са хора без гражданство
Положението на руснаците е подобно на това на кюрдите и палестинците. Въпреки това, дори те с в по-добро положение, защото техният проблем е възприет и те не се крият от него.
Тук активно работи външната за руския народ система, която честно казано с натиск и емоция се занимава с всички „външни” работи. Прощава милиарди дългове (но никога вътрешни), дава милиарди евтини кредити (вътрешни никога), закупува имоти за огромни суми (никога в самата Русия), плаща се на чужденеца, просто защото той е чужденец и следователно по-висше същество. Отнасяме се към него като с реликва.
6. Основната драма на руската история - разликата между индивида и държавата
По света няма такава армия, в която бедният и обезправен крепостен селянин ще се превърне в победител от Париж до Аляска. В света няма такава империя, в която всички покрайнини живеят така сито и щастливо, а центърът е в такова изоставено, мрачно сиротство.
По света няма такава култура, която може да създаде „Ана Каренина” и „Идиот”, да отлети в Космоса, но собствения си човек да държи на улицата по-зле от куче на верижка.
Една невероятна концентрация на сили и средства някъде на горния етаж, а резултатът от тази поражаваща гигантомания са бездна от безполезност, липса на любов, отчуждение и безразличие. Това е Русия.
7. Руският проблем – липса на нация
Хората са там, но нация няма. Нямат усещане за собственост, нямат усещане за „у дома”. Не се чувстват домакини. Държавата също няма господар.
Няма публичен език, на който властта може да говори със своите граждани, защото те не са й граждани. И никой не я е избирал. Просто се извършва „оповестяване относно плановете на съответното мероприятие с цел повишаване на ефективността на човешкия капита, съгласно инструкция номер 26257”.
Ние трябва да се събудим по някакъв начин.
Да се върнем в света, където местните хора живеят един с друг.
И на вместо руската къща без покрив с потънал етаж, но със знак „Влизането забранено!” да се построи нов дом, огрян с множество светлини.
26.
Иван Василев
07.06.2023 00:48:55
7
11
Зад тези действия отново стои ГАЩ..ва 11ти сеп. Сами си бутнаха кулите близнаци..та един украински язовир ли ще пожалят..жалко за невинните хорица и наводнените им къщи.
25.
От 22 до 18
07.06.2023 00:27:46
2
5
И да добавя нещо за наемите. В Москва наемите на апартаменти около 55 кв.м. вървят към 35-40 хил. рубли на месец или към 430-490 щатски долара. Така, че ще ми е интересно да видя обявата на онова 100 квадрата жилище за 100 евро.
24.
Русия има косми на гъзъ
07.06.2023 00:27:38
9
5
Но и тях ги бръсне преди да я плющят кадирите то вече в по лесно да опънеш москов гяур отколкото коза . Шуткин се крие у мавзолея на Ленин и го чаластрят млади кавказци.
23.
Citron56
06.06.2023 23:54:59
9
9
Където е минал руски тармък само камънанак и пепел остава
Московските тролове се пънат в захлас и вярност към вечноя президент слънце , но реланоста е че там отдолу замирсва на аку...
22.
До 18
06.06.2023 23:51:39
4
7
До колкото знам минималната работна заплата в Русия е около 14 хил. рубли. Или около 170 долара на месец. Това при курс рубла/щатски долар: 1 рубла за 0.012 щатски долара. Средната работна заплата е около 70 хил. рубли. Или около 840 долара на месец. Да приемем, че в град като Москва е възможна заработка от 70-80 хил. рубли на месец. 5 хил. щатски долара са близо 408 хил. рубли на месец. Не знам кой получава такава заплата честно казано.
21.
уточнение
06.06.2023 23:40:31
6
8
✔️Това е днешният коментар на Юрий Подоляка относно язовирната стена на Каховската ВЕЦ - според него последствията са от предишна украинска атака и е разрушена само част от горната стена на стената, нищо критично няма и най-много водата да спадне с 1-2 м и да залее някои райони, но това е всичко, самата язовирна стена е здрава:
https://rutube.ru/video/5f20623444f820176b5bf2ae267da8f3/
✔️Украинският канал TG Resident съобщи, че снощи, по заповед на Киев, е започнало голямо изпускане на вода от язовира на водноелектрическата централа ДнепроГЭС (предишната ВЕЦ пред Каховская).
Оказва се, че след 10 часа нивото на водата в резервоара не пада (както би трябвало да бъде), но ... напротив, расте.
А това означава, че Киев, дори и първоначално да не е замислил директно разрушаването на язовира, сега ПРАВИ ВСИЧКО, ЗА ДА МОЖЕ ПОТОКЪТ ОТ ВОДА да го унищожи НАПЪЛНО!!!
20.
До 16
06.06.2023 23:25:32
6
3
Е хубаво и аз не пия кока кола, ама и бира нямат като хората - имат някъв камилски пикоч дето му вика квас, амаако трябва да изиеш 500 милилитра от тая гняс ще ти дойде бая зор.
19.
уточнение
06.06.2023 23:16:38
4
5
❄Това е днешният коментар на Юрий Подоляка относно язовирната стена на Каховската ВЕЦ - според него последствията са от предишна украинска атака и е разрушена само част от горната стена на стената, нищо критично няма и най-много водата да спадне с 1-2 м и да залее някои райони, но това е всичко, самата язовирна стена е здрава:
https://rutube.ru/video/5f20623444f820176b5bf2ae267da8f3/
❄Коментар от германските СМИ:
"Атака срещу водноелектрическа централа Каховка: какво е направила ООН от октомври 2022 г.?"
https://unser--mitteleuropa-com.translate.goog/anschlag-auf-wasserkraftwerk-kachowka-was-machten-die-un-seit-oktober-2022/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=bg
❄Последното видео тук показва момент на взрива, прилича на експлозия, странично от шлюзовете, все пак по-надолу се появиха уточнения, че това е старо видео от украинска атака от 12 ноември 2022:
"Украйна: Взривиха язовир Днепър - десетки градове от наводнения (видеа)"
"Атака срещу водноелектрическа централа Каховка: какво е направила ООН от октомври 2022 г.?"
https://unser--mitteleuropa-com.translate.goog/ukraine-dnjepr-damm-gesprengt-dutzende-staedte-vor-ueberflutung-videos/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=bg
https://twitter.com/EuromaidanPR/status/1665932606829985792
18.
6 до 15 "до 6"
06.06.2023 23:13:40
18
9
Какво нямат?
Русия има от всичко по много, набийте си го в главите!
От години живея в Русия и ако дойдете да видите за какво става дума ще се почуствате много зле. В Русия заплата под 5 000 долара няма. Пенсия под 3 000 долара няма. Ако видите за какви пътища, аутобани, въобще инфрастуктура става дума ще ви паднат ченетата. Дали няма руски лаптопи, смартфони и руски коли, а?
Ако видите новата Лада, Москвича по нищо не се отличават от Мерцедес, Бентли и другите. Ами те ви разправят за санкции, обаче в САЩ и ЕС продажбите на Лада и Москвич са скочили с 300% а на руските лаптопи, смартфони, климатици, също са скочили няколко пъти. Имате ли си понятие, въобще, колко западняци са пристигнали в Русия само от началото на годината? Около 20 милиона!
Пристигат и си късат паспортите и получават руско гражданство и то веднага за няколко дни. Много вярвате на западна пропаганда. Тези глупости дето Русия губила войната. Имам роднини в Киев. Знаете ли че руската армия въобще не се е изтегляла от Киев, нито от Херсон? Показват ви някакви фейкове и вярвате. Киев е обкръжен и го задушават бавно. Херсон руснаците го направиха като Париж, построиха нови квартали, пътища, летища. Херсон е нарастнал до 6 милиона жители и половината са западняци, японци, китайци. Пълно е със нови заводи на руски световни производители и заплата под 8 000 евро, няма,а всичко струва много евтино. Наем на 100 кв жилище е 100 евро. Чужденците не могат да повярвят. Братовчед ми е в Херсон, беше в САЩ айти специалист, обаче там голяма криза, заплатата му не му стигала за храна, камо ли за друго. Ами сега живее в Херсон и не може да повярва че това е истина, мисли че сънува. Така че, вярвайте си на западната пропаганда.
17.
Вот какая тема
06.06.2023 23:01:14
9
4
Не се знае кой е разрошил стената. Може украинците да са я разрушили. За да обвинят руснаците. Може руснаците да са я разрушили. За да забавят контранастъплението.
16.
До15
06.06.2023 23:00:20
9
8
То никой не иска кока кола. Ти за това си Зомби.
15.
До 6
06.06.2023 22:38:31
11
15
Даже и кока кола нямат вече. А ти си купи руски таблет, руски телефон, руски компютър и тогава кометирай през тях. Общо взето имат един гол ХУР
14.
Нищо ново под слънцето
06.06.2023 22:09:29
4
17
През август 1941 г. съветската отбрана в Украйна рухва и единственият способ, с който Сталин решава да задържи настъплението на немските войски от западния на източния бряг на Днепър е разрушаването на наличните мостове, в това число и на стената на Днепровското водохранилище, по която е изградена шосейна и железопътна връзка между двата бряга.
Специално подразделение на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД) подготвя предварително взривяването на стената и на машинната зала на централата като залага няколко тона авиационни бомби. Преди самото взривяване охлаждащите и смазващи механизми на турбините са извадени от строя, което води до „саморазрушаване“ на генериращото оборудване.

Операцията е била санкционирана лично от Сталин, и е била проведена от „диверсионна група със специално назначение“ на НКВД. В резултат на взривяването на стената на Днепровското водохранилище е разрушен участък с дължина повече от 100 метра.

Тридесетметровата внезапна вълна връхлита и потопява южните райони на Запорожка област като помита близко разположените до Днепър населени места, заедно с жителите им. Според наличните данни в зоната на наводнението попадат над 400000 души, в това число значителна групировка на съветски войски. В момента на взрива по стената на водохранилището се е провеждала евакуация на армейски подразделения и гражданско население. Командването на Южния фронт не е било информирано за взривяването. Точни данни за броя на загиналите липсват.
13.
Хан Курбан до 2
06.06.2023 21:26:53
11
24
Руснаците вече са го правили, явно не знаеш! През 1812 г. Наполеон настъпва дълбоко (!) в Русия и руските войници, преди да се изтеглят от Москва, я запалват. Изгаря почти цялата, защото сградите тогава са били дървени. Лермонтов е написал стихотворението “Бородино” точно по този случай, ама ти от къде да знаеш, от писане на коментари, нямаш време да прочетеш нещо...
12.
R
06.06.2023 21:24:44
9
21
Кажете на оркостанската армия да не стреля с ПТУР по комбайни
https://youtu.be/CUxh6ilC5_c
Видяло им се Леопард 2
Думнали Дамбата и си заляли отбранителните линии и оставиха Крим без вода. Забиха изтребител в жилищен блок в Ейск убиха 50 цивилни невинни руснаци. Хвърлиха по грешка авиобомба 1 тон в Белгород.
Пак се оправдаха станала грешка.
Аман бее оркостан.
11.
До N 1
06.06.2023 21:22:39
14
18
Жив трябва да бъдеш одран украинска мръсна подлого.Голям Кор за теб.
10.
И тоз се продаде
06.06.2023 21:05:44
16
10
Джендър писачо. Много са ти евтини евроджендърските номера. Леко завоалирано уш нареждаш зеленския и запада, а всъщност ръсиш евроджендър тъпотии. Найш кога руското ПВО ще пропусне ракета, още повече укро западна. Когато го чуеш тва нещо почвай хапчета. Путин ши ва унищожи ей!
9.
Конспиративна война
06.06.2023 20:46:47
9
22
Това е война,колкото ковида беше естествен вирус 'изпуснат' в Китай.
8.
Поспрете се, празноглави папагали!
06.06.2023 20:43:59
8
15
Не е ясно въобще дали е взривена, камо ли кой я е взривил!
7.
1
06.06.2023 20:38:01
14
20
Орки взривява язовир
6.
До1 3 и 4
06.06.2023 20:31:10
22
27
Ей,промити мозъци,лягайте си че утре сте на работа....боли ги фара руснаците.....те имат от всичко и по много...поняли.
5.
CIA sabataji
06.06.2023 20:26:54
6
6
.. mojei sabotaj dae celta ne qsna oba4e
4.
Само Споко!
06.06.2023 20:22:59
34
16
Е как като безмозъчните руски орки владеят територията, някой ще влезе вътре и ще сере вместо тях?
3.
Оруел
06.06.2023 20:21:06
18
42
Отново се раздават присъди без съд защото от ФАЩ така казват, а те самите са известни със саботажите и диверсиите си по цял свят така че най вероятно са те чрез някое "прокси". Защо им е на руснаците да унищожават своя територия и инфраструктура която хвърлят толкова усилия да я възстановят.
2.
Хах
06.06.2023 20:13:08
26
54
Кажете ми дали вие ако имате къща ваша, ще я взривите? Това са усрайнците
1.
Руски тероризъм в действие
06.06.2023 20:07:23
62
28
Русия тази нощ е взривила язовирната стена на окупирания от руската окупационна армия яз. Нова Каховка, с цел да забави украинското контранастъпление към окупирания от руската окупационна армия полуостров Крим.
Целият Кримски полуостров, който според руската марионетка Румен Радев е руски, е окупиран от 2014 г. след фалшив референдум, произведен в положение на де факто окупация от т.нар. зелени човечета - войници без опознавателни белези.
В резултат на взривяването на язовирната стена в момента измират хиляди животни, вече има данни за загинали цивилни, които са от 2014 г. с руски паспорти, целият Кримски полуостров ще остане без вода, а освен това под заплаха е и най-голямата АЕЦ в Европа . Запорожката АЕЦ.
С други думи - Русия потопи абсолютно умишлено собствените си (според собствената си пропагандна представа) територии и хора, като причинява колосална екологична катастрофа с потенциал за огромна ядрена трагедия с цел да забави украинската армия.
Русия е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА.
Това буквално е Ислямска държава с ядрени ракети.
Русия трябва да бъде спряна и заставена никога повече да не посмява да посегне на чужди народи." via Emil Jassim
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори