×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Премиерът Денков подава оставка в сряда
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Справедливи ли са присъдите на сирийците днес? Да, ето защо


Справедливи ли са присъдите на сирийците днес? Да, ето защо
Още при излизането на Омар Аднан от съдебната зала, започнаха упреците на обществото към съда
19 Април 2023, Сряда, 17:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Емел МАХМУД

Юристи коментираха пред Флагман защо не трябва да сме недоволни от решението на съда... такъв ни е Наказателният кодекс

Четири години и 10 месеца затвор получи на първа инстанция шофьорът на автобуса с мигранти, убил преди близо 8 месеца двамата полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев от Първо РУ-Бургас при зверска катастрофа на кръговото кръстовище "Трапезица" в морския град. Очаквано, това предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, насочено главно към съда и в частност към съдията Андон Вълков, произнесъл днес присъдата. Това обаче се дължи главно на неразбирането на съдебния процес и на чисто емоционална реакция от страна на хората.

По-рационалният поглед показва съвсем друга картина. Така, например, водачът на автобуса, който в продължение на месеци се представяше пред българските власти като непълнолетен, днес получи 4 години и 10 месеца затвор – привиднои дребно наказание, предвид естеството на извършеното престъпление, нали? Всъщност не. Защото днес не се разглеждаше делото за причиняване на смърт, а за каналджийство. Това са две различни престъпления. И различни обвинения. Именно заради това процесът бе в Районния съд, а не в Окръжния.

„Наказанието, което обвиняемите получиха след делото на първа инстанция днес по обвинението за каналджийство, съвсем не е малко. По този член, според НК (чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.23, ал.1), се предвижда максимална присъда от 6 години затвор. Редно е да се отбележи, че делото мина по съкратената процедура, което автоматично означава, че има редуциране на наказанието с 1/3, тъй като имаме признаване на вината. В този смисъл максималното предвидено от Наказателния кодекс веднага става 4 години. Тогава присъдата срещу Омар Аднан от 4 години и 10 месеца е за срок по-дълъг от допустимото. Това все пак е възможно, тъй като съдът преценява отсега, че срещу лицето има и други обвинения, но в общи линии, наказанието не само не е малко, а дори е завишено”, коментира пред Флагман опитен юрист, пожелал да не се афишира с името си.

Неговото мнение потвърди и друг юрист, с когото Флагман се свърза малко след делото днес. По неговите думи пък, съдът е взел такова решение днес под огромния обществен натиск. „По-странното в случая обаче е, че прокуратурата отказа да сключи споразумение с обвиняемите. Това е интересно, защото по този ред, работата с документите става значително по-малка, а времето, за което се разглежда делото се съкращава значително. Тоест в случая прокуратурата е преценила, че е по-добре да мине по трудния път, отколкото в очите на обществото да излезе, че е действала меко срещу обвиняемия”, коментира той.

Има и друг аспект, който мнозина пропуснаха след днешната присъда и той е финансовият. За обвинението за каналджийство в Наказателният кодекс е предвидена глоба в размер от 5 до 20 хил.лв. Нейният окончателен размер се определя от съдебния състав, но зависи и от финансовото състояние на обвиняемия. Така за каналджийство обикновено глобата варира по средата между максималното и минималното предвидено от Закона и са много редки случаите, когато се взима директно максималният размер от 20 000 лв. В днешното дело обаче единият от обвиняемите – Абдулах Ахмед, получи освен затвор от 4 години и 4 месеца, което повече от допустимото, но и глоба в размер на 18 000 лв., която се приближава много близко до максималната.

Ако все още някой смята, че наказанията са малки, може да провери и предходни дела с подобен обвинителен акт, посочват за Флагман юристи. Понеже по смисъла на закона каналджийството не се счита за тежко престъпление, обикновено при първо провинение задържаните и осъдените получават условни присъди. Такъв е случаят сега – и тримата сирийци, които днес получиха присъди, нямат предходни обвинения и са с чисти криминални досиета. В този смисъл практиката показва, че при подобен случай, но други обстоятелства – незавършили със смъртта на двама полицаи и с изграждането на толкова негативно към обвиняемите обществено мнение, тримата вероятно щяха да се разминат с условни присъди с изпитателен срок между 12 и 24 месеца.

Истината е друга – същинското дело, резултатът от което вероятно ще даде справедливо наказание за Омар Аднан, под чието управление натъпканият с мигранти бус връхлетя с над 80 км/ч патрулния автомобил на Йордан Илиев и Атанас Градев, убивайки ги на място, още не е започнало. Там обвинението е категорично ясно – причиняване на смърт.

По този член Омар Аднан е заплашен с доживотен затвор за убийството на двамата полицаи. А всички догадки, че може обвинението да бъде базирано на друг член от НК – за съпричиняване на катастрофа, остават в миналото.

Единственото, което засега спира старта на делото срещу сириеца за фаталната катастрофа, остава техническата експертиза, която да установи с каква точно скорост се е движел автобусът, в момента на удара и има ли следи скоростта да е започнала да спада в метрите преди удара. Не доумяваме как подобна задача може да отнеме повече от 7 месеца, особено след като моментът на сблъсъка и предхождащите го няколко секунди са запечатани на общинските камери, които работят под строго определени параметри, касаещи броя на кадри в секунда. Но това е тема на друг разговор.

Така че, не. Днешните присъди не са никак леки, предвид обвинението за каналджийство. А за обвинените най-сериозното тепърва предстои. Можем само да се надяваме, че за почернените семейства на загиналите полицаи, присъдените днес наказания и потенциално още по-тежките такива след няколко месеца могат да бъдат някаква утеха, макар че това няма да върне близките им.


В категории: Темида


Земетресение разтърси Турция
Земетресение разтърси Турция 04/03/2024, Понеделник 14:20 0
Първи гей брак в Гърция
Първи гей брак в Гърция 04/03/2024, Понеделник 14:00 1
19
Коментара по темата
19.
Селянин
20.04.2023 08:39:53
2
1
Малоумна присъда. Този трябва да лежи поне 25г. за предумишлено убийство.
18.
До 16
19.04.2023 22:56:33
0
0
Не знам кой е Русчев ама явно ти знаеш
17.
Като чета
19.04.2023 22:42:11
5
3
Коментарите, отново ми става ясно ЗАЩО ЕДНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО ВЪЗРАЖДАНЕ ПЕЧЕЛЯТ ГЛАСОВЕ! Както и защо други недоразумения като харвардците и онова нещо Иванов искат да свалят гл прокурор!
Уважаеми експерт по "съдебния процес"! Не знам как да ви го кажа, но сте толкова жалки и нещастни, че ако се погледнете отстрани ще ридаете! Разбрахме че сте специалисти по геополитика, имунология, микробиология и вирусология! Сега и по юридически науки!
Присъдите са нормални според действащите закони за нелегален трафик на хора! Където, забележете в случая няма причинена смърт на мигрант!!! Изпускате тънкия момент, че предстои втори съдебен процес за причиняване на смърт на длъжностни лица по умисъл! А там присъдата може и да е доживотна! Затова прочетете малко! И си пазете нервите! Може и да си удължите живота!
16.
До 15
19.04.2023 22:22:08
2
1
Русчев, успокой са малко ве, маняк..
15.
До 14
19.04.2023 22:13:36
4
4
Да го духа правото и педалските му доказателства и обяснения. Правото е една помиярщина която е измислена за да могат да се оправдават престъпниците, НЕ ДА СЕ НАКАЗВАТ! И да могат помиярчетата които се занимават с това да печелят парички, докато ги оправдават! За тия очеизвадни факти за брутални престъпления срещу държавата трябваше да получат по 40 години без право на намаляване на присъдата! Не се налага никакво доказване нито обяснения на нищо! Повече от ясно е че този който печели от бизнеса с тях е издействал да им дадат абсолютно и възможно минималната и повече от ясно несправедлива присъда, за да може да излязат по-бързо и да продължат да си работят!Пък ти си говори за право колкото искаш! Боклуци нещастни!
14.
Авторееееее..
19.04.2023 19:43:05
2
11
Русчев, трудна материя e за вас наказателеното право, експертизи и т. н. Не се излагайте! Предлагам да научите първо как се пише "недоумявам".
13.
алекс
19.04.2023 19:27:51
2
13
пълен фарс напълно ненужни пари от всички нас на тези присъди после ще бъде направена кумулация и ще останат единствено едни разходи за сметка на нас защото от тях няма да вземат нищо
12.
СЪД
19.04.2023 19:26:15
4
21
Били съдействали като признали вината си. Мили боже. Разбирам от самото начало да се предаде, да каже виновен съм, нещата се случиха еди как си и да си каже всичко....ТОВА E ПРИЗНАВАНЕ НА ВИНА И СЪДЕЙСТВИЕ НА ОГРАНИТЕ.....Терористите избягаха от автобуса, укриваха се, обявиха ги за национално, после ги заловиха, лъгаха кой е шофьора, после за годините че нямали 18. Това ли е съдействие и признание? Чак накрая са признали, като са им предложили споразумението!
11.
Тогава
19.04.2023 19:14:45
2
14
Какви бяха тези глупости, как той се извинил на целият български народ за убитите полицаи разните други "али-бали"!??
Трябвало е изобщо да не му се дава думата за подобни изявления, защото ЗА МОМЕНТА не това е било делото и вината , за която е съден!
Това означава ли, че когато дойде време да го съдят за убийството, то той тогава ще се извини и ще обещае повече да не извършва каналджийство ?
А и как изглеждат заглавия от рода на :"Убиецът на двамата полицаи от Бургас получи присъда 4 години " ?
Докарахме я дотам след като осъдят някого, да ни обясняват за какво всъщност е бил осъден той !
10.
БХК
19.04.2023 19:09:56
2
13
Точно така Г.Рухчев.Искаме да ти благодарим за подкрепата към нашите подчинени от съдилищата.Много добре манипулираш овчата аудитория като цитираш някакви анонимни юристи и не наблягаш на максималното наказание за такъв циничен случай на каналджийство.Очакваме обаче законът да се стовари с цялата си строгост и тежест срещу каналджиите от Локорско и вие да оправдаете този различен аршин,който нашите подчинени в съдилищата ще използват.
9.
На
19.04.2023 19:06:11
0
13
т.н. "експертизи" в България им се плаща за време, не за резултат!
Един вид "експертите" получават нещо като надник докато измудрят експертизата !
И няма нищо чудно в това, че 7 месеца изчисляват нещо,което може да се сметне за 2-3 часа !
То е същото като делата и следствените документи, които отлежават с месеци и години в чекмеджетата на следователи и прокурори !
Като сложим и многостепенната ни система на обжалване, връщане и преразглеждане на делата , става ясно защо на повечето престъпници им е през оная работа дали ще ги "накаже"правосъдието ни !
8.
НК
19.04.2023 19:03:48
2
7
Чл.345!? Изпитателен срок 12-14 месеца!? Опитни юристи!?! НК го има и в нета, отворете го поне веднъж и тогава пишете.
7.
До. 6
19.04.2023 19:00:41
8
9
Ти сериозно ли бе паляк...що не си направиш една ножка и после да си удариш едно пръстче отзад, мухльо с мухльото ти
6.
Адвокат на дявола
19.04.2023 18:48:57
14
14
Двамата полицаи с действието си, създадоха реална предпоставка за смъртта на всички пътуващи в автобуса без значение от коя националност са и дали са легални или извънземни. Няма ама никакъв вариант да мине обвинение в причиняване на смърт.
5.
666
19.04.2023 18:44:48
2
9
Присъда и 4 дена стига.Ако българите в затвора,го късят с една глава,тоя боклук.Инак, и доживотна е малко.
4.
Puskaite go
19.04.2023 18:30:39
6
4
Mom4eto da si hodi ve
3.
До. 1
19.04.2023 18:12:52
0
7
За един приятел...нали...
2.
Гичо Вичев Окото
19.04.2023 18:11:19
2
9
Евън до дупка....аз за това бръмча с колелото....мор за сирийските боклуци...
1.
Бай Добри
19.04.2023 18:04:37
2
24
А вярно ли е, че на Рагевски адвокатката е била приятелка с убитата от него и нарязана в бидони с киселина? Питам само?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лекар разкри лесен начин срещу безсънието Лекар разкри лесен начин срещу безсънието Става дума за дихателно упражнение 8 месеца дирят убиеца на кучето на Мая Манолова 8 месеца дирят убиеца на кучето на Мая Манолова Все още не сме преживели ужаса с Арчи и продължаваме да скърбим, казва Ангел Найденов Тази певица попиля попфолк гилдията, всички чалгарки са й бесни Тази певица попиля попфолк гилдията, всички чалгарки са й бесни Даваме лош пример, всичко е плейбек, казва Кали Измамиха мъж да вложи 16000 лева в "частна сметка" на БЕХ Измамиха мъж да вложи 16000 лева в "частна сметка" на БЕХ По случая е започнато разследване Проф. Кантарджиев: Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват Проф. Кантарджиев: Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват Лекарят препоръча да не се провежда самолечение Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Според участниците, първият човек, стъпил на Луната, е руският космонавт Юрий Гагарин Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Търговците предлагаха храни и напитки с доста високи надценки в подножието на Паметника на свободата Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Тестове на 54 проби показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета Жена и дете са пострадали при тежка катастрофа в Силистренско Жена и дете са пострадали при тежка катастрофа в Силистренско Водач на джип им отнел предимството  Пенсиите на жените са с 242 лв. по-малко от мъжките, вземат ги обаче 6 години по-дълго Пенсиите на жените са с 242 лв. по-малко от мъжките, вземат ги обаче 6 години по-дълго Причинана - дамите работят за по-ниски заплати
Земетресение разтърси Турция Земетресение разтърси Турция Епицентърът на труса е на 81 км югозападно от Малатия Първи гей брак в Гърция Първи гей брак в Гърция Церемонията се проведе в столицата Атина Бум на венерически болести в една от любимите туристически дестинации на българите Бум на венерически болести в една от любимите туристически дестинации на българите Преобладаващата част (93%) от случаите на сифилис са открити при мъже, които са предимно на възраст основно между 25 и 64 години Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна He ce тъpcят и виcoĸи eтaжи. Hиĸoй вeчe нe иcĸa пaнopaмнa глeдĸa, сочат данните Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Актрисата Анджелина Джоли изглежда зашеметяващо 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Американският милиардер постави под съмнение целесъобразността от съществуването на НАТО Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп Това е знак, че тя ще остане в надпреварата поне до "супервторника", когато гласуват 15 щата и една територия В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера Според съобщенията на територията на Литва все още има хора, управляващи автомобили, регистрирани в Русия
Бойко Борисов Бойко Борисов ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме

Виц на деня Виц на деня - Маро, защо наричаш мъжа си Иди? Не се ли казва Пешо?
- Защото ми е неудобно да го наричам с цялата дума: "Идиот".
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, вярно ли е, че това е последният модел айфон за селфи?
- Да.
- А защо прилича на пистолет?
- Стига си питала! Усмихни се и щракни!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените са като катаджиите, изприказват ти куп глупости, вземат ти парите и накрая пак изпаднеш крив.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори