×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще стане ли Тайван втори Бахмут


12 Май 2023, Петък, 13:00 ч.
Автор: Флагман

Островът е под властта на послушни американски марионетки

Напоследък често наблюдаваме нещо показателно в световните политически анализи. Когато се говори за настоящата военно-политическа украинска криза се споменават и все по-големите търкания по оста Пекин – Вашингтон свързани с т. нар. тайвански проблем, пише Труд.

Всъщност, на практика такъв проблем не съществува защото остров Тайван е населен с китайци още преди 6000 години, та до днес. Три официални китайско-американски правителствени документа подчертават, че Тайван в териториално отношение е част от Китай. Същата формулировка съществува и в документи на ООН.

И въпреки това „проблемът“ съществува. Създаден и обилно подхранван от официален Вашингтон още от първите години след ВСВ. Тогава, в онези бурни времена, именно чичо Сам се намъква – по неговия характерен нагъл начин – като посредник в двустранните преговори водени от ръководството на КНОА (армията на Комунистически Китай) и разбитите (до вчера съюзнически) военни части на Чан Кайшъ, намерили убежище на остров Тайван.

При едно от пътуванията си в Китай, живях в хотел „Нефритената градина“ (Jade garden), където имаше специална зала с фотоси от водените там преговори. Хотелът се намира на няколкостотин метра от Забранения град, в сърцето на столичен Пекин. И така преговори се водели между представители на председателя Мао и представители на „генералисимус“ (?!) Чан Кайшъ в сянката на мазен американски политик. Резултатът: изтощен от многогодишна война, по дълга от самата Втора световна (1937 – 1945), дал трийсет милиона жертви, нов комунистически Китай все пак се съгласява изконната китайска територия остров Тайван да остане под контрола на довчерашния съюзник – партията Гоминдан. И така, до днес, макар че партията на Чан Кайшъ вече не управлява въпросната територия и от години попаднала под властта на послушни американски марионетки.

Когато човек чете

за многовековната история на Тайван, за различните европейски колонисти – холандци, португалци и т. н., обикаляли там и се връща към последния три четвърти следвоенен век, не може да не забележи непрекъснатия възход на американското влияния върху местното китайско население. В този период чичо Сам работи усилено, за да затвърди влиянието си върху тукашното над 20 милионно население на острова. Направени са огромни американски инвестиции, акцентът е поставен върху най-съвременните технологии, защото местната етносреда е много благоприятна. Та това са част от същите китайци дали на света почти всички открития – от хартията, барута и печата, до футболната топка! Те са изключително дисциплинирани, трудолюбиви и амбициозни хора. Да, какъв златен шанс за Вашингтон. И там, на тази сравнително неголяма територия, около 35 хиляди кв. км, започва всестранна модернизация, подобна на тази в нов Китай, но не преди 40 а преди почти 75 години. Резултатът? Едно задоволено по американски стандарти общество с големи заплати, с най-съвременен бит и възможности за високотехнологично образование и интересни длъжности в „хай-тек“ фирми.

В наши дни Тайван е дом на някой от най-големите компютърни фирми в света, естествено с пряка финансова и ноухау подкрепа от САЩ.

И ето ни днес – когато от другата страна на Тайванския пролив не се намира една изстрадала, постимперска и постколониална държава, а съвременен, могъщ социалистически Китай, най-естествено е въпросът с Тайван да се разглежда под друг ъгъл. Неотдавна президентът Си Дзинпин заяви, че най-късно до 2025 г. територията на китайски Тайван трябва да мине под китайска юрисдикция – по мирен или по друг път. И това заявление не дойде върху „бяла дъска“. Последните едно – две десетилетия убедително показаха, че Вашингтон се стреми да превърне тайванската територия... в непотопяем американски самолетоносач. Удобно, нали? Само на 120 км от бреговете на континентален комунистически Китай, една марионетна върхушка, управлявана стопроцентово от САЩ. Да си спомням как преди шейсетина години президентът на САЩ Джон Кенеди реагира на новината, че СССР възнамерявал да монтира няколко ракети на територията на островна Куба. Как? Просто отвори силозите на балистичните междуконтинентални ракети с атомен заряд „Минитмън -1“ и заяви, че ако корабите с ракетни части минат една теоретично линия в океана, подгряваните вече ракети ще отлетят на мига към съветската територия. На мига.

А тук, бих искал да добавя един – на пръв поглед – второстепенен щрих към тайванската картинка. За този немалък период от три четвърти век официален Вашингтон успя да създаде една бих я нарекъл американо-китайска каста, привилегировани и глезени от хубав живот в западен стил хора, населяващи Тайван. Именно от техните среди са въпросните „правителства“ на острова, които всъщност са високоговорители на официален Вашингтон.

И в наши дни, когато милиарден Китай буквално диша във врата на държавата лидер (все още) в световната икономика, то тайванската карта придобива все по-голямо значение – както за Вашингтон, така и за Пекин. Само че по различни причини. Китай посяга към това, което по принцип е негово, а Щатите са готови за сериозна битка. И то не само политическа...

Но да се върнем към фактите

В началото на май, по повод засилващата се военна кохезиая между Вашингтон и тайванските власти, говорителка на китайското МВнР заяви, че „САЩ превръщат Тайван в „буре с барут“.

Коментарът ѝ бе по повод посещението в Тайван на делегация от 25 големи оръжейни компании, дошли – представете си – „за участие във форум за отбрана“, организиран от властите на острова. И от кога оръжейните сделки започнаха да се наричат „форуми“?

Говорителката г-жа Мао Нин каза, че продажбите на оръжия на Тайван нарушават грубо принципа за „един Китай“ и договореностите между Пекин и Вашингтон за статута на острова.

„Китайската страна – заяви тя, – ще предприеме силни и решителни мерки за твърда защита на нашия суверенитет и интереси на сигурността. Всички външни сили, които се намесват във вътрешните работи на Китай и подкопават мира и стабилността в Тайванския пролив, трябва да носят последствията и да платят цената за своите погрешни действия“. Кратко и ясно...

Вече няколко политически анализатори от САЩ възхвалиха защитните стратегически възможности на Тайван. Дори ги нарекоха „пример“, който една неголяма държава дава за способностите си да се защити. Естествено сама. (?!) След като на острова са „налети“ най-модерни оръжия от Щатите за милиарди долари. След като в планините – с американско съдействие са изградени най-съвременни подземни оръжейни бази и скривалища. И новата „форумна“ визита на оръжейниците от Щатите е още едно доказателство за това.

И именно поради тази причина, смятам, че един военен сблъсък на територията на острова ще бъде битка за всеки метър, за всеки дом. Както в Бахмут. А дали наистина ще бъде така? Здравият разум повелява друго. А до червената времева линия на председателя Си има още време...

Тайван

Преди около 6000 години в Тайван се заселват земеделци от континентален Китай. Счита се, че те са предците на днешното коренно население на острова.

Население (2022): 23 894 394 жители. Официален език: китайски.

Остров Тайван лежи на около 120 км югоизточно от бреговете на Китай, в Тайванския пролив, и е с площ от 35 801 кв. км. Най-високата точка в Тайван е връх Ю Шан – 3952 м, а има и пет други върха над 3500 м. Това прави Тайван четвъртият най-висок остров с 13 изгаснали вулкана. Стават чести земетресения.

В Тайван са регистрирани едни от най-големите технологични компании в света. Част от тях са:

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) – най-големият производител на високотехнологични чипове в света е тайванската с около 60% дял на високотехнологични микрочипове и с 30 хиляди служители. 

Hon Hai Precision Industries Co Ltd. – позната като Foxconn;

Quanta Computer – най-големият производител на лаптопи в света;

HTC Corporation – производител на смартфони и таблети; 

Compal Electronics; 

Asustek – по-позната с търговското си име Asus;

Acer Inc;


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Хахаха
12.05.2023 18:25:58
0
0
Рубладжийскиполюции!Ами точно заради Украйна, Киев, Чернигов, Харков, Лиман, Змийни, Северски Донец, Херсон и Бахмут- белязали позора на роцката педофилармия, няма как! Китай, не случайно изпрати представител в Украйна и даде хиляди дронове с които укрите утилизират обекти, техника и ватенки. Китай има разведка и прецени че роцката пишман армия е пробито корито и вече е настъпил момента да започне да играе и за Украйна. Относно БахмутПазарджик, на всеки русороб би трябвало, вече да му е ясно(ако не е потомствено проЗ), че педофилмародерите и там напълниха памперса.
https://www.flagman.bg/article/293423
Вие със сигурност сте наясно, все пак сте медия.
5.
Дернев
12.05.2023 15:30:34
1
1
Тайван Украйна ли е, за да става Бахмут? И готова ли е Европа да се жертва за някоя от двете. Ако бяхме третия световен полюс, какъвто Европа за европейцити трябва да бъде, щяхме чрез ООН да намерим мирно решение на проблемите, които не са работа на Сащ и НАТО.
4.
Бай Иван
12.05.2023 14:01:45
0
5
И от какво може да се оплаче Тайван?- Който не знае, да пита онези в Хонг Конг.
3.
?????
12.05.2023 13:40:27
4
3
Аааа, сериозна статия. Да за всички фенове на путлеро - китайския режим. Автора що не вземе да си на маже з.... ка и да заминава за любима Москва. Па по път да вземе и копейкин.
2.
129
12.05.2023 13:40:01
4
8
Удобно се пропуска факта, че в Тайван има демокрация, партии, правителства и президенти идват у си отиват докато в КНР партията е една като у нас допреди 1989.

Също и самите тайванци ще се борят за своята независимост като украинците, ако ги нападнат. Червен килим пред народното им събрание няма да има.

Също не се споменава, че "know how"-то в полупроводниците отдавна е задминало американското. В Тайван се правят най-малките транзистори в света заедно с южнокорейците от Самсунг - 3nm
1.
1
12.05.2023 13:14:46
0
5
Хахаа..И КОЙ е автора??БЛАГОДЕНСТВАЩ ТАЙВАН=ЗАВИСТ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори