×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Смърт покоси бай Иван – беднякът, който купи задлъжнялата с милиони „Венид яхт“


Смърт покоси бай Иван – беднякът, който купи задлъжнялата с милиони „Венид яхт“
Имам една стара едноетажна къща и дрехите, които са на гърба ми. Ако те им свършат работа, ще им ги дам, казваше приживе бай Иван
17 Октомври 2011, Понеделник, 15:11 ч.
Автор: Бесове.бг

Прокурорската проверка как човек с 20 лева месечен доход плаща 15 000 лева и купува някогашната фирма за яхти на братя Диневи и Георги Михов вероятно ще бъде прекратена

Смърт покоси безработният бай Иван Иванов от с.Балван – беднякът-милионер с 20 стотинки в джоба, който през август миналата година купи могъщата някога „Венид яхт“ на братя Диневи. От кметството в селото отказаха официална информация за това кога и при какви обстоятелства е настъпила смъртта му. Кметът Радослав Христов е в отпуск, а секретарката, която го замества, отначало поиска да изпратим писмено запитване, а след двуседмично протакане каза, че даването на такава информация нарушавало Закона за защита на лични данни и ни препрати към служба ГРАО в община Велико Търново. Стана ясно обаче, че от внезапната смърт на търговеца на яхти вече се се интересували от Окръжна прокуратура в Бургас и Окръжна прокуратура  в Стара Загора. Те изпратили официални запитвания и  получили от ГРАО официален отговор.

По непотвърдена информация 58-годишният бай Иван е починал от сърдечна недостатъчност още през юни или юли. „Някаква коварна болест го налегна, отслабна много, краката му започнаха да оттичат. И нали не работеше, нямаше пари горкият да ходи по лекари“, разказват негови съселяни. Никой обаче не може да каже как човекът, чийто официален доход е 20 лева месечно,  е понесъл факта, че дължи милиони левове и дали не се е поболял от стрес. Защото, когато разбрал в каква схема е попаднал, бай Иван се притеснил много да не влезе в затвора.

Скандалът с продажбата на „Венид яхт“ избухна точно преди една година, когато стана ясно, че Иван Иванов е придобил дружеството срещу 15 000 лева и се е задължил да покрие всички му задължения  към  НАП, които към 19 юли 2010 г. са 182 155 лева.  Освен това в договора за продажба бай Иван се задължил да обслужва в срок и всички дългове на дружеството към една банка и три лизингови компании, написа тогава столичният вестник „Монитор. Изданието се позова на независим одитен доклад на „Венид яхт”, направен от „Приморска одиторска компания”, според който към края на 2009 година яхтеното дружество е имало дълготрайни задължения по търговски заеми и финансови лизинги в размер на 7,2 млн. лева. Общо пасивите му пък са били 11 678 000 лева.

Така търговията с яхти – символ на богатството – бе прехвърлена на един безработен – символ на бедността, който на 250 км. от морето, в затънтеното село Балван, изведнъж бе решил да развива морски бизнес, от който да печели милиони левове.

Според публикацията, схемата е задействана в началото на 2010 г. Дотогава „Венид яхт” е  собственост на трима души – Динко и Йордан Диневи и съдружникът им Георги Михов, показва проверка в Търговския регистър. През февруари обаче братята продават на Михов дяловете си в компанията за 3350 лева. Така той става едноличен собственик. Няколко месеца по-късно – на 3 август, Михов сключва договор с бай Иван и му продава дружеството срещу 15 000.  Сделката е направена чрез адвокат Александър Кръстанов, който се явява пълномощник на бай Иван.

По-късно безработният ще каже, че нито е плащал 15 000 лева, нито познава въпросния адвокат. Но в подписания от него договора се твърди, че бай Иван знае за всички пасиви на фирмата и се задължава да ги обслужва. В същия ден Михов прави още две ключови стъпки. Освобождава от отговорност досегашния управител на дружеството Марияна Димитрова, а самата фирма е преименувана от „Венид яхт” на „Вектор яхт”, като е сменено и седалището й. От „Марина Диневи” в курорта Св. Влас регистрацията й вече е в село Балван.

„На никого не дължа обяснение защо съм продал дружеството. Това си е мое решение”, казва миналата година пред вестника съдружникът на братя Диневи и бивш собственик на „Венид яхт” Георги Михов. А на въпроса дали това не е схема той и братята да се отърват от задълженията си към НАП и банките, бизнесменът заявява: „Това са ваши интерпретации. Аз няма да влизам в подобна полемика“.

„От официалните документи, които се намират в регистрите, се вижда, че дружеството няма необслужени задължения към НАП и данъчни служби и няма искови молби. Медиите цитират задължение към НАП, което е в размер, който в никакъв случай не би затруднил бизнесмени като братя Диневи“, казва тогава пред БНТ адвокатът им Виктор Зашев. Той припомня, че те са продали дяловете си на Георги Михов месеци преди сделката с Иван Иванов и по тази причина нямат никакво отношение към нея.

„Какъв милионер? Пълен глупак съм аз! Заслужавам човек да ме хване и да ми дръпне един бой. Така, като ме гледаш с 20 ст. в джоба, приличам ли ти на човек с яхти и пристанища“, признава чистосърдечно по това време бай Иван и разказва как завареният му син Тихомир го подлъгал да отиде в Бургас и да подпише някакви документи срещу 200 лева. „Имам една стара едноетажна къща и дрехите, които са на гърба ми. Ако те им свършат работа, ще им ги дам. Ако не, ще ме пратят в затвора“, казва тогава новият търговец на яхти.

„Не съм запознат с този случай и няма как да проверя, защото съм в отпуск. По принцип - при настъпване на смърт предварителната проверка или досъдебното производство, ако има такова, се прекратява“, каза говорителят на Окръжна прокуратура Станимир Христов.




В категории: Несебър


Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 16/05/2024, Четвъртък 08:02 0
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 7
9
Коментара по темата
9.
България днес
18.10.2011 12:47:16
3
4
На много интересни статии и снимки с доказателства попаднах току що в нета.Нямам думи:http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1079933
8.
Яхтсмен
18.10.2011 10:44:39
5
5
Диневи прехвърлили фирмата през м. февруари . Съдружника им я продал м юни с 11 млн. задължения!? От къде ги натрупа за 5 месеца толкова пари?! Какво толкова е правил? Или те си взеха яхтите , скатаха се за малко и после го отнесен бай Иван , който скоропостижно предаде богу дух! Тези наистина ни имат за малоумници! Така ще постъпят и с общината ако успеят да я завладеят! Да си стоят във Влас и да си галят чалгаджийките ! Това го могат!
7.
ОДМВР-Бургас Корупция
18.10.2011 05:32:08
3
18
Щом може един корумпиран началник на ОДМВР-Бургас (Милен Подлогата) да прави от невинни хора ръководители на престъпни групи и медиите да гу хулят публично, защо да не може и това.
Бай Иван е взел 200лв, а началника на ОДМВР Подлогата 20хил лева за да прикрие имотните измамници и да ги остави да си работят.
6.
fan
18.10.2011 00:31:32
2
4
Защо ли такива нещастници като бай Иван , Мишо бирата умират толкова удобно от "естествена смърт" в точното време.
5.
iii
17.10.2011 20:44:32
0
4
Чалгаристан
4.
venidko
17.10.2011 20:26:25
1
5
bratkovcite, bash biznesmeni gi 4aka bavno i ma4itelno obedniavane... neminuemo, sled vsi4kite zulumi i gadosti, koito natvoriha... gospod gleda
3.
До 2
17.10.2011 19:05:44
5
10
То това е схемата бе, приятелю. Диневи продават частта си на доверен човек, който пък от своя страна я продава(препродава) на трети и така Диневи са чисти като "момини сълзи". Ама само на документи май.
2.
До Стефка
17.10.2011 17:07:03
10
5
Пиши правилен български език,и прочети добре,че тази Фирма е била на МИхов отдавна ,Диневи са му я продали!!!!!!!!!!!Отдавна не са имали нищо общо с нея,те не могат да носят отговорност за неговите деяния.ТОВА Е МАЛКО КАТО НОЖАТА КАНДИДАТ КМЕТИЦА НА ВЛАС ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ МИНАЛАТА СЕДМИЦА АРЕСТУВАХА СИНА И ЗА МНОГО ГРАБЕЖИ Във Влас,сега тя иска да е кандидат кметица,та той сина и краде и обира наред,тя да отговаря ли сега за делата му???http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=790820
1.
стефка
17.10.2011 16:42:28
3
10
Много чесните Диневи има госпот той да отсъди деянията им и ги накаже защото не е само това престъпление което са извършили....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод" Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена Темелкова Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури
Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори