×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой и защо отмени шествията за 24 май в Добрич? Причината ще ви смае...


Кой и защо отмени шествията за 24 май в Добрич? Причината ще ви смае...
Деца и учители щели да се спъват по дупките, май искат 24-и май да бъде сметен под килима и удобно претупан с обяснението, че догодина центърът ще бъде ремонтиран, казва директорката Надежда Иванова
29 Април 2023, Събота, 10:30 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Лошото състояние на паважа и дупките по центъра щяло да превърне празника в "бягане с препятствия"

Празничното шествие за деня на Св. Св. Кирил и Методий в Добрич се отменя. Причината била, че състоянието на централната улица в града, по която манифестацията щяла да мине, била в много окаяно състояние. И вместо празник, денят щял да се превърне в  "бягане с препятствия". За това алармира директорката на Частно основно училище "Мария Монтесори" в Добрич г-жа Надежда Иванова. 

Тя е получила официално писмо, в което било посочено, че шествие тази година няма да има. Конкретни обяснения в наредбата нямало, но в учителските среди се говорило, че, ако имало митинг, щял да бъде доста неприятен за децата и учителите, защото щели да се спъват по дупките на главната централна улица в града. 

Според Иванова обаче, това е поредното оправдание с цел 24-и май да бъде сметен под килима и удобно претупан с обяснението, че догодина центърът ще бъде ремонтиран и ще има празник. Смяната на маршрута изобщо не била коментирана.

Ето какво още разказва директорката на Частно основно училище "Мария Монтесори" в Добрич:

"Тази информация получих в официално писмо в качеството си на училищен директор. Причини не бяха изтъкнати, нито дори загатнати. Но аз имам няколко въпроса:

-Кой ни открадна празника и знае ли този някой, че шествието в Добрич датира под различни форми от 1860г. и се е провеждало и в по-трудни времена, по прашните пътища и калдъръмените улици, в пек и дъжд? Най-вече защото то е задавало онова усещане за общностна принадлежност, преклонение пред делото на Св. братя и е показвало благоговението на българина пред науката и просветата и никога, ама никога не е било "подвявано" от партийни ветрове и не е било в услуга на ничии интереси.

- Не се ли планират дейностите, касаещи общоградските събития (особено, когато както в случая, става въпрос за празник с постоянна дата в календара, а не за спорадично явление ) и нямаше ли как овреме да се "закрепи" ситуацията? Да се премахнат дребните парчета от счупените плочи, да се насипе нещо, не много скъпо...не зная, не съм специалист, но мисля, че ако има желание има и начин. Винаги!

- Зададе ли си някой въпроса колко разочаровани деца ще има, колко ленти за отличници ще останат незакачени, колко цветя неподарени, колко майки, татковци, баби и дядовци ще бъдат лишени от емоцията да видят децата си удовлетворени и горди от постигнатото?

- Не трябваше ли това да е празникът, който да обедини усилията на всички, така че да се случи, а не да е повод да се измисли оправдание да не се случи? Толкова много спорим в последните години кой да е националния ни празник. Пишем и зачертаваме дати от календара, а днес без угризения оставяме деня, който безусловно, емоционално и единодушно почитаме - 24 май, да бъде сметен под килима и удобно попретупан с обяснението, че догодина, ех, догодина, когато центърът ни стане като тези в Европа, ще има празник. А тази година??? В миналото, хората са спирали военните действия и са установявали примирие, от почит към празниците, а днес ние без война се отказваме да празнуваме и да отдадем почит на важните неща.

- Хрумна ли му на някой, че шествието можеше да смени маршрута си. (Първите шествия са тръгвали от Гаази Баба) Можеше да е в парка, в едната лента на някой булевард (както става на 3 март)...Но това са организация и усилия, а на никой не му се занимава. А и си имаме оправдание....

- Дали някой въобще си дава сметка, че на много от нас ни омръзна основният дебат в града ни от години да е фокусиран около "плочките на центъра"?

Не знам защо днес, докато се прибирах у дома, крачейки между изпочупените клинкери се сетих за древна Атина и Клистен, който въвел острахизма (форма на политическа разправа с онези, които застрашават демокрацията) като накарал гражданите да напишат имената на виновните на парче от счупени керамични съдове. Този, който съберял най-голям брой остраки бил пропъждан извън пределите на полиса и обречен на забвение.

Счупени плочки - колкото щеш. Дали не е време ние гражданите да напишем по едно име?

"Нямам какво да добавя повече. Задавам някои почти реторични въпроса. Не търся публичност, нито политически дивиденти", каза пред Флагман.бг още директорката. 

 


В категории: Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
11
Коментара по темата
11.
РАЗУМЕН
30.04.2023 16:18:00
3
1
Няма смисъл от шествие на 24 май!Всички знаем за братята просветители и трябва да ги почитаме и помним постоянно!Един ден в годината е излишно!Всички печелим ,че не сме работа!Това е цялата полза от този празник !И да не се слагат табла със снимки, че изглеждат като престъпници децата!Това никъде го няма по света!
10.
Асан
30.04.2023 12:05:12
0
3
Нали Детелина Николова направи ремонт?! Сега се вижда къде са отишли парите.
9.
Хрис
30.04.2023 10:11:17
1
3
Крайно време е утайките на обществото домогнали се с помощта на....... да си сърбат попарата!
8.
Радост Даскалова
29.04.2023 18:43:36
3
11
Ако желаят шествие за 24 май директорите
на училищата в Добрич могат сами,да се организират и без Общината.
Има ли желание,има и начин г-жо директор.
7.
Виолета
29.04.2023 16:30:51
5
20
Ей, хора, това е най- българският празник!!! Най- хубавият месец и най- младите и надеждни хора в Добрич!!! Губим много от лишаването от тази прекрасна традиция! И най- важно е, да не я обвързваме с политика и битовизми! Подкрепям Надежда Иванова!
6.
24 май
29.04.2023 15:48:29
12
3
За какво е това шествие!,Това държава няма ,няма нищо!Само учителите ще са доволни, че пак няма да са на работа!То вечно са във ваканция!А колко много им се свидят оценки!Много и къде ще си ги носят?
5.
Продължаваме Педерастията
29.04.2023 15:00:28
11
7
Забрана за Монтесори и за таз пача да практикува
4.
До авторката на статията...
29.04.2023 14:06:46
9
9
Момиче, правиш ли разлика между писмо и наредба?? Ех, тоя свободен университет какви кадри вади....
3.
Овца
29.04.2023 11:26:17
7
14
Монтесори в България, жив Ташак. Нищо общо с Европа.
2.
IVAYLO
29.04.2023 11:19:10
2
8
GENOCID
1.
ПРАВИЛНО
29.04.2023 11:01:08
5
19
Оправете си улиците....!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори