×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Идват тежки времена за всички с банкови кредити, от 1 май БНБ вдига лихвите


Идват тежки времена за всички с банкови кредити, от 1 май БНБ вдига лихвите
Индикаторът е определен при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското ниво
Ключови думи: бнб, лихва, кредит, банка
29 Април 2023, Събота, 11:42 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това е осмото поредно месечно увеличение от миналия април насам

Основният лихвен процент (ОЛП) в България отново бе фиксиран на по-високо ниво от Българската народна банка. Считано от 1 май индикаторът е определен при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското ниво. Това е осмото поредно месечно увеличение от миналия април насам, съобщава economic.bg

Повишаването на ОЛП отразява покачващите се лихвени проценти при реално сключените сделки от търговските банки. Общо за месеците от октомври 2022 г. до сега средната лихва се е покачила с 2.77%, тъй като преди това беше 0%.

Темпът на нарастване на реалните лихви в България обаче изглежда недостатъчен за БНБ, която се притеснява за пазара на кредити в страната, особено при ипотечните. Преди три дни централната банка взе решение да удвои задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат.

От 1 юни съотношението резерви/пасиви (основно депозити), което трябва да се държи в БНБ, скача до 10%. Месец по-късно трябва да бъде увеличено до 12%. По този начин се цели да се изземе разполагаем ресурс от търговските банки, за да ограничи възможността им да кредитират клиенти.

Статистиката към март показа, че жилищното кредитиране чупи нови рекорди. Нивото на основната лихва, която винаги действа от първия до последния ден на съответния месец, няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите в България.

С увеличаването ѝ обаче расте законната лихва за забава както за физически лица, така и за бизнеси. Тя се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
13
Коментара по темата
13.
Марго
30.04.2023 20:14:46
0
2
Ама нали ние им разрешихме.? Мълчахме като риби а сега ще четем книгата глад!
12.
Дупи
30.04.2023 10:14:05
2
5
Искахте ЕС - на ви ЕС
Като ви дойде и Шенген-а на тиквите - вече ще ви е все едно дали дишате или не!!!
11.
ЯКО СЕКС
30.04.2023 04:02:32
0
7
ЩЕ ИМА ЯКО АНАЛЕН СЕКС БЕЗ ВАЗЕЛИН !!!
10.
Айше
29.04.2023 20:24:30
1
4
Има 4 кредита Ко ша правя аннаа ша са самоунишожа
9.
Ергенът
29.04.2023 17:36:56
1
9
Искам да си купя десетина килийни жилища в Меден Рудник, ей така за инвестиция - да ги продам на двойна цена, щото нали цените на жилищата постоянно се вдигат. Може ли да ме насочите към брокерка, която да ме разведе наоколо?
8.
Бля
29.04.2023 17:06:11
2
11
АЕ ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!!!!
7.
Не знам
29.04.2023 16:58:05
7
3
Защо си мислите, че само тези с ипотечен кредит ще страдат . От статията аз лично разбрах ,че се удвоява резерва , тоест парите които раздаваха почват да ги събират, плюс покачване на лихвите. Рязко банкнотите в обръщение ще намалят. Днес ако си имал две по сто утре ще си с две по петдесет ,отгоре на това ще можеш да купиш по-малко неща от вчера . Ще има глад и немотия, ефекта ще се усети до две години, тогава ще падне инфлацията.
6.
..
29.04.2023 14:46:22
3
27
Който е взел ипотека скоро има реална възможност да изгуби жилището си. До края на годината увеличенията на вноските по кредитите ще са големи!
5.
ЕМИГРАНТ В ГЕРМАНИЯ
29.04.2023 14:33:53
15
36
Колко се радвам че я напуснах тази поробена колониална държавица!!!!Тук ,който остане да живее тежко му горко!!!
4.
лихваря
29.04.2023 12:58:25
4
41
тези с ипотеките взели ги в периода 2014-2022 си правиха следната сметка: вземам 2000 лв заплата, месечната вноска за ипотеката ми е 600 лв , остават ми 1400 за сметки, храна и допълнителни разходи, да речем грубо са правили сметка 500-700 лв за ток, вода, храна и т.н. , някой даже взеха по един лизинг за нов авто с оставащите им пари.

Какво се случва към днешна дата: заплатата си е пак 2000 лв но разходите са двойни спрямо 2021-22ра, тъй като цените на основните продукти скочиха 2но -като например яйцата, + тока и водата скочиха с 30% + вноската от 600 лв вече стана 650, сега вече вместо да им остават 600-700 лв след заплащане на вноската и основните разходи , им остават в най добрия случай 100-200 лв ако карат на хляб и вода може и 300 лв да им остава, следва ново покачване на цените на основните продукти, комуналните такси и данъците успоредно с покачване на лихвените проценти.

Тоест банките в договорка с бизнеса направиха кур капан на ипотекарите, според мен скоро ще започнат да се покачват продажбите на комплекта въже+сапун.
3.
Абе
29.04.2023 12:34:29
5
18
Еби ги у мамата ние нали ядоме и пиме ще имат да вземат
2.
Hamparцун Чобанбанк
29.04.2023 12:31:33
3
22
Kradcite na KTB gerb/dps/bsp zbivat 6te miliarda
Krediti i sini zoni i bejanci
Bulgaristan
1.
Мда
29.04.2023 11:56:27
8
62
Пак обикновенните хора страдат, тея дето крадоха, отиват и сипват торабта с парите и не им пука.
Огледайте в държавта на мафията дпс-герб-бсп, почти на всеки ъгъл има заложна къща, казино, бързи кредити.
Заради немотията, която ни наложиха тея мръсници ни карат да теглим кредити... а обещават още постни пици и затягане на колани...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори