×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Работещите бедни мизерстват, икономист от КНСБ зове за 1300 лева минимална заплата


Работещите бедни мизерстват, икономист от КНСБ зове за 1300 лева минимална заплата
Ще изпаднем във фискален хаос, ако служебното правителство не внесе бързо бюджета в парламента, предупреди икономистът от КНСБ Любомир Костов
21 Април 2023, Петък, 08:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Парите, които получават от работодателите, не стигат за издръжка

Две трети от хората, които работят на трудов договор, не могат да получават заплатата, която стига за издръжка. Парите не са достатъчни, за да платят битовите разходи, за храната и за тока. Това каза в „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът от КНСБ Любомир Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, добави той.

„Над 14 % е средната инфлация през март. Малко намалява, но остава двуцифрена. Това е обезпокоително. След два часа ще направим пресконференция, на която ще представим нашите данни за издръжката на живота“, заяви икономистът. 

Той уточни, че работещите бедни у нас са малко над 2 милиона. 

„Размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот”, изтъкна Костов.  

„Ако искаме да няма работещи бедни в България, то минимална заплата трябва да е равна на средствата, нужни за издръжка. 780 лева е в момента най-ниското трудово възнаграждение за месец. Трябва да бъде малко над 1300 лева“, подчерта той.

„С 25% са поскъпнали за година основни хранителни стоки като хляба, сиренето и др. Ако за последните 12 месеца вашите доходи не са нараснали с толкова, то вие сте загубили покупателната способност и това мотивира необходимостта от възможно най-бързо да се приеме бюджет, тъй като и в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от този на инфлацията“, коментира икономистът. 

„Заради кризите държавата сега не е добър работодател. Хората на държавна заплата загубиха над 6% от покупателната си способност, макар че доходите им леко са нараснали“, добави той.

„Не съм сигурен дали държавата ще фалира, ако нямаме правителство. Просто ще отидем на нови избори. Почти сигурен съм обаче, че ще изпаднем във фискален хаос, ще се стигне до напрежение в редица сектори, защото са недофинансирани, ако няма бюджет. Затова трябва служебният кабинет възможно най-бързо да го внесе в парламента“, подчерта Любомир Костов.

„Не знам кой е този политик, който няма да пипне данъците в момента като върже бюджета на 3% дефицит и ще направи такава адекватна политика по доходите, че хората да не му протестират под прозорците. Това няма как да се случи финансово. Данък печалба е 10%. Трябва да се вдигне на 15, тъй като средно в ЕС е 22%. Държавата трябва да е там, където беше преди три години, защото в момента отстъпва от редица сектори като образование, здравеопазване“, добави той.

„В страни като Франция и Германия данък печалба е над 30%. Ако искаме да са ни европейски заплатите, нека да са ни такава и данъците“, заяви икономистът. 

След като водещата Мира Иванова го пита дали работодателите няма да протестират заради вдигането на данъчната тежест, той попита къде ще избяга бизнесът, като навсякъде около нас е по-висок данък печалба. 

"Могат да си позволят по-висок данък. 47 милиарда лева им е печалбата, което е с 20 млрд. лева отгоре за две години.", изтъкна Костов. 

„Няма дългова спирала в България, тъй като БВП нарасна с 26 млрд. лева, което ерозира значението на дълга като дял от брутния вътрешен продукт. Всъщност борчът намаля. 24% от БВП беше през миналата година, а в момента е 23%. Проблеми с дълга нямаме. Дори сме първенци в Европа и не виждам дългосрочен проблем пред фискалната стабилност на страната. Проблем имаме с дефицита, който е въпрос на една -две години да се регулира“, добави той.

„След като водещият Виктор Николаев попита дали все още имаме най-ниските доходи в ЕС, Костов отговори, че се отдалечаваме дори от Румъния, с която бяхме най-бедни. От 16 години България не е мръднала от дъното по всички социални индикатори“, коментира икономистът. 

„Северна Македония ни изпреварва по минимална заплата, а по пенсии – не", каза още той.


В категории: Бизнес


14
Коментара по темата
14.
___(___
21.04.2023 23:26:45
0
2
Всичко е помия тука,бедните ще си стоят бедни ,богатите смотаняци ще богатеят повече,точно с тези приказки.Едва ли има друга държава в която робовладелците укриват повече данъци от тука и плащат пари под масата и работят в сивия сектор и държавата ги спонсорира с добавки за ток и им сваля данъците и пак ревът като вдигнат с мизерните 70 лева или 100 минималната.А и тука най много пари се перат,най ми е кеф като видя фирма създадена преди 3 години с капитал 50 лева по 25 от всеки собственик,първата година с оборот 4000 лева,на втората 350 бона,а на третата година 1 милион и това с двама човека персонал и двамата шефовете бахти бачкането правят а??? Хахххххах мега умовете и мега бачкерите
13.
Габи
21.04.2023 19:34:38
1
2
Ако има нещо излишно в България, това са синдикатите. Защо не вземат отношение по непрекъснатото нарастване на възрастта за пенсиониране?Има ли връзка вноската в синдиката със заплатата на членовете?На който не му харесва минималната заплата в държавна институция да ходи да работи в частна фирма.
12.
окупираната държава
21.04.2023 10:53:38
1
5
За 30 г. една национална стачка няма организирана в Бг.
То вече и работници няма,всички са бизнесмени
11.
Шефче
21.04.2023 10:47:59
3
5
До това манияче- икономист от КНСБ…..
Какви заплати искаш да вдигаш беее? Та ние нямаме икономика и за 5лв, а искал нашия мин заплата да бъде 1300лв???
Всичко е само търговия, проституция и наркотици в тази държава.
10.
АБВ
21.04.2023 10:39:25
1
3
И аз съм бил работещ беден на държавна работа, където реално малко се вършеше и много се скатаваше. Както казваше шефът, важното е да кипи безсмислен труд :D
Реших си проблема като си намерих работа в частния сектор. Сега съм много по-добре платен и много по-търсен.
Абсурд е да се вдигат данъци без да се направят реформи и да се оптимизират разходите.
9.
Marinero
21.04.2023 10:13:12
2
5
Това икономистче колко време е бил в частния бизнес? Има ли някакъв трудов стаж извън КНСБ? Новоизлюпил се "специалист" на служба в мафиотското КНСБ без представа за реалностите в българската икономика.
8.
оажож
21.04.2023 09:51:41
14
9
Никой не мизерства, стига сте писали глупости ! Улиците пълни с коли, кауфланд ще се пръсне по шевовете, заведенията пълни, повечето семейства имат поне две коли, макар и стари, имоти по 70-80 хил. евро се купуват като топъл хляб. Никой не работи на минимална, а единствено на нея се осигуряват голяма част от работещите, щото държавата е кенеф и позволява това полулегално укриване на доходи. Нормалните хора си бачкат здраво и си вадят пари, макар да не е лесно. Няма нормален човек с някакви умения, който ще се хване да работи наистина за минимална заплата, тя е поначало за съвсем начинаещ човек или такъв без умения и/или образование или за някой работещ пенсионер да я сложи към пенсията.
7.
Хах
21.04.2023 09:47:27
7
7
Бедни винаги е имало и ще има! Разпределението на парите в БГ е като навсякъде другаде! Бедносста е начин на мислене, липса на образование и умения!
6.
Тоя ако икономист
21.04.2023 09:44:12
5
7
Аз съм космонавт . Тея заплати да не са баница да нарежеш и да си хапнеш. Направо що да не ги направим 2500 минимална ама тоя да ги плащ тъкмо да заслабне малко.
5.
RY
21.04.2023 09:12:48
2
3
Стига си говорил глупости , като те гледам и ти нямаш 5 лева да се обръснеш !!!
4.
hehe
21.04.2023 09:06:31
10
10
Ако искаш да вдигнеш безработицата, вдигаш минималната заплата.
3.
gradski
21.04.2023 09:00:38
1
17
Или си икономист или си синдикалист. Нещо, като проститутка да дава съвет за семеен живот.
2.
Ханко Брат
21.04.2023 08:53:59
2
14
Осигуровки не се плащат!
1.
XX
21.04.2023 08:42:23
3
14
Нали искате да е като в германия? Какво ревете?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори