×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

400-те души от голия обиск в пловдивска дискотека могат да съдят държавата


400-те души от голия обиск в пловдивска дискотека могат да съдят държавата
Полицаите имат право да проверят самоличността на всички, но само за тези, за които имат конкретни данни, може да бъдат обискирани, обясни адв. Михаил Екимджиев
08 Май 2023, Понеделник, 18:10 ч.
Автор: Флагман

Пловдивската полиция днес даде пресконференция, за да обявят, че са действали законно, според техните възприятия 

"Проява на брутална полицейщина и дори милиционерщина." Това обяви адвокат Михаил Екимджиев, цитиран от вестник Сега. Той визира акцията на пловдивската полиция на 6 май, когато в търсене на наркотици в нощен клуб бяха обискирани 400 души.

Всички пострадали могат да заведат дела за обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради неправомерните действия на полицията, посочи още правозащитникът. Биха могли полицаите да проверят самоличността на всички, но само за тези, за които имат конкретни данни, може да бъдат обискирани, обясни той. 

Пловдивската полиция държа часове 400 души под ключ в дискотека (ВИДЕО)

Днес ръководството на пловдивската полиция защити акцията и обясни, че всичко е било по закон. Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Васил Костадинов обясни, че разбира "състоянието и позицията, в която са се озовали голяма част от посетителите". Според него обаче, за да се постигнат резултати срещу разпространението и употребата на наркотици, "колегите, които са били на място, са преценили, че най-правилният подход подход е да се извърши проверка". 

Екимджиев обясни, че свободата на преценка на полицията как да действа е ограничена от закона.

"Претърсване и изземване могат да се извършват, когато срещу конкретни лица има конкретни подозрения, че са извършили престъпления или че подготвят извършване на престъпление", каза адвокатът, който има зад гърба си десетки спечелени дела срещу държавата в Страсбург. Той допълни, че тъй като наказателната отговорност е лична, подозренията трябва да са индивидуализирани. Едва тогава законът допуска такава остра намеса, каквато са обискът и претърсването.

"Не ми се говори за техниките, които не са описани в закона и могат да бъдат третирани като проява на унизително отношение", посочи още той. И обясни, че конвенцията за правата на човека абсолютно забранява унизителното отношение, включително спрямо задържани, военнопленници, "камо ли да си харесат някого и да го съблекат и да го карат да кляка".

"Не може ангро всички хора в един бар да бъдат проверявани по този начин, защото имали оперативна информация, че се употребяват наркотици. По тази логика биха могли да направят подобна акция на пълен стадион. И на пловдивския площад", допълни адвокатът. 

Според него прокуратурата трябва да извърши проверка на случилото. Той препоръча проверката да не бъде възлагана на полицаите от същата дирекция.

"Понеже се появиха данни, че това е втора проверка в същото заведение в рамките на 40 дни, не мога да изключа, че тук се действа и конкретно срещу собственика на заведението в интерес на негови конкуренти", коментира още Екимджиев.

Адвокатът допълни, че ако директорът на пловдивската полиция коментира, че всичко е наред, то "очевидно е некомпетентен и трябва да подаде оставка". "В МВР има юристи, но очевидно им е по-лесно през главата на закона", заключи адвокатът.

По-рано шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов обясни, че има негова заповед от месец март, с която е разпоредено да се работи срещу държането и употребата на наркотични вещества в нощните заведения. И преди акцията на 6 май имало други акции, след които са образувани разследвания.

При акцията на 6 май са намерени наркотици в 2 лица. Открито е и прахообразно вещество в едно от сепаретата, за което също се води разследване. "Назад във времето са извършвани и множество проверки в тези търговски обекти, в резултат на които са намерени множество или забранени за притежание вещества, или т.нар. райски газ. като в едно от тези заведения са открили общо 543 флакона райски газ и са установени 10 лица, които продават", оправда се полицейският шеф. 

"Като родители следва да се замислим дали понякога дори и с цената на ограничаване на нашите права не следва да приемем желанието в лицето на органите на МВР да ограничат до минимум подобни прояви", продължи той. 

Костадинов разказа, че са били обособени 4 помещения - 2 за претърсване на мъже и 2 за жените. "Появиха се изявления от страна на присъствали за това, че са карани хора да се събличат и да заемат странни пози. Действително имало е такъв тип проверка, но тази проверка е извършена съгласно изискванията на НПК и по отношения на конкретни лица, за които е имало придобити данни и някои от тях са вече и обвиняеми", подчерта той.

Полицейският шеф посочи още, че в нощните заведения масово се пуши марихуана, а персоналът и охраната им никога не сезирали полицията за това. Костадинов обаче не отговори на журналистическите въпроси дали е доволен от резултатите от операцията.

"Те не ни позволиха да работим. Заведението реално беше затворено заедно с клиентите вътре. Всички  бяха по най-грубия начин унизени, бяха накарани да стоят по опашки пред тоалетните, да се събличат, а това са хора, които са излезли да се веселят. Те се позоваваха на чл. 80 от Закона на МВР, в който имат право да обискират при условие, че имат оперативна информация. Въпросът ми към полицията е – Има ли оперативна информация за 400 човека, че употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по този начин? Имаше и хора, които се молиха да ползват санитарен възел, но беше забранено", коментира и един от собствениците на клуба Деян Найденов пред trafficnews.bg.


В категории: Крими


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
19
Коментара по темата
19.
до 18
09.05.2023 08:47:03
1
5
ти беше ли там, на теб бъркаха ли ти в дупките? аз хващам бас че на 95 % от клиентите са им проверили само личните вещи и са ги накарали да извадят всичко от джоба и само такива за които имат информация са ги тарашили целите. много модерно стана жени да продават и като решат да ги претърсват да пищят. иначе който я хване я пука от йебан защото парите от наркотиците вече е изиграла на машинките
18.
До 2
09.05.2023 01:09:29
2
1
Когато се претърсва, това става по начин, който не унижава претърсвания. Когато се претърсва жена, това става от жена в присъствието на жени. Да речем твоят син отиде на дискотека. Влязат полицаи, вкарат го в тоалетната, накарат го да се съблече гол, да кляка, кашля, да се наведе, бръкнат му отзад. Това редно ли е според теб? И целия този панаир за нищо. Ти си даваш сметка, че който е на хранилка се е обадит където трябва и ако е имало нещо, то е скрито много преди акцията. Не може ли да вкарат някой под прикритие. Уж, че купува дрога. И дилъра на момента да го хванат. Могат. Защо ли не го правят? Може би защото който бъде хватат ще пропее. И не се знае кой ще изпее.
17.
Хаха
08.05.2023 23:58:44
2
5
най са ми смешни пък тези дето имат връзка със друсащо момиче. хем виждат останалите друсалки за една линия какво правят всеки срещнат който им изкара, ама са твърдо убедени че неговата (макар че за половината град е общата) е "различна" само тя не е барамтия блахахахахаха
16.
Глупава акция
08.05.2023 21:20:05
3
16
Безсилие на оперативни работници от МВРПловдив. Как ще събличаш всички клиенти на заведението. Това само в Африка го има сигурно. И гордия директор излиза и вика" причина за задържане на една млада жена е защото е скъсала протокола за обиск". Ами ще го скъса ми калъф, страхотно основание за задържане.
15.
Оня там
08.05.2023 21:01:04
2
10
Конкуренция и бам така се разчиства терен в България полицията е частна фирма за лични интереси щото ти знаеш ли кой съм Човека работи заведението е оборотно но трола завистлив дето си бърка по дупките и краде се оглежда в чуждата паница...Ма има Видов ден произвола се позволява от някой...Вие хора ще разберете че имате един живот и го ценете и си научете правата стига боклуци да се бутат напред сигнал Ул Калоян Бургас студио за мигли уж....а има ръца пръца.
Въпрос защо има толкова платени жени в Бургас кой ги пази...
А... Мохамед.... може би..


,,()()/&$$_$$$$$$$$$$$$$$ И това ще мине в гробища мечки няма
14.
Дроб
08.05.2023 21:01:01
9
9
В ТАЯ ГЕЙСКА НАРКОМАНСКА ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА ПЛАЧАТ САМО ТЕЗИ ТРИ ВИДА!НЕ САМО ПРОВЕРКИ АМИ И БОЙ ДО НАСИРАНЕ!ПОСЛЕ КОЙ БИЛ БЛЪСНАТ И УБИТ НА ПЪТЯ ОТ НАРКОМАН НА КОЙ БАБА МУ И ДЯДО МУ БИЛИ БИТИ И ОГРАБЕНИ ОТ ЦИГАНИ И КОЙ ГЕЙ НЕ МУ Е СЛЪНЧЕВО И ЗЛОБНО БЕЗ ДА МУ Е В ГЪЗА ЕМИИИИ АМАН!ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА!ВСИЧКО НА ЛИНИЯ С АЗИС И НАПИПАЙ ГО!
13.
Има там
08.05.2023 20:48:29
5
8
едно име , което като служебно лице се е подписало и разрешило акцията . Моля тези, които се считат за потърпевши да съдят конкретно това лице, защото народа няма никаква вина, а винаги плаща обезщетенията и разходите накрая по делата водени срещу държавата, а поредния конкретен партиен номенклатурчик все излиза сух от кашата, която е забъркал. НАРОДА само е виновен дето е гласувал за некомпетентни хора.
12.
Като то че ли на 8
08.05.2023 20:41:44
4
6
Му е доста удобно и приятно да го дупят дузина минцифайки и да му бъркат по дупките да не би да е скрил нещо там мухахаха
11.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е
08.05.2023 20:25:35
10
7
и в Бургас да започнат подобни акции, че много изпушиха от тая пумия пикото. и почти всеки употребяващ поне веднъж е взимал на свой познат, което автоматично го прави дилър независимо дали е имал лична облага от това. Така че направо ги мятайте с палките и кубинки в зъбите, те и без това им окапват от шмъркоч
10.
Едно общество
08.05.2023 20:04:51
2
7
обикновено следва развитието си според прилагането или неприлагането на законите си !
У нас има поне два закона касаещи разпространението и употребата на наркотици !
Доколко ги следваме или прилагаме . е показателен факта, че наркозависимостта у нас нараства с космически скорости !
9.
Факт е
08.05.2023 19:58:22
10
5
че сега за известно време посещаемостта на тази дискотека ще спадне ...
И причината няма да бъде опасността от една бъдеща проверка от полицията , а защото няма да се пласират наркотици !
После пак ще си продължи по старият начин благодарение на великите ни адвокати и съдии!
8.
Като че ли 4 и 5
08.05.2023 19:45:49
14
4
са наркоманчетата, на които никак не им е удобно да се правят подобни проверки !
А може и да са дилърчета ?!
7.
777
08.05.2023 19:35:26
6
11
Къде е сега този смешен господин с розовия шал Хаджигейчо от тройката швестери, където ревеше като родопска мечка за наркоманите под колоните?
Какво ще каже за Пловдив?
6.
Луи
08.05.2023 19:22:26
0
13
Май май някой не си плаща. Конкуренцията
5.
созополски селянин
08.05.2023 19:14:00
9
13
Номер 2 е баси простото парче, дано да е ченге, дето си брани колегите.Ами те по тая логика може утре и в блоковете да нахълтват и да правят обиски по апартаментите.
Ха дано някъде някое ченге реши да се изгаври с тебе и да те съблекат гол на улицата направо и да има-клекни, стани, надупи се и т.н.
Тогава ще има рев до Бога.
4.
До номер 2
08.05.2023 18:54:36
8
10
Ти, колко си прост!
3.
Осведомен
08.05.2023 18:43:05
2
12
Екимджиев има повече загубени дела в Страсбург, отколкото спечелени.
2.
По тази
08.05.2023 18:34:03
17
13
адвокатска логика и автомобилите за проверка на мигранти не трябва да бъдат спирани така масово, а само ако има 'конкретни данни срещу конкретно лице "...
Тази адвокатска дъвка е много удобна , защото никъде не е указано какви трябва да бъдат тези конкретни данни ?
Снимки как си пъха дроогата в джобовете ли, предишни нарушения, доноси срещу лицето, какво трябва да има ?
Ами ако му е за първи път ?
Нали така маса престъпници в България отърват присъдата , защото били "с чисто съдебно досие "!?
А иначе в една дискотека всички изглеждат замаени, неадекватни , като надрусани !
1.
....
08.05.2023 18:21:47
19
32
Време е полЮцията да бъде осъдена! Абсолютни имбецили са и нищо полезно от тях няма!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори