×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморие очаква близо 20-процентов ръст на туристи през лято 2023


Поморие очаква близо 20-процентов ръст на туристи през лято 2023
Кметът Иван Алексиев организира среща с туристическия бранш, на която бяха обсъдени всички теми, свързани с предстоящия сезон
19 Май 2023, Петък, 12:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тази година ще има промени в организацията за движение и паркиране, въвеждат "Синя зона"

Квартал „Малко солено езеро“ е вкаран в режим на кратковременно паркиране тип „синя зона“ поради факта, че там са само жилищни кооперации в етажна собственост. Но за живеещите в района отново се осигурява преференциално паркиране на месечен абонамент. Както е организирано навсякъде, така и тук – всеки, който има абонамент за синята зона, може да паркира автомобила си навсякъде, където намери свободно място в обхвата на зоната. Това обясни кметът на община Поморие Иван Алексиев на провелата се вчера среща с туристическия бранш.

Синята зона влиза в сила от 15.06.2023 г. с SMS и QR код. До дни ще бъдат поставени всички знаци. Част от улиците стават еднопосочни, именно за да се обособят повече места за автомобили. Транспортните схеми са одобрени от отговорните органи, а движението е организирано така, че с минимално заобикаляне човек да стигне до желаното място. Във връзка с актуалния въпрос за позволения двучасов престой в зоната за кратковременно паркиране кметът информира, че в района на плажа около „Роуз гардън“ е създаден и паркинг, който е безплатен за туристи. Така нареченият парцел „Капката“ също в момента временно се преустройва като буферна зона за безплатно паркиране. Двата паркинга имат капацитет за 211 автомобила.

„Помислили сме максимално да осигурим и възможност за безплатно паркиране на туристите. Целта на тези буферни паркинги е да има повече места около жилищата на местните хора, които работят до късно, прибират се уморени и е добре да имат паркомясто близо до дома, вместо да обикалят.“, добави Алексиев.

От 15 юни ще бъде затворен за движение на автомобили и градският площад „Св.св. Кирил и Методий“, за да се обезпечи нормалното протичане на мероприятията от богатата лятна културна програма.

Експертът „Туризъм“ в Община Поморие Щерион Златаров изложи данните за изминалия туристически сезон 2022, заплахите и прогнозите за лято 2023. От презентацията стана ясно, че се очаква близо 20% ръст на туристи (представените анализи може да видите по-долу). Иво Барзов – Експерт Авиационен маркетинг на Летище Бургас също представи в проценти очакванията за сезона, като обяви, че с цел увеличаване на туристопотока са открити и няколко нови линии на Ryan Air и Air Baltic.

Концесионерите на местните плажове, началникът на Районно управление Полиция – Поморие Златан Даскалов и полицейски инспектор Георги Димитров също взеха участие в дискусията. Покана бе отправена и към ВиК – Бургас, но представители на дружеството отново не бяха изпратени на срещата.

„Ще настояваме ВиК да осигури дежурни екипи и през почивните дни, тъй като не е нормално аварията да стане в петък следобед и водата да блика по улиците до понеделник сутринта. За съжаление, ние сме в постоянна битка с дружеството и Поморие често е под угрозата за тежки ВиК аварии през летните месеци.“, сподели градоначалникът.

Освен темата за старата водопроводна мрежа, беше засегнат и въпросът със сметоизвозването. Весна Балтина – заместник-кмет в община Бургас по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ представи пред бранша новата анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци, която бе изградена в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър. С инсталацията ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка, което също има значение за успешен и чист туристически сезон.

Повдигната бе и темата за поддържането и разширяването на плажната ивица. „Опитваме се да убедим държавата, че независимо, че плажовете са държавна собственост, независимо, че са дадени на концесионери, ние – Общините най-добре знаем какво трябва да се направи. Готови сме да внесем проекти за удължаване и обновяване на вълноломи и разширяване на бреговата ивица. Промените в ЗУЧК също бяха по инициатива на Община Поморие и се случиха след много усилия, разговори с народни представители и участия в комисии. Това е и причината да вярвам, че и с развитието на плажовете може да постигнем успех.“, каза още кметът.

За облагородяване на района около бунгалата в града също има готов проект, който е одобрен, с разрешение за строеж, осигурено финансиране и стартирана процедурата за избор на изпълнител. Ще бъде направен нов тротоар от страната на почивните станции и соларно осветление, съобразено със специфичните изисквания в зоната на Поморийското солено езеро. Мисли се и за разширяване на платното, така че да се обособят паркоместа и място за разминаване на автомобили в двете платна за движение. Фактът, че зоната е защитена създава пречки за извършване на строително-ремонтни дейности в района. В момента се води спор с държавата за един от терените, който би могъл да се обособи като паркинг, но до приключване на спора Алексиев апелира служителите на РУ Полиция да осигуряват по-учестен контрол в района на почивните станции, за да няма проблеми при спокойното придвижване както на пешеходци, така и на моторни превозни средства.

Интегрира се и система за глобяване на неправилно паркирани автомобили, която ще бъде свързана с Центъра за градска мобилност. Глобата ще бъде 20 лв и ще се отчита в системите на местната данъчна служба и НАП. Системата цели да осигури безопасно движение и контрол веднъж от КАТ и втори път от служителите на Община Поморие.

Разработка на многоетажен паркинг с капацитет за 620 автомобила, фотоволтаици за минизиране на разходите за електроенергия и пространство за търговски зони беше представена в хода на срещата. „Готови сме да дадем проекта на инвеститор, който да го реализира. Общината също има възможност да го изпълни чрез теглене на кредит, но смятам, че е редно възможността да бъде предоставена на бизнеса.“, допълни Алексиев.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът по Бюджет, финанси и туризъм Янчо Илиев, заместник – кметът „Строителство, инфраструктура, транспорт и управление на проекти“ Кунчо Гайдов, директорите на общинско предприятие „Озеленяване, горско и селско стопанство“, „Чистота“ и на дирекция „Приходи, местни данъци и туризъм“, общински съветници и представители на Българска туристическа камара.




8
Коментара по темата
8.
Петър
19.05.2023 20:46:34
0
0
" е създаден и паркинг, който е безплатен за туристи..."
Моля, посочете курорт, или курортен град в който функционира подобна глупост!
Относно 20% увеличение на туристите, не се изхвърляйте за да мънкате след сезона!
Относно ВиК... Това е преди всичко планиране! Планирахме изграждане на цял нов квартал (Малкото солено езеро), без да планираме инфраструктурни промени касаещи водоснабдяване, канализация, електроснабдяване! Строителството продължава, планиране още няма, но има внесен за одобрение ОУП!!!
Или строителството трябва да бъде спряно докато не се Реши този проблем, или проблемите ще ни се стоварят, като цунами!
7.
Трагедия мизерници
19.05.2023 16:32:01
1
6
Мизерен,мутренски град.
6.
Ама естествено
19.05.2023 15:34:49
2
5
Да, да , ама... Ще дойдат в двойно по-мръсен и мизерен град, с още по-разбити улици и тротоари, без места за паркиране, навсякъде обрасло с бурени и боклуци и ла.на... Тая година ще се разочароваме още повече..
5.
Каци
19.05.2023 14:28:53
0
8
Не видях нито един който да се занимава с туризм само съветници и чингета на тази среща
4.
Зорница Тъпата опълченката от Шипка 4 -и полк
19.05.2023 12:50:36
2
5
Украински ергени да има че цяла зима паяжина хванах.На моя тъпан алкохола му разказа играта.Бая му ;милвам го все надолу гледа.
Задръстих са от засъхнала кровь по канала
3.
Гларуса
19.05.2023 12:44:05
1
13
И как решихте , че ще има повече туристи, след като тази година няма да работи Сънсет Ризорт ? Това са 3000 легла !?
2.
Някой си
19.05.2023 12:35:43
1
10
Очакванията са едно, реалността може да е съвсем друга......
1.
Groznoto selo pomorie
19.05.2023 12:13:54
1
9
Zimata moje dodat kam 24 dekemvri
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори