×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За 5 години успяхме да обединим милиони с "Капачки за Бъдеще", вече няма болница с кувьоз от миналия век


За 5 години успяхме да обединим милиони с "Капачки за Бъдеще", вече няма болница с кувьоз от миналия век
През 2018 г. Лазар Радков, доставчикът на акъл, както се нарича самият той, се посвещава на благотворителната дейност
18 Април 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Хората ме упрекваха, че помагам на Украйна, но там видях разруха, смърт, отчаяние, които нямаше как да ме оставят безучастен

„Мечтата ми е хората в България да си помагаме повече и да правим света около нас да става по-добър“. Това е максимата, по която се води той. За него каквото и да се каже, ще е малко. Той енергичен, мотивиран. Обича да помага, мечтае за по-добър свят, но с действията си се опитва и да го направи такъв.

Представяме ви Лазар Радков. Женен, с едно дете. 39-годишният общественик, който е бургаски зет, е основател на мащабната благородна кампания у нас – „Капачки за бъдеще“. Преди 15-ина години се връща от Германия, за да преследва мечтата си – да помага на хората да влязт в по-добра форма, създавайки спортен клуб Live To Lift, в който работят екип от треньори и успешно го развиват. През годините създава редица кампании за здравословния начин на живот, сред които „Да мотивираме 1 млн. българи да спортуват ежедневно“.

Организира флашмоб с лицеви опори пред парламента през 2017 г., в който се включват близо 600 души. Автор е на книгата „Яж шоколад и отслабвай“. А през 2018 година изцяло се посвещава на благотворителните дейности. Не го плашат военните действия и лично два пъти заминава, за да предостави помощ на нуждаещите се.

Докато превозват хуманитарна помощ, бусът, с който се движат, е обстрелян с минохвъргачка. Организира кампания за пострадалите от земетресения в Турция и Сирия райони. Захванал се е и с обучението на деца по първа долекарска помощ.

Лазар Радков прекарва Великденските празници в Бургас, а още в първия работен ден прави дарение на УМБАЛ-Бургас, след което се превхърля при учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ за поредното обучение в училищата. В интервю за Флагман.бг той говори за ужаса на войната от първо лице, за успехите на най-голямата благотворителна инициатива у нас, за обединението на милионите българи в доброволчеството и какво още предстои...

 - Г-н Радков, отново сте в Бургас и поводът отново е благотворителност. Разкажете повече за днешното ви посещение. 

- Тук съм първо заради празниците, тъй като съпругата ми е от Бургас и посетихме нейните родители за Великден. Втората причина е, че тази сутрин дарихме два префузора на УМБАЛ-Бургас. Преди известно време с мен се свързаха от интензивна кардиология в болницата с молба. Споделиха, че перфузорите им са стари, някои са амортизирани, някои дават грешки, на други не им работят функции, трети не работят. Перфузор или инфузионна помпа е уред, който позволява да се програмира да се инжектира автоматично за продължителен период от време медикамент на малки дози, което при немалко пациенти може да бъде изключително важно за здравето и оцеляването им. Ангажирах се да помогна. Реших да пусна анкета в групата „Капачки за Бъдеще“ дали хората са съгласни да отделим 1-2 % от средствата, които събираме за петата детска линейка. Обаче в последствие имах много сериозни лични грижи, забравих да пусна анкета, а времето вървеше и си казах - какво пък, аз ще купя перфузорите с лични пари и ще кажа, че са от кампанията. Когато от фирмата доставчик разбраха, че искам да ги платя с лични средства, казаха, че това ще е дарение от тях – жест за Великден. Сега очакваме два монитора – електрокардиограма, от същата фирма. Поръчани са.

- Веднага след УМБАЛ-Бургас вие посетихте и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Обучавате деца на първа долекарска помощ. Кога стартира тази кампания и как избирате кои училища да посещавате? 

- Тази кампания я стартирах в края на миналата година. Ние с приятели често ходихме доброволно да го правим, но реших, че ще е добре да има по-голям мащаб. Децата трябва да знаят какво да правят, ако им тече кръв от носа, ако някой си глътне езика, как да разпознаят симптоми на инсулт при по-възрастните си роднини. Много хора си отиват, защото хората около тях не знаят как да реагират. Имаме си форма за регистрация. Училищата подават заявление и ние организираме останалото. Днес бяхме с 5-6 клас. Много харесвам деца и младежи и успявам да намеря общ език с тях. Гледаха, слушаха много внимателно и попиваха всичко. Вчера се чухме и с декана на Медицинския факултет в Бургас – проф. д-р Христо Бозов, който също има подобна идея. За съжаление днес се разминаваме с него, но ще се срещнем и ще видим как можем да надградим кампанията.

- Безспорно „Капачки за бъдеще“ е най-успешната доброволческа кампания у нас, която обедини толкова много хора, спаси природата от много пластмаса и някак си успя да дисциплинира хората по отношение на изхвърлянето на отпадъците. Как успяхте да създадете нещо подобно в общество, което при повечето случаи е разединено? Откъде дойде идеята и какви са успехите до момента? 

- Кампанията за събиране на капачки не сме го измислили ние. Имало е и преди в България, а в други държави е още по-разпространена и успешна. При нас идеята дойде внезапно. Имахме много трениращи в залата, стотина души персонално, отделно в парковете правихме тренировки всеки уикенд и решихме да събираме капачки. Не знаехме какво може да ги правим, мислехме варианти за спортна площадка, бяхме убедени, че все ще влязат в употреба. Едно момиче, Мартина се казва, ни донесе един багажник с пластмасови капачки. Това беше и първото ни дарение. Питахме хората как да действаме, за какво да ги използваме и те дадоха идеята за кувьоз. Направих проучване. Оказа се, че в болниците масово кувьозите са стари и амортизирани. Намерихме добра оферта и след 5 седмици от старта на кампанията дарихме първия кувьоз. Декември 2017 стартирахме, а през 2018 година вече имахме дарени два. Година по-късно, през 2019 година, дарихме още 19. А от началото на 2020 година направихме така че в България да няма болница с кувьоз от миналия век. Със средства от „Капачки за бъдеще“ взехме над 40 медицински уреда за детски отделение, неонатологии – общо за 36 града и толкова болници. В края на 2020 година някои фирми дариха по-големи суми и обявих, че правя кампания за детска линейка, тъй като у нас тогава имаше само 2 специализирани и то пак от благотоворителни инициативи. През 2021 година дарихме първата в Пловдив, която обслужва и съседни области. През 2022 година дарихме в Плевен, която е за цяла Централна България, после за Русе, след това в София на Педиатрията. Сега събираме средства за петата линейка, която ще е за Стара Загора и отново ще обслужва няколко области. Вече сме внесли капарото. Над 1 млн. кг пластмаса сме рециклирали до момента. По време на ковид кризата пък дарихме близо 3000 защитни щитове за лице на 30-ина болници. Отделно правим акции за кръводарявания, почиствания и др. Вярвам, че хората, стимулирайки се от капачките, по-малко хвърлят и бутилките. 

- Вие заминахте за Украйна, за да предоставиш хуманитарна помощ. Но се оказа в епицентъра на обстрелите. Разкажи ни какво видя там и какво преживяхте?

- Бях в Украйна вече два пъти – през лятото на 2022 г. и през януари т.г. Видях разруха, смърт, отчаяние. Болка. Психически травмирани хора. Миналата година не бяхме в райони с бойни действия, но през тази бяхме. Занесохме няколко генератора. Както бяхме в буса, нещо изтрещя много силно до нас, а стъклата паднаха. Чух как шофьорът, който е украинец, започна да крещи, а по-късно разбрахме, че е бил поразен от два шрапнела в коремната област. Разбих стъклото вдясно от мен, защото вратите не можеха да се отворят. След това излязохме и разгледахме дали имаме някакви поражения по себе си. Закарахме го в болница, където претърпя две операции, но две седмици по-късно той почина. Разбрах, че точно в този ден е имала масирана атака по цялата фронтова линия с дронове. Извадили сме все пак късмет, имало е много подобни нападения. Аз бях единственият с броножилетка. По нея имаше дупки. 

- Бихте ли заминали пак след този шок, който преживяхте?

- Да, разбира се. Въпреки че по мой адрес имаше огромен хейт от много хора и фалшиви профили. Обвиняваха ме, че със средствата от капачките сме отишли в Украйна да помагаме. Бил съм безродник, помагал съм на чуждите. Но аз и в България не съм спирал да помагам. Бях в наводнените райони Трилистник и Каравелово. Сега правим кампания за осигуряване на средства за хора в затруднено положение. В много градове създаваме Клубове за бъдеще, сред които и Бургас. Който има желание, може да се включи. 

- Как хората могат да станат доброволци? 

- Да ни пишат на страницата, ще им дадем форма, координаторът от Бургас Иво Попов ще се свърже с тях. 

- Вие организирахте кампании и за пострадалите от земетресенията райони в Турция и Сирия. Какво успяхте да изпратите там?

- Успях да уредя транспорта на доброволните спасители формирования, пътнически и транспортни бусове. Свързахме се с една жена от Истанабул, която успя да ни уреди отстъпки от 30 % за палатките. Пратихме термо одеяла, превръзки, памперси. Още продължава кампанията, има средства. В Турция направиха и много голяма национална кампания, която се излъчи по всички телевизии и успяха да съберат за една вечерт 11,5 млрд. За Сирия камиони пращаме до границата, оттам идват и ги взимат. Там е малко по-зле положението, още преди земетресението. Спасителните екипи не са отишли, нямат техника, не знам колко души са успели да извадят от руините. Това са региони, които се контролират, опасно е и няма реална информация какво се случва. Дори 24 часа след земетресението е имало обстрели.

- Вие сте автор на книгата „Яж шоколад и отслабвай“ – мечтата на много хора. Създал си и спортен клуб, който обръща внимание на здравословния начин на живот. Какъв съвет би дал на хората по отношение на спорта и храната?

- Всички обвиняват шоколада, но не там е проблемът. Може да ядеш половин шоколад на ден, но през останалото време да наблягаш на храна, която е богата на фибри и протеин. Както и да включиш зеленчуци в менюто си. Това е в основата на простото здравословно хранене. За спорта – дори малко разходка в парка или в гората да включиш в ежедневието си, все е от полза.

Прави ми впечатление, че повече през последните години повече хора спортуват, но все пак е малка част от населението.  Това се случва в големите градове, но не и в провинцията. Надявам се някой ден тази вълна да обхване и малките населени места. 

От 2018 година не се занимавам със спортния клуб, но той си съществува и ми плаща сметките. Вложих цялата си енергия за „Капачки за бъдеще“. Ще прекръстя клуба на „Бъди готов“ – новата ми инициатива, която включва първата долекарска помощ, оцеляване, пожарогасене и др. 

- Какъв човек е Лазар Радков извън всички тези дейности? С какво обичате да се занимавате?

- Обожавам да ходя в планината. Живея в Княжево и често се качвам на Витоша. Ходя на по-сложни терени, по-леки. Обичам приятните компании. Последно време и да ходя на масаж. Стара се да се грижа за тялото си. Не пия, не пуша, а от няколко години спрях и кафето. Това е моят живот. 
 


В категории: Животът


11
Коментара по темата
11.
Мда
21.04.2023 22:43:34
1
0
Ако беше толкоз читав, жена му нямаше да избяга от него. Отдалеч личи, че е нарцис. Като почне някой да се бие в гърдите прекалено, не му е чиста работата.
10.
Уф
19.04.2023 19:04:18
5
1
Да бяхте събрали помощи за българските наводнени села,преди да се фукате с помощта за чужбина.
9.
До Петя
19.04.2023 08:38:14
8
5
Нали? Взе прекалено да се показва по телевизиите, да се бие в гърдите, вече взе да дразни. С лични средства дарения правел, пък никой не го знае какво работи. Тези дарения все пак са правени от хората, не от него! Да не го видим и него кандидат депутат или кмет.
8.
Петя
19.04.2023 08:13:09
7
7
Хвалипръдлю!
7.
Чичко паричко
19.04.2023 02:29:22
3
14
За децата капачки, а за някои от банкя пачки ... ама сами сме си виновни, заслужаваме си го
6.
ТБС
18.04.2023 21:55:15
9
11
Бичим данъци, а после вместо бой за МЗ и здравна каса, някой си събира капачки. Тва само подлога може да го измисли.,
5.
*********
18.04.2023 21:13:54
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
___(___
18.04.2023 21:00:57
1
26
От много години депутати,шефове,директори,началници и техните производни в обществото не карат коли по стари от една година.Ако тези всичките от много години заделяха по 1% от парите които усвояваха нямаше да я има простотията капачки и други тъпотии.
3.
Българин
18.04.2023 20:55:50
5
16
Респект
2.
Суперлативи, момче
18.04.2023 20:50:14
7
21
Ако само 10% от нас бяха с такива сърца, бихме били топ нация, но...
1.
Бургас
18.04.2023 20:08:58
12
6
ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СПРЕ ОТ СЛУЖЕБНИ И ДРУГИ АВТОМОБИЛИ. НАПРАВЕТЕ СИНЯ ЗОНА СПЕШНО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори