×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?


17 Май 2023, Сряда, 11:40 ч.

Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра

 

При вчерашните атаки Русия изстреля хиперзвукови ракети "Кинжал" към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО "Пейтриът", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения. Източници от САЩ заявиха, че системата, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, но не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс. Системата "Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна, предава dnes.bg.

Ето някои ключови факти пък за руските ракети "Кинжал", които разкрива Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), цитирани от БТА:

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави.

- Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- "Кинжал" е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

- Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. "В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети "Кинжал" изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала американска система за ПВО "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу "Кинжал" също са били "Пейтриът".

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
14
Коментара по темата
14.
Актуално
18.05.2023 04:54:13
2
7
3-ма от разработчиците на ракета Кинжал, бяха осъдени от руското правителство за национална измяна.
13.
кинжала го оставете, истината за войната:
18.05.2023 04:52:40
2
7
Русия си свали гащите, надупи се и вика : Айде пляскайте ако ви стиска. И си мисли : Те няма да посмеят. Ама бузките поруменяха и краченцата треперят нещо.....
12.
Кинжал друг път
18.05.2023 04:08:48
2
5
По скоро Кавал
11.
Кухненски чарпак
17.05.2023 16:12:09
5
15
В кинжала има един чеченец дето върти педалите иначе ракетата пада и става чок сакатлък. Понякога има и по два чеченци, ако целта е по-далече. Ако целта е много далече слагат и една коза в екипажа за развлечение на чеченците.
10.
До 8
17.05.2023 16:02:49
3
9
В случая не е нужно да настигне,а да пресрещне Кинжала,мисли малко ,е Пич
Ако ти е трудно,питай,ще ти обясним
9.
6 Кинжала
17.05.2023 15:59:51
4
7
Военните коментатори отбелязват най-вече унищожаването на ракетите "Кинжал". "Когато бе унищожен първият "Кинжал", руската пропаганда обяви това за фейк, тъй като се смяташе, че тази ракета не може да бъде прихваната. А сега бяха свалени 6! Няма спор, че тази нощ руските окупатори преследваха определени, важни цели. Ракетите Х-47М2 "Кинжал" са изключително ценни и се използват рядко. А сега бяха съпроводени и от други ракети и дронове. Противникът очевидно се опита да отклони вниманието на украинската ПВО с "лъжливи цели", за да разчисти пътя на "Кинжал", написа украинският коментатор Александър Коваленко.

Първата руска ракета "Кинжал" бе свалена в Украйна на 6 май с помощта на американската ПВО Patriot. Русия твърди, че тези ракети поразяват цели на разстояние над 2000 км, преодолявайки всички видове системи за ПВО.

Според американското военно министерство целта на Русия с използването на ракетите "Кинжал" срещу Киев в момента е да унищожи ПВО установката Patriot, която наскоро бе доставена в Украйна.
8.
пояснение от чужди СМИ
17.05.2023 15:50:33
7
6
Това е пояснение от западни СМИ:
Проверка на фактите: Украйна не е свалила руската хиперзвукова ракета "Кинжал"
https://www.theinteldrop.org/2023/05/10/fact-check-ukraine-didnt-shoot-down-russias-kinzhal-hypersonic-missile/
Невъзможно е да се свали руската хиперзвукова балистична ракета "Кинжал" с произведената в САЩ ракета земя-въздух (SAM) Patriot MIM-104, радарът на SAM не може да проследи "Кинжал" поради ограничение на скоростта за прихванатата цел до Мах 3.
"Когато те (Украйна) използват ракета "Пейтриът", те не могат да дадат обозначение на целта на нищо, което лети по-бързо [от Мах 3]. В случай на ракета "Пейтриът", летяща в преследване на "Кинжал", прехващачът трябва да лети поне 1,5 пъти по-бързо от руската хиперзвукова ракета".
Х-47 е способен да пътува най-малко пет пъти скоростта на звука, или Мах 5, което е определението за хиперзвуков.
Ракетата може да достигне максимална скорост от 10 Мах (12 250 км/ч или 7 612 мили в час), като същевременно извършва маневри за избягване, което помага на "Кинжал" да бъде практически неуязвим за вражеските системи за противоракетна отбрана.
Друго пояснение от гръцките СМИ:
https://www-pronews-gr.translate.goog/amyna-asfaleia/yper-yperixitika-vlimata-i-meleti-tis-pa-pou-apodeiknyei-oti-einai-adynati-i-antimetopisi-tous-mono-apo-tyxi-ta-katarriptoun/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=bg
7.
Ейййй .......
17.05.2023 15:33:57
9
11
Никога не съм вярвал , че Ние в България имаме толкова много специалисти по зенитно ракетни комплекси , ракетни инженери общо взето хора разбиращи от всичко. Също така и военни анализатори Извода го правя четейки коментарите, но за съжаление всичко свършва до тук.
Русофилите , така и не разбраха
"от цървула ботуш не става"
6.
Бързо летящи мишени
17.05.2023 15:30:16
3
8
Уви,не достатъчно бързо летящи.
5.
хаха
17.05.2023 13:42:29
51
80
Пейтриът не може да свали старите от 1982 г. иракски балистични ракети Ал Хюсеин, а какво остава за нещо по-ново и по-добро. От 28 ракети Ал Хюсеин не можа да свали нито една. Нали и Израел закупи Пейтриът и останаха доста разочаровани, където са съюзник на САЩ не можаха да премълчат това, според техния доклад Пейтриът била много добра система в локализирането и прихващането, но не и в свалянето на ракети, Там имали успеваемост под 10%. И това го казва не пропагандист, враг или конкурент, а приятел и съюзник на САЩ.
4.
коментар
17.05.2023 13:26:15
26
46
Алооооо, лумпена отдолу, пий си хапчетата редовно ве, имбецил, хахахаха!
3.
ПростКопейкинНадзор
17.05.2023 12:59:10
79
53
Представлява пълен тъшак, скрап, замразена разработка от 70 и 80 те по времето на СеСеСеРе то щото нямало пари и изваден от нафталина преди години, обаче бастуните толкова си могат, всичките им оръжия са скапани и това много ясно се видя с тая война, която навря Кочината в кучи гъз... А американското ПВО патриот разработено през 80 те е безотказна, само 2 установки видяхме какво направиха с руския ракетен скрап, представете си още 2 да им пратят американците... С жалкия им ракетен обстрел е свършено
2.
anonymous
17.05.2023 12:01:27
32
12
пишете какво е пейтриът, туй дето сваля хиперзвуковите л***а от раша
1.
Сарая
17.05.2023 11:47:45
93
60
СКРАП... това е след като стара система като Пейтриът я сваля .. рашките са със сабути гащи !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори